Kumpi pyykkää kahden edestä? Kyselyn vastaajilla on selvä kanta. Kuva: Shutterstock
Kumpi pyykkää kahden edestä? Kyselyn vastaajilla on selvä kanta. Kuva: Shutterstock

Kuuluuko työttömän ottaa isompi vastuu kotona?

Kotityöt kiristävät edelleen pinnaa parisuhteissa. 65 prosenttia Me Naisten viimevuotisen kyselyn vastaajista oli sitä mieltä, että kotityöt jakaantuivat omassa suhteessa epäreilusti. Kinoihin voi olla monta syytä, kuten erilaiset käsitykset siisteydestä tai ajankäytöstä.

Kysyimme tällä viikolla lukijoilta, miten talouden kotityöt kuuluisi jakaa, jos toinen on työelämässä ja toinen työtön. Vastaajilla oli selvä kanta: enemmistö heistä oli sitä mieltä, että työtön tekee suurimman osan tai kaiken kotitöistä. Vastauksia perusteltiin esimerkiksi sillä, että näin jää enemmän yhteistä vapaa-aikaa.

Vain noin 20 prosenttia vastaajista sanoi, että kotityöt pitäisi jakaa tässäkin tilanteessa tasan.

”Mielestäni työtön ottaa omien voimavarojensa mukaan päävastuun kotitöistä. Omat sotkut siivotaan kuitenkin aina. On molempien etujen mukaista, että työssä käyvä voi rentoutua työpäivän jälkeen. Mutta jos työttömyys johtuu uupumuksesta tai muusta henkisestä taakasta, ei kotitöistä saisi tulla uusi rasite. Kun olin itse muutaman kuukauden työttömänä, kotitöiden päävastuu oli minulla, mutta se ei haitannut. Kotityöt toivat päiviin sisältöä”, kertoo Liisa, 23.

Noin 40 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että työtön hoitaa arkisin kaikki kodin työt.

Ratkaisua perusteltiin esimerkiksi sillä, että työttömällä on enemmän aikaa, mutta vähemmän rahaa yhteiseen kassaan. Osa ajatteli kotitöiden tuovan sisältöä elämään.

”Tietenkin se tekee kotityöt, joka on enemmän kotona, eli työtön. Se on reilua. Kun avovaimoni oli päivät opiskelemassa tai töissä ja minä osa-aikaduunissa tai työttömänä, tiskasin, imuroin, pesin pyykit ja niin edelleen. Parasta oli kuitenkin se, kun oli paljon aikaa kokkailla erilaisia ruokia ja oppia uutta. Pitkät haudutusajat eivät olleet ongelma.” Johannes, 34

”Työtön ei pysty edistämään yhteistä elämää rahallisesti, joten hän voi osallistua muilla tavoin.”

”Olettaen, että puoliso käyttää kaksi tuntia päivässä työnhakuun, jää hänelle vähintään kuusi tuntia aikaa tehdä kotitöitä. Yhteisen elämän eteen on työskenneltävä. Työtön ei pysty edistämään yhteistä elämää rahallisesti, joten hän voi osallistua muilla tavoin. Kotitöiden tullessa tehdyksi päivän aikana parille jää yhteistä aikaa molempien ollessa kotona ja parisuhde voi hyvin. Parisuhde ei toimi ilman molempien panosta.” Muovisiili, 44

”Työtön ottaa päävastuun kodinhoidosta. Työssä oleva joutuu työmatkoineen olemaan päivästä noin yhdeksän tuntia kotoa pois, joten olisi melkoisen kohtuutonta, jos hän tämän jälkeen joutuisi hoitamaan kotityöt, kun toinen on enemmän tai vähemmän makoillut kotona. Tai vaikka hakisikin aktiivisesti töitä, on helppo aina välillä piipahtaa vaikka laittamaan tiskit koneeseen ja koneen päälle. Työssä oleva joutuu myös kustantamaan kotona olevan elämää.

