Mikään ei harmita niin paljon kuin epäonnistunut matka rasittavan seuran takia.

1. Osaako kaveri käyttäytyä?

Normaalit, hyvät käytöstavat ovat ­hyvän matkakumppanin tärkein ominaisuus, selvisi Rantapallon ja Hotels.comin tekemästä kyselystä viime vuonna. Kenen tahansa ihmisen kanssa tulee toimeen, kunhan hän hahmottaa, että hänellä on oma vastuunsa ­onnistuneesta reissusta. Vähän joustavuutta, kohteliaisuutta, sopeutuvuutta ja tsemppihenkeä itse kultakin, niin hyvä tulee.

Yhdelle opiskeluporukasta ei kelvannut mikään. Aamupalan leipä oli liian valkoista, katujen varret liian sotkuisia. Kamalaa valitusta joka käänteessä. Viimeinen niitti oli, kun paikallinen henkilö sanoi kohteliaisuutena, että kaverini voisi kasvojensa perusteella mennä paikallisesta. Se loukkasi verisesti, ja kaveri antoi tulla samaan syssyyn myös ­rasistisen mielipiteensä sikäläisistä. Emme matkustaneet enää yhdessä. KAARINA, 34

2. Tunnetko kaverisi, oikeasti?

Tiedätte toistenne omituisuudet? Jos on vasta tutustunut ja fiiliksissä kivasta, uudesta ihmisestä, matkalla saattaa persoonasta ilmetä uusia piirteitä.

En tiennyt, että se onkin niin ­pelokas, ettei uskalla syödä ravintolassa muuta kuin pasta carbonaraa ja spaghetti bolognesea. Tuli raskas reissu. Etsittiin joka päivä ravintolaa, oli nälkä, mutta ei voinut mennä ennen kuin oli tarkistettu, että jompaa kumpaa on ­listalla.
LILLI, 26

3. Oletteko samalla aaltopituudella?

Samanlainen elämänasenne on tärkeä! Jos tarkoista aikatauluista tykkäävä matkustaa toisen samanlaisen kanssa, homma toimii. Jos kaveri haluaisikin mennä vain fiiliksen mukaan, edessä voi olla vaikea loma, ainakin toiselle.

Olimme viikonloppureissulla tyttö­porukassa. Olin odottanut saavani ­tutustua Roomaan kunnolla, mutta ­kaverit jämähtivät ensin aamupäiväksi yhdelle ja samalle ostoskadulle ja loppuillaksi piazzan terdelle. Seuraava päivä meni samalla meiningillä. Sain heittää ­hyvästit suunnitelmille nähdä muutakin kuin yhden kadun kaupat ja viiniravintolan.  ERIKA, 32

4. Elättekö samassa rytmissä?

Loma on pilalla, jos aamutorkku joutuu heräämään liian aikaisin tai aamuvirkku odottamaan puoleen päivään, että kaveri on toimintakykyinen. Vuorokausirytmien eroja voi tosin tasoitella sopimalla treffit vasta iltapäivälle. Ei kaikkea tarvitse tehdä yhdessä.

Kyllä mäkin tykkään hiihtää ihan pitkiä lenkkejä, kun kerran ollaan hiihtomatkalla. Onko silti pakko lähteä heti aamuyhdeksältä? Ei tunnu lomalta. Tuntuu bootcampilta. En kehdannut ­sanoa, kun muuten ollaan ihan hyviä kavereita ja kai sitä voi joustaa – ja selvästi kaveri oletti, että urheillaan nimenomaan yhdessä. KAISU, 39

5. Tykkäättekö samoista asioista?

Luksusta on, kun matkakaverilla on samat tavoitteet. Käydä yhdessä lempibändin keikalla ja lojua loppuaika hotellilla. Kiertää museoita ja jättää shoppailu sikseen. Varata pöytiä trendiravintoloista.

Tiesin kyllä etukäteen, että jos Laakkoset käyvät Suomessa ulkona syömässä, he käyvät Pizza Hutissa. Mutta oli se silti pettymys, etteivät he Italiassakaan halunneet parempaa. Nopeesti pizzat ja heti kotiin. Kerran käytiin vähän hienommalla illallisella. Sielläkin koko perhe otti pizzat. Me otimme Antin kanssa alkuruuaksi ihanan antipastilautasen. Siinä vaiheessa Laakkoset hoputtivat jo vähän. ENNI, 35

6. Hyväksyykö kaveri sooloilun?

Sellainenkin matka toimii, jossa tehdään jotain yhdessä ja jotain erikseen. Pirkko kiertää goottilaiset kirkot sillä aikaa kun Maija käy kirpparilla etsimässä lisää posliininorsuja kokoelmaansa. Se oli ryhmämatka. Meitä oli varmasti 25. Ajattelin ilman muuta, että eri päivinä ollaan eri seurueissa sen mukaan, mikä kiinnostaa ketäkin.

Yksi Erja oli pyytänyt minua kämppikseksi ja ­sanoin, että mikäpä ei. Mutta hän olettikin yllättäen, että olen hänen bestiksensä koko matkan ajan ja pettyi, kun en ollutkaan uskollinen. En tajua. Oliko taustalla jotain hylkäämiskokemuksia ehkä? Emme riidelleet, mutta hän sulkeutui kuoreensa ja huomasin, että hän oli itkenyt. ARJA, 28

7. Biletetäänkö yhteisymmärryksessä?

Mitä tehdä vieraassa kaupungissa, jos kaveri haluaa bailata aamuun asti ja itse haluaa ajoissa nukkumaan? Ei ole kivaa mennä nukkumaankaan, jos tietää, että kaveri on itsekseen yöelämässä.

Loviisan kanssa tulee joka reissulla matsia, koska mä haluaisin juoda vielä yhdet ja se haluaa nukkumaan. Esimerkiksi Prahassa asuttiin jossain lähiöhostellissa ja suutuin sille, kun se halusi ­lähiöön jo iltayhdeksältä ja jätti mut ­yksin kaupungille. Ei ollut hauskaa ­yksin, joten menin nopeasti perässä. Sitten tuhahdeltiin, että ’miks sun pitää olla aina tommonen mummo’ ja ’ite oot juoppo’. VILJA, 34

8. Onko hän yhtä köyhä kuin sinä – tai rikas?

Michelin-ravintola vai euron juusto? Ja kumpi maksaa illallisen? Pelkkä kaveruus ei riitä, jos ette sovi yhteen taloudellisesti. Suunnilleen sama elämäntyyli ja varallisuustaso helpottavat. Riipaksi voi muodostua myös arkkityyppinen loiseläjä, joka ei halua osallistua yhteisiin kuluihin.
Tuli kyllä selväksi – tosin vasta matkalla – että Johannalla on huono rahatilanne.

Apurahan varassa elämistä ei voi tajuta, jos itsellä on kuukausipalkka blaa blaa. Että hän ei valitettavasti pysty oikein syömään nyt ulkona. Mutta hyvin pystyi! Kunhan vain joku tarjosi. Totta kai tarjosi, koska eihän kaveria jätetä yksin. Itse asiassa Johanna tuntui jopa olettavan, että ­hänelle tarjotaan. Ärsytti. Tuntui, että kyse oli enemmän lokkimaisesta luonteenlaadusta kuin aidosta köyhyydestä. Sairaan kallis
käsilaukku sillä kuitenkin oli. EMMA, 36

9. Löytyykö yhteisestä kaapistanne luurankoja?

Jos kaverin kanssa on jäänyt jotain hampaankoloon tai suhteen laatu on toiselle epäselvä, viimeistään matkalla räjähtää. Syyksi kelpaa mitätönkin vastoinkäyminen. Välit kannattaa selvittää kuntoon, ennen kuin alkaa suunnitella yhteistä reissua.

En ollut  päässytkään kokonaan yli siitä, että Jani ei ollut minusta kiinnostunut romanttisessa mielessä. Yhteinen Puolan reissu ei ollut siihen saumaan hyvä idea. Kolmantena päivänä loukkaannuin jostain typerästä ja padot avautuivat. Vierailu keskitysleirille sai hetkeksi mittasuhteet kohdilleen, mutta riita jatkui pian. Hirveetä selvittelyä ja itkun hyrskettä paikallisissa baareissa. Paluun jälkeen emme puhuneet pariin viikkoon. Toisaalta, kun välit palautuivat, ei tarvinnut sanoa kuin ”Puola” ja alkoi naurattaa. Puolan jälkeen kului 14 vuotta ennen seuraavaa yhteistä matkaa. Se meni jo paremmin. AINO, 44

10. Tuliko hän äskettäin uskoon? 

Onko matkakumppanisi juuri herännyt viljattoman/alkoholittoman/veriryhmänsä mukaisen dieetin siunauksiin? Tai onko hän hurahtanut johonkin aatteeseen, joka sanelee elämäntapoja?
Kaverini on maaninen luomuhippi, joka ei suostu syömään mitään eläinperäistä. Kaiken pitää olla luomua. Tämä piirre
yhdistettynä verensokerin laskusta aiheutuvaan kiukkuun ja sopivan ravintolan metsästämiseen on huono yhdistelmä. Olemme kuitenkin edelleen väleissä. SANNI, 31

11. Onko hän sekopää, neurootikko tai aivan hullu?

Toisaalta, pikkuisen hullujen kanssa tehdyistä matkoista irtoavat jälkeen päin parhaat tarinat. Lähdin reppureissulle seuranani ­tyttökaveri, jota en siinä vaiheessa tuntenut vielä kovin hyvin. Lähdettiin, koska ajankohta ja kohdetoiveet mätsäsivät. Kun lentokone nousi ilmaan, kaverini kääntyi puoleeni ja sanoi: "Älä muuten syö purkkaa mun läsnäollessa. Mä en kestä tuota maiskuttavaa ääntä." Ok, ajattelin, tästä tulee varmaan leppoisa reissu. Yöpaikoissa vaadittiin hiirenhiljaisuutta, kaverilla oli silmälaput ja korvatulpat, koska muuten ei mitenkään pystynyt nukkumaan.Tosi mukavat 10 päivää. Ei ole reissattu sittemmin. Ei kyllä juuri nähtykään. MERI, 42

Näin tulkitset tulokset

Kyllä-vastaus kysymyksiin 1 ja 2: Hyvä! Lähde turvallisin mielin matkalle.

Ei-vastaus kysymykseen 2: Riski! Jos ykköskysymykseen tulee vahva kyllä, lähde ihmeessä. Jos et ole varma, lähde vasta ensi vuonna.

Ei-vastaus yhteen tai useampaan kysymyksistä 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9: Ei se mitään! Tuliko ykköskysymykseen kyllä? Se on tärkeintä, lopuista voi sopia.

Kyllä-vastaus kysymykseen 10, 12 tai 13: Kiehtovaa! Tiedossa on jännä matka, joka tarjoaa sinulle hienon mahdollisuuden kehittää itsellesi uusi, pitkäpinnainen persoonallisuus.

Lue myös:

Älä poista turhia Facebook-ystäviäsi! Saat heillä ilmaisen majoituksen designhotellissa

Ovatko nämä 7 maailman pelottavinta hotellia?

Tästä syystä nukut hotellissa paremmin kuin kotonasi

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Vierailija

Kertovatko Facebookin pusukuvat onnellisesta suhteesta? ”Jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä”

Turhaa pelleilyä koko f-book. Tuottaa vain yksinkertaisille riippuvuutta. Jos ihminen ei kykene kokemaan itseään elossa olevaksi muutoin, niin voi voi. Mut tää on niin tätä. Suurin osa valehtelee vai onko sen tarkoitus 'valetyytyväisyydellä' nostaa mielialaa? Jos näin on niin sittenhän se voi olla ok. Ihmiset odottaa tykkäyksiä kieli pitkällä.
Lue kommentti

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

jst

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Ärsyyntynyt kirjoitti: Älä kokeile. Avun pyytäjiä jonossa muìsta itsekkäistä syistä. Toisen älyn vähättelyä. Samaa mieltä! Erityiseti turhissa pikkuasioissa apua pyytelevät pelkästään ärsyttävät. Sen sijaan, toisen osaamista ja älykkyyttä VOI arvostaa ottamalla sen huomioon. Yksinkertaisin tapa on kysyä henkilöltä mielipidettä tai kritiikkiä johonkin käsillä olevaan asiaan. Pidä kuitenkin työpaikalla asiat lähinnä työasioina ja siviilissä siviiliasioina.
Lue kommentti