Uutisia! Sinkkuus ei ole asia, josta on pakko päästä eroon. Se on elämänmuoto siinä missä perheellisyyskin.

– Olen nykyään ihan erakko. Minua uuvuttaa ajatus seurustelusta, sanoi näyttelijä-kirjailija Antti Holma Me Naisten haastattelussa syksyllä.

Antti asuu yksin, hänellä ei ole parisuhdetta, eikä hän ole aikeissa hankkia sellaista. Hänellä ei ole mitään romansseja vastaan, mutta seurustelu, se ei nappaa.

– Olen antanut itselleni luvan elää yksin. Se voi olla myös oma valinta, hän jatkaa.

Noh noh, Antti! Sinkkuudenhan pitäisi olla väliaikainen elämänvaihe. Oikeasti ihmisen kuuluu haluta parisuhdetta, deittailla, pettyä välillä, pariutua, jos vain mitenkään onnistuu... vai onko pakko?

Vapaa mutta perusteluvelvollinen

Antti saattaa elää yksin, mutta elämäntapansa puolesta hän kuuluu isoon ryhmään: Suomessa on miljoona yhden hengen taloutta. Seassa on paljon ihmisiä, joille yksineläminen on nopea vaihe. Mutta paljon on niitäkin, jotka elävät suurimman osan elämästään yksin.

Kun ihminen elää yksin, hän on monessa mielessä vapaa. Yksin elävä

– sisustaa kotinsa niin kuin haluaa.

– voi lähteä töiden jälkeen mihin vain, ei tarvitse ilmoittaa kellekään.

– tietää, mitä jääkaapissa on ja osaa ostaa sinne lisää herkkuja.

– tuntee oman persoonansa. Ei vahingossa hengaile jonkun kyljessä ja elä jonkun toisen elämää.

Toisaalta, kun on sinkku, saa joka käänteessä huomata, että parisuhde on edelleen normi. Miljoona yksinelävää vuonna 2015 ei vielä riitä: elämänmuotoa joutuu edelleen perustelemaan. ”Milloinkas ajattelit miehen hommata?” saattaa kajahtaa missä tahansa perhejuhlissa.

Parisuhteessa eläviltä harvoin kysytään, miksi tuon näköinen ihminen on mennyt naimisiin. Tai miltä kuulostaisi ”Milloinkas olet ajatellut erota?”

Kaikki maksaa enemmän

Yksinelävissä on monenlaisia ihmisiä: osa elää sinkkuna hetken, osa pysyvästi. On iäkkäitä ja nuoria yksineläjiä, tavallisia keskituloisia, varakkaita, syrjäytyneitä. Mutta on heillä yhdistäviäkin tekijöitä.

– Korkeat elinkustannukset, kallis asuminen. Laaja-alainen huomiotta jättäminen politiikassa ja palveluissa. Sitten ovat asiat, joita kaikki yksin elävät kohtaavat arjessa – kuten se, että suuretkin päätökset joutuu tekemään yksin. Tai se, että on oltava aktiivinen saadakseen ihmiskontakteja, luettelee diakoni Raija Eeva, joka on tehnyt sosiaalityön gradun yksineläjistä.

Eeva huomasi opinnoissaan, että yksinelävät ikään kuin puuttuivat opinto-ohjelmasta. Perheitä sen sijaan käsiteltiin paljon: opintopisteitä oli tarjolla muun muassa perheet ja yhteiskunta-, perheen vaiheet- ja perhe kriisissä -kursseilta.

Diakoniatyössä Eeva oli nähnyt, että avun tarvitsijat olivat usein yksineläjiä. Kuntien palvelut vain on suunnattu perheille.

– Olemme tottuneet katsomaan kaikkea perheoletuksen läpi. Yksineläminen on perheen puutetta, se nähdään pelkkänä ihmissuhdekysymyksenä. Myös yksineläjät ajattelevat niin, vaikka oikeasti kyseessä on yhteiskunnallinen asia.

Miljoona yksineläjää on väestöryhmä, joka jää herkästi syrjään poliittisissa päätöksissä. Tästä on tuoreita esimerkkejä.

– Asumistuki on haluttu nyt linjata perheitä suosivaksi, vaikka 60 prosenttia sen saajista on yksin eläviä. Uusi, vuoden alusta voimaan astunut laki vie taas vähän pois yksin asuvien tuesta.

Tiesittekö, että perintöveroa joutuu maksamaan enemmän, jos perinnönjättäjä on lapseton? Tai että kotitalousvähennystä saa vähemmän, jos asuu yksin?

Eeva on ollut mukana perustamassa Suomen yksineläjät ry:tä, joka tekee edunvalvontaa. Välillä onnistutaan: esimerkiksi tv-lupa muutettiin kotitalouskohtaisesta maksusta Yle-veroksi. Vero on nyt tasapuolinen yksin eläville ja parisuhteellisille.