Elän parhaillaan tätä tilannetta. Minä käyn töissä, mies on kotona. Mies siivoaa ja hoitaa kotia kyllä omalla tavallaan. Valitettavasti itse syyllistyn siihen, että tiettyjä hommia teen mieluummin itse, koska tiedän osaavani ne paremmin – mutta en niistä hommista sitten nalkutakaan miehelle.” Maria, 43

Tasajako vai kaksi kolmasosaa?

Toiset 40 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että työtön tekee suurimman osan kotitöistä – mutta ei kaikkia.

Moni painotti, sitä, ettei kodinhoito voi olla yksin yhden ihmisen vastuulla.

”Työtön tekee ehdottomasti kotityöt yksin niinä päivinä, kun töissä käyvä käy töissä. Viikonloppuna hommat puolitetaan töissä käyvän ollessa vapaalla. Näin se on reilua kaikkia kohtaan. Ei tule asetelmaa, että töissä käyvä rupeisi esimerkiksi sättimään työtöntä laiskuudesta.” Reissuleski, 34

”Tuntui, että toinen vain laiskottelee ja odottaa palvelua, kun tulen töistä.”

”Kotona oleva tekee 2/3 ja töissä käyvä 1/3. Kotityöt kuuluvat molemmille, mutta toimettomana oleva voi tehdä suuremman osan, koska hänellä on aikaa. Kun mies oli kotona reilun vuoden, hän katsoi televisiota päivät pitkät ja korkeintaan imuroi (kun käskettiin). Ärsytti koko ajan, kun tuntui, että toinen vain laiskottelee ja odottaa palvelua, kun tulen töistä. Onneksi löysi töitä, ja nyt kotityötkin jakaantuvat tasaisemmin.” Marika, 44

”Se tekee enemmän, joka on kotona, mutta kaikki ei tietenkään kuulu pelkästään kotona olevalle. Ei kotona oleva ole mikään kotiapu. Myös muut asunnossa asuvat ovat vastuussa kotitöistä. Olen itse tällä hetkellä kotona ja hoidan suurimman osan kotitöistä. Ymmärrän, että minulla on suurin vastuu kotitöistä, mutta alkaa välillä ärsyttää, kun roskat eivät löydy roskikseen asti eivätkä pyykit pyykkikoriin. Jos olen päivän aikana siivonnut ja muut tulevat illalla kotiin, ei mene kuin tunti ja asunto on taas ihan sekainen.” Nainen, 27

Noin 20 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että työt pitäisi jakaa lähes tasan.

Tasajakoa kannattavat vastaajat muistuttivat, ettei työttömällä automaattisesti ole enemmän aikaa tai voimavaroja.

”Minusta kotityöt tulisi jakaa kaikesta huolimatta lähes puoliksi niin, että kotona oleva tekisi hieman enemmän kotitöitä. Kotona oleva hakee yleensä töitä ja käy haastatteluissa. Työnhaku on melkeinpä työstä käyvää puuhaa, ja siksi kannatan kotitöiden jakamista lähes puoliksi.” Helbe, 29

”Kotityöt pitäisi jakaa melko tasan, kotona oleva toki voi tehdä vähän suuremman osan. Riippuu tietysti myös siitä, millaisia työpäiviä työssäkäyvällä on, onko pitkä työmatka tai matkustamista. Ei se, että on työtön, tarkoita sitä, ettei olisi tekemistä. Päivästähän tulisi suuri osa käyttää työnhakuun. Työnhaku ja työttömänä oleminen on monesti rankempaakin, ainakin henkisesti, kuin työssä käynti. Itse olen työttömänä ja olen samanaikaisesti opiskellut. Aikaa ei ole juuri sen enempää kuin työssä käydessä.” Äiti, 51

”Mitä tapahtuu, kun toinen palaa työelämään? Kuka silloin hoitaa kaiken?”

