Uskottomuus voi olla kova paikka myös pettäjälle. Kuva: Shutterstock
Uskottomuus voi olla kova paikka myös pettäjälle. Kuva: Shutterstock

Pettäminen voi johtaa suhteessa karmeaan kierteeseen. "Toista ei voi ikuisesti rangaista", psykologi Anna Salmi sanoo.

Pettäminen on yksi pahimmista tavoista loukata kumppania. Vaikka luottamuksen takaisin saaminen on pitkä ja raskas prosessi, monet ovat valmiita yrittämään.

Joskus pettämisen seurauksena parisuhteen valtasuhteet voivat kääntyä niin, että petetty määrää kaiken suhteessa halutessaan rangaista toista. 

– Uskottomuus on traumaattinen tilanne, joka aiheuttaa kehossa hälytystilan. Yritetään tehdä kaikki mahdollinen, jolla voitaisiin ehkäistä tuon trauman uudelleen kokeminen. Yksi keino voi olla toisen kontrolloiminen, kostaminen tai rankaiseminen, kertoo Väestöliiton Parisuhdekeskuksen laillistettu psykologi Anna Salmi.

”Toisen menojen, alkoholinkäytön tai vaikka puhelimen vartioinnilla yritetään säilyttää hallinnan tunne.”

Petetty määrää

Jenna, 26, kertoo, kuinka pettäminen aiheutti suhteessa karmean kierteen. Hän petti miestään hetken mielijohteesta opiskelijabileissä. Parin päivän päästä Jenna sai lopulta kerrottua tapahtuneesta avopuolisolleen. Vihainen mies halusi nähdä lähetetyt viestit puhelimesta. Jenna sai lähtöpassit yhteisestä kodista, ja puoliso ilmoitti, että suhde loppui siihen.

– Viikon jälkeen tapahtuneesta sain palata takaisin kotiin tietyillä ehdoilla: En saisi enää juoda alkoholia tai olla missään tekemisissä kolmannen osapuolen kanssa. Emme keskustelleet asioista, vaan mieheni saneli rajat. Jouduin kuitenkin opiskellessa tilanteisiin, joissa juotiin ja kolmas osapuoli paikalla. En tahtonut olla lapsellinen ja teeskennellä, ettemme tuntisi, Jenna kertoo.

Jenna jäi tilanteista useamman kerran kiinni. Hän oli juonut muutaman ja jutellut kolmannen osapuolen kanssa. Pariskunnan riidat kiertivät kehää, ja luottamus oli nollassa. 

– Toisen menojen, alkoholinkäytön tai vaikka puhelimen vartioinnilla yritetään säilyttää hallinnan tunne. Parempi vaihtoehto olisi kertoa toiselle, miltä tuntuu, kun toinen menee juhliin, joissa ihastumisen kohde on paikalla. Silloin toinen voisi kuulla tuon pelon ja tehdä kaikkensa suojatakseen puolisoa. Esimerkiksi soittaa juhlista ja kertoa, että ajattelee toista, Anna Salmi neuvoo.

Kostoa ja rankaisua käyttävä haluaa pettäjän kokevan itse, millaisen kivun tämä on aiheuttanut. Ajatus on, että jos kokee saman kivun, teko ei toistu. Takaisin antaminen kuitenkin etäännyttää paria entisestään, psykologi muistuttaa.

Lue myös: Näin pelastat suhteesi syrjähypyn jälkeen

”Pettäjä joutuu kohtaamaan itsessään vähemmän mairittelevia piirteitä.”

Pettäjän minäkuva muuttuu

Parisuhde ei voi jatkua, jolleivät molemmat osapuolet käsittele asiaa. Myös pettäjän on osattava antaa itselleen anteeksi. Jennalle se oli vaikeaa.

– Menin aivan rikki siitä, että näin poikaystäväni menevän rikki. Tämä oli varmasti koko kriisin raskain osuus. En tiennyt, miten elämä jatkuu, ja ymmärsin, kuinka kauhea ihminen olin ollut. Olin pitänyt itseäni kaikin puolin hyvänä ja reiluna ihmisenä, ja olin mennyt tekemään niin pahan teon ihmiselle, jota rakastin eniten. Purskahdin itkuun joka paikassa, puolitutun kysyessä kuulumisiani ja suihkussa käydessäni. Riitelyn ja stressaavan tilanteen vuoksi aloin saada paniikkikohtauksia, hän kertoo.

– Pettäjä joutuu kohtaamaan itsessään vähemmän mairittelevia piirteitä. Käsitys itsestä muuttuu. Se aiheuttaa häpeää, syyllisyyttä ja itsetunnon laskua. Se voi johtaa ajattelemaan, että ei ole enää mitään oikeuksia, koska on tehnyt väärin. Voi ajatella, että minä olen ansainnut kaiken huonon kohtelun, Anna Salmi sanoo.

Lue myös: 15 syytä, miksi pettäminen on niin vaikea antaa anteeksi

Uuden rakentaminen

Uskottomuus voi joko viedä parin erilleen tai tuoda suhteeseen uudenlaista läheisyyttä. Pettäminen voi pakottaa kohtaamaan asioita, jotka ennen on lakaistu maton alle.

