Hyvä ensiapu ei-toivottuihin kysymyksiin. Kuva: Shutterstock

”Siis miten voi olla, että olet vieläkin sinkku?” Tärkeämpi kysymys on, miksi ihmeessä joku utelee toisen yksityisasioita. Näillä vinkeillä vaiennat kiusalliset kyselijät.

Onko mitään sen tukalampaa kuin vastailla yksityisasioitasi tökeröllä tavalla kaivelevaan kysymykseen tilanteessa, joka kuhisee uteliaita silmäpareja? Mic-sivusto listasi pulssia nostattavimmat klassikot. Ah-niin-hyväntahtoiset sukulaiset ja tuttavat hoi: sovitaanko, että nämä lohkaisut unohdetaan vihdoin. Kiitos!

1. ”No onkos sinulla ketään erityistä elämässäsi?”

Ensinnäkin, kai meillä jokaisella nyt joku erityinen on. Se joku voi olla aviomies, äiti, koira tai viherkasvi. Toinen tarina on, kuuluuko se kenellekään. Olemme melkoisen erityisiä itsekin.

2. ”Olet niin mahtava tyyppi! Miten on mahdollista, että olet vieläkin sinkku?”

Niinkö se menee? Hyvät tyypit seurustelevat ja menevät naimisiin, luuserit jäävät yksin? Kyllä, sinkuista löytyy kauniita, fiksuja ja filmaattisia ihmisiä. Sinkkuus ei myöskään ole sairaus, se saattaa olla jopa valinta.

3. ”Se on niin kiva mies, miksi ihmeessä et lähde sen kanssa treffeille?”

Kiva tai ei, mitä jos annettaisiin jokaisen määritellä itse, mitä ominaisuuksia etsii seuralaisistaan?

4. ”Oletkohan liian nirso?”

Nirso on hassu sana, kun puhutaan elämänkumppanin etsimisestä. Kuka tahansa järjissään oleva harrastaa seulontaa treffiseuralaisia valitessaan. Valintaprosessiin ei kaivata ulkopuolisten kommentteja.

5. ”Eikö miestäsi haittaa, että tienaat enemmän kuin hän?”

Totuus on, että jompi kumpi suhteessa saa vähemmän palkkaa kuin toinen. Perusolettamus, että mies tahkoaa enemmän euroja, on pölyttynyt, puhumattakaan siitä, että ukkoa kuuluisi nyppiä kakkoseksi jääminen. Tämä on jo sen verran vanhentunut heitto, ettei sitä toivo kuulevansa edes vitsinä.

6. ”Miksi te ette asu yhdessä?”

No miksi te asutte? Tässäpä uutinen: kaikilla ei ole kiire yhteiseen kotiin. Jotkut meistä eivät tähtää siihen ehkä koskaan. Eri kattojen alla asustavalla parilla on varmasti hyvät syyt ratkaisuunsa, voit luottaa siihen. Ei, eikä se välttämättä tarkoita hataraa ihmissuhdetta.

7. ”Koska menette kihloihin?”

Vuosikausien seurustelu jatkuu ja jatkuu, eikä vieläkään sormusta nimettömässä, no kääk! Mahtavat olla kovin epävarmoja yhteisestä tulevaisuudestaan, vai?

Jokaisella on oma tapansa sitoutua, eivätkä kaikki noudata perinteisiä kaavoja. Piste.

8. ”Milloinkas teille tulee lapsia? Tehän olette olleet jo niin pitkään yhdessä...”

Moni meistä haluaa lapsia, moni taas ei. Suora olettamus, että sitoutuminen johtaa ennen pitkää lasten hankkimiseen, on vain mautonta.

Mikäli joku erehtyy vielä kysäisemään sinulta jonkin tökeryyden listalta, kadota väliaikaisesti puhetaitosi. Viesti menee ainakin perille.

Lue myös:

”Milloinkas hommaat miehen?” Yksineläminen voi olla oma valinta

Koiran kuolema surettaa monia enemmän kuin sukulaisen menehtyminen

Näin kohtaat vihaisen ihmisen voittajana

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.