”Mielestäni kotona oleva voi tehdä enemmän kotitöitä, mutta ei voi vaatia, että hän tekee kaiken. Kyllä töissä käyväkin voi tehdä iltaisin jotain. Miksi minun pitäisi ensin päivällä tehdä kotitöitä ja jatkaa niitä iltaan saakka, kun mies kuitenkin tulee kotiin viettämään vapaa-aikaa? Muu perhe tottuu silloin siihen, että joku hoitaa kaiken. Mitä tapahtuu, kun toinen palaa työelämään? Kuka silloin hoitaa kaiken?

Itse olin kaksi vuotta perhevapaalla, ja kun piti palata töihin, minulle ilmoitettiin, että töitä ei ole. Nämä reilut kaksi vuotta olen tehnyt suurimman osan kotitöistä ja hoitanut lapsen.

Tuntuu epäreilulta, kun itse on ensin päivällä pyykännyt, käynyt kaupassa ja tehnyt ruokaa perheelle, toinen tulee kotiin töistä ja rojahtaa sohvalle odottaen, että minä jatkan kotitöiden tekemistä. Tuntuu, että kukaan ei arvosta tekemääni työtä täällä kotona, kun siitä on tullut itsestäänselvyys.” Annaksi, 43

Lento Pro

Miten kotityöt jaetaan, kun toinen on työtön? Lukijat kertovat: ”Ei kotona oleva ole mikään kotiapu”

Tässä on myös se ulottuvuus, että ihminen voi tehdä elämässään muutakin (hyödyllistä) kuin kotityöt ja palkkatyöt. Hän saattaa esimerkiksi mahdollistaa iäkkään sukulaisen kotona asumisen, olla poliittisesti aktiivinen tai toimia vapaaehtoisena nuorison harrasteohjaajana, kun taas työssäkäyvällä saattaa olla ainoastaan työnsä. Tämän huomioimatta jättäminen kertoo erittäin paljon siitä yhteiskunnasta, missä elämme - hyödyllisinä nähdään ainoastaan palkkatyö ja kodin ja pihapiirin hoito.
Lue kommentti

Koira on omistajalleen usein kuin perheenjäsen. Siksi on hyvä varautua muutamaan asiaan, jos suunnittelet treffejä koiraihmisen kanssa.

Toko-treenit. Iltapissat. Raakaruoka. Kun tapailet koiranomistajaa, eteesi tulee monia juttuja, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi.

Olen harrastanut ja omistanut koiria 30 vuotta. Tänä aikana olen kuullut harrastuksestani monenlaisia kommentteja.  

Suurin väärinymmärrys koskee koiran roolia. Harva tajuaa, kuinka tärkeä koira on omistajalleen. Minulle se on perheenjäsen, joka esittelen mieluusti jo ensitreffeillä – jos se vain on mahdollista.

Minulle riittää, että olen itse kaivanut tietoa, kouluttanut koiraani sekä itseäni ja oppinut hyväksymään muutokset, joita koiranomistajuus tuo tullessaan. Kun pentu saapuu kotiin, aikatauluni ja koko elämäni ovat menneet uusiksi. Unelmakoirankaan kanssa ei ole aina kivaa, mutta silti rakastan lemmikkiäni yli kaiken.

”Koira on perheenjäsen, joka esittelen mieluusti jo ensitreffeillä.”

Kenenkään ei tarvitse rakastaa toisen koiraa, mutta rakkaimpien ihmisten olisi syytä ainakin ymmärtää ja kunnioittaa eläintä. Eteen tulee muitakin uusia asioita, jotka kannattaa hyväksyä, kun hyppää parisuhteeseen koiranomistajan kanssa.

Katso koiranaisen lista asioista, jotka hämmästyttävät usein uusia deittikumppaneita, mutta jotka ovat olennainen osa koiranaisen elämää:

1. ”Emmekö me mene viikonloppuisin enää muualle kuin kävelylle ja koirapuistoon?”

