Heliä ottaa päähän, kun hänen miehensä kirjoittelee kotona työmeilejä ja vastaa puheluihin jopa yöllä. Miten vapaailtojen arvostaja ja työnarkomaani voivat löytää toisensa uudelleen?

Heli: Kotimme on kuin konttori

”Heräsin yhtenä yönä siihen, että olohuoneesta kuului puhetta. Huomasin makaavani yksin parisängyssämme. Antti istui sohvalla pyjamassaan ja antoi puhelimitse ohjeita työntekijälleen. Minusta oli outoa, että hänen piti vastata kännykkään puoli yhdeltä yöllä. Mikään työasia ei voi olla niin tärkeä, ettei se voisi odottaa aamuun.

Antin mielestä on. Hän lähtee töihin ennen kuin olen herännyt ja juoksee koko päivän kokouksissa. Kotiovesta astuessaan Antti halaa minua ohimennen ja jatkaa palaverejaan puhelimitse tai lukee sähköposteja. Kun Antti viimein yhdentoista jälkeen illalla lopettaa työt, hän on niin väsynyt, että nukahtaa sohvalle vartissa.

Olen kuullut saman lupauksen miljoona kertaa: tämän projektin jälkeen helpottaa. Yleensä ratkaisu odottaa kuulemma seuraavassa kvartaalissa. Minä en edes tiennyt, mitä kvartaali tarkoittaa ennen kuin kävin googlaamassa sanan netistä. Se on vuosineljännes. Vielä ei ole helpottanut.

Teen itsekin täyttä päivää töissä, mutta silti kaikki kotihommat jäävät minulle. Tai ei tämä koti enää ole, vaan konttori. Kaikkialla ajelehtii läppäreitä, kännyköitä ja paperikasoja. Haluaisin lapsia, mutta en uskalla edes ajatella perheen perustamista, jos Antin ura jatkuu tällaisena. Minähän olisin käytännössä yksinhuoltaja.

Eniten olen huolissani Antista. Pelkään, että hän polttaa itsensä loppuun. Rakastan häntä ja toivoisin, että meillä olisi vielä aikaa toisillemme.”

Antti: Nautin työhaasteista

”Pääsin kaksi vuotta sitten työpaikkaan, jossa minulle annettiin heti suuria projekteja johdettavakseni. Tiesin, että haukkasin ison palan, mutta nautin haasteista. Helikin iloitsi tuolloin uudesta pestistäni, sillä se nosti toimeentuloamme. Pystyimme matkustelemaan enemmän ja ostamaan vihdoin oman asunnon.

Viime aikoina on tuntunut siltä, etten tee Helin mielestä mitään oikein. Jos joudun jäämään ylitöihin, hän suuttuu. Jos vastaan kotona yhteenkin työpuheluun tai sähköpostiin, hän alkaa mököttää. Kerran jouduin valehtelemaan, että menen pelaamaan kaverin kanssa sulkapalloa, vaikka olin toimistolla. Tuntuu hullulta: ihan kuin pettäisin Heliä työni kanssa.

Yritän hoitaa hommia pois päivän aikana niin paljon kuin mahdollista, mutta osa töistä jää iltaan. Esimiehenä minun on oltava alaisten ja asiakkaiden tavoitettavissa. Minä olen se, jolle soitetaan töistä, jos jokin menee pieleen. Ei tämä ole mitään kahdeksasta neljään -työtä, jonka voisi jättää taakseen toimiston oven suljettuaan.

Tiedän, etten ole ihannemies. Minunpitäisi hoitaa osuuteni kotitöistä ja viettää enemmän aikaa Helin kanssa. Ja kyllä minä sitä haluaisinkin. Kesällä yllätin hänet ja varasin meille kylpylämatkan, mutta sielläkin ajauduimme jauhamaan työkuormastani.

Toivoisin, että Heli ei olisi niin kärsimätön, vaan ymmärtäisi minua. Rakastan häntä, mutta työkin on minulle tärkeää. Uskon, että vuoden, parin päästä tilanteemme voi olla jo ihan toinen.”

Raadin ratkaisuehdotukset

1. Apua aamiaisterapiasta

Juhani Tamminen, yritysvalmentaja ja jääkiekkoguru:

”Suosittelen Helille ja Antille aamiaisterapiaa. Jutustelua kannattaa harjoittaa varsinkin sunnuntaisin sen jälkeen, kun kahvit on juotu eikä ole kiire mihinkään. Se on paljon helpompi järjestääkin kuin satunnainen kylpyläloma, jonka onnistumiselle kertyy turhia paineita.

