Moni keski-ikäinen pohtii, mitä tekisi elämällään. Kuva: Shutterstock

Robin Rinaldi vaihtoi tasapaksun avioelämänsä villeihin seksikokeiluihin.

44-vuotiaan Robin Rinaldin villi vuosi alkoi siitä, kun hänen aviomiehensä kävi katkaisemassa siemenjohtimensa. Nainen tajusi, ettei halua kuolla lapsettomana naisena, joka on kokenut aiemmin vain muutaman seksisuhteen.

Joku saattaisi kutsua sitä keski-iän kriisiksi.

Alkoi vuoden mittainen kokeilu, jossa yksiavioinen elämä vaihtui avoimeksi suhteeksi. Robin kertoo kokemuksestaan kirjassaan The Wild Oats Project: One Woman’s Midlife Quest for Passion at Any Cost.

Robinin seksielämä ei suinkaan ollut huonoa. Hän hämmästyi, kun jutteli ystäviensä kanssa, ja huomasi olevansa yksi harvoista, joka vielä harrasti säännöllisesti seksiä ja nautti siitä.

Kaikesta huolimatta Robinin keho huusi lisää seksikokemuksia. Niinpä hän vuokrasi sinkkukämpän, jossa hän asui osan ajasta. Viikonloput hän vietti aviomiehensä kanssa. Myöhemmin hän muutti orgasmiseen mediaatioon keskittyneeseen yhteisöön.

Salon-sivuston haastattelussa Robin kertoo vuodestaan, jonka aikana hän harrasti seksiä usein miesten kanssa, koki ensimmäisen seksikertansa naisen kanssa sekä testasi myös ryhmäseksin iloja.

– Olen aina ollut tunnollinen työntekijä, opiskelija ja hyvin asiallinen – hyväkäytöksinen, kai. Pystyin tuntemaan jyrinän sen kaiken alla. Tunsin keski-iän tulevan, ja minulla oli tarve todella tuntea, millaista on olla nainen.

Robinin mielestä naiseus kiteytyy kahteen asiaan: äitiyteen ja seksuaalisuuteen.

– Kun äitiyden ovi sulkeutui, oli kuin pato olisi räjähtänyt. Kaikki pelkoni huonosta käytöksestä lensivät ulos ikkunasta, ja päätin vain kuunnella kehoani ja mennä sinne, minne se vie, Robin kertoo.

Uskottomuus nostaa kissan pöydälle

Miksei avioliitto sitten riittänyt seksuaalisuuden toteuttamiseen?

– Yritin toteuttaa halujani avioliitossani, mutta huomasin, että pitkän liiton seksuaalista dynamiikkaa on vaikeaa muuttaa. Uuden rakastajan kanssa on helpompaa päästää uusi puoli itsestä irti.

Robin myös huomasi, että vaikka hän itse löysi uusia puolia itsestään, aviomies pysyi muuttumattomana.

Seuraa juonipaljastus: avioliitto ei kestänyt Robinin villiä vuotta. Hän kuitenkin uskoo, että ilman avointa suhdettakin liittoon olisi tullut ongelmia ja uskottomuutta.

Hänen mielestään keski-iän kriisien uskottomuudella on syykin: se nostaa kissan pöydälle, jotta ongelmat olisi pakko käsitellä. Toki vika voi löytyä myös peiliin katsomalla.

– Opin, että liitollemme olisi ollut hyväksi, jos olisin ollut ylipäätään itsenäisempi. Mitä vähemmän olet riippuvainen toisesta, sitä enemmän haluat ja himoitset häntä, sen sijaan että tarvitsisit.

Robin huomasi, että hän ei olisi välttämättä tarvinnut kaikkia niitä miehiä löytääkseen naiseutensa. Hän oppi paljon ollessaan naisyhteisössä, jossa keskityttiin miesten ja vauvojen sijaan naisiin itseensä.

– Jos olet naimisissa ja haluat pysyä naimisissa niin, ettet tuo elämääsi kauheasti draamaa, hakeudu muiden naisten pariin ja yritä päästä kosketukseen sisäisen naisellisen energiasi kanssa, Robin neuvoo.

Lue myös:

Parinvaihdon harrastajat: "Kolmas pyörä pelasti avioliittomme"

Mitä teen elämälläni?

Voisiko polyamoria olla ratkaisu ihmissuhdepulmiin?

Mummomafia-naisten testatut elämänohjeet: ”Näin parisuhde kestää 40 vuotta”

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.