Useimmat ystäväni juoksevat perjantai-iltana after workeille ja menevät kumppaniensa kanssa elokuviin tai dinnereille. Minulle viikonloput tarkoittavat laatuaikaa erityisesti koirani kanssa. Koska olen ollut arkipäivät töissä, haluan viikonloppuna olla mahdollisimman paljon yhdessä koirani kanssa. Saan lenkkeillä rauhassa ja ehdin mennä vielä myöhäänkin illalla koirapuistoon. Sieltä löytyy ainakin koiramyönteistä jutteluseuraa.

Joskus uudet kumppanit ihailevat ja innostuvat aluksi tästä erilaisesta, tervehenkisestä tavasta viettää viikonloppua, mutta yleensä muutaman perjantain jälkeen kuviot alkavat kyllästyttää. Harva jaksaa viettää seitsemää tuntia – hyvä jos paria tuntiakaan – ulkona joka päivä. Eikä tarvitsekaan, mutta olisihan se varsinkin aluksi kivaa saada seuraa ulkoiluun, kun ei malttaisi olla erossa kummastakaan: ei uudesta deitistä eikä omasta koirastaan.

Lue myös! Koirapuistossa on parempi deittionni kuin Tinderissä

2. ”Elät aivan eri rytmissä kuin muut ihmiset”

Koirani pentuaikana totuin heräämään aikaisin ja olemaan vielä myöhään yöllä pissalenkeillä. Kun muut vielä nukkuvat krapulaansa pois sunnuntaiaamuna, kahdeksaan mennessä olen ollut koirani kanssa ulkona jo 1,5 tuntia ja usein mietinkin, miksi kahvilat aukeavat niin myöhään pyhänä.

Varsinkin vuorotyötä tekevillä kumppaneillani on ollut vaikeuksia sopeutua tähän rytmiin. Itselleni ja koiralleni aikaisista aamuherätyksistä on tullut jo sen verran rutiinia, että niistä en luovu. Onneksi yöllisiä pissalenkkejä ei ole ollut enää pentuajan jälkeen, mutta kesäiltoina on kiva mennä auringonlaskun aikaan ulos ja pitkälle lenkille, kun ei ole enää liian kuuma.

On hyvä tietää, että koiranaisen lyhyt piipahdus kaupassa tarkoittaa korkeintaan viittä minuuttia, mutta lyhyt ulkoilu voi venyä usean tunnin mittaiseksi.

Suosittelemme! Käyttäytyykö koirasi oudosti, kun harrastat seksiä? Tästä se johtuu

3. ”Voisiko koiran jättää välillä kotiin?

Otan koirani mukaan mahdollisimman moneen paikkaan ja karsin mielelläni menoistani, että voin olla karvakuononi kanssa. Tiedän, että kaikkiin juttuihin en voi ottaa koiraani mukaan ja teen kyllä poikkeuksiakin ja jätän sen kotiin tarvittaessa, mutta en mielelläni kovin pitkäksi aikaa.

”Karsin mielelläni menoistani, että voin olla koirani kanssa.”

Kumppanini ei tarvitse noudattaa samaa elämäntyyliä, mutta ymmärrystä kannattaa olla. Moneen asiaan. Koirani esimerkiksi nukkuu mieluusti sängyssäni, mutta sen voi kyllä tarvittaessa komentaa alas. Autossakin se istuisi mieluiten etupenkillä, vaikka saa sen kiinnitettyä myös taakse turvavyöllä.

On myös asioita, joista ei tingitä: Ruokaa ei anneta pöydästä. Herkun eteen pitää tehdä temppu. Koirapuistossa ei rähinöidä. Tottelevaisuuskoulutusta eli toko-treeniä ei skipata sen vuoksi, että tekisi mieli viettää elokuvailta kotona.

