Tuolla taitaa siintää tienaamisen mahdollisuus! Kuva: Shutterstock
Tuolla taitaa siintää tienaamisen mahdollisuus! Kuva: Shutterstock

Joskus rikastumisen esteenä on vain muutama vääränlainen ajatus, väittää miljonääri Steve Siebold.

Miksi rikkaat ovat rikkaita ja minä en? Joku on sattunut ehkä syntymään kultalusikka suussa ja onnistunut pitämäänkin sen siellä, mutta monesti menestyjät tuppaavat myös ajattelemaan tietyillä tavoilla, ja tavallisesta poikkeava tapa katsoa maailmaa johtaa huippusuorituksiin.

Miljoonaomaisuuden itse rakentanut Steve Siebold on niin kiinnostunut rikastumisesta, että hän on jututtanut peräti 1 200:aa ihmistä, jotka kuuluvat maailman varakkaimpien joukkoon. Haastatteluista syntyi kirja How Rich People Think, eli suomennettuna miten rikkaat ajattelevat.

Steve Siebold kertoi Business Insiderille, miten menestyneiden ajatusmaailma sitten oikein eroaa muista. Rikkaille on esimerkiksi tärkeintä se, että he yrittävät tehdä ennen kaikkea itsensä onnellisiksi, kun taas valtaväestö pitää itsekkyyttä paheena. Kun omat asiat ovat kunnossa, sitten voi auttaa myös muita, on rikkaan logiikka.

Kun tavis saattaa ajatella, että liiasta rahasta seuraa vain murheita, rikkaalle köyhyys on kauhistus. Rikkaalle menestyminen on pakkomielle.

Ihan jokaiselle puunhalaajalle tällaiset ajatukset eivät välttämättä sovi. Jutussa on kuitenkin listattuna 21 tapaa ajatella, joiden joukosta poimimme ihan käyttökelpoisiakin ajatusmalleja – halusi sitten rikastua tai ei.

1. Rikkaat toimivat

Moni jää odottelemaan, mitä elämä eteen tuo, kun menestyneet usein toimivat saadakseen sen mitä haluavat. Aina lopputulemaa ei kuitenkaan kannata jättää pomon, hallituksen, puolison tai jumalan päätettäväksi, sillä siihen voi vaikuttaa myös itse.

2. Rikkaat hankkivat tarvittavan erityisosaamisen

...eikä se välttämättä tarkoita mitään tiettyä tutkintoa. Menestyksen kannalta vain lopputuloksella on väliä, ja sen voi saavuttaa muutenkin kuin hankkimalla virallisen paperin osaamisestaan.

3. Rikkaat unelmoivat tulevasta

Haikailetko aikoja, jolloin kaikki oli paremmin? Sillä keinolla tuskin rikastuu. Jos haluaa saada jotakin aikaan, kannattaa katsoa tulevaan ja suhtautua haaveisiinsa ja tavoitteisiinsa projekteina. Steve Siebold jopa väittää, että menneisyyteen juuttuminen voi aiheuttaa alakuloa ja masennusta.

4. Rikkaat asettavat tavoitteensa korkealle

On tietysti varmempaa asettaa itselleen tavoitteita, joita on mahdollista saavuttaa, mutta silloin menestyskin on vähäisempää. Jos haluaa saavuttaa jotain suurta, rima kannattaa asettaa korkealle. Silloin on ainakin tullut pyrkineeksi huipulle.

5. Rikkaat valitsevat sivistyksen viihteen sijaan

Steve Sieboldin mukaan eliitin ja keskiluokan välillä on iso ero siinä, miten ne kuluttavat vapaa-aikaansa. Hänen mukaansa keskiluokka viihtyy kaunokirjallisuuden ja juorulehtien parissa, kun rikkaat istuskelevat kotiensa kirjastoissa lukemassa menestysoppaan toisensa perään.

6. Rikkaat keskittyvät ansaitsemiseen

...me muut säästämiseen. Varakkaiden mukaan alennuskuponkien leikkely ja ilmaisten ämpäreiden jonottaminen on ajanhukkaa, kun senkin ajan voisi käyttää riskinottoon ja lisätulojen metsästämiseen.

