Eduskunta yhdisti Annika Saarikon (vas.), Aino-Kaisa Pekosen ja Sanni Grahn-Laasosen tiiviiksi kolmikoksi.

Mistä tunnet sä ystävän? Siitä, että vaikka työpaikalla otetaan rajusti yhteen, sen jälkeen mennään hyvillä mielin illalliselle tai Juha Tapion keikalle. Kansanedustaja Annika Saarikon, Aino-Kaisa Pekosen ja Sanni Grahn-Laasosen ystävyydessä on silti yksi sääntö.

Vahtimestarit eivät ole saapuneet vielä töihin, kun Eduskunnan maanalaisilla käytävillä on jo täysi tohina päällä. Potkulaudalla seisovalta Aino-Kaisa Pekoselta pääsee mehevä nauru, eikä hillitympi Sanni Grahn-Laasonen saati Annika Saarikko jää rinnalla hiljaiseksi. Koolla on selvästi kolmikko, joka nauttii toistensa seurasta. Potku vain, ja naiset sujahtavat Väinö Aaltosen kuuluisien veistosten ohi. Ne ovat täällä käytävällä evakossa Eduskuntatalon remontin takia.

Näin rennosta tunnelmasta ei yleensä ole tietoakaan Aino-Kaisan, Sannin ja Annikan työpaikalla. Eduskunnassa on totuttu näkemään vääntöä, vänkäystä ja välihuuteluita, kun hallitus ja oppositio kiistelevät siitä, miten Suomen asioita tulisi hoitaa. Vastapuolta ei säästellä, ja siinä taistelussa ovat riidelleet paitsi asiat myös ihmiset.

Tällä hallituskaudella on käyty tulista keskustelua maahanmuutosta, säästöistä ja sotesta. Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko ja kokoomuksen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ovat ajaneet hallituksen leikkauslistaa läpi, vaikka esimerkiksi varhaiskasvatusta koskevat leikkaukset ovat kuulemma heillekin vaikea pala: Annikalla on vuoden ikäinen Aarni, Sannilla kaksivuotias Sylvia.

Oppositiossa vasemmistoliiton eduskuntaryhmää johtava Aino-Kaisa Pekonen on yrittänyt vakuuttaa hallituksen leikkausten järjettömyydestä. Annika ja Aino-Kaisa ovat kritisoineet toisiaan syksyn mittaan toistuvasti sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksissa. Marraskuussa, kun varhaiskasvatuslaki oli lähetekeskustelussa, Aino-Kaisa vastasi Sannin avauspuheenvuoroon näin:

– Minua hävettää naisverkoston puolesta, että nyt me olemme vuonna 2015 hautaamassa tämän subjektiivisen päivähoito-oikeuden.

Muissa työpaikoissa eduskuntalainen kärjekäs keskustelutyyli olisi kriisi, jota ratkomaan kutsuttaisiin työsuojeluvaltuutettu. Sannin, Aino-Kaisan ja Annikan väittely on mielenkiintoista siksi, että he ovat eduskunnan suuren salin ulkopuolella hyviä ystäviä. Miten ystävyys onnistuu, kun töissä he ovat toisiaan vastaan?

Kaikki tosi tosissaan

Kolmikon ystävyys on virkistävä poikkeus siihen mielikuvaan, että puolueaatteen palo ja mielide-erot ovat ylittämättömiä kuiluja kahden ihmisen välillä. Uuden sukupolven ystävykset esiintyvät yhdessä sosiaalisen median selfiessä ja pitävät hauskaa yli puoluerajojen.

"Politiikka on tunnelaji, ja tänne hakeutuu ihmisiä, jotka ovat luonteeltaan maailmanparantajia."

Aino-Kaisalle, Sannille ja Annikalle on itsestään selvää, että sen jälkeen kun on suomittu kaverin argumentaatiota tai asialistaa salissa, voidaan lähteä hyvillä mielin kahville, yksille tai leikkitreffeille lasten kanssa.

– Asiat riitelevät, eivät ihmiset, Aino-Kaisa sanoo.

Vaikka sananvaihto on voinut vain hetkeä aiemmin olla kiivasta, Aino-Kaisa, Annika ja Sanni saattavat vaihtaa käytävällä muutaman rohkaisevan sanan, tai ehkei sitäkään tarvita – ystävät kun ymmärtävät muutenkin.

