Kuva Shutterstock

Myrtsi vaihtoi tyyliä ja alkoi keskustella ihan vieraiden ihmisten kanssa. Se kannatti.

Ihan näin hyväntuulisena lähestyn, kohta virkan pari sanaa. Sehän on normaalia, kun olemme molemmat odottelemassa palvelua pankin tiskin tienoilla. Mies näyttää selailevan Lahti-matkaopasta, ja siitä saan kätevästi jutun juurta.

– Mites, Lahden-matka suunnitteilla vai?

– Joo. Tämmönen Lahti-matkaopas ilmestyi justiin, aika hauska.

– Jännä. Lahti-matkaopas....

– ...???

Ei tuo small talk umpituntemattoman kanssa oikein lähtenyt lentoon, mutta vastahan tässä aloittelen. Käynnistymässä on taiteilija Meiju Niskalan innostama kampanja. Meijun mukaan ihmisiin voi tutustua monella tavalla: soittamalla tutuntutun ovikelloa, pyytämällä tuntemattomia kaverikuvaan. Maailmasta tulee hauskempi, kun ihmiset kohtaavat toisiaan.

Ehkä vieraiden kohtaamisista irtoisi hupia itse kunkin syksyn pimeyteen.

Varokaa siis, lähistölleni päätyvät ­ihmiset, kohta rauhanne on mennyttä!

Pikajunan hiihtäjä

– Oletko kuinka pitkälle menossa? kysyy viereeni istuva mies pikajunassa.

Se olisi ollut minun aloitukseni, mutta hän ehti ensin. Junassa on luontevaa kysyä vieruskaverilta määränpäätä, ei ollenkaan latautunutta tyyliin "käyt sä usein täällä". Vieruspenkin mies on ­juttutuulella ja jatkaa keskustelua hiihtämisestä. Hän hiihti viime talvena 300 kilometriä mutta haluaisi tänä vuonna ­parantaa lukemia, koska moni hänen ­ystävistään hiihti tuhat kilometriä. Minä puolestani hiihdin ladulla yhteensä kuusitoista kilometriä. Ilma välillämme ei väreile sielunkumppanuuden säikeitä.

Juna on hyvä paikka tavata tuntemattomia. Maisema tarjoaa keskustelun­aiheita, koska se vaihtuu koko ajan. "Katso, kurkia!" tai "Oltiinko me jo Kouvolassa?" 

Minäkin olen kerran jatkanut suoraan asemalta kaupungille junatuttavuuden kanssa, koska juttu jäi pahasti kesken. Nyt ei taida käydä niin. Käyn kahvilla, ja vaikka ravintolavaunussa on yleensä lupsakka tunnelma, nyt ei ole. Vastapäinen mies syö kiireesti jogurttia. En uskalla sanoa mitään, koska pelkään, että hän alkaa puhua jogurtin läpi. Tilanne lipuu ohi, kun mies poistuu viimeisen lusikallisensa jälkeen.

Ensin on hyvä teeskennellä

Ei ole helppoa vaihtaa marraskuista perusilmettä iloisemmaksi ja katsoa ihmisiä silmiin. Nolottaa, kasvolihakset alkavat nykiä. Lopputulos näyttää varmaan pelottavalta.

Hymy ei ole mikään turha vaan nerokas keksintö. Sen tehtävä on osoittaa muille savannilla käyskenteleville laji­tovereille, että tässä ollaan samalla ­puolella, älkää heittäkö keihästä kohti. Se toimii myös palkintona, jolla vauva sitouttaa hoitajansa tekemään palveluksia jatkossakin. Jossain vaiheessa lapsuuden hymyn vaikutus lakkaa, ja ihmisen pitää alkaa olla muuten vain kiva, jos ­haluaa saada muut tykkäämään itsestään.

Minun kannattaa ilmeisesti luottaa johonkin muuhun. Kuolonhymyni uhrit näyttävät siltä, että epäilevät minun naureskelevan hampaidensa välissä olevalle persiljatäkylle. Myrtsinä tunnen olevani paremmin mukana tässä maailmassa.

Soitan Karla Niemiselle, jonka Jäänmurtajat-firma järjestää sosiaalisten taitojen koulutusta. Karlakin harrastaa tuntemattomille hymyilyä. Hän myöntää, ettei se ole aluksi palkitsevaa.

– Aina, kun kokeilee jotain uutta, tuntuu epämukavalta. Aluksi voit huijata itseäsi ajattelemaan, että 'tämä on aivan normaalia, teen tätä koko ajan'. Teeskentele, kunnes onnistut, Karla ehdottaa.