4. ”Ostat koirallesi raakaruokaa ja herkkuja, mutta pihistelet omissa ostoksissasi”

Vaikka koira saa leipäjuustoa, lohta ja täyslihaa, ei kannata odottaa, että sen omistaja syö ja tarjoilee pelkkää gourmeeruokaa.

Käyn todella harvoin enää ulkona syömässä parinkympin dinnereitä. Sen sijaan maksan helposti useamman kympin koiran hyvinvoinnista ja palkkaan sille päivittäin hoitajan kotiin, ettei sen tarvitse olla yksin.

5. ”Koti on joko täydessä kaaoksessa tai olet koko ajan imuroimassa”

Koirakotini elää kovin vaihtelevassa tilassa. Välillä siellä ovat koiran lelut hujan hajan ja pölypallot näkyvissä, mutta kun ne ärsyttävät tarpeeksi kauan, otan imurin ja mopin esiin. Ja täytyy myöntää, että niin tapahtuu nyt useammin kuin koskaan ennen.

En pidä likaisesta kodista enkä epäjärjestyksestä, mutta joskus kun kaikki vapaa-aika menee koiraharrastuksissa ja ulkona, kodin siisteys jää toissijaiseksi. Siivousintoakin tärkeämpää on kiinnittää huomio koiran hyvinvointiin.

6. ”Koirankarvoja löytyy joka paikasta, jopa työtuolista”

Pienenkin koiran karvat voivat leijailla yllättävän pitkälle. Ex-heilani löysi niitä työtakkinsa hihasta ja penkiltään. Itse en saa niitä pois millään, vaikka kuinka kuivaisin vaatteitani kuivausrummussa ja käytän vaateharjaa. Enkä enää osaa hirveästi kiinnittää huomiota karvoihin. Niitä tulee ja menee niin paljon.

Jos koiran karvat ovat jollekin ongelma, silloin kumppani taitaa olla väärä.

Perheen yhteinen aika, jutteleminen, työpaikkaruokalan feta-pinaattipiirakka ja hienot arkikengät –  kun tarkasti ajattelee, löytää arjesta monta ihanaa pientä asiaa!

Psykoterapeutti Maaret Kallio kertoi MTV:n haastattelussa, että tavallista arkea ei arvosteta nykyään riittävästi. Sosiaalisen median perusteella moni tuntuu viettävän täydellistä elämää, ja moni hehkuttaa vain arjen yläpuolelle nousevia kohokohtia.

Arkea aletaan arvostamaan vastoinkäymisten myötä.

– Kun siihen tulee joku uhka, mitä elämä saattaa tuoda kuten onnettomus, sairaus tai jotain muita kriisejä, niin kyllähän se arkinen, tavallinen elämä näyttäytyy silloin ihan kullanarvoisena, Kallio kertoi MTV:lle.

Me Naiset kysyi viideltä naiselta, miksi se aivan tavallinen arki on ihanaa.

1. PERHE JA KAUNIS KOTI

”On ihanaa olla 9- ja 13-vuotiaiden lasten äiti. Heidän jutuilleen saa nauraa joka päivä. Heidän kanssaan on hauska katsella leffoja, jutella, käydä kävelyillä, istua samassa ruokapöydässä päivän kuulumisia vaihtamassa.

”Tavallisena arki-iltanakin voi laittaa kynttilöitä ja katsella ikkunasta, miten ilta tummuu.”

Tykkään myös kovasti kodistamme, jonka olemme vuosien mittaan remontoineet mieleiseksi. Jokaiseen nurkkaan ja kulmaan liittyy onnellisia muistoja, joka päivä on ihana tulla töistä kotiin. Parasta on, jos puoliso on laittanut ruokaa niin, että koko talo tuoksuu. Tavallisena arki-iltanakin voi laittaa kynttilöitä ja katsella ikkunasta, miten ilta tummuu.”