Annikan mukaan politiikan tekeminen on erityinen työ siksi, että kaikki ovat omissa leireissään todella tosissaan ja suhtautuvat asioihin voimakkaan intohimoisesti.

– Politiikka on tunnelaji, ja tänne hakeutuu ihmisiä, jotka ovat luonteeltaan maailmanparantajia.

Poliitikkokaveruksille se sopii.

– Ei minusta ole mielenkiintoista solmia ystävyyssuhteita vain sellaisten ihmisten kanssa, jotka ajattelevat täysin samalla tavalla kuin minä, Sanni sanoo.

Yhdessä ensikertalaisia

Syksyllä 2011 eduskunnan käytävillä harhaili ensimmäisen kauden kansanedustajia – mukana myös Annika, Aino-Kaisa ja Sanni.

– Oltiin kuin ekaluokkalaiset, haettiin tukea ja turvaa toisista, Aino-Kaisa muistelee.

”Se oli ystävyyttä ensi silmäyksellä.”

Sanni ja Annika olivat tutustuneet kaksi vuotta aiemmin ulkoministeriössä, kun Sanni avusti Alexander Stubbia, Annika Paavo Väyrystä.

– Se oli ystävyyttä ensi silmäyksellä, Sanni kuvailee nyt.

Forssalainen Sanni ja riihimäkeläinen Aino-Kaisa seisoskelivat vaalityötä tehdessään samoilla toreilla Hämeen vaalipiirissä. Vaikka puoluekanta erotti, esimerkiksi myönteinen suhtautuminen tasa-arvoiseen avioliittolakiin yhdisti.

Vaikka kolmikon mielipiteet ovat erilaiset, palo yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on sama.

– Arvokysymyksissä olemme tosi samanlaisia, ja sukupolvikokemukset yhdistävät, Annika täydentää.

Yhteisiä perinteitä

Jälleen sama ravintola ja illallisseura – ja taas se tietty annos lautasella. Annikalla ja Aino-Kaisalla on perinne. Pari kertaa vuodessa he tekevät pöytävarauksen erääseen helsinkiläisravintolaan ja varaavat monta tuntia aikaa tapaamiseen.

– Syömme aina saman annoksen, vaikka viimeksi se oli jo poistunut listalta. Sitten juodaan kuoharia ja keskustellaan siitä, mitä elämässä pitäisi tehdä, Aino-Kaisa kertoo.

– Viimeksi teillä olikin keskusteltavaa, kun mietitte, pyrkisikö Aino-Kaisa vasemmiston johtoon, Sanni sanoo, ja lisää:

– Me tietenkin kannustamme, vaikka emme puutu.

”Syömme aina saman annoksen, vaikka viimeksi se oli jo poistunut listalta. Sitten juodaan kuoharia ja keskustellaan siitä, mitä elämässä pitäisi tehdä.”

Sannin ja Annikan yhteinen juttu on musiikki.

– Rakastan Juha Tapion musiikkia, ja viimeksi olimmekin Juha Tapion keikalla. Sanni fanittaa Jari Sillanpäätä ylipaljon, joten olemme olleet myös Sillanpään keikalla, Annika kertoo.

Ystävyys toimii, kun on sopiva määrä rajoja – ja tabuja.

– Jos mennään vaikka kahville tai illanviettoon, on asioita, joista ei puhuta, Aino-Kaisa kertoo.

Hyviä aiheita ovat esimerkiksi lastenkasvatuspulmat, perheen ja työn yhdistäminen ja ulkonäköpaineet.

Huonoin mahdollinen aihe on talouspolitiikka. Annikan ja Sannin ajatukset taloudesta ovat kohtalaisen lähellä toisiaan, ja erityisesti siitä he ovat yhtä mieltä, että Aino-Kaisan vasemmistolainen näkemys Suomen velkaantumismahdollisuuksista on käsittämätön.

– Jos toinen on lähtökohtaisesti jostain asiasta todella eri mieltä, niin toista ei silloin pidä yrittää muuttaa, Aino-Kaisa toteaa.

– Ei ystävyys voisi toimia, jos ajattelisi koko ajan, miten ärsyttävä kokoomus on tai miten eri mieltä Aino-Kaisa on, Annika sanoo.

– Huumoria on pakko olla, ja se on yksi ystävyytemme tärkeimmistä puolista.

Tärkeää on sekin, että ystävyydestä ei tarvitse stressata.