– Tilannetta helpotti eniten se, kun poikaystäväni oli valmis puhumaan syistä, jotka olivat johtaneet pettämiseen. Asiasta oli vaikea puhua, mutta sen jälkeen tuli varmempi olo. Luottamus ja usko yhteiseen tulevaisuuteen on alkanut palata tekojeni kautta, vaikka se tuskin tulee koskaan olemaan samalla tasolla kuin ennen. Olen myös alkanut päästä syyllisyydestä ylitse, Jenna sanoo.

– Turvallisuuden tunne palautuu yleensä sitä kautta, kun voi yhdessä ymmärtää, miksi näin tapahtui. Pitäisi päästä tilanteeseen, jossa molemmat voisivat kertoa toiselle tuntemuksistaan, toiveistaan ja peloistaan. Molempien täytyy alkaa rakentaa uutta. Tämä tarkoittaa juuri sitä, että ei joka päivä toisen tullessa töistä totea, että petit sitten minua. Toista ei voi ikuisesti rangaista, Salmi sanoo.

”Uskottomuus voi joko viedä parin erilleen tai tuoda suhteeseen uudenlaista läheisyyttä.”

Milloin liikaa on liikaa?

Jos suhde ei alun kriisin jälkeen lähde vähitellen lähenemään ja keskusteluyhteys paranemaan, kannattaa hakea ammattiapua. Syyttäminen ja rankaiseminen eivät voi jatkua loputtomiin, sillä pettämisenkin jälkeen suhteen pitää olla tasa-arvoinen.

– Ei ole hyvä, jos suhteen dynamiikka muuttuu sellaiseksi, että toinen lyö ja toinen ottaa vastaan. Myös petetyn käytökselle voi asettaa rajoja, uskottomuus ei anna lupaa toimia kuinka vain. Jos puolen vuoden jälkeen ollaan samalla koston kehällä eikä ammattiapu auta, täytyy miettiä, että onko parempi lähteä eri suuntiin. Olen nähnyt sellaisia tilanteita, joissa anteeksiantoa ei pystytä tekemään ja kostaminen vain jatkuu, Anna Salmi kertoo.

Lue myös: Pohditko eroa? Asiantuntija: ”Identiteettikriisi on syistä huonoin”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Elina Tanskasen mukaan ennen eroa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti, voisiko tilanteelle tehdä jotain. 

Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä. Samaan aikaan moni valittelee, ettei kumppania kiinnosta sänkytouhut eikä petipuolella tapahdu asioita, jotka saisivat innostumaan.

Mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Kuinka pitkään ”huonoa seksiä” pitää kestää? Saako toisesta erota sen vuoksi, ettei ole tyytyväinen seksielämäänsä?

Seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskasen mukaan saa.

 – Olisi vanhanaikaista sanoa, että parin pitää pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Isot ongelmat seksuaalisuuden alueella heijastuvat muillekin osa-aluille ja lopputuloksena voi olla suhde, jossa on kaksi onnetonta ja omalla tavallaan kärsivää osapuolta. Kun tuntuu siltä, että kaikki kivet on käännetty ja näkökulmat katsottu eikä mikään auta, on ihan hyväksyttävää erota.

Mieti, ennen kuin kaikki loppuu

Tanskanen painottaa, että jokaisen pitää parisuhdettaan punnitessa aina pohtia tilannetta omalta kantiltaan. Joskus toivottomaltakin tuntuva tilanne korjaantuu, kun siihen kiinnitetään oikeanlaista huomiota.

Ennen eroa Tanskanen kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa tuntemuksista ja miettimään ajan kanssa, voisiko tilanteelle tehdä jotain.

– Kannattaa etsiä yhteistä maastoa. Siinä voi auttaa esimerkiksi keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa. Hän voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia, Tanskanen kertoo.

”Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta.”

Ei ole myöskään tavatonta, että ”huonon seksin” syyksi paljastuu jokin ihan muu kuin itse petipuuhat.

– Parisuhteen muu tilanne ja elämäntilanne ylipäätään näkyy hyvin herkästi seksin ja seksuaalisuuden alueella. Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta, Tanskanen kertoo.

Erilaiset halut pöydälle!

Joskus seksi voi tuntua kehnolta sen takia, että kumppaneilla on yksinkertaisesti eri toiveet petipuuhista.

– Toinen kumppaneista saattaa tykätä kinkystä seksistä mutta toinen ei ollenkaan. Siinä vaiheessa pitää miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään toisen vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu koko ajan enemmän vaihtoehdosta, jossa yksiavioinen suhde avataan. Silloin kumppanit voivat yhteisestä sopimuksesta harrastaa seksiä myös muiden kanssa. 

”Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.”

Tanskasen mukaan osalle avoin suhde voi tuoda avun, kun seksielämä ei tavalla tai tyydytä.

– Se on yksi ratkaisu muiden joukossa, mutta se ei toimi kaikille. Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.

Avainasemassa paremman seksielämän saavuttamisessa on muutenkin keskusteleminen. Tanskanen muistuttaa, ettei kumppani saa koskaan painostaa ylittämään toisen rajoja.

– On kuitenkin eri asia, että uudet kokeilut ujostuttavat, kuin se, että kokeilu rikkoo selkeästi omia rajoja. On myös eri asia harmitella sitä, että jää vaille jotain hiukan kaipaamaansa asiaa kuin se, ettei voi toteuttaa itseään seksuaalisesti ollenkaan.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.