Aivan ensin heidän pitäisi tietysti pohtia, haluavatko he ylipäätään olla yhdessä.

Vaikka Helin ja Antin tilanne vaikuttaa toivottomalta, positiivisiakin puolia on. He sanovat rakastavansa toisiaan ja tiedostavat suhteensa ongelman. Antti haluaa varmistaa toimeentulon mutta myös menestyä työelämässä. Helin mielestä tärkeintä on, että yhteispeli kotona sujuu.

Minusta Antin kannattaisi miettiä tulevaisuutta. Tuolla työmäärällä hänellä on edessään vääjäämättä päivä, jolloin korttipakka romahtaa. Miten käy sitten, kun työt alkavat tökkiä eikä hän enää jaksa? Parasta tulosta töissä tekevät ne, joiden elämä on tasapainossa. Antamalla riittävästi lepoa itselleen ja aikaa parisuhteelle Antti saisi itsestään enemmän irti myös työpaikalla.”

2. Päätöksenteon aika

Mia Halonen, rakkausvalmentaja

”Helin ja Antin pitäisi istua alas ja päättää, haluavatko he panostaa suhteeseensa vai jatkaa omille teilleen. Jos tilanne on mahdoton, nyt on päätöksenteon paikka. Heillä ei vielä ole lapsia, jotka voisivat kärsiä erosta.

Ymmärrän hyvin Helin paineet perheen perustamisesta. Naisella ikä tulee kuitenkin lasten hankinnassa vastaan. Jos Antin työ on jatkunut samanlaisena jo pari vuotta, ja hän itsekin myöntää, että normaaliin rytmiin siirtyminen on lähes mahdotonta, muutos vaikuttaa epätodennäköiseltä. Ei Heli voi loputtomiin odottaa.

Antillekin tilanne on sietämätön. Häntä varmasti ärsyttää Helin jatkuva huomauttelu ja syyllistäminen. Antti tuntuu nauttivan suurista haasteista eikä hän ole valmis luopumaan työstään. Asetelma on vähän sama kuin vaatisi huippu-urheilijaa siirtymään sauvakävelijäksi. Se ei vain toisi tyydytystä.

Joskus tietysti pelkkä eron konkreettinen miettiminen voi saada pariskunnan toisiin mietteisiin. Tarpeeksi voimakas pysäytys muistuttaa siitä, mikä elämässä on oikeasti tärkeää.”

3. Kompromisseja ja harmoniaa

Merja Huru, Fengshui-energiasisustaja

”Pariskunnan elämäntilanne vaikuttaa niin levottomalta, että sitä pitäisi rauhoittaa. Yksi tapa olisi tiettyjen iltojen järjestäminen täysin työvapaiksi, jolloin he saisivat lisää yhteistä aikaa. Kun Antilla olisi lupa tehdä sovittuina päivinä töitä pidempään, hänen ei tarvitsisi potea huonoa omatuntoa.

Erityistä huomiota Antin ja Helin tulisi kiinnittää yöuniin. Sähköposteja ei kannattaisi lukea juuri ennen nukkumaanmenoa eikä kesken unien vastata puheluihin. Makuuhuone on kodin voimapaikka, jossa molempien pitäisi kokea olonsa turvatuksi. Sinne ei pitäisi viedä elektronisia laitteita.

Antille pitäisi järjestää selkeä työhuone, etteivät kännykät ja tietokoneet valtaa koko asuntoa. Muutenkin kodin voisi sisustaa levolliseksi fengshuin maaelementtejä hyödyntäen. Tyynyt, verhot, matot ja muhkea sohva luovat rauhallisen pesän kiireisen työn vastapainoksi.

Itämaisessa ajattelussa onnellisuus syntyy kohtuullisuuden kautta. Uskon, että jos Antti ja Heli saavat työn, levon, liikunnan ja ravinnon tasapainoon, heidän suhteensakin voi paremmin.”

Kuinka pitkän ajan sinä tulet toimeen ihan omassa omassa seurassasi?

Milloin viimeksi olit aivan yksin? Ilman ihmistä vierellä tai somen päässä? Joillekin se on harvinaista herkkua, toisille arkista pakkopullaa. Yksin oleminen on kuitenkin eri asia kuin yksinäisyys ja tekee välillä hyvää kaikille.

Kalifornian yliopiston psykologian professori Bella DePaulo on tutkinut paljon yksinäisyyttä. Psych Central -julkaisussa hän kertoo tutkimuksesta, jossa sadoilta opiskelijoilta kysyttiin yksin olemisen kokemuksista. Eniten arvostusta saivat yksinäiset hetket, joina on mahdollista pohtia ongelmia, rentoutua ja harrastaa vaikkapa itsetutkiskelua.