2. OMA AIKA

”Parasta on, kun voin pelata työmatkat sekä mennessä että palatessa Pokemon Go:ta kenenkään häiritsemättä.” 

3. RUOKA JA KAUNIIT TAVARAT

”Arjessa parasta on rakas puolisoni ja meidän ihana pieni kissa. Joka kerta kun silitän kissaa, oikein tunnen, miten stressitaso ja verenpaine laskevat.

”Käytän arkisinkin kauneimpia astioita, jotka omistan, ja iloitsen niiden kauneudesta.” 

Sitten on myös pienempiä arjen ihanuuksia, kuten Hesarin Torstai-liite, josta iloitsen joka torstaiaamu. Työpaikkaruokalassa ilahdun joka kerta hirveästi, kun on feta-pinaattipiirakkaa, joka on lempiruokaani lounasravintoloiden valikoimasta. Muutenkin syöminen ilahduttaa jatkuvasti: rauhassa syödyt aamiaiset, oikein rasvainen kermajuusto leivän päällä, vadelmat suoraan pakastimesta ja vesimeloni. Myös hyvä sää on aina ihana juttu.

Arkisista tavaroistakin koen hyvää mieltä. Käytän arkisinkin kauneimpia astioita, jotka omistan, ja iloitsen niiden kauneudesta. Minulla on muutamat omasta mielestäni tosi hienot arkikengät, joiden jalkaan vetäminen on aina vähintään pienen sisäisen hymyn paikka. Jos onnistun valitsemaan kivat vaatteet töihin tai laittamaan hiukset erityisen kivasti, tai huulipuna mätsää asuun, siitä saan hyvän mielen.”

4. PIENET, OHIKIITÄVÄT HETKET

”Ne ovat niitä pieniä, ohikiitäviä hetkiä: kun höpsöttelemme sohvalla lapsen kanssa ja hän nauraa katketakseen, tai kun mies kuiskaa korvaan, että olen hänelle tärkein kaikista. Ei sitä lämmintä läikähdystä rinnassa tarvitse kauempaa etsiä.”

”Kun tarkemmin ajattelee, arkiset asiat ovat ylellisiä ja etuoikeutettuja.”

5. TOISTEN ILAHDUTTAMINEN

”Myönnetään, en oikein tykkää sanoista arki ja tavallinen. Joka päivä tapahtuu niin paljon pieniä ihania asioita, enkä haluaisi ottaa niitä itsestäänselvyytenä ja sanoa tavallisiksi. Ei ole itsestäänselvää, että perhe on terve, asut omassa kodissa ja jääkaapissa ruokaa – kun tarkemmin ajattelee, arkiset asiat ovat ylellisiä ja etuoikeutettuja.

Jos nyt en jostain erityisesti arjessani tykkää, niin rehellisesti sanoen ruuanlaitto ja siivoaminen ovat toisinaan tylsää puuhaa. Silti nämäkin pienet arkirutiinit tuovat turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta elämään.

”Hän pyöräili juuri työpaikkani ohi vain siksi, että halusi tuoda keksejä ja antaa pusun.”

Arkipäivissä parasta on esimerkiksi perheen tapaaminen, lemmikkien kanssa leikkiminen, uiminen ja poikaystävän kanssa hengailu. Meille on poikaystävän kanssa kehittynyt huomaamatta tapa ilahduttaa toisiamme pienillä jutuilla: minä saatan kerätä hänelle mustikoita tai viedä yllätykseksi vaikka balettiin. Hän pyöräili juuri työpaikkani ohi vain siksi, että halusi tuoda keksejä ja antaa pusun.

Pidän myös töiden tekemisestä, sillä opin työssäni jatkuvasti uusia asioita, tapaan kiinnostavia tyyppejä ja saan käyttää luovuuttani.”

kotitonttu

5 naista kertoo, miksi tavallinen arki on aivan parasta!