– Annikalle tai Aino-Kaisalle ei tarvitse koskaan perustella, miksi on nyt kiire tai miksi ei ole nähty. He ymmärtävät puolesta sanasta tähän työhön liittyvät paineet, Sanni kuvailee.

 

Annikan, Aino-Kaisan ja Sannin ystävyydessä on sopivasti tabuja.

 

Kaikkea ei käsitä

Jos Aino-Kaisa kutsutaan A-studioon, Annika katsoo lähetystä kotona sohvannurkassa ja sinkauttaa tekstarin heti loppumusiikin kohdilla: ”Pärjäsit tosi hyvin!” tai ”Näytitpä hyvältä!”

”Olen voinut turvautua teihin molempiin vaikeissakin tilanteissa.”

Samassa tilanteessa olleen ystävän tuki on korvaamatonta – kuka muukaan tietäisi ne paineet, joita poliitikot kohtaavat. Työhön kuuluu myös julkinen arvostelu, jota voi olla vaikea jakaa alan ulkopuolisille. Varsinkin Sanni sai ministeriuransa alussa kovaa ryöpytystä.

– Olen voinut turvautua teihin molempiin vaikeissakin tilanteissa, Annika toteaa.

– Syksyn välttämättömistä leikkauksista ja säästöistä oli vaikea kenellekään muulle puhuakaan kuin sellaiselle ihmiselle, joka tuntee politiikan maailman, Sanni sanoo.

Toisaalta politiikkaan kuuluu, että Sannin, Annikan ja Aino-Kaisan pitää kestää jatkuvaa arvostelua myös toisiltaan. Väittelyissä heidän jokaisen pitää osoittaa, että ovat itse oikeassa ja vastapuoli väärässä.

Kolmikko on tottunut kritiikin sietämiseen ja esittämiseen, sillä he kaikki ovat olleet politiikassa toistakymmentä vuotta – pidempään kuin esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä. Henkilökohtaisuuksiin menevä arvostelu on ystävysten mukaan suomalaisessa politiikassa harvinaista. Silti sitäkin sattuu joskus.

– Tähän poliittiseen syksyyn ja hallituksen arvosteluun liittyy joitain sellaisia hetkiä, että on pitänyt nielaista pari kertaa ja jonkun kanssa jutellakin siitä, että kaikki ei ole tuntunut ihan kohtuulliselta, Annika sanoo.

Siitä ystävykset ovat tyytyväisiä, etteivät ole itse sortuneet väittelyissään henkilökohtaisuuksiin.

– Kun Aino-Kaisa opposition johtajana kritisoi tekemiäni hallituksen esityksiä, en koe, että hän kritisoi minua henkilönä vaan sitä mielipidettä, esitystä ja hallituksen linjaa. En ota sitä henkilökohtaisesti, Sanni sanoo.

Se ei tarkoita, että toisen näkemyksiä olisi aina helppo ymmärtää ja hyväksyä.

– Joskus voin sanoa Aino-Kaisalle, että tuo oli kyllä tosi käsittämätön mielipide, Annika huomauttaa.

– Tai että jaa, olit sitten tuota mieltä, Aino-Kaisa lisää.

Paineita ja perhearkea

Perhetilanne yhdistää naisia. Sannilla ja Annikalla on molemmilla pieni lapsi, Aino-Kaisalla kolme poikaa, joista nuorinkin on jo 12.

– Ihailemme Aino-Kaisaa siitä, että hän on nuori ja vetävä ja hänellä on jo melkein aikuiset lapset ja omakotitalo, jota hän pyörittää, Annika sanoo.

”Kyllähän sitä joskus miettii, että jos olisi 60-vuotias mies, jonka lapset ovat maailmalla, olisi vähän helpompaa.”

Aino-Kaisan koti on alle tunnin työmatkan päässä Riihimäellä. Sanni ja Annika puolisoineen ja lapsineen asuvat kahdessa kaupungissa. Muuten pitäisi olla viikot erossa lapsesta, ja se tuntuu liian suurelta uhraukselta.

– Kyllähän sitä joskus miettii, että jos olisi 60-vuotias mies, jonka lapset ovat maailmalla, olisi vähän helpompaa. Mutta elämässä ei voi valita, milloin mahdollisuudet tulevat kohdille, Annika pohtii.

Hänelle perhemahdollisuudet tulivat ensimmäisen eduskuntakauden alkupuolella, kun hän tapasi miehensä Erkin.

