Osaatko yhdistää parit Jannesta, Petestä, Tessasta, Henriikasta, Henristä ja Meristä? Kuvat: Liisa Valonen

Sanotaan, että ihmiset ihastuvat itsensä näköisiin ihmisiin. Vai meneekö se sittenkin niin, että seura tekee kaltaisekseen? Kolme naimanaamoiksikin sanottua pariskuntaa kertoo. Mutta ensiksi: arvaatko, kuka on kenenkin kanssa?

Naimanaamat on pariskunta, jossa osapuolet muistuttavat toisiaan ulkonäöltään, olemukseltaan tai jopa kasvonpiirteiltään.

Ja se on tutkittukin juttu, että samankaltainen geenistö viehättää: Kalifornian yliopistossa tehtiin tutkimus, joka osoitti, että aviopareilla oli enemmän yhteneväisyyksiä dna:ssaan kuin sattumanvaraisesti valituilla ihmisillä. Tutkimusten mukaan ihmiset mtyös ihastuvat vanhempiensa näköisiin ihmisiin etenkin silloin, kun suhde vanhempaan on ollut hyvä.

Joko arvasit parit? Tässä he ovat:

 


Janne ja Henriikka.
Janne ja Henriikka.

 

Henriikka & Janne: kuin sisko ja sen veli

Viestintäkonsultti ja bloggaaja Henriikka Simojoki, 25

Opiskelija Janne Simojoki, 26

Yhdessä seitsemän vuotta, viisi naimisissa

Henriikka: ”Meitä luullaan usein sisaruksiksi, ja olemmekin aika samannäköisiä, etenkin jos molemmilla on hiukset kiinni. Olemme sellaisia pieniä nauravia nutturapäitä, hammashymyilijöitä.

Tapasimme nuorten taideleirillä, kun minä olin 16 ja Janne 17. Janne oli superkiva: en ollut ikinä tavannut niin kivaa ja ystävällistä ihmistä.

Olemme olleet yhdessä niin nuoresta, että olemme kasvaneet yhteen. Kumpikin on muovannut toista. Vaikea sanoa, millaisia edes olisimme, jos emme olisi yhdessä.

Menimme naimisiin jo kahden vuoden seurustelun jälkeen. Meistä se oli vain hienoa. Miksi odottaa, kun tuntui, että sielunkumppani oli nyt tässä?

Kun tapasimme, minä harrastin tanssia ja pukeuduin löysiin hiphop-kuteisiin. Janne oli taidelukiolaishipin prototyyppi pellavahousuissaan ja kalsaripaidassaan.

Nykyään pukeudumme aika samalla tavalla. Suosimme pillifarkkuja, kaulus- ja ruutupaitoja sekä neuleita. Enää ei ole tarvetta huutaa mitään sanomaa pukeutumisella. Pidämme laadusta, mutta teemme myös löytöjä kirppiksiltä.

Olemme niin samankokoisia, että voisimme periaatteessa käyttää samoja vaatteita. Jos löydän Jannelle jotain kivaa, sovitan sitä itselleni. Jos vaate on minulle vähän reilu, tiedän, että se todennäköisesti on Jannelle hyvä.

Olemme myös luonteiltamme samanlaisia: elämänmyönteisiä ja -janoisia. Innostumme helposti uusista jutuista. Tällä hetkellä olemme molemmat sokerilakossa.”

” Tyyliltämme olimme kuitenkin ihan eri Pinterest-kansioista.”

Janne: ”Nuorten taideleirillä oli kaksi nättiä blondia, Henriikka ja hänen paras kaverinsa, ja aluksi minulla oli vaikeuksia erottaa heidät toisistaan.

Totta kai ihastumiseen vaikutti se, että Henriikka oli kaunis ja muutenkin viehättävä. Mutta tärkeintä oli, että hänen kanssaan oli niin luonnollista ja helppoa olla. Tyyliltämme olimme kuitenkin ihan eri Pinterest-kansioista.