Juuri näin on, arkisia asioita osataan usein arvostaa vasta, kun ne on menetetty. Voi tulla erilaisia vaikeuksia, työttömyyttä, yllättäviä rahamenoja, jokin vakava sairaus tai jopa kuolemantapaus. Itse osaan arvostaa ihan kotona oloa, ei minun tarvitse lähteä minnekään matkoille. Nautin, kun vanha koirani pystyy vielä liikkumaan aika hyvin, joka päivä mennään ulos luontoon. Katselen puita ja eläimiä, juttelen usein muutaman sanan vanhempien ihmisten kanssa, huomaan kuinka se piristää heitä...
Lue kommentti
”Voi jehna, taas sillä naapurin Mirkulla on asiat niin paljon paremmin...” Kuva: Shutterstock

Kateudesta voi päästä eroon monella tavalla. Huonoin tapa on viitata sille tyystin kintaalla.

Laulaja Antti Tuisku kertoi viime viikon Me Naisissa kärsineensä tuntemastaan kateudesta niin pahasti, että haki siihen apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti runsaasti palkintoja. Pettymys oli Antille kova.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoi.

Kateus voi olla pahimmillaan haitallinen kierre, joka ajaa syvään katkeruuteen ja kuluttaa omia voimia. Mutta ei kateus ole läpikotaisin haitallinen tunne, se voi auttaakin: asiantuntijoiden mukaan kateus saattaa avata silmät ymmärtämään paremmin esimerkiksi sitä, mitä oikeasti haluaa elämältään.

Kysyimme lukijoiltamme, millaisista asioista he ovat olleet kateellisia ja miten kateus on vaikuttanut heidän elämäänsä. Lisäksi pyysimme heitä kertomaan, mikä on auttanut käsittelemään omaa kateutta.

Kokosimme kyselyn perusteella viisi toimivaa vinkkiä, joiden avulla kateudesta voi yrittää päästä yli.

1. Tunnusta, että olet kateellinen.

”Olen ollut kateellinen paremmasta koulutuksesta monille ihmisille ja myös paremmista ansioista. Koulutuskateus on vaikuttanut minuun niin, että lähdin aikuisiällä opiskelemaan ja nyt haen jatko-opiskelijaksi. Palkkaan liittyvää kateutta en ole saanut nujerrettua, ja se syö kyllä, kun huomaan, etten voi iloita toisen paremmasta työpaikasta. Inhoan itsessäni sitä, että olen kateellinen.

”Koulutuskateus on vaikuttanut minuun niin, että lähdin aikuisiällä opiskelemaan ja nyt haen jatko-opiskelijaksi.”

Helpotusta on kuitenkin tuonut se, että olen pakottanut tunnustamaan asian itselleni. Tuntemani kateus on tunne. Siitä voi päästä yli.”

2. Tarkastele omaa elämääsi kateellisena.

”Tunnen kateutta ystäviäni kohtaan. Heillä on hyvä tukiverkosto ympärillä, ja lapset voi laittaa aina halutessa ja tarvittaessa hoitoon. Meillä lapset ovat olleet kodin ulkopuolella hoidossa tänä vuonna kerran. Yhteinen parisuhdeaika on jäänyt melko vähiin.

”Kateuteen ei ole pakko jumittua.”

Minua kateuden käsittelyssä on auttanut se, että ajattelen sen olevan ohimenevä tunne. Kateuteen ei ole pakko jumittua. Ei ole ystävien vika, jos heillä joku asia on helpompaa kuin itsellä. Usein auttaa myös se, että tunnistaa omasta elämästä niitä asioita, joista joku muu voi olla kateellinen. Ajattelen, että jokaisella on joku asia paremmin tai huonommin kuin muilla.”

