Kun nukkuu erillisissä sängyissä, ei tarvitse piitata toisen torkuttamisesta tai loputtomasti soivasta herätyskellosta. Kuva: Shutterstock
Kun nukkuu erillisissä sängyissä, ei tarvitse piitata toisen torkuttamisesta tai loputtomasti soivasta herätyskellosta. Kuva: Shutterstock

Etkö jaa sänkyä kumppanisi kanssa? Kerro kokemuksistasi.

Perinteisessä parisuhteessa pari asuu yhdessä ja jakaa sängyn. Säännöllisesti voimme myös lukea lehdistä esimerkiksi, että alasti nukkuminen voimistaa suhdetta, koska silloin erittyy oksitosiinia, joka vahvistaa sidettä toiseen.

Mutta onko erillään nukkuminen yleisempää kuin luulemmekaan? Onko siitä puhuminen tabu?

Moni valitsee erilliset sängyt esimerkiksi univaikeuksien, erilaisen vuorokausirytmin tai pienen lapsen heräilyn vuoksi. Ehkä toinen tykkää lukea yömyöhään, tempoilee paljon unissaan tai kuorsaa kovaan ääneen.

Toisinaan erillään nukkuminen voi kieliä toisesta etääntymisestä. Parin vuoden takaisessa brittitutkimuksessa kävi ilmi, että toisiaan koskettaen nukkuvat parit ovat muita onnellisempia. Heistä 94 prosenttia oli tyytyväinen suhteeseensa, kun taas muista 68 prosenttia oli tyytyväisiä.

No, jokainen suhde on yksilöllinen, joten varmasti rakkaus ja seksielämä voivat kukoistaa myös ilman yhteistä petiä – ja kaikki mennä suhteessa päin mäntyä, vaikka jakaisi sängyn. Ainakin jos nukkuu surkeasti toisen vieressä, on ehkä parempi kumppani, jos saa kunnon yöunet omassa rauhassa.

Varsinkin naiset kärsivät univaikeuksista

Vuonna 2007 ilmestyneen itävaltalaistutkimuksen mukaan naiset nukkuvat paremmin yksin kuin kumppaninsa vieressä. Yllättäen miehet taas nukkuivat paremmin jaetussa sängyssä.

Tutkijat veikkasivat tuolloin, että naisten miehiä kevyempi uni saattaa johtua historiasta: he vastasivat entisaikoihin lapsista. Telegraphin viime vuonna ilmestyneessä jutussa todetaan, että naisten miehiä yleisemmät univaikeudet saattavat johtua myös kuukautisista, vaihdevuosista ja raskauksista. Niiden aiheuttamat hormoniheilahtelut vaikuttavat myös uneen.

Itävaltalaistutkimuksesta uutisoineen NBC:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan myös miesten kuorsaaminen saattaa tehdä sängyn jakamisesta hankalampaa naisille.

Oletteko sinä ja kumppanisi valinneet eri sängyt satunnaisesti tai säännöllisesti? Vastaa kysymyksiin alla!

Kysely

Miten sinä ja kumppanisi nukutte?

Aina vierekkäin.
Aina vierekkäin.
45.5%
Aina eri sängyissä.
Aina eri sängyissä.
31.8%
Toisinaan eri sängyissä.
Toisinaan eri sängyissä.
22.6%
Ääniä yhteensä: 292
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Elina Tanskasen mukaan ennen eroa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti, voisiko tilanteelle tehdä jotain. 

Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä. Samaan aikaan moni valittelee, ettei kumppania kiinnosta sänkytouhut eikä petipuolella tapahdu asioita, jotka saisivat innostumaan.

Mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Kuinka pitkään ”huonoa seksiä” pitää kestää? Saako toisesta erota sen vuoksi, ettei ole tyytyväinen seksielämäänsä?

Seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskasen mukaan saa.

 – Olisi vanhanaikaista sanoa, että parin pitää pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Isot ongelmat seksuaalisuuden alueella heijastuvat muillekin osa-aluille ja lopputuloksena voi olla suhde, jossa on kaksi onnetonta ja omalla tavallaan kärsivää osapuolta. Kun tuntuu siltä, että kaikki kivet on käännetty ja näkökulmat katsottu eikä mikään auta, on ihan hyväksyttävää erota.

Mieti, ennen kuin kaikki loppuu

Tanskanen painottaa, että jokaisen pitää parisuhdettaan punnitessa aina pohtia tilannetta omalta kantiltaan. Joskus toivottomaltakin tuntuva tilanne korjaantuu, kun siihen kiinnitetään oikeanlaista huomiota.

Ennen eroa Tanskanen kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa tuntemuksista ja miettimään ajan kanssa, voisiko tilanteelle tehdä jotain.

– Kannattaa etsiä yhteistä maastoa. Siinä voi auttaa esimerkiksi keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa. Hän voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia, Tanskanen kertoo.

”Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta.”

Ei ole myöskään tavatonta, että ”huonon seksin” syyksi paljastuu jokin ihan muu kuin itse petipuuhat.

– Parisuhteen muu tilanne ja elämäntilanne ylipäätään näkyy hyvin herkästi seksin ja seksuaalisuuden alueella. Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta, Tanskanen kertoo.

Erilaiset halut pöydälle!

Joskus seksi voi tuntua kehnolta sen takia, että kumppaneilla on yksinkertaisesti eri toiveet petipuuhista.

– Toinen kumppaneista saattaa tykätä kinkystä seksistä mutta toinen ei ollenkaan. Siinä vaiheessa pitää miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään toisen vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu koko ajan enemmän vaihtoehdosta, jossa yksiavioinen suhde avataan. Silloin kumppanit voivat yhteisestä sopimuksesta harrastaa seksiä myös muiden kanssa. 

”Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.”

Tanskasen mukaan osalle avoin suhde voi tuoda avun, kun seksielämä ei tavalla tai tyydytä.

– Se on yksi ratkaisu muiden joukossa, mutta se ei toimi kaikille. Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.

Avainasemassa paremman seksielämän saavuttamisessa on muutenkin keskusteleminen. Tanskanen muistuttaa, ettei kumppani saa koskaan painostaa ylittämään toisen rajoja.

– On kuitenkin eri asia, että uudet kokeilut ujostuttavat, kuin se, että kokeilu rikkoo selkeästi omia rajoja. On myös eri asia harmitella sitä, että jää vaille jotain hiukan kaipaamaansa asiaa kuin se, ettei voi toteuttaa itseään seksuaalisesti ollenkaan.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.