Miitta Sorvali antoi äidilleen anteeksi vuosien vihanpidon jälkeen.

Suhde omaan äitiin oli näyttelijä Miitta Sorvalille pitkään vaikea. Anteeksi hän alkoi antaa vasta, kun äiti sairastui.

Syksy on näyttelijä Miitta Sorvalille, 53, erityinen. Televisiossa pyörivät Miitan tähdittämät Röyhkeä diplomaatti- ja Juniorin mummola -sarjat, ja pian ruudussa alkaa myös oma huumoriohjelma Miitta-täti. Silti tärkein on eräs 70-senttinen makkarainen, pian kahdeksan kuukautta täyttävä Eedit-tyttö. Miitan ja hänen miehensä Karin, 57, ensimmäinen lapsenlapsi ja Siljan, 29, esikoinen.

– En yleensä ajattele elämääni vaiheittain, mutta nyt tuntuu, että jotain olennaisen kivaa on tapahtunut. Moni ystäväni on hehkuttanut isovanhemmuutta, ja huomaan joka sanan pitäneen paikkansa. Olemme Karin kanssa aivan onnessamme.

Perhe on aina ollut Miitalle tärkeä, vaikka suhde omaan äitiin oli pitkään vaikea.

– Opin rakastamaan äitiäni vasta nelikymppisenä, mutta nyt olen onnellinen, että vuosien ajoittainen vihanpito ehti vielä kääntyä kiintymykseksi. On paljon helpompi hengittää, kun ei tarvitse enää kantaa kaunaa.

Isän tyttö

”Olin lapsena isän tyttö. Synnyin itärajan tuntumassa Kiteellä, jossa isä toimi kirkkoherrana. Seitsenlapsisen siskoskatraan nuorimpana pääsin usein isän kanssa niin kylän häihin kuin hautajaisiinkin. Olin ihan samannäköinen kuin isä ja ehkä siksikin isän lemppari. Hän näki minussa itsensä.

Suhde äitiin oli etäisempi. Äiti lähti Helsinkiin opiskelemaan, kun olin kolmevuotias. Tarkoitus ei varmasti ollut hylätä, mutta lapsesta tuntui hirveältä jäädä ilman äitiä. Eihän pieni lapsi tajua, miten paljon toinen todellisuudessa on poissa, kun yksikin päivä tuntuu valtavan pitkältä. Kärsin kestokaipuusta ja ikävöin syliin.

Vielä aikuisenakin pidin äidin kanssa välillä vihaa. En voinut antaa anteeksi vaan vatvoin menneitä vuositolkulla. Tiesin, ettei se ollut kovin kypsää eikä hedelmällistä, ja halusin todella eroon kitkeristä ajatuksistani. En vain saanut pakotettua itseäni yli mielipahasta.

Jossain vaiheessa olin äidille jopa avoimen vihainen enkä halunnut edes tavata häntä. Luulen, että se vaihe piti vain elää. Puhuin itseäni painavista asioista ystävilleni yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes joku huomautti, että olin miettinyt näitä juttuja kyllä aika kauan.

Viha vaihtui rakkaudeksi

Ratkaisevinta oli äidin sairastuminen Alzheimerin tautiin. Silloin jokin minussa sanoi, että nyt on kohtuutonta enää kantaa kaunaa. On aika lopettaa syyllistäminen, vanhan ihmisen elämä on tarpeeksi kovaa muutenkin.

Äidin sairastuttua tajusin, että pilaisin jatkuvalla katkeruudella vain oman elämäni ja saisin loputtoman huonon omantunnon. Kannattiko minun odottaa ensimmäistä askelta ihmiseltä, joka ei siihen selvästi kyennyt? Enkö voinut itse kasvaa niin aikuiseksi, että osaisin antaa sydämestäni anteeksi, vaikkei toinen sitä pyytäisikään?

Anteeksi antaminen pyytämättä oli tärkeä oivallus. Totta kai siihen liittyi myös se, että ymmärsin tulevani itsekin vanhaksi. Toivoisin, että omat lapseni suhtautuisivat minuun silloin myötätunnolla virheistäni huolimatta eivätkä hylkäisi, kun olen heikoimmillani.

Silti en jotenkin osaa ajatella, että lopullinen anteeksianto olisi enää ollut omaa ansiotani. Suuremmat voimat olivat liikkeellä. Ne auttoivat minua viimein päästämään irti ja menemään eteenpäin.

Nyt äiti on 91-vuotias ja asuu hoitokodissa Helsingin Käpylässä. Isä kuoli 12 vuotta sitten. Äidinkin Alzheimer on jo pitkällä, mutta hän tietää vielä, kuka on. Alzheimer aiheuttaa usein aggressiivisuutta, mutta äidistä on tullut pikemminkin hellempi. Filosofinen, omissa oloissaan viihtyvä järki-ihminen on muuttunut sydämelliseksi halailijaksi.

Tiedän, että hoitokoti on äidin parhaaksi. Arki ei enää hoidu ilman ammattiapua. Piipahdan äidin luona aina kun voin ja olen kiitollinen, että äidissä on ajoittaisesta sekavuudesta huolimatta edelleen paljon tuttua. Moni on joutunut luopumaan vanhemmistaan paljon aiemmin.

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.