Henriikka on minua kiinnostuneempi pukeutumisesta, ja varmasti hän on vaikuttanut enemmän minun tyyliini kuin minä hänen, mutta en silti tunne olevani riepoteltavissa. Henriikka on joskus sanonut, että saan pukeutua kyllä aina ihan niin kuin haluan, mutta hän ei välttämättä halua olla aina seurassani!

Minusta Henriikka näyttää melkein söpöimmältä isoissa mökkirievuissa; aina kun näen hänet sellaisissa, muistan millainen lökäpöksy hän oli alkuaikoina, ja minulle tulee mukavan nostalginen fiilis.

Henriikka pitää Aamukahvilla-blogia, ja bloggaamisen myötä hänen tyylinsä on muuttunut klassisemmaksi ja laatutietoisemmaksi. Olemme alkaneet miettiä myös ekologisuutta, emmekään kumpikaan enää ostele uusia vaatteita samalla draivilla kuin joskus aiemmin. Olen alusta asti ottanut suuren osan Henriikan blogin kuvista. Innostuin kuvaamisesta niin, että nykyään teen sitä välillä työksenikin.”

 


Tessa ja Henri.
Tessa ja Henri.

 

Tessa & Henri: lisää väriä elämään

Henri Waaramaa, 29, sähkösuunnittelija

Tessa Toni, 23, toimittajaopiskelija

Seurustelleet vuoden, asuneet yhdessä keväästä lähtien

Tessa: ”Tinder-kuvassa Henri seisoi avaruudessa ja hänen silmänsä ampuivat lasersäteitä. Mahtavaa! Oli pakko pyyhkäistä oikealle.

Tunnistin kyllä Henrin, sillä hän oli tehnyt kavereidensa kanssa keikkaraportteja ja -videoita nettiin. Kirjoittelimme netissä, mutta kun mitään ei alkanut tapahtua, aloin stalkkeriksi: otin selvää Henrin osoitteesta ja lähetin hänelle kortin.

Henri on järjettömän komea, ja hänellä on hirveän hauska tyyli. En ole ikinä nähnyt kenenkään miehen laittavan hiuksiaan niin huolellisesti. Kun ensimmäistä kertaa pääsin kurkistamaan Henrin vaatekaappiin, tuntui kuin olisin aarrearkkua kaivellut. Hänellä on tajuttoman siistejä juttuja, kuten kreisejä paitoja, joissa joulupukki surffaa.

Ystävämme olivat heti, että no nyt ovat hengenheimolaiset löytäneet toisensa, mutta kaverini äiti kommentoi jonkun Facebook-kuvan alle, että näytämme naamastakin samalta.

Tykkään myös Henrin tatuoinneista. Suosikkini on myskihärkä, joka levittää telalla valkoista maalia. Henrillä on vitiligo, ja tatuoinnin ’maali’ on hänen pigmenttihäiriönsä. Pigmenttiläiskät ovat joskus harmittaneet Henriä itseään, mutta minusta ne tekevät hänestä vain entistä spesiaalimman.”

”Kun mitään ei alkanut tapahtua, aloin stalkkeriksi.”

Henri: ”Kurvissa sinitukkainen tyttö käveli reteästi päin punaisia. Ajattelin, ettei se voi olla kukaan muu kuin Tessa, ja juoksin kiinni.

Olimme Tinder-mätsit, muttemme olleet tavanneet. Olin kyllä saanut Tessalta postikortin, vaikken ollut kertonut sukunimeäni saati osoitettani. Kukaan tyttö ei ollut ikinä lähestynyt minua niin.

Tessa tarjosi minulle taskustaan puoliksi syötyä falafel-rullaa ja selitti hämärää juttua ankkojen seksielämästä. Jutut liitelivät sen verran sfääreissä, että eihän niistä voinut muuta kuin tykätä.

