Solsidan-sarjan Alexilla on toisinaan vaikeuksia ilmaista mielipiteensä niin vaimolleen kuin ystävilleen. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Solsidan-sarjan Alexilla on toisinaan vaikeuksia ilmaista mielipiteensä niin vaimolleen kuin ystävilleen. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Mies – mistä asiasta sinä et ole uskaltanut olla kumppanisi kanssa eri mieltä? Kerro jutun lopussa!

Nykymiehet peesaavat liikaa eivätkä uskalla olla eri mieltä naisten kanssa. Näin väittää psykologi Tony Dunderfelt, joka on tuttu myös Ensitreffit treffit alttarilla -ohjelmasta.

– Tämä on ongelma, koska peesaaminen tappaa intohimon parisuhteessa. Nykyaikaiset, tasa-arvo kannattavat miehet pelkäävät, että he pahoittavat naisten mielen. Jotkut miehet ovat tulleet ylivarovaisiksi eivätkä uskalla sanoa, mitä ajattelevat ja tuntevat. Tästä tulee ongelma, kun parisuhteessa tulee useita tilanteita, joissa mies ei uskalla olla eri mieltä asioista. Tällöin miehestä alkaa tuntua, että hän jää alakynteen eikä hänen näkemyksiään arvosteta. Miehet ovat unohtaneet, että tasa-arvo tarkoittaa sitä, että on molemmilla on oikeus mielipiteeseensä ja tunteisiinsa, Dunderfelt sanoo.

”Monet naiset sanoavat, että he odottavat enemmän vastusta miehistä.”

Dunderfeltin mukaan peesaaminen näkyy niin arkisissa asioissa kuin tunteiden käsittelyssäkin. Seinän väriä valitessa mies jättää ehkä mielipiteensä sanomatta, koska ennakoi, että eriävistä näkemyksistä voi tulla riitaa. Dunderfelt kuitenkin muistuttaa, että oman näkemyksen esittäminen ei ole aggressiivisuutta tai toisen mielipiteen tallaamista.

– Monet naiset sanovat, että he odottavat enemmän vastusta miehistä. He haluavat, että miehellä on selkärankaa. Monissa terapiaistuinnoissa naiset ovat olleet tyytyväisiä, kun mies on puhunut suoraan ajatuksistaan. He ovat sanoneet, että heille tulee turvallinen olo. Miehet taas ovat iloisesti yllättyneitä, että naisia kiinnostaa heidän näkemyksensä.

”Moni nainen on kertonut, että he haluavat mieheltä selkärankaa – ja miehisyyttä. Eikä miehisyyttä tule missään tapauksessa sekoittaa naista alistavaan mieheen”, Tony Dunderfelt sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo
”Moni nainen on kertonut, että he haluavat mieheltä selkärankaa – ja miehisyyttä. Eikä miehisyyttä tule missään tapauksessa sekoittaa naista alistavaan mieheen”, Tony Dunderfelt sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo

Vetovoimaa ja läheisyyttä kehitetään eri tavoilla

Dunderfelt on kirjoittanut aiheesta myös kirjan Iloiseksi: Nykyajan parisuhteen huikeat mahdollisuudet. Hän haluaa puhua asiasta, koska toivoo, että miehet huomaisivat, etteivät ole yksin, jos tuntevat joskus voimattomuutta. Hänellä itselläänkin on kokemusta asiasta.

”Olen aina ollut ystävällinen ja keskusteleva mies. Mutta 15 vuotta sitten minulle tuli yllätyksenä, että se ei riitä.”

– Olen aina ollut ystävällinen ja keskusteleva mies. Tasa-arvoinen suhde on ollut minulle itsestään selvä. Mutta 15 vuotta sitten minulle tuli yllätyksenä, että se ei riitä. Liikaa peesaaminen vähentää naisen kiinnostusta. Piti kantapään kautta oppia ja opetella, miten kasvattaa selkärankaa ilman, että on öykkäri tai aggressiivinen.

Dunderfelt on keksinyt myös ajatuksen, jonka hän uskoo auttavan heteropariskuntia löytämään intohimon uudestaan – ja ylläpitämään sitä.

– Pitää ymmärtää, että läheisyyttä ja vetovoimaa kehitetään eri tavoilla. Läheisyyttä kehitetään ymmärtämällä ja olemalla samaa mieltä – puhaltamalla yhteen hiileen. Mutta vetovoimaa kehitetään aivan eri tavalla. Vetovoimaan auttaa jännite ja se, että on eri mieltä. Erilaisuus parisuhteessa lisää vetovoimaa. Siksi on tärkeää osata sanoa oma mielipiteensä.

Mies: millaisista asioista sinä et ole uskaltanut olla eri mieltä kumppanisi kanssa? Kerro jutun lopussa olevassa lomakkeessa.

Tony Dunderfelt: Iloiseksi – Nykyajan parisuhteen huikeat mahdollisuudet -kirja on juuri ilmestynyt.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Fuck the Pin Ups -blogissa kerrotaan omakohtaisten kokemuksien kautta, millaista todella on olla demiseksuaali.

Junassa vastapäätä istuu elokuvatähden näköinen tyyppi, jonka voisi epäilemättä nähdä komeilemassa lehden kannessa. Useimmilla tuntemattoman ihmisen ulkomuoto ja leveä hymy saisi helposti kädet hikoamaan ihanasta jännityksestä. Toisissa ihmisissä tuntematon tyyppi ei herätä mitään tunteita.

Sellaista on olla demiseksuaali.

Demiseksuaalisuudella tarkoitetaan sitä, että seksi linkittyy hyvin voimakkaasti tunteisiin. Demiseksuaalit eivät siis koe seksuaalisia haluja uutta ihmistä kohtaan, ennen kuin suhteessa on mukana syvempiä tunteita, kuten rakkautta ja luottamusta.

Termi demiseksuaalisuus on suhteellisen uusi. Ja siinäkin mielessä kysymyksiä herättävä, että kyllähän kaikki ihmiset kiinnostuvat kunnolla uudesta ihmisestä vasta tutustumisen jälkeen, eikö vaan?

”Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen.”

Demiseksuaalisuudessa on kuitenkin kyse ihan omanlaisesta tunteesta. Asiaa on avannut vähän aikaa sitten käyttäjä Pin the Fuck Ups samannimisessä blogissaan. Demijumalatar-nimisessä blogitekstissä kerrotaan, mitä demiseksuaalisuus todella tarkoittaa ja millaista on olla demiseksuaali.

– Muut voivat nähdä ihmiset viehättävänä ja päättää esimerkiksi, ketä ihmistä jossakin seurassa lähestyvät siinä mielessä, että tunnustelisivat, olisiko tästä tyypistä seurusteluun tai seksiin, Pin the Fuck Ups kirjoittaa.

– Minua ei kiinnosta. Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen enkä aktiivisesti etsi ihmisiä, joiden kanssa näitä voisin harjoittaa. Ne kiinnostavat minua ainoastaan siinä tapauksessa, jos joku, jonka tunnen, herättää kiinnostukseni.

”Minunlaiselleni parisuhdemarkkinat ovat aika toivottomat.”

Blogissa kerrotaan esimerkkitapauksena tilanne, jossa kirjoittaja pystyi kyllä kaverin kanssa keskustelemaan komeista miehistä. Oli suhteellisen helppoa todeta, kuka samassa junassa olevista miehistä on perinteisten käsitysten mukaan parhaimman näköinen.

Kun piti kertoa, kuka omasta mielestä on kaikkein viehättävin, tuli hommasta vaikeampaa.

– Keksin lopulta, että kaksi miestä, jotka olivat pukeutuneet perinteiseen Oktoberfest-asuun eli polvinahkahousuihin, olivat minusta vetoavimman näköiset. Ihan vaan siksi, että asu viesti heidän persoonastaan jotakin: heillä on huumorintajua, he eivät ota itseään liian vakavasti eivätkä välitä muiden mielipiteistä.

Ulkopuolinen omasta tahdosta

Aiemmin tunne omasta seksuaalisuudesta sai kirjoittajan mukaan aikaan ulkopuolisuuden tunteita. Parisuhde ei tunnu mahdottomalta ajatukselta, mutta se ei suju kovin helposti, koska harva ihminen tuntuu sellaiselta, jonka haluaisi isoksi osaksi omaan elämään.

Kun termi demiseksuaalisuus sattui tulemaan vastaan ja hän todella ymmärsi, mistä on kyse, olo helpottui huomattavasti.

”En jää mistään paitsi, sillä en halua sitä, mitä on tarjolla.”

– Aluksi olin aika järkyttynyt tästä ajatuksesta, sillä tosiaan, minunlaiselleni parisuhdemarkkinat ovat aika toivottomat. Nyt olen kuitenkin tajunnut, mikä valttikortti minulle onkaan elämässä suotu, Pin the Fuck Ups pohtii.

– Voin katsoa kaikkia suhdemarkkinoita ulkopuolelta, eikä minun tarvitse tuhlata aikaani niihin. Kun ymmärsin sen, että en oikeastaan edes halua osallistua parinmuodostusrituaaleihin, mieleni vapautui. Ymmärsin, että jättäydyn itse ulos. En jää mistään paitsi, sillä en halua sitä, mitä on tarjolla.

Jos isovanhemmuus tuntuu sinusta joskus raskaalta, kerro kokemuksistasi!

”Meille on tärkeää saada olla yhdessä nyt, kun aikaa vielä on. Emme esimerkiksi rakastele vain lauantai-iltaisin saunan jälkeen. Pitäisikö meidän luopua siitä pikkuisen yllätyskyläilyjen vuoksi? Ei herranjestas sentään.”

Näin perustelee Helsingin Sanomien haastattelema Maarit, miksi isoäitiys ei sovi hänen elämäntilanteeseensa. Oma aika puolison kanssa ei ole ainut syy, miksi isoäitinä oleminen tuntuu Maaritista joskus raskaalta. Hänellä on myös työ, josta pitää.

”Haluan pitää työstäni kynsin hampain kiinni, koska nautin siitä ja olen siinä oikeasti todella hyvä. En voi ottaa pientä lasta yöksi hoitoon. Minun on pakko saada nukkua itse”, Maarit kertoo HS:ssa.

Väestöntutkimuslaitoksen ja Helsingin yliopiston toteuttaman kyselyn mukaan yli 70 prosenttia isoäideistä ja -isistä antaa lastenhoitoapua. Taloudellistakin tukea antaa kyselyn mukaan yli 40 prosenttia. Isovanhemmuus ei silti ole kaikille pelkästään iloinen asia. Varsinkin, jos siihen liittyy odotuksia, jotka tuntuvat isovanhemmasta raskailta ja epäreiluilta. 

Onko sinulla samankaltaisia kokemuksia kuin Maaritilla? Etkö haluaisi hoitaa lapsenlapsiasi? Tai tuntuuko sinusta, että sinulta vaaditaan liikaa? Entä ovatko välit kiristyneet, jos olet pannut omat menosi etusijalle? Kerro kokemuksistasi jutun lopussa olevassa lomakkeessa. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.