Minä tunnen tarvitsevani runsaasti lisää aikaa ja reilun tauon, ennen kuin uskallan hymyillä taas. Pari vihaista katsetta ovat saaneet hymyni hyytymään.

Karlan mukaan moni ihminen on tyly silkkaa epävarmuuttaan. Siksi kannattaa yrittää hiukan pitempään, vaikka keskustelun alku ei vaikuttaisikaan lupaavalta. Jos yökerhossa kysyy ihmiseltä ensin, mitä juomaa hän juo, seuraavaksi voi kokeilla udella, tietääkö hän, mikä biisi taustalla soi. Sitten voi vielä tiedustella, tykkääkö hän sen tyyppisestä musiikista.

Kolmen yrityksen jälkeen voi toivottaa hyvää illanjatkoa, jos keskus­telu ei lähde lentoon.

Ohhoh, höpöti höpöti

Raitiovaunussa rohkaistun. Lähelle istuu tyttö, jonka sylissä on puinen 60-luvun yöpöytä. Kommenttini tulee ihan luonnostaan ja miettimättä: – Hieno!

Tyttö on samaa mieltä. Hänen tarkoituksenaan oli ostaa kirpputorilta talvitakki, mutta yöpöytä tuli vastaan ensin, ja se oli menoa. Ymmärrän hyvin.

Kun olemme käsitelleet 60-luvun väriskaalan plus nahkasohvien hyvät ja huonot puolet, käy ilmi, että olemme molemmat muuttaneet vastikään. Siihen liittyy paljon yhdistäviä keskustelunaiheita. Ei kuitenkaan loputtomasti, huomaan pian, joten annan mennä saman tien kaikki muuttooni liittyvät koettelemukset – vaikka saatan jo olla lähellä mielenterveyspotilasvaikutelmaa.

Karla Niemisen mukaan on turha miettiä, onko toiselle höpöttäminen tyhmää.

– Ei ketään muuta kiinnosta muistella jälkeenpäin toisen virheitä. Itse ne muistaa, muu maailma unohtaa nopeasti.

Karla sanoo ihmisten miettivän monimutkaisia aloituksia, vaikka parhaiten toimii jokin tilanteeseen liittyvä itsestäänselvyys. Luennolla voi päivitellä penkin kovuutta, bussipysäkillä aikatauluja.

Pieneliöt pelastavat

Bussipysäkillä olen aamun hurmioituneessa iskussa ja aloitan heti. Aihe tarjoutuu pysäkin kohdalla olevasta kaupasta, jonka ovessa on lappu: Suljettu perusteellisen siivouksen vuoksi.

– Katopas, kauppa on monta päivää kiinni. Onkohan jauholaareihin alkanut ilmestyä toukkia, vai miksi suursiivous?

Yllätyksekseni noin viisikymppinen nainen vaikuttaa kiinnostuneelta.

– Niin, en tiiä. Kyllähän sinne väkisinkin tulee, vanha talo. On tämä kyllä jännäksi mennyt. Luin, että HOASin asunnoissa on lutikoita. Ne ne on inhottavia.

Keskustelun polveilua luteiden ja täiden kautta torakoihin ei voi estää. Kiitos, pieneliöt! Nousen bussiin naisen perässä ja istun hänen viereensä. Seuraa tauko. Tuijotan edessä olevan penkin selustaa, mutta ­uusi juttukaverini tuntee vastuunsa keskustelun ylläpitämisestä.

– Ai että on ihana ilma, hän sanoo.

Säästä on tyydyttävää puhua. Kun keskustelee suomalaisten kanssa sateesta ja pimeydestä, on kuin askeltaisi 1800-luvun seuratansseja, joita Jane Austen -filmatisoinneissa näkyy: tutut kuviot, jotka kaikki osaavat, niiaus, pyörähdys, paluu riviin. Partneri vain vaihtuu.

Nainen jää bussista, mutta minun matkani on vasta puolivälissä. Kun oma puhetulvani hiljenee, ehdin kuunnella muita matkustajia. Käytävän toisella puolella ollaan paljon pitemmällä kuin mihin ­minä pääsen ­näköjään koskaan. Nainen on kysynyt vieressään istuvalta mieheltä, millaista on kulkea talvella kesäkengillä, ja nyt hän käy rohkeasti eteenpäin: – Saankos ­kysyä, mikä teidän nimenne on?

Mies antaa kiltisti koko nimensä. Pian naisen puhe polveilee raivokkaasti, ja kun poistun bussista, hänen äänensä ­helisee lujaa takanani: – Shake shake shake, beibi, shake shake shake!

Outoa, mutta toisaalta ilahduttavaa. Mitä väliä sillä tosiaan on, vaikka vaikuttaisi höyrähtäneeltä?