Siitä lähtien olemme olleet tiiviisti yhdessä. Olemme niin samanhenkisiä kuin olla ja voi. Aloimme tosi nopeasti viettää aikaa myös toistemme perheiden kanssa. Kun tapasin Tessan mummon ensimmäistä kertaa, hän kommentoi, että onpa minulla iso pää; Tessalla tulee olemaan vaikeuksia synnyttää, kun saamme lapsia.

Tessan äiti esittelee aina kuvia tyttärestään luonnollisessa hiusvärissään, että kato nyt, eikö ollutkin kiva. No on on, mutta Tessan siniset hiukset herättivät Tinderissä huomioni. Ajattelin, että tuon on pakko olla rento tyyppi. Tessalla oli myös nätit, italialaiset piirteet. Mistähän sen Italian oikein keksin? Ehkä Tessan nimestä. Hän on kyllä ihan Espoosta. Piirteet ovat nätit edelleen.

Olen aina pukeutunut vaatteisiin, jotka eivät ehkä kelpaisi kenellekään muulle. Teen löytöjä alelaareista, joissa on yleensä jäljellä vain kaikkein oudoimmat kuosit ja isoimmat koot. Tessan tavattuani olen alkanut käyttää värikkäitä vaatteita. Joo, voit laittaa, että Tessa toi värit elämääni.”

 


Meri ja Pete.
Meri ja Pete.

 

Meri & Pete: joogaa ja bändipaitoja

Kuvittaja ja joogaopettaja Meri Mort, 35

Kustannuspäällikkö Pete Leppänen, 40

Yhdessä kolme ja puoli vuotta, naimisissa kolme kuukautta

Pete: ”Olen ollut aina heikkona inkkariletteihin. Kun joogatapahtumassa näin vilaukselta lettipäisen tytön, lähdin seuraamaan. Löysin Merin istumasta lootusasennossa joogastudion ständiltä.

Olin tekemässä tietokirjaa joogasta ja keksin pyytää häneltä haastattelua. Kirjastani puuttui Merin kaltainen luova joogaopettaja, mutta sinkkumiehenä sain samalla hyvän syyn hieroa tuttavuutta.

Sen jälkeen Meri kutsui minut vappubileisiinsä, mutta emäntänä hän ei ehtinyt jutella kanssani kahta sanaa enempää. Yritin sitten tehdä vaikutuksen hänen parhaaseen ystäväänsä. Myöhemmin Meri olikin kuullut häneltä, että ’se Pete oli tosi mukava’.

Meillä on paljon yhteistä. Jooga on meille enemmän kuin harrastus; elämäntapa. Kummallekin on tärkeää kehittyä koko ajan myös ihmisenä.

Merillä on näyttävä tyyli ja paljon liehuvia hameita ja haaremihousuja, kun itse pukeudun tylsästi aina mustaan. Joskus vitsailenkin ulos lähtiessämme, että Meri näyttää taas siltä kuin olisi kompastunut vaatekomeroonsa. Vaikkei ehkä uskoisi, olen kuitenkin lähes neuroottisen tarkka omasta tyylistäni. Pinssienkin täytyy olla tietyssä asennossa takinkauluksessa.

Ensimmäisille treffeille Merin kanssa puin kyllä Marimekon raitapaidan, niitä harvojani, jossa on jotain väriä – tummansinistä. Räiskyvä tyyli sopii Merille, koska hän on sellainen persoonanakin.

Meri tuntee jo hyvin tyylini ja ostaa joskus minulle vaatteita. Itse en kyllä osaa hänelle. Ok, Humppababy-alkkarit olen ostanut hänelle Eläkeläiset-yhtyeen keikalta. Silloinkin kyllä piti tarkistaa oikea koko myyjältä, joka sattui olemaan Merin tuttu.”

”Vaikkei ehkä uskoisi, olen kuitenkin lähes neuroottisen tarkka omasta tyylistäni.”

Meri: ”Muistan Peten jo vuosien takaa. Kävimme samalla joogasalilla, ja pitkänä ja tatuoituna rokkarina hän erottui joukosta.

