Vesisukset menevät puolison kanssa ärsyttävästi ristiin. Miten kesälomasta selviää vähemmällä tappelulla?

1. Leila ja Lauri odottavat vuoden kohokohtaa kuin kuuta nousevaa. Ensimmäiset kaksi lomapäivää menee kuitenkin huutaessa ja loppuviikko mykkäkoulun merkeissä.

Neuvo: On lähes sääntö, että loman aluksi talven paineet puretaan tappelemalla. Sen jälkeen voidaan siirtyä rauhassa lomanviettoon. Riita kertoo luottamuksesta ja halusta tehdä töitä suhteen eteen. Riitaa ei saa jäädä hautomaan ja pitää uskoa, että toinen todella kokee eri lailla. Lomalla nähdään, miten viihdytään yhdessä, koska toista ei voi paeta työkiireisiin.

2. Lauri haluaisi muuttaa koko lomaksi maalle, mutta Leila ei tiedä mitään kamalampaa. Kaupungissa voi tavata kavereita terassilla ja mennä elokuviin.

Neuvo: On harhakäsitys, että onnellisen parin pitäisi haluta samoja juttuja. Leila ja Lauri voisivat viettää osan lomastaan maalla ja osan kaupungissa, tai he voivat olla maalla ja kaupungissa vuorokesinä. Yksi vaihtoehto on viettää osa lomasta erillään.

3. Leila haluaisi loikoilla mökillä, mutta Laurilla on pakottava tarve rakentaa uusi laituri, vaihtaa kattohuovat ja ajaa nurmikko kolmen päivän välein.

Neuvo: Miksi pitäisikin olla joko tai? Jos Lauri on toimistorotta,
fyysinen puuhastelu tuo työlle hyvää vastapainoa. Ehkä Leila
taas on työssään paljon jalkojensa päällä ja haluaa ottaa rennosti. On hyvä puhua etukäteen, mitä kumpikin lomalta odottaa.

4. Laurin mökkiruokavalio on simppeli: grillissä tirisevää makkaraa. Leila aikoo pudottaa painoaan loman aikana. Niinpä hän tarjoaa koko perheelle retiisisalaattia.

Neuvo: Mikä estää olemasta eri leivissä, kunhan perheen ruuanlaittajan ei tarvitse tehdä toiselle aina erikoisruokaa. Lapset oppivat myös helposti kysymään, saavatko hekin eri ruokaa. Leila ja Lauri voisivat keskustella, tekisikö laihis kummallekin hyvää. Kompromissiksi grillissä voi hauduttaa myös vihanneksia.

5. Lauri lukee sähköpostinsa aamulla, keskipäivällä, illalla ja juuri ennen nukkumaan menoa. Iltapäivällä hän pirauttaa pari työpuhelua. Leilan tekisi mieli heittää Laurin kännykällä vesilintua.

Neuvo: Kenenkään työ ei saisi olla tällaista. Ehkä sähköposti- ja
kännykkäriippuvuus onkin Laurille vain paha tapa. Leilan kannattaa kertoa rauhallisesti, että häntä loukkaa, kun Laurin työ on lomalla kolmantena osapuolena. Ehkä he voisivat sopia, että Lauri saa lukea sähköpostinsa kerran päivässä.

6. Laurin mielestä on mukava olla pikku hiprakassa aamusta
alkaen. Leilan mielestä raja menee saunakaljassa.

Neuvo: Ei pidä luulla, etteikö puoliso toteuttaisi pinttyneitä tapojaan myös lomalla. Leilan kannattaa kertoa, mikä häntä humaltuneessa Laurissa häiritsee. Lasten kannalta on hyvä, että edes toinen vanhemmista on selvin päin, mutta silti lasten seurassa rajan tulisi mennä saunakaljassa tai lasillisessa viiniä.

7. Lauri tahtoo viikoksi äitinsä luo Savoon. Leila katselee
hermo kireällä, kun mies taantuu äidin helmoissa.

Neuvo: Parin kannattaa puhua, millä ehdoilla Savoon mennään.
Sukuun tullut puoliso jää helposti ulkopuoliseksi. Äidit hoivaavat
usein siksi, että he odottavat myös heitä hoivattavan. Lauri ja
Leila voisivatkin passata välillä äitiä ja anoppia.

8. Lauri haluaa lomailla ilman suunnitelmia. Leilan mielestä
lomalla pitää pistäytyä ainakin Seinäjoen Tangomarkkinoilla, Hangon Regatassa, Tammerfesteilla ja Vammalan Vanhan kirjallisuuden päivillä.

Neuvo: Ehkä Laurin työ on niin sosiaalista ja hektistä, että hän
kaipaa lomalla rauhaa. Leilalla taas voi olla päinvastoin. Keskustelu ja kompromissit ovat tässäkin poikaa.

9. Leila on valmis maksamaan hyvästä kesätapahtumasta,
ja lapset saavat ostaa tötteröt silloin kun haluavat. Lauria tällainen törsäily sieppaa.

Neuvo: Erilaiset rahankäyttötavat korostuvat lomalla, kun ollaan
enemmän yhdessä. Lomabudjetista kannattaa sopia etukäteen.
Lapset oppivat helposti pyytämään rahaa siltä, jolla on
löyhemmät kukkaronnyörit. Rahoista tarkempi vanhempi vihoittelee sitten lapsille ja puolisolleen. Hän saattaa ahdistua ajatuksesta, että perheen talous ei ole loman jälkeen tasapainossa.

Toisaalta lapsillekin on kiva, jos lomalla voidaan irrotella. Lapset tykkäävät kuitenkin yhtä lailla ilmaisista asioista, vaikkapa rannalla juoksentelusta. Ei kannata opettaa, että lomailu on rahankäyttöä.

10. Vanhemmat eivät halua lasten lomailevan ilman aikuista.
Siksi vanhemmilla ei ole tänäkään kesänä yhtään yhteistä
lomapäivää.

Neuvo: Monet vanhemmat ovat pakotettuja tekemään näin, mutta useampaa tällaista kesää en soisi kenellekään. Ehkä sukulaisilta tai ystäviltä voisi pyytää lastenhoitoapua. Lapsille järjestetään kesällä myös leirejä ja kursseja. Työssäkäyvä voisi yrittää lomailla vapaa-ajat. On tärkeää, että lomailijat säästävät tekemistä myös illaksi, jotta koko perhe saa yhteisiä kokemuksia.

Asiantuntijana psykologi, perheterapeutti Maija Mäkelä.

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.