Minun seuraava tilaisuuteni koittaa kynnysmatto-ostoksilla. Mattopinon päällä komeilee oudonnäköinen talja, josta ei tule äkkiseltään mieleen muuta eläintä kuin rhodesiankoira.

– Ohhoh. Mikähän eläin tässä on päässyt hengestään?

"Kysy kanssaihmiseltä eläinaiheista" -strategia on selvästi minulle luontainen. Hamppumattoja arvioiva rouva kääntyy ja tarttuu taljaan.

– No en kyllä tiiä, joku haisunäätä? Onko tämä edes aito. On se! Eikun ei! Kääntöpuoli näyttää synteettiseltä.

Mahtavaa: lyhyt mutta rohkaiseva ­palaute. Minä ja rouva löysimme yhteyden, kuollut koira sai huomiota ja minä opin ehkä erottamaan aidon taljan feikistä.

Yöbussin puhelias poika

Yöbussissa, vähän sunnuntaiaamun puolella, tapahtuu odottamaton ilmiö: viereeni istuu nuori mies, joka alkaa ­jutella. Ajattelin alun perin murjottaa tämän matkan, mutta päätän lopettaa mököttämisen, koska omasta kokemuksesta tiedän, että rohkeus täytyy palkita.

Mies on Kaliforniasta ja vaikuttaa siltä, että häneltä voi ottaa oppia tutustumisasioissa. Hän tervehtii, hymyilee ja kysyy, tiedänkö kivaa yökerhoa keskustassa.

Ilmaisen pahoitteluni, koska en tiedä, missä nuoriso käy nykyään. Tosin minunkin kotimatkani varrella on yksi mukava baari, joka on myöhään auki. Mies esittäytyy saman tien Joshiksi ja kertoo, että on Suomessa töissä koodarina.

Kun kävelemme kohti kotiani ja Joshin baaria, hän keskustelee säästä. Kaliforniassa on lämmin, Suomessa kylmä. Kehotan häntä panemaan lisää kerroksia päälle ja kerron, että kylmässä on sitten ihan kiva, kun on tarpeeksi yllä.

Josh ei näytä masentuvan, vaikka keskustelukumppani puhuu latteuksia tankeroenglannilla. Sen sijaan hän ehdottaa, että lähtisin hänen kanssaan baariin.

Kuka nyt pyytää jotain bussissa istuvaa hahmoa drinkille? Ehkä hän on mormoni, joka haluaa kertoa Jeesuksesta?

Yllätysten aika ei ole ohi, koska kuulen ääneni sanovan, että voin tulla lasilli­selle, jos baariin ei ole jonoa.

No, baariin on hirveä jono, enkä jaksa jäädä seisomaan, ja Joshkin päättää jatkaa toisaalle. Hän kysyy, haluaisinko ­hänen ­puhelinnumeronsa siltä varalta, että drinkit onnistuisivat toiste. Tässä kohdassa joku voisi vastata, että ei kiitos, kun on poikaystäväkin. Mutta minä olen nykyään avoin, joten sanon, että mikä ettei.

Josh ei oletettavasti murru, jos en soita.

Miksi ihmeessä?

Karla Niemisen mielestä ihmisille höpöttäminen kannattaa etenkin silloin, kun oma ­elämä tuntuu tylsältä.

Totta. Elämästä tulee jännittävämpää Karlan ja taiteilija Meiju Niskalan mallilla. Rohkeus lisääntyy, ja tunneskaala laajenee nolotuksesta mielihyvään. Lisäksi muutaman päivän ylisosiaalisuuden jälkeen yksin yrmyily on ansaittua luksusta. Tänään en varmasti sano kellekään mitään!

Mutta saa nähdä, millaiset fiilikseni ovat huomenna. Jos on tylsää, voi olla, että saalistan kaduilla uusia uhreja, valmiina höpöttämään. Ehkä juuri sinä olet seuraava kohteeni?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!

kaunis :)

Naiset kertovat: tämä on kauneinta, mitä puolisoni on minulle sanonut

Sinä olet kaunis. (Sanoo joka päivä!) ja 'Kuka sokea muka ei tajuaisi, että se sama upea nainen on noiden verkkareiden ja t-paidan alla kuin muussakin vaateparressa tai alasti.. hölmöhän sitä olisi, jos ei omaa naistaan pysty näkemään vaatteidenkin lävitse juuri niin loistavana kuin hän on!' - sanoo samainen jo usean vuoden aviomies, kun itse olin ollut kuumeessa ja nuhassa, ja istuin löhöhousuissa sohvalla. Olin myös todennut aiemmin, että joku exä ei sietänyt relavaatteita kotona, koska 'ei...
Lue kommentti