Ennen kuin aloimme tapailla, asuimme samoilla kulmilla ja olimme moikkailututtuja. Kerran jäimme juttelemaan liikennevaloihin ja vasta kun sormiani alkoi palella, huomasin puhuneemme yli tunnin. Silloin ajattelin, että tässä voisi olla jotain.

Ennen kuin ehdin esitellä Peteä ystävilleni, yksi heistä ilmoitti nähneensä kaupungilla ihan minun oloiseni miehen. Myöhemmin vahvistui, että Pete oli ollut samassa paikassa samaan aikaan. Sittemminkin on moni sanonut meissä olevan paljon samaa. Ei kai sitä voi täysin kieltääkään.

Olen aina pitänyt ryhdikkäistä miehistä, ja Petellä on hyvä ryhti, hän osaa ottaa tilansa. Lisäksi hänellä on hieno, iso nenä, kiehtovan eläimelliset silmät ja hitosti karismaa.

Vaikka ulkonäölläkin on suhteen alussa merkitystä, tärkeintä on, että toinen resonoi sielutasolla.

Tykkään myös siitä, että Petellä on oma vahva tyyli. Parhaimmillaan Pete on aamusuihkun jälkeen pelkissä farkuissa.

Olen itse tyyliltäni sekoitus koruja rakastavaa goottia ja kukkamekkohippiä. Ensimmäisille treffeillemme pukeuduin bändipaitaan, koska ajattelin sen tekevän Peteen vaikutuksen! Suhteemme alussa käytin myös aika usein minihameita...

Huulipunan käyttöä olen vähentänyt, koska Pete valitti, että pussaillessamme hänen naamansa sotkeentuu!”

Arvomme tarinansa kertoneiden kesken Glorian Ruoka & viini – 100 parasta -kirjan. Vastaa torstaihin 19.1.2017 kello 13 mennessä.

Ero on aina iso muutos, joskus valtava sokki, johon liittyy monenlaisia tunteita. Monia pelottaa, kun ajatus yhteisestä tulevaisuudesta särkyy ja elämään tulee aiempaa enemmän epävarmuutta: miten minulle käy, mihin suuntaan elämäni kääntyy?

”Mietin, mitä kaikkea vielä onkaan tulossa. Olo oli toiveikas: paremmat ajat ovat edessä.”

Näin erokirjan kirjoittanut Heli Thorén kuvaili pari vuotta sitten Me Naisten haastattelussa, millaista oli erota. Hänelle avioero oli lopulta onnistuminen, vaikka se ei aluksi siltä tuntunutkaan.

Onko sinullekin käynyt niin, että avio- tai avoero oli lopulta hyvä päätös? Tuliko elämästäsi jollakin tavalla parempaa eron jälkeen? Oletko ollut eron jälkeen onnellisempi? Jos sinulla on hyviä kokemuksia erosta, vastaa jutun lopussa olevan lomakkeen kysymyksiin. Arvomme kaikkien vastanneiden kesken yhden Glorian Ruoka & viini – 100 parasta -kirjan. Kirjassa on reseptejä, jotka tekevät sinusta entistä paremman (ja rennomman) kokin. Kirjan arvo on noin 30 euroa. 

Voit vastata kyselyyn nimettömänä tai nimimerkillä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa. Jos haluat osallistua kirja-arvontaan, muistathan jättää yhteystietosi (yhteystietoja tai nimeäsi ei julkaista erojuttuun liittyvässä artikkelissa). Vastausaika loppuu to 19.1.2017 kello 13.00. Arvonta suoritetaan pe 20.1.2017.

Yhteystiedot

Olen täysi-ikäinen ja haluan saada ensimmäisten joukossa kilpailukutsuja, ainutlaatuisia etuja ja edullisia tarjouksia Sanoma Media Finland Oy:ltä ja sen kanssa kulloinkin samaan Sanoma-konserniin kuuluvilta yhtiöiltä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pettäminen voi panna kuvan itsestä kokonaan uusiksi.