DePaulon kirjoituksen inspiroimana listasimme kymmenen hyötyä, jotka yksin oleminen saa aikaan. Kannattaa kokeilla!

1. Nollaat sosiaaliset kuviot

Sosiaaliset tilanteet aiheuttavat monelle krapulan kaltaisen tilan, johon liittyy sekä henkisiä että fyysisiä oireita. Lue vaikka nämä seitsemän tarinaa siitä, mikä sosiaalisissa tilanteissa on niin kuluttavaa. Näiden ihmisten tarinat osoittavat, ettei tarvitse olla edes introvertti, että uupuu toisten seurassa.

Moni makaa yksin hiljaa saunassa tai muussa rennossa paikassa, jossa voi nollata ajatukset. Aktiivisimmat menevät yksin kävelylle tai keskittyvät vaikkapa kotitöiden tekemiseen. Tärkeintä on, että mieli on rento eikä päässä surraa epämiellyttäviä ajatuksia.

2. Pystyt ratkaisemaan ongelmia paremmin

Moni jättää vaikeiden päätöksen tekemisen seuraavaan aamuun, vaikkei hautominen ole aina se paras päätös. Amerikkalaistutkimuksen mukaan yön yli nukkuminen ei välttämättä auta tekemään varmaa päätöstä, vaan voi jopa tehdä päättämisestä vaikeampaa.

Sen sijaan päätöksentekijän kannattaa varata omaa aikaa: yksin oleminen antaa joissakin tilanteissa mahdollisuuden pohtia.  Ainakin se on listattu eräässä tutkimuksessa tärkeimmäksi syyksi viettää aikaa yksin.

3. Löydät sisäisen rauhasi

Jokaiselle meistä on tärkeää löytää sisäinen rauha. Sen löytäminen on joskus vaikeaa, mutta kun pääsee viettämään omaa aikaa itsensä kanssa, on helpompi rentoutua ja tuntea itsensä vapaaksi arkipäivän paineista. Yksin oleminen ruokkii mielenrauhaa.

Suosittelemme! Tällainen aamu tuo mielenrauhaa koko päiväksi – 5 vinkkiä guruilta

4. Kehität itsetuntemustasi

Haluatko vahvistaa itsetuntoasi? Huono itsetunto ja jatkuva kiire saavat ihmisen usein keskittymään siihen, mikä on elämässä rempallaan. Etenkin tällöin olisi hyvä muistaa se toinen puoli: mikä on hyvää elämässäsi? Yksinolossa voi tutkia ja muuttaa ajatusmallejaan ja oppia tuntemaan itseään paremmin. Mitkä ovat tavoitteesi ja vahvuutesi? Entäpä heikkoutesi?

Lue myös! Kärsitkö huonosta itsetunnosta? 5 tapaa, jotka haittaavat elämääsi

5. Voit seikkailla vapaasti

Aina ei tarvitse lähteä kauas reissuun, että pääsee seikkailemaan. Omassa kotikaupungissakin voi kokea kivoja, uusia seikkailuja. Ne ovat myös loistava tapa totutella yksinoloon. Kaikki eivät nauti kahvilaan tai ravintolaan menemisestä yksin, mutta miksi odotella muiden seuraa, kun voi päästä lempipaikkaansa heti, kun itsellä on luppoaikaa?

6. Sinulla on aikaa harrastaa jotain kivaa

Joskus yksin oleminen tuntuu niin suurelta taakalta, että jo ajatuskin siitä saa kylmät väreet kulkemaan iholla – vaikka ihminen ei tuntisikaan olevansa yksinäinen. Mitäpä jos tekisit listan asioista, joita voit tehdä ja harrastaa yksin? Sen ei tarvitse olla luksusta, vaan listaa vaikkapa suosikkisarjasi, elokuvat ja teatteriesitykset, jotka haluat nähdä. Ja seuraavalla kerralla, kun sinulla on omaa aikaa, voit sulkea muun maailman viestit hetkeksi ja viettää laatuaikaa itsesi kanssa näissä harrastuksissa.

7. Herätät luovuutesi!

Jotkut ihmiset rakastavat ideoimista isolla porukalla, mutta moni inspiroituu parhaiten yksin ollessaan. Kaikille tuo yksin työskenteleminen ei kuitenkaan tarkoita hiljaista kotitoimistoa. Jotkut pääsevät luovaan tilaan myös yksin ollessaan esimerkiksi kahvilassa tai julkisessa liikennevälineessä.

Kukoistipa luovuutesi sitten missä tahansa paikassa, ota yksinolosta kaikki irti: piirrä, kirjoita tai suunnittele uusia juttuja, kun kukaan ei ole häiritsemässä!

