Kuva Shutterstock

Maailmalla sinkkunaiset ottavat aikalisän lapsentekoon pakastamalla munasolujaan. Voiko biologisesta kellosta stressaamisen pian lopettaa?

"Hei sinä työtäsi rakastava, vapaudesta nauttiva nainen! Haluatko joskus jälkikasvua, mutta isä puuttuu? Pakasta munasolusi nyt ja tee lapset myöhemmin!"

Pätkä tieteisfantasiasta? Ei suinkaan. Ulkomailla useat hedelmällisyysklinikat tarjoavat naisille mahdollisuutta pakastaa munasolujaan.

Yksi palvelun hyödyntäjistä on lontoolainen Julia Palmer, 42, menestynyt sisustussuunnittelija ja lapseton sinkku.

Vielä muutama vuosi sitten Julia hermoili munasarjojensa kuihtumista, muttei hermoile enää. Viime vuonna häneltä kerättiin talteen 12 munasolua, jotka odottavat nyt jäädytettyinä lontoolaisella hedelmällisyysklinikalla.

– Nyt voin vielä toivoa tulevani äidiksi, eikä minulla ole niin suurta painetta löytää parisuhdetta heti, Julia kertoi brittiläisessä Daily Mail -lehdessä viime joulukuussa.

Kyseessä ei ole vain varakkaiden brittien harvinainen villitys. On vain ajan kysymys, milloin suomalaisetkin naiset ryhtyvät kääntämään biologisen kellonsa viisareita taaksepäin.

Myöhäisherännäiset

– Munasolujen pakastamisesta kysellään viikoittain, kertoo Tuija Foudila, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri helsinkiläiseltä Felicitas-klinikalta.

Kyltti klinikan seinällä ohjaa spermalaboratorioon. Foudilan pöydällä seisoo esitteitä, joiden aiheena on "mies ja lapsettomuus".

Lapsettomuushoitoihin erikoistuneella klinikalla asioivat tyypillisesti pariskunnat,­ jotka ovat toivoneet lasta pitkään. Munasolujen pakastamisesta kiinnostuneet taas ovat sinkkuja, jotka haluavat aikalisän lapsen hankkimiseen.

– He ovat itsellisiä naisia, jotka eivät vielä ole löytäneet oikeaa kumppania, mutta haluavat silti säilyttää mahdollisuuden saada oma lapsi, Foudila kuvailee.

Useimmille Foudila joutuu antamaan tylyn vastauksen: olet asialla liian myöhään. Kiinnostuneet ovat nimittäin tyypillisesti lähes nelikymppisiä.

– Munasolut pitäisi pakastaa 30 ikävuoteen mennessä tai viimeistään 35-vuotiaana, sillä niiden laatu ja määrä heikkenevät iän myötä huomattavasti. Mitä myöhemmin soluja saadaan talteen, sitä pienempi on niillä alkavan raskauden mahdollisuus, Foudila sanoo.

Hedelmällinen ikä ei veny

Yhä useampi siirtää lasten hankkimista myöhempään elämänvaiheeseen. Mutta vaikka nuoruutta voi jatkaa, ihmiset­ ovat terveempiä ja naisten odotettu elinikä huitelee pian sataa, yksi tosiasia on ja pysyy: naisen hedelmällistä ikää ei voi venyttää.

Kolmenkympin jälkeen hedelmällisyys alkaa laskea kuin Nokian osake, ja mitä lähemmäksi neljääkymppiä mennään, sitä dramaattisemmin munasarjat mummoutuvat. 

Esimerkiksi Britanniassa lapsettomuusklinikat kuitenkin pakastavat munasoluja myös naisilta, jotka ovat jo ohittaneet hedelmällisimmän ikänsä, jos nämä vain ovat halukkaita maksamaan tarvittavista hoidoista.

– Minulle kerrottiin, että raskaaksi tulemisen todennäköisyys on 10 prosentin luokkaa. Halusin silti tehdä jotain­ helpottaakseni tunnetta, että missaan äitiyden, 41-vuotiaana operaatiossa käynyt Julia Palmer sanoo Daily Mailissa.

Suomessa on tähän mennessä pakastettu pelkkiä munasoluja vain yksittäistapauksissa ennen syöpähoitojen aloitusta. Lasten hankkimisen lykkäämisen takia operaatioita ei ole meillä vielä tehty. Lähin tällaista palvelua tarjoava klinikka on Göteborgissa, jonne pari Foudilankin asiakasta on hakeutunut.

Suomalaisilla klinikoilla on kuitenkin jo valmistauduttu pakastuksiin.

Valmistujaislahjaksi?

"En vielä haluaisi lasta, sillä töissä on näytön paikka. Sitä paitsi tykkään rennosta elämästäni. Mutta en voi olla ajattelematta, että kohta voi olla liian myöhäistä", huokaa parisuhteessa oleva Riikka, 32.

Sinkkujen lisäksi myös pariskunnat jahkailevat. Kun omaa kullannuppua ryhdytään sitten lopulta yrittämään, yhä useampi tarvitsee lapsettomuushoitoja.

Ehkä siksi Yhdysvalloissa hedelmällisyyden säilyttämisestä on tullut bisnestä. Jotkut klinikat markkinoivat munasolun pakastusta oivana valmistujais­lahjana tyttärelle, toiset vetoavat kolmekymppisten sinkkunaisten vanhempiin: tämä lisää mahdollisuuksianne tulla isovanhemmiksi!