Uskottomuus ei ole pikku juttu. Vaikka pettämisen jälkeen saattaa ajatella, että ”se vain tapahtui”, asiat ovat harvoin niin yksinkertaisia. Tapahtunutta ei voi enää muuttaa, joten sen jälkeen herää väkisinkin ajatuksia. Paljon ajatuksia.

Millaisia?

Gabrielle Moss kirjoittaa Bustle-sivuston artikkelissaan, ettei olisi koskaan uskonut päätyvänsä pettämään kumppaniaan. Hänen mukaansa stereotyyppinen pettäjä on kurja ja painajaismainen hahmo, joka kuvittelee, että hänellä on oikeus seksuaalisiin kokeiluihin partnerinsa luottamuksen ja tunteiden kustannuksella.

– Varmasti osa pettäjistä sopii tähän kuvaukseen, mutta eivät kaikki. En todellakaan vaikuttanut ykköskandidaatilta uskottomuuteen, Gabrielle Moss kirjoittaa.

”Olin sekaisin ja keskenkasvuinen.”

Silti hän petti.

– Olin sekaisin ja keskenkasvuinen, enkä tiennyt miten olisin käsitellyt ongelmiani aikuiseen tapaan, hän kertoo tekonsa syyksi.

Mutta hän ei tajunnut syytä vielä silloin. Artikkelissaan hän kertookin, mitä olisi halunnut tietää ennen kuin petti. Kerro omat kokemuksesi artikkelin lopussa olevassa kyselyssä!

1. Sitä ei voi vain unohtaa

Gabrielle Moss kirjoittaa kyllä tajunneensa, mitä oli tekemässä, kun suostui ensin drinkille ja sitten muhinoimaan miehen kanssa, joka ei ollut hänen poikaystävänsä. Silti hänen ensimmäinen reaktionsa oli paniikki.

– Miten saan tämän asian pois itsestäni? hän kertoo miettineensä.

Noh, eihän sitä voi unohtaa. Toki voi jatkaa elämäänsä ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut, mutta asia ei unohdu.

2. Kaikki pettäjät eivät jää kiinni

Yleisenä faktana pidetään sitä, että kaikki pettäjät jäävät ennen pitkää kiinni. Sarjapettäjät saattavat jäädäkin, mutta sellaisesta Gabrielle Mossilla ei ole kokemusta.

– Pelkäsin poikaystäväni surua ja vihaa, jotka olisin joutunut kohtaamaan, jos hän olisi saanut tietää. Ajan kanssa tajusin pelkääväni enemmän sitä, etten jää kiinni, hän kertoo.

”Ajan kanssa tajusin pelkääväni enemmän sitä, etten jää kiinni.”

Yksi syy pettämiseen on, että suhteesta ei uskalla muuten lähteä. Jäi sitten kiinni tai ei, joka tapauksessa pettäminen ja sen tuottama syyllisyys muuttavat ainakin omaa suhtautumista samaan, vanhaan parisuhteeseen.

3. Pettämiseen on syy

Kirjoittajan mukaan pettämiseen johtaneet syyt pitäisi selvittää itselleen mahdollisimman pian. Se ei ”vain tapahtunut”, vaan yleensä pettäminen kuvastaa omaa tunne-elämää, parisuhdetta tai elämäntilannetta jollakin tavalla. Gabrielle Moss hakeutui pettämisen jälkeen terapiaan etsimään kypsempää suhdetta itseensä ja ihmissuhteisiinsa.

Kirjoittaja muistuttaa, että oli syy mikä hyvänsä, kumppanilta on turha odottaa anteeksiantoa. Se on hänen päätöksensä, ei asia, jonka voi jotenkin ansaita.

4. Sinun pitää tehdä lopullinen päätös

Kun syy tapahtuneeseen on selvillä, on aika päättää, mitä tiedolla tekee. Suhteeseen jääminen tai siitä lähteminen ovat päätöksiä. Niin myös kumppanille kertominen tai kertomatta jättäminen. Parasta vaihtoehtoa ei ole olemassa, mutta jotakin on pakko tehdä.