Sinkku vai yksineläjä?

Yksinelävä, yksineläjä, sinkku. Kielitoimisto suosittelee yksinelävä-nimitystä, koska sinkku-sanalla on bilettävä ja väliaikainen kaiku. Sinkkutapahtumat tähtäävät aina rakkauden löytymiseen. Harva tosielämän seitsemänkymppinen, vakiintunut yksineläjä haluaa sanoa itseään sinkuksi – se kuulostaa liikaa siltä, että nyt on haku päällä.

39-vuotias Virpi käyttää itsestään sanaa sinkku, vaikka onkin ajatellut elää itsekseen ehkä loppuelämänsä.

– Kun ei halua lapsia, on ihan hyvä yksin. Minulla on hyviä ystäviä, joiden kanssa jaan asioita ja joilta voin pyytää apua. Ei sellaiseen tarvita parisuhdetta.

Virpin mielestä parisuhde laiskistuttaa. Hänkin on ennen seurustellut ja huomannut käpertyneensä kotiin. Kun asuu yksin, ihmissuhteista jaksaa pitää huolta ja ystävien merkitys säilyy kirkkaana mielessä.

Virpikin on törmännyt siihen, ettei yksin eläminen ole vakavasti otettava elämäntapa. Aika usein tulee vastaan ihminen, joka lohduttaa, että ”kyllä sinä vielä löydät jonkun!”. Sellaista lohdutusta hän ei ole vailla. Sinkkujen puolta pitävää politiikkaa hän kyllä kaipaisi.

– Talousasiat huolestuttavat. Kaikki on kallista, yksin asuminen hullun kallista, eikä ole puolisoa, johon voisi tukeutua, jos jotain yllättävää käy. Pelottaa, että edessä on köyhä vanhuus.

Eläminen yksin on köyhyysriski. Leipäjonojen asiakkaista suurin osa on yksin asuvia, samoin muiden sosiaalipalvelujen käyttäjistä. Köyhyysrajan alapuolella elää kolmasosa yksineläjistä.

Raija Eeva on huomannut, että yksinelävien köyhyydestä käytetään adjektiivia ”yleinen”.

– Tilastoissa lapsiperheiden köyhyyslukemia kuvaillaan sanalla ”korkea”, lapsiperheissä köyhyys ei ole ”yleistä”. Olen tulkinnut niin, että ”yleinen” kuulostaa hyväksytyltä asiaintilalta. ”Korkea” taas kuulostaa siltä, että asialle on kiireesti tehtävä jotain.

Eevan mielestä tätä asennetta näkyy kaikkialla: perheiden ongelmat koetaan yhteiskunnallisiksi ongelmiksi, yksinelävien ongelmat johtuvat henkilökohtaisista valinnoista. Oletetaan, että niiden kanssa pärjätään ihan itse.

Nyt voimaannutaan

Yksinelävä joustaa kesälomissa, yksinelävä maksaa ruuasta enemmän, yksiöiden hinnat ovat suhteessa paljon kalliimmat... mutta nykyään kaupoissa on sentään pieniä perunalastupusseja! Toki niissä on laskettu kilohintaan sinkkulisä.

Mutta jos Suomessa on miljoona yksinelävää, ovatko asenteet pian muuttumassa? Toistaiseksi niistä miljoonasta ei ole paljonkaan tietoa, koska heitä ei ole juuri tutkittu.

Briteissä on huomattu, että yksineläjät ovat anteliaampia, huolehtivampia ja parempia yhteydenpitäjiä kuin perheelliset. He hoitavat sukulaisuussuhteita. Lisäksi yksineläjät pitävät kaupungit elävinä: he tapaavat ystäviään baareissa ja kahviloissa, koska heillä on siihen aikaa. Jos heillä on rahaa, he käyttävät sitä palveluihin. Vapaaehtoistyöntekijöistä useimmat ovat yksineläjiä.

Jenkeissä on sinkuille oma merkkipäivä. Ehkä täälläkin tarvittaisiin huomiointia ja täysivaltaisuutta. Jos jonain kauniina huhtikuun sunnuntaina yksin matkustava saisi halvemman bussilipun, yksin ruokaileva saisi alennusta, leffaan pääsisi yksin ilmaiseksi... ja sitten saisi elää ihan ilman perusteluja elämäänsä sillä tavalla kuin elää. Perheelliset kaverit muistaisivat pienellä lahjalla.

Kukaan ei saisi kysyä, että ”oletko kranttu, kun ei kukaan ole kelvannut”.

Lue lisää:

Sinkun kiitollisuuslista: 20 asiaa, joista parisuhteessa elävät ovat minulle kateellisia

Hyvä parisuhde vai yhtä hyvä sinkkuelämä?

Älä sano tätä sinkulle

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.