Tiedätkö jo ne 18 asiaa, joita todella luovat ihmiset tekevät?

8. Unohdat muut

Kun kukaan ei ole näkemässä, voit vaikka harjoitella uusia tanssiaskeleita tai jooga-asentoja. Yksin oleminen on myös vapautta: sinun ei tarvitse huolehtia siitä, mitä muut ajattelevat – vaikka ei siihen pitäisi olla tarvetta muulloinkaan.

9. Näet kumppanisi uudella tavalla

Erossa oleminen kumppanista silloin tällöin vahvistaa suhdetta. Jotkut tekevät sitä joka yö ja nukkuvat erillisissä sängyissä, toiset taas lähtevät omille seikkailuilleen säännöllisin väliajoin. Taitava yksinolija on mestari myös kaikissa parisuhteen vaiheissa, sanovat suomalaiset asiantuntijat. Lue lisää: Toimiva parisuhde vaatii taitoa olla yksin

10. Voit vain olla!

Tarvitseeko sitä aina keksiä hirveästi tekemistä itselleen? Kun sinulla on omaa aikaa, voit oikeasti olla tekemättä mitään. Makaa sängyllä tai katsele kynttilän liekkiä tai kokeile meditaatiota. Ihmisen on hyvä välillä keskittyä pelkästään itseensä.

Mistä tietää, että parisuhde on tulossa tiensä päähän? Ei ehkä ensimmäisistä eroajatuksista, mutta eräät kysymykset ja asiat paljastavat, että on päätymässä eroon.

Joka kolmannelle heterosuhteessa olevalle miehelle ero tulee yllätyksenä. Tämä selvisi Väestöliiton kyselytutkimuksessa viime vuonna. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että usein eroa haluava osapuoli on itse asiassa harkinnut eroa jo pitkään – tietoisesti tai tiedostamattaan. Psychology Today kertoo Tennesseen yliopiston tutkimuksesta, jonka perusteella psykologit Kathrin Ritter, Vanessa Handsel ja Todd Moore tekivät asteikon. Se kuvastaa hyvin eron eri vaiheita. Ja niihin voi varmasti myös moni eronnut tai eroa harkitseva samastua.

Tutkimuksen mukaan ero voidaan jaksaa viiteen vaiheeseen.

Eron 1. vaihe: tutkiskelu

Mieleen voi tulla seuraavia asioita ja kysymyksiä – ja ihminen usein myös kieltää todelliset ajatuksensa.

1. Olen onnellinen suhteessani ja tyytyväinen siihen sellaisena kuin se on.

2. Minulla on hyvä suhde, enkä tunne tarvetta muuttaa sitä.

3. Suhteeni ei ole hassumpi.

4. Minusta ei ole tarvetta tehdä suhteelle mitään.  

Eron 2. vaihe: suhteen analysointi

Tässä vaiheessa itseltään kysyy usein näitä asioita:

5. Joskus tuntuu, että haluaisin erota.

6. Uskon, ettei suhteeni ole minulle hyväksi.

7. Huomaan, että parisuhteeni on ongelmallinen.

8. Alan nähdä sen, että suhteeni vaikuttaa minuun itseeni ikävästi.

Eron 3. vaihe: valmistautuminen eroon

9. Vaikka suhteen lopettaminen tuntuu vaikealta, teen suunnitelmia, että päättäisin sen.

10. Olen jo aloittanut työstämään eroa, mutta minusta tuntuu, että tarvitsen siinä apua.

11. Aion päättää suhteen seuraavan kuukauden aikana.

12. Aion päättää suhteen pian, mutta en vielä tiedä, miten sen teen.

Eron 4. vaihe: toiminta eli suhteen lopettaminen

13. Olen kertonut kumppanilleni, että haluan ja aion erota.

14. Puhun kumppanini kanssa yhä vähemmän.

15. Vietän yhä vähemmän aikaa kumppanini kanssa ja enemmän muiden ihmisten kanssa.

16. Huomaan, että ajattelen kumppaniani yhä vähemmän.

Eron 5. vaihe: päätöksessä pysyminen

17. Muutan rutiinejani arjessa, sillä välttelen kumppaniani.

18. Vältän paikkoja, joissa saatan törmätä kumppaniini.

19. Hankkiudun eroon asioista, jotka kuuluvat kumppanilleni – tai muistuttavat minua hänestä.

20. Tiedän, etten koskaan palaa kumppanini luokse.

Mietitkö, olisiko sinun parempi erota? 8 arkipäiväistä merkkiä paljastavat, että on aika erota

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!