– Kun tutustuimme neljä vuotta sitten, Annika oli sinkkumimmi ja vähän kipuilikin sen kanssa. On ollut ihanaa katsella, miten Erkki on löytynyt ja vauva syntynyt, Aino-Kaisa kertoo.

 

Intohimo yhteisten asioiden hoitamiseen yhdistää ystäviä.

 

Melkein Luciakin

Toistensa kehuminen ei ole näille naisille vaikeaa.

– Jos pitäisi keksiä synonyymi sanalle mukava, niin sanoisin, että Aino-Kaisa, Annika sanoo.

– Eduskunnan konkarit arvostavat Annikan terävää poliittista hoksnokkaa. Annika on luonnonlahjakkuus poliitikkona, Sanni kuvailee.

– Sanni pysyy aina rauhallisena ja suhtautuu kauhean kunnioittavasti muihin ihmisiin. Sanni on ikäänsä nähden vanha sielu, Aino-Kaisa lisää.

Sanni kehuu, että jos eduskunta olisi joukkue, Aino-Kaisa saisi vuoden tsempparin palkinnon, koska kaikki kansanedustajat ovat hänen kavereitaan. Aino-Kaisa ilahtuu silmin nähden.

– Toivoin aina koulussa, että saisin Hymytyttö-palkinnon tai jonkun, enkä ikinä saanut!

Annikan koulussa taas oli aikanaan sellainen perinne, että viidennen luokan tytöistä joku valittiin joka vuosi Lucia-neidoksi. Pientä koulua käynyt Annika oli luokkansa ainoa tyttö.

– Mulla on lapsesta asti ollut ei-kauniin ihmisen identiteetti, mutta silti ajattelin, että onpa upea hetki olla se kaunis ja vaalea Lucia-neito, hän kertoo.

Harmi vain, että Lucia-perinnettä ylläpitänyt opettaja jäi eläkkeelle juuri Annikan päästessä viidennelle luokalle, ja Lucia-neidon valinta loppui kuin seinään. Annika vitsailee, että vieläkin harmittaa aina Lucian päivänä.

Sanni lohduttaa:

– Susta ei tullut Lucia-neitoa, mutta susta tulee ministeri.

 

Sanni Grahn-Laasonen

32-vuotias kokoomuksen kansanedustaja. Pääsi eduskuntaan vuonna 2011 Hämeen vaalipiiristä.

Opetus- ja kulttuuriministeri vuodesta 2015. Ehti olla edellisen hallituksen ympäristöministerinä seitsemän kuukautta.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, Forssan kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja ja entinen Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtaja. Valtiotieteiden maisteri.

Asuu Arttu-miehensä ja Silvia-tyttärensä kanssa Forssassa.

 

Annika Saarikko

32-vuotias keskustan kansanedustaja. Pääsi eduskuntaan vuonna 2011 Varsinais-Suomen vaalipiiristä.

Perhe- ja peruspalveluministeri vuodesta 2017 alkaen. Filosofian maisteri.

Keskustan varapuheenjohtaja ja Turun kaupunginvaltuutettu.

Mies Erkki ja poika Aarni ovat viikot Annikan mukana Helsingissä työssä ja hoidossa. Perheen varsinainen koti on Turussa.

 

Aino-Kaisa Pekonen

37-vuotias vasemmistoliiton kansanedustaja. Pääsi eduskuntaan vuonna 2011 Hämeen vaalipiiristä.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja Riihimäen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja. Lähihoitaja.

On ilmoittanut pyrkivänsä puolueensa puheenjohtajaksi.

Asuu Riihimäellä. Aino-Kaisalla ja hänen miehellään Henrillä on kolme poikaa: Toivo, Väinö ja Unto.

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Vierailija

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Olen samaa mieltä kuin yllä. Toisaalta, toisinaan jos joku joka kuvittelee olevansa tuolla tavoin "nokkela" ymmärtämättä miten yksinkertainen on se saattaa olla ihan hyvä antaa hänen luulla, että on onnistunut yrityksessään manipuloida toista. Se taas toimii samalla tavalla ja antaa tietynlaisen henkisen yliotteen pyytäjään, koska hän kuvittelee sinun pitävän hänestä. Siten hänet on helpompi houkutella hänet tulevaisuudessa tilanteeseen- ehkä vuosienkin kuluttua- jossa hän itse pitää sinusta ja...
Lue kommentti

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta