Kuva Shutterstock

Mustasukkaisuus on tavallista ystävyyssuhteissakin. Syynä on usein epävarmuus.

Pikkutytöt ovat kyllä hassuja:

Tyttärelläni Kanervalla, 6, on kaveri Anna, joka on tosi omistushaluinen. Annan kanssa leikit sujuvat hyvin siihen asti, kun paikalle tulee toinen kaveri. Anna ei halua ottaa muita mukaan vaan leikkiä vain kahdestaan, yleensä Kanervan kanssa. Seurauksena on kolmiodraamoja, kun joku jää leikeistä ulos. Jos päiväkodissa puhuu asiasta, hoitajat toteavat, että "tytöt nyt vain ovat sellaisia.  (Raisa, 36)

Onneksi tytöt kasvavat aikuisiksi, ja aikuisten naisten ystävyyssuhteissa ei enää tarvitse painia mustasukkaisuusdraamojen kanssa. Ei kun hetkinen. Meneekö se sittenkään ohi?

Ystäväni Iiris on ollut Venlan kanssa hyvä kaveri opiskeluaikana. Venla tutustutti Iiriksen Mariin, ja heilläkin synkkasi. Mari ja Iiris käyvät yhdessä jopa matkoilla, koska ovat molemmat sinkkuja, toisin kuin Venla. Venlan mielestä se ei selvästikään ole ok, vaikka ei häntä kukaan ole hylännyt. Hän saa varsinkin humalassa outoja raivokohtauksia Marille aiheesta "veit ystäväni minulta". Kyseessä on liki nelikymppinen nainen. (Salli, 38)

Tervetuloa aikuisten hiekkalaatikolle! Täälläkin näytellään kolmiodraamoja.

Kateuden kolmiodraama

– Mustasukkaisuus on tunteiden sekoitus. Se on yhdistelmä pettymystä, hylätyksi tulemisen pelkoa ja kateutta, kertoo uuden Mustasukkaisuus-kirjan kirjoittaja Ben Malinen.

Mustasukkaisuutta pidetään yleensä parisuhteiden juttuna, eikä välttämättä pahana ongelmana. Sairaalloinen, rajoittava mustasukkaisuus on eri asia, mutta omasta kullasta pitää monen mielestä ollakin vähän mustis. Kummallisempaa on, jos puolison flirttailu toiselle ei tunnu missään.

Malisen mukaan mustasukkaisuutta on aina siellä, missä on läheisiä ihmissuhteita. Sisarkateus on oikeasti mustasukkaisuutta vanhempien huomiosta. Läheiselle ystävälle kiukuttelu voi olla niin ikään mustasukkaisuutta.

– Eikä mustasukkaisuus ystävästä ole noloa, se on täysin normaalia. Ihminen haluaa luonnostaan olla jollekin tärkeä. Oikeastaan mustasukkaisuuden tunteista pitäisi voida puhua kaverin kanssa suoraan. Mitä pahaa siinä olisi, jos sanoisi ääneen, että toivottavasti olen edelleen tärkeä, vaikka sinulla onkin uusi tennis­kaveri? Malinen miettii.

Toisin kuin naapurin Volvoa kadehtiessa, mustasukkaisuudessa on aina kolme osapuolta. Kolmiossa on mustasukkainen, tämän ystävä sekä kilpailija, joka kilpailee ystävän suosiosta. Mustasukkainen pelkää, että kilpailijalla on ominaisuuksia, joilla hän voittaa ystävän huomion. Hän on ehkä urheilullinen, mitä minä en ole. Tai hauskempi kuin minä. Kilpailija voi olla myös vaikka ystävän uusi, intohimoinen harrastus: hänen aikansa ja huomionsa menee Akira Kurosawan leffoille, vaikka se kuuluisi minulle!

Malinen uskoo, että mustasukkaisuuden tunteet voi jäljittää lapsuuteen. Taustalla on ehkä lapsen kokemus siitä, että nyt joku vie häneltä paikan tai aseman.

– Aikuisena se voi näkyä tiedostamattomana pelkona siitä, ettei ole riittävä.

Löydä sisäinen mustiksesi

Kaikki ovat tuttuja mustasukkaisuuden kanssa. Jotkut toteavat pienen häivähdyksen, ärtyvät mielessään ja antavat sitten asian olla.

Olin suunnittelemassa lapsuudenkaverini polttareita. Siellä oli sellaisia ärsyttäviä, sulhasen kautta tulleita uusia kavereita, joiden suunnitelmat olivat mittavia: kolmen päivän bileet, suunnilleen helikopterilla Tallinnaan. Yritin sanoa heille, että ei Mirva ole sentyyppinen, että tykkäisi noin suureellisesta. Vastaus kuului jotenkin, että "mutta meidän Mirvuliini on niin spessu, että se ansaitsee parasta". Teki mieli sanoa, että se ei muuten ole mikään Mirvuliini, ja minä tunnen sen paremmin, saakeli. (Iida, 32)

Uusi teknologia luo uusia mahdollisuuksia mustasukkaisuudelle. Sosiaalisessa mediassa on nimittäin se ikävä puoli, että sieltä saattaa näkyä, missä kaverisi ovat pitämässä hauskaa ilman sinua:

Ei se nyt mitenkään erityisen pahalta tuntunut, mutta kyllä mä hetken mietin, kun Facebookin uutisvirtaan ilmestyi paikkatieto: Inka on henkilöiden Nasse, Juha ja Elina kanssa paikassa Corona. Eipä siinä, en olisi itse ehkä ehtinyt. Mutta ei kukaan kyllä kysynytkään. (Kaisa, 35)

Toisilla mielikuvitus lähtee laukkaamaan, ja asia kasvaa. Seurauksena voi olla pahan puhumista selän takana tai tunteenpurkauksia.

Oli kyllä jo pitkään nähtävissä, että ystäväni perustaa kohta perheen. Mutta kun hän sitten kertoi onnellisena raskaudestaan, en pystynyt peittelemään tunteitani ja sanomaan, että "onneksi olkoon". Suusta tuli että "voi vittu". Oma pettymys siinä puhui – tuntui oikeasti, että ystävä petti minut, vaikka hän vain toimi niin kuin ihmiset elämässään yleensä tekevät. Olin kai jotenkin toivonut, että suhteemme pysyisi samanlaisena. Raskausuutinen sai minut heti näkemään tulevaisuuteni yksinäisenä, syrjäytyneenä vanhanapiikana. Olisin halunnut lopettaa koko ystävyyssuhteen saman tien. Koska mitä järkeä siinä enää olisi, kun suhde muuttuu pian kuitenkin niin paljon ankeampaan suuntaan? (Kirsi-Mari, 38)

Miten katkeroittavat ajatukset saisi katkeamaan?

LCF life coach Sanna Mämmi sanoo, että negatiiviset tunteet kannattaa
hyväksyä ja koettaa miettiä ystävien uusia juttuja mahdollisuuksina.

– Sama tilanne minunkin elämässäni on: kaverit saavat lapsia ja mitä minulle tapahtuu? Ei yhtään mitään. Pitää vain ajatella, että tämä ei ole maailmanloppu ja oma vuoro tulee aikanaan. Kun kohtaa asiat rohkeasti, voi käydä ilmi, että kaverin uusi vauva tai poikaystävä on kiva, uusi lisä myös omaan elämään. 

Mustista tunteista eroon

Sanna Mämmi onkin ammattilainen elämäntaidoissa. Kaikille ei ole helppoa alkaa muuttaa pienenä omaksuttuja tapoja, vaikka ne tekisivät onnettomaksi.

Ystävät ovat minulle tosi tärkeitä. Ehkä varsinkin nyt, kun ei ole poikaystävää ja työssä on tasapaksua, kaveruussuhteille tulee painoarvoa. Olen läheisimmistä ystävistäni mustasukkainen. Minulla on kaksi hyvää ystävää, jotka tutustutin itse toisiinsa, mutta en siedäkään sitä, että he ovat kahdestaan jossain. Yleensä olemme kolmestaan, mutta jos Tiinan puheista käy ilmi, että hän on ollut kahdestaan Elisan kanssa baarissa, hermostun.

Saatan käyttäytyäkin skitsosti ja tajuan sen itse, en vain voi tunteilleni mitään. Ehkä minulla on jotenkin huono itsetunto tai poikkeuksellinen omistamishalu? Vai johtuisiko siitä, että minulla ei ikinä oikein ollut nuorena yhtä sydänystävää? Sellaiseen oli aina kyllä pyrkimys. Muistan, että alakoulussa oli mahdotonta olla kolmestaan: se meni niin, että kaksi leikki yhdessä ja kolmatta haukuttiin. Yläasteella meitä oli isompi porukka, mutta yritin sielläkin omia yhden ystävän, joka oli minulle tärkein.

Nykyään saatan rangaista ystävääni olemalla kylmempi tai jättämällä johonkin viestiin vastaamatta. Ääliömäistä ja kuluttavaa, tiedän. Mielelläni pääsisin näistä katkeruuden tunteista eroon. (Sara, 28)

Ben Malisen mukaan on jo hyvä alku, jos tunnistaa tunteet mustasukkaisuudeksi ja keksii, mistä ne heräävät. Seuraavaksi kannattaisi puhua jollekin. Kaveri voi auttaa paaluttamaan mustasukkaisuutta ja pitämään sen mittakaavassa. Ammattiauttaja pääsee vielä nopeammin jäljille ja saa ajatusmalleja ehkä uusiksi.

Malinen kehottaa miettimään niitä asioita, jotka herättävät epävarmuutta itsessä suhteessa muihin. Häviääkö niissä oikeasti toisille, jos aletaan vertailla? Voi myös hiukan penkoa lapsuutta ja muistella tapahtumia, joissa tunsi pettymystä, vihaa ja torjutuksi tulemista.

Positiivisen ajattelun opettelemiseen on tekniikoita, joita voi treenata itsekseen.

– Viime kädessä tässäkin asiassa on iso osuus itsetunnolla. Sellainen ihminen on altis mustasukkaisuudelle, joka ei hyväksy omia heikkouksiaan.

Itsetuntoa voi kehittää keskittymällä omiin vahvuuksiin ja niihin asioihin, jotka saavat kokemaan onnistumisia. Myös heikkoudet on hyvä käydä läpi, mutta kun ne on tunnustanut, niitä pitää sen jälkeen koettaa olla vatvomatta.

– Pitää muistaa, ettei saa olla itselleen liian ankara. Mustasukkaisuus kuuluu elämään, pitäisi vain estää sitä saamasta ajatuksissa valtaa. Työhön oman itsensä kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä.

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.