Pitkäaikainen suhde päättyy, ja maailma muuttuu mustaksi. Mutta jokaiselle koittaa se hetki, kun tajuaa voivansa ihan hyvin.

Eron jälkeen saattaa tuntua mahdottomalta päästä surun yli. Tavalla tai toisella kaikesta kuitenkin selviää. Huffington Post kysyi bloggareiltaan ja Facebook-seuraajiltaan, milloin he tajusivat päässeensä eksästään yli. Me kysyimme saman suomalaisnaisilta:

1. Kun et enää ajattele häntä koko ajan

”Tajusin päässeeni yli eksästäni siinä vaiheessa, kun en ajatellut häntä enää 24/7 enkä tuntenut pakottavaa tarvetta vakoilla hänen elämäänsä somessa.”

Eksän Face-, Insta- ja Twitter-tilien loputon tarkkailu aiheuttaa vain turhaa ahdistusta. Lopeta siis heti.

2. Kun tajuat, että elätte nyt omia elämiänne

”Lakkasin vertailemasta omaa elämääni hänen uuteen elämäänsä.”

Tieto siitä, että eksälläsi menee hyvin ja että hän on onnellinen toisen ihmisen kanssa, saattaa auttaa sinua tekemään samoin.

3. Kun tunteesi laantuvat

”Tajusin päässeeni yli, kun hänen ajattelemisensa ei enää aiheuttanut minulle sydämentykytyksiä, alakuloa tai ärtymystä. Pystyin ajattelemaan kiihkottomasti suhdettamme ja myös sen hyviä hetkiä – sillä kielsin niiden olemassaolon pitkään.”

”15 vuotta eromme jälkeen, oltuani jo 10 vuotta nykyisen puolisoni kanssa onnellisesti naimisissa, en enää suunnitellut lähettäväni eksälle tilityskirjettä. Olin se, joka lopetti suhteen, enkä ikinä haikaillut hänen peräänsä, päinvastoin, mutten liioin meinannut millään päästä yli siitä, kuinka huonosti hän suhteemme aikana minua kohteli.”

4. Kun olet valmis tapailemaan muita

”Jälkipuinti ja murheellisuus veivät aikansa, ja niinhän niiden pitääkin viedä. Ajan mittaan kuitenkin löysin itseni paikasta, jossa tuntui hyvältä ajatella muita.”

Ja kun sitten aikanaan alat tapailla toista, ethän vertaile häntä eksääsi.

5. Kun haluat hänelle hyvää

”Puhuin eksästäni halveksuvaan sävyyn ja toivoin, ettemme törmäisi missään. Mutta jossain vaiheessa huomasin miettiväni vilpittömästi, mitähän hänelle kuuluu, ja toivovani, että hän löytäisi onnen elämäänsä.”

Vihan tunteet kuuluvat suruprosessiin, mutta jossain vaiheessa kannattaa muistaa, että se, miten puhut eksästäsi, kertoo ennen kaikkea sinusta itsestäsi.

6. Kun sinulle selviää, kuka olet ilman häntä

Varsinkin pitkän suhteen jälkeen saattaa olla toivotonta muistaa millaista elämä on ilman häntä – ja millainen itse olet. Tutustu uudelleen itseesi, opi tekemään asioita yksin ja viihtymään yksin.

”Aluksi olin ihan kujalla enkä tiennyt mitä tekisin. Sitten keksin elää täysillä sinkkuelämääni. Tein kaikenlaisia asioita, mitä en suhteessa ehtinyt, ja heittäydyin uusiin kiinnostaviin harrastuksiin.”

7. Kun tajuat olevasi taas onnellinen 

Onnellisuus lähtee sinusta itsestäsi, kukaan toinen ei voi tehdä sinua onnelliseksi. Kun huomaat olevasi tyytyväinen elämääsi, tajuat, että suremisaika kannatti.

”Pettymyksestä ja surusta toipuminen voi kestää yllättävänkin pitkään, jopa vuosia, mutta lopulta siitä toipuu kyllä. Silloin entistä suhdetta voi jo muistella kiitollisena. Katkeroitumisen välttää, kun keskittyy itseensä ja juttuihin, jotka tuottavat iloa.”

Milloin sinä tajusit päässeesi yli erostasi? Kerro kommenttikentässä.

 

Elina Tanskasen mukaan ennen eroa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti, voisiko tilanteelle tehdä jotain. 

Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä. Samaan aikaan moni valittelee, ettei kumppania kiinnosta sänkytouhut eikä petipuolella tapahdu asioita, jotka saisivat innostumaan.

Mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Kuinka pitkään ”huonoa seksiä” pitää kestää? Saako toisesta erota sen vuoksi, ettei ole tyytyväinen seksielämäänsä?

Seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskasen mukaan saa.

 – Olisi vanhanaikaista sanoa, että parin pitää pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Isot ongelmat seksuaalisuuden alueella heijastuvat muillekin osa-aluille ja lopputuloksena voi olla suhde, jossa on kaksi onnetonta ja omalla tavallaan kärsivää osapuolta. Kun tuntuu siltä, että kaikki kivet on käännetty ja näkökulmat katsottu eikä mikään auta, on ihan hyväksyttävää erota.

Mieti, ennen kuin kaikki loppuu

Tanskanen painottaa, että jokaisen pitää parisuhdettaan punnitessa aina pohtia tilannetta omalta kantiltaan. Joskus toivottomaltakin tuntuva tilanne korjaantuu, kun siihen kiinnitetään oikeanlaista huomiota.

Ennen eroa Tanskanen kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa tuntemuksista ja miettimään ajan kanssa, voisiko tilanteelle tehdä jotain.

– Kannattaa etsiä yhteistä maastoa. Siinä voi auttaa esimerkiksi keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa. Hän voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia, Tanskanen kertoo.

”Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta.”

Ei ole myöskään tavatonta, että ”huonon seksin” syyksi paljastuu jokin ihan muu kuin itse petipuuhat.

– Parisuhteen muu tilanne ja elämäntilanne ylipäätään näkyy hyvin herkästi seksin ja seksuaalisuuden alueella. Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta, Tanskanen kertoo.

Erilaiset halut pöydälle!

Joskus seksi voi tuntua kehnolta sen takia, että kumppaneilla on yksinkertaisesti eri toiveet petipuuhista.

– Toinen kumppaneista saattaa tykätä kinkystä seksistä mutta toinen ei ollenkaan. Siinä vaiheessa pitää miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään toisen vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu koko ajan enemmän vaihtoehdosta, jossa yksiavioinen suhde avataan. Silloin kumppanit voivat yhteisestä sopimuksesta harrastaa seksiä myös muiden kanssa. 

”Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.”

Tanskasen mukaan osalle avoin suhde voi tuoda avun, kun seksielämä ei tavalla tai tyydytä.

– Se on yksi ratkaisu muiden joukossa, mutta se ei toimi kaikille. Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.

Avainasemassa paremman seksielämän saavuttamisessa on muutenkin keskusteleminen. Tanskanen muistuttaa, ettei kumppani saa koskaan painostaa ylittämään toisen rajoja.

– On kuitenkin eri asia, että uudet kokeilut ujostuttavat, kuin se, että kokeilu rikkoo selkeästi omia rajoja. On myös eri asia harmitella sitä, että jää vaille jotain hiukan kaipaamaansa asiaa kuin se, ettei voi toteuttaa itseään seksuaalisesti ollenkaan.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.