3. Yritä olla vertaamatta itseäsi muihin.

”Olen aina ollut serkulleni kateellinen hänen kauneudestaan ja urheilullisuudestaan. Olen kova vertaamaan itseäni muihin, mistä tulee helposti paha mieli. Ainoa asia, mikä auttaa, on vertailun lopettaminen. Jos vertaan itseäni muihin, tulen heti kateelliseksi. Siksi nykyään yritän olla vertaamatta itseäni toisiin ja pyrin vain olemaan oma itseni.”

4. Mieti, miten voisit kehittää itseäsi.

”Eniten kateutta olen kokenut urheiluharrastuksessa. Aina tuntuu, että joku on minua voimakkaampi ja nopeampi. Kateudesta voi päästä eroon parhaiten niin, että tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Silloin on helpompaa kehittää itseään ja voi omaksua kadehtimiaan piirteitä toisilta. Pelkkä kateus ei johda mihinkään, mutta sen avulla voi löytää itsestään paljon voimavaroja toteuttaa itseään.”

”Pelkkä kateus ei johda mihinkään, mutta sen avulla voi löytää itsestään paljon voimavaroja toteuttaa itseään.”

5. Puhu siitä, harmittele ja unohda.

”Olen ollut kateellinen ihmisille monista asioista – usein turhaan. Tämän tajuaminen on auttanut ymmärtämään, ettei kateus ruoki elämässäni mitään erityistä. Sanon aina suoraan, jos olen kateellinen. Ei sillä kannata leukaperiä kiristää tai alkaa kapinoimaan. Paras tapa päästä siitä eroon on puhua siitä ääneen. Silloin kateus muuttuu ensin pikkuhiljaa vain pelkäksi harmitukseksi – ja lopulta se hälvenee kuin itsestään.”

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin kehittelemä parisuhdetesti paljastaa, mihin suhteessa kannattaa ensisijaisesti satsata. 

Onko parisuhteeni riittävän hyvä, olemmeko me onnellisia?

Tätä moni suhteessa oleva miettii tasaisin väliajoin. Nyt ei tarvitse enää arvailla: seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström on kehittänyt testin, jossa parisuhteessa elävä voi helposti nähdä, millä tolalla oma suhde on.  

Kihlströmin mukaan parisuhteen tilaa kannattaa testata toisinaan ihan siksi, että arjessa suhde ja siihen panostaminen saattavat helposti unohtua. Testin pyrkimyksenä on auttaa pysähtymään ja miettimään, pitäisikö joihinkin suhteen osa-alueisiin kiinnittää enemmän huomiota.

– Sen avulla voi huomata, olisiko syytä kiinnittää huomiota puhumiseen, läheisyyteen vai siihen, miten tukee kumppanin unelmia. Nämä kaikki vaikuttavat tutkitusti parisuhteen laatuun ja onnellisuuteen, Kihlström kertoo.

Hänen mukaansa moni parisuhde pysyisi huomattavasti paremmassa kunnossa, jos ihmiset osaisivat tarttua vaikeuksiin tarpeeksi ajoissa.

– Vaikka testi onkin kevyt, se voi auttaa tunnistamaan ongelmia ajoissa ja tarvittaessa hakeutumaan avun pariin, Kihlström kertoo.

Kihlströmin kehittelemä testi on julkaistu ensimmäisen kerran hänen Puhu muru -blogissaan.

kerttu

6 kohdan rakkaustesti paljastaa, missä kunnossa parisuhteesi on

Testin vastausvaihtoehdot eivät ihan riitä, mutta kyllä parisuhteemme paranee kokoajan, kun pian tulee 41 vuotta oltua naimisissa ja kulmia on hiottu keinoilla, mitä en missään nimessä enää käyttäisi, mutta kai ne tarvittiin timanttien hiomiseksi. Ihanaa kun tuntee toisen niin, että ei tarvitse missään tilanteessa vetää roolia, vaan voi olla oma itsensä. Huumori ja luottamus, sekä "kipinä" ovat ihania asioita. Rakkaus voi paljon ja todella rakkauden vastakohta on pelko, sekin aikanaan koettu...
Lue kommentti