Jotkut lääkärit pitävät munasolujen tallettamista eräänlaisena vakuutuksena, jos myöhemmin sattuu joutumaan lapsettomuushoitoihin. Jos on pakastanut munasolujaan kolmikymppisenä, keinohedelmöityksen onnistuminen nelikymppisenä­ omilla nuorilla munasoluilla on todennäköisempää.

Huhutaan, että muutamat Hollywood-julkkikset, esimerkiksi Jennifer Aniston, olisivat jo käyneet tallettamassa munasolujaan.

Tuhansia euroja mahdollisuudesta

Munasolujen tallettaminen myöhempää käyttöä varten ei käy ihan kädenkäänteessä.

– Siittiöt saadaan talteen helposti, sillä ne tulevat ulos itsestään. Munasolujen kerääminen on paljon isompi prosessi, toteaa Tuija Foudila ja näyttää kuvaa naisen sisäisistä kalleuksista.

Kuva muistuttaa kippurasarvista vuohipukkia. Siellä sarven pohjukassa, munasarjoissa, kypsyvät munasolut, tyypillisesti kerran kuussa. Naisten munasoluvarastot ovat kuitenkin erilaiset – toisilla soluja on enemmän, toisilla vähemmän, toisilla ne kypsyvät milloin sattuu, joillakin niitä ei ole ollenkaan. Jos munasolujaan haluaisi säilöä, niiden täytyisi olla kunnossa.

Munasolujen pakastamista varten nainen ottaa noin viikon ajan päivittäisen hormonipistoksen, jotta munasarjat tuottavat useampia kypsiä munasoluja. Sen jälkeen munasolut imetään neulalla talteen emättimen kautta.

Hoito voidaan joutua tekemään monta kertaa, jotta munasoluja saadaan talteen tarpeeksi. Hintaa operaatiolle kertyy tuhansia euroja – ja siihen mennessä munasolut ovat vasta pakkasessa. Toisaalta, moni vaikuttaa olevan valmis maksamaan äitiyden mahdollisuudesta.

– Sen sijaan että olisin ostanut laukkuja ja kenkiä, maksoin mahdollisuudesta saada perhe, sanoo operaatioon 10 000 euroa sijoittanut Julia Palmer.

Vapautta naisille?

Entä jos naisella tosiaan olisi oikeus tulla äidiksi silloin kun huvittaa, eikä enää tarvitsisi stressata biologisesta kel­losta?

– Kyllähän munasolujen pakastaminen on tietyllä tapaa tasa-arvokysymys. Se lisäisi naisten itsemääräämisoikeutta hedelmällisyyteensä. Onhan miehelläkin mahdollisuus tulla isäksi vaikka miten­ vanhana, Tuija Foudila pohtii.

Raskaana oleminen on sitten toinen juttu. Mitä vanhempana lapsen kantaa ja synnyttää, sitä enemmän on riskejä. Juuri sen vuoksi Suomessa ei tehdä hedelmällisyyshoitoja­ vaihdevuosi-iän ohittaneille naisille. Muualla tämäkin on toisin: Britanniassa keino­hedelmöityksiä on tehty yli 50-vuotiaille, ja maailmalla vanhin lahjamunasoluilla synnyttänyt on ollut 70-vuotias.

Ei takuuta lapsesta

Ennen kuin Suomessakin aletaan pakastaa munasoluja myöhempiä lapsentekoaikeita varten, asiantuntijat joutuvat pohtimaan hankalia kysymyksiä. Kuten: Kannustaako mahdollisuus lykkäämään lasten hankintaa yhä pidemmälle? Miten varmistetaan, etteivät klinikat tarjoa naisille turhaa toivoa ja vie heidän rahojansa? Ymmärtäähän nainen varmasti, ettei pakastettu munasolu ole minkäänlainen tae lapsen saamisesta tai edes raskaaksi tulemisesta?

Keinohedelmöityksistä osa epäonnistuu. Luontoa ei voi loputtomiin määrätä. Ja yleensä kuvio menee niin, että kun lapsentekopuuhat tulevat ajankohtaiseksi, moni toivoo tulevansa raskaaksi luonnollisesti.

Niin ajattelee myös Julia Palmer.

– Kun löydän kumppanin, toivon, että asiat tapahtuvat luonnollisesti. Jos eivät, pakastetut munasolut ovat yksi vaihtoehto. Tuntuu silti hyvältä tietää, että ne ovat tallessa.

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!

kaunis :)

Naiset kertovat: tämä on kauneinta, mitä puolisoni on minulle sanonut

Sinä olet kaunis. (Sanoo joka päivä!) ja 'Kuka sokea muka ei tajuaisi, että se sama upea nainen on noiden verkkareiden ja t-paidan alla kuin muussakin vaateparressa tai alasti.. hölmöhän sitä olisi, jos ei omaa naistaan pysty näkemään vaatteidenkin lävitse juuri niin loistavana kuin hän on!' - sanoo samainen jo usean vuoden aviomies, kun itse olin ollut kuumeessa ja nuhassa, ja istuin löhöhousuissa sohvalla. Olin myös todennut aiemmin, että joku exä ei sietänyt relavaatteita kotona, koska 'ei...
Lue kommentti