7. Rikkaille raha on ystävä

Keskiluokka ajattelee rahaa pakollisena pahana, koska sitä on hankalaa ansaita ja vielä vaikeampaa saada pidettyä tilillään. Rikkaan mielestä raha on ystävä, josta voi olla iso apu ja joka auttaa nukkumaan yöt rauhassa. Ja positiivisen suhtautumisen ansiosta raha ilmeisesti viihtyy heidän tileillään.

8. Rikkaat seuraavat intohimoaan

He saattavat vaikuttaa siltä, että ovat aina töissä, mutta he jaksavat, koska rakastavat sitä, mitä tekevät. Sieboldin mukaan menestystä tulee, kun löytää intohimonsa ja alkaa keksiä keinoja, joilla saada rahaa intohimonsa toteuttamisesta.

Money is good

Näin menestyneet ihmiset ajattelevat eri tavalla kuin tavikset

Jep, ajatusmaailmani on juuri näin, silti en ole mitenkään rikas, varakas kylläkin ja voin tehdä mitä haluan. No vielä sitä ehtii rikkaaksikin, täytyy jatkaa valitsemallani tiellä. Jutun otsikko vähän hölmö, onko menestyneen ihmisen vastakohta todellakin tavis? Ja menestystäkin on monta laatua. Ois voinut laittaa vaikka että taloudellisesti menestyneet..
Lue kommentti

Elina Tanskasen mukaan ennen eroa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti, voisiko tilanteelle tehdä jotain. 

Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä. Samaan aikaan moni valittelee, ettei kumppania kiinnosta sänkytouhut eikä petipuolella tapahdu asioita, jotka saisivat innostumaan.

Mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Kuinka pitkään ”huonoa seksiä” pitää kestää? Saako toisesta erota sen vuoksi, ettei ole tyytyväinen seksielämäänsä?

Seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskasen mukaan saa.

 – Olisi vanhanaikaista sanoa, että parin pitää pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Isot ongelmat seksuaalisuuden alueella heijastuvat muillekin osa-aluille ja lopputuloksena voi olla suhde, jossa on kaksi onnetonta ja omalla tavallaan kärsivää osapuolta. Kun tuntuu siltä, että kaikki kivet on käännetty ja näkökulmat katsottu eikä mikään auta, on ihan hyväksyttävää erota.

Mieti, ennen kuin kaikki loppuu

Tanskanen painottaa, että jokaisen pitää parisuhdettaan punnitessa aina pohtia tilannetta omalta kantiltaan. Joskus toivottomaltakin tuntuva tilanne korjaantuu, kun siihen kiinnitetään oikeanlaista huomiota.

Ennen eroa Tanskanen kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa tuntemuksista ja miettimään ajan kanssa, voisiko tilanteelle tehdä jotain.

– Kannattaa etsiä yhteistä maastoa. Siinä voi auttaa esimerkiksi keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa. Hän voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia, Tanskanen kertoo.

”Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta.”

Ei ole myöskään tavatonta, että ”huonon seksin” syyksi paljastuu jokin ihan muu kuin itse petipuuhat.

– Parisuhteen muu tilanne ja elämäntilanne ylipäätään näkyy hyvin herkästi seksin ja seksuaalisuuden alueella. Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta, Tanskanen kertoo.

Erilaiset halut pöydälle!

Joskus seksi voi tuntua kehnolta sen takia, että kumppaneilla on yksinkertaisesti eri toiveet petipuuhista.

– Toinen kumppaneista saattaa tykätä kinkystä seksistä mutta toinen ei ollenkaan. Siinä vaiheessa pitää miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään toisen vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu koko ajan enemmän vaihtoehdosta, jossa yksiavioinen suhde avataan. Silloin kumppanit voivat yhteisestä sopimuksesta harrastaa seksiä myös muiden kanssa. 

”Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.”

Tanskasen mukaan osalle avoin suhde voi tuoda avun, kun seksielämä ei tavalla tai tyydytä.

– Se on yksi ratkaisu muiden joukossa, mutta se ei toimi kaikille. Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.

Avainasemassa paremman seksielämän saavuttamisessa on muutenkin keskusteleminen. Tanskanen muistuttaa, ettei kumppani saa koskaan painostaa ylittämään toisen rajoja.

– On kuitenkin eri asia, että uudet kokeilut ujostuttavat, kuin se, että kokeilu rikkoo selkeästi omia rajoja. On myös eri asia harmitella sitä, että jää vaille jotain hiukan kaipaamaansa asiaa kuin se, ettei voi toteuttaa itseään seksuaalisesti ollenkaan.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.