Ero. Siitä toipuu kyllä. Kuva: Shutterstock

Nämä tunteet joudut käymään läpi, ennen kuin olet päässyt suhteen yli.

Ei ole ihme, jos erossa jylläävät vahvatkin tunteet. Se on ihan tavallista. Tunteita ei kannata piilotella, mutta niitä tulisi oppia käsittelemään.

1. Kieltäminen

Suhde loppuu harvoin täysin yllättäen. Usein vähintään toinen osapuoli on miettinyt eroa jo pidempään. Jos ei ole suhteesta samaa mieltä kumppanin kanssa, toisen tunteita helposti vähättelee. Parisuhde on kuitenkin vapaaehtoinen suhde. Sitä ei voi vääntää suuntaan, johon toinen ei halua.

Kumppaniin liimautuminen eron kynnyksellä on tavallista. Vaikka kumpikin ymmärtäisi, että liitto on vaikeuksissa, sitä yritetään pitää väkisin kasassa. Yksin jääminen pelottaa. Siksi on tärkeää koko ajan pitää huolta myös muista ihmissuhteista.

2. Suru

Eroa voi verrata psyykkiseltä stressiltä vakavaan sairauteen. Suhteesta ei pidä yrittää päästä yli supervauhtia. Syvimmän surun hetkellä voi hakea sairauslomaa. Normaalia elämää ja rutiineja olisi kuitenkin hyvä pitää yllä. Töissä käyminen ja kavereiden näkeminen auttavat.

Suruvaiheen ei silti kuulu kestää loputtomiin. Jos suru alkaa rajoittaa elämää, kannattaa puhua esimerkiksi psykologin kanssa. Muuten se voi muuttua masennukseksi.

Kaksi viikkoa suremista on lyhyt aika, mutta vuosi on jo pitkä.

3. Viha

Viha ei ole väärä tunne. Se antaa rajoja ja vahvuutta. Mutta sitä on käsiteltävä, ettei se mene yli.

Raivo entistä kumppania kohtaan kumpuaa usein omista odotuksista. Katkeruudesta, että toinen on päättänyt hylätä yhteisen unelman tulevaisuudesta. Raivo voi syntyä ajatuksesta, ettei ole itse päässyt vaikuttamaan tilanteeseen.

Normaalin rajat alkavat paukkua, mikäli vuoden jälkeen yhä tuntee toista kohtaan jatkuvaa raivoa. Vihan kuuluu hellittää, koska pitkittyessään se voi viedä kyvyn nauttia elämästä.

Tunteet nousevat eron jälkeen pintaan aalloittain. Vanhat tunteet pulpahtaa pintaan vasta vuosienkin päästä.

4. Riemu

Surun, vihan ja ahdistuksen jälkeen koittavat paremmat ajat. Moni alkaa nähdä ympärillään myös uusia mahdollisuuksia. Ei kannata kokea syyllisyyttä, jos ihastuu uuteen ihmiseen. Laastarisuhde saattaa auttaa käsittelemään eroa.

Jotkut hyppäävät eroprosessissa kokonaan alkuvaiheen tunteiden ohi. Jos riemuitsee uusista tuulista heti eron jälkeen, on todennäköisesti kypsytellyt eroa jo pitkään ennen varsinaista päätöstä. Ei kuitenkaan kannata hämmentyä, jos ei erityisemmin sure suhteen loppumista. Suru tai viha saattaa tulla esiin myös jälkijunassa.

5. Hyväksyntä

Vaikka ero ei olisi ollut omasta mielestä paras päätös, täytyy se jossain vaiheessa hyväksyä. Parhaassakin tapauksessa elämänsä rakkaudesta yli pääseminen voi kestää vuosia. Toisen erohalua tulee silti kunnioittaa, ja se pitää pyrkiä myös hyväksymään. Kun tulee olo, ettei toinen määritä enää omaa elämää, on valmis siirtymään eteenpäin.

Asiantuntijana Väestöliiton psykologi Suvi Laru

Lue myös:

Harkitsetko eroa? Muista nämä asiat

Uusi someilmiö: superelämä eron jälkeen

Tom Cruisen ja Katie Holmesin riitaisa ero – löysivät erikoisen tavan kommunikoida

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!

kaunis :)

Naiset kertovat: tämä on kauneinta, mitä puolisoni on minulle sanonut

Sinä olet kaunis. (Sanoo joka päivä!) ja 'Kuka sokea muka ei tajuaisi, että se sama upea nainen on noiden verkkareiden ja t-paidan alla kuin muussakin vaateparressa tai alasti.. hölmöhän sitä olisi, jos ei omaa naistaan pysty näkemään vaatteidenkin lävitse juuri niin loistavana kuin hän on!' - sanoo samainen jo usean vuoden aviomies, kun itse olin ollut kuumeessa ja nuhassa, ja istuin löhöhousuissa sohvalla. Olin myös todennut aiemmin, että joku exä ei sietänyt relavaatteita kotona, koska 'ei...
Lue kommentti