Yleensä pettäminen kuvastaa omaa tunne-elämää, parisuhdetta tai elämäntilannetta.

5. Et välttämättä petä koskaan uudestaan

Toinen tuttu pettämisklisee kuuluu: kerran pettäjä, aina pettäjä. Siitä ei kuitenkaan ole mitään takuuta, että petät uudelleen – kuten ei siitäkään, ettet pettäisi enää koskaan.

– Se, että teit sen kerran, ei tarkoita, että olet nyt moraalisessa konkurssissa ja kohtalosi on jatkaa samaa kuviota jokaisessa tulevassa ihmissuhteessa, kirjoittaja muistuttaa.

Todennäköisesti pettäminen muuttaa kuitenkin sitä, kuinka itseensä suhtautuu jatkossa. Tavatessaan nykyisen aviomiehensä Gabrielle Moss kertoi tälle pettäneensä aiemmassa suhteessaan, jotta pystyi aloittamaan tutustumisen rehelliseltä pohjalta. Asiasta keskusteltiin, mutta se ei ollut este suhteelle.

– Hän ei pitänyt minua hirviönä, vaan ajatteli, että olen tehnyt virheen ja yrittänyt oppia siitä. Vähitellen aloin ajatella itsekin niin, Moss kirjoittaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kanadalainen Natalia Juarez opiskeli deittivalmentajaksi, mutta totesi, että vielä enemmän kysyntää on eromarkkinoilla.

”Toi ei enää halua olla sun kaa.” Kuulostaako hämärästi tutulta?

Ala- ja yläasteella erot hoidettiin usein tällä lauseella. Jätetty sai kuulla ihastuksensa kaverilta, että tätä ei nyt vaan enää kiinnosta. Vice-lehti haastatteli Natalia Juarezia, 35, joka on aikuiselämän vastine nuoruuden kaveriapuun vaikeissa ihmissuhdekuvioissa. Hän paitsi valmentaa asiakkaitaan kertomaan eroaikeista omalle kumppanille, myös auttaa selviämään jättäjiä ja jätettyjä kriisistä eteenpäin.

– Tykkään auttaa asiakkaitani yli sotkuisen vaiheen, Juarez kertoo Vicelle.

Sotkuiseen vaiheeseen kuuluu paitsi eropäätöksestä kertominen tai sen kuuleminen, myös sellaisia asioita kuin muuttaminen, asunnon myyminen, tavaroiden jakaminen, lasten huoltajuudesta sopiminen... ja sitten pitäisi vielä pitää päänsä kasassa ja itsenäistyä uudelleen. Juarez auttaa näissä kaikissa. Deittivalmentajaksi opiskellut entinen luokanopettaja perustaa osaamisensa myös henkilökohtaisiin kokemuksiinsa.

– Oma kokemukseni on valttikorttini tässä työssä. Minua on petetty, olen ollut kolmiodraamassa, olen käynyt 80 treffeillä sen jälkeen, kun viisi vuotta kestänyt suhteeni loppui, hän kertoo.

Erovalmentaja on ymmärtäväinen

Juarezin asiakkaista puolet on miehiä ja puolet naisia. Juarez valmentaa sekä jätettyjä että jättäjiä, ja myös yhteisellä päätöksellä hänen asiakkaikseen tulleita, eroa tekeviä pariskuntia. Valtaosa asiakkaista on kuitenkin jätettyjä. Jätetyksi tuleminen ilman selityksiä on Juarezin mielestä kaikista traumaattisin ero ihmiselle. Hän vakuuttaa silti ymmärtävänsä myös niitä, jotka tekevät päätöksen erosta, sillä sekään rooli ei ole helppo.

Juarez hyödyntää omassa erovalmennuksessaan kiintymyssuhdeteoriaa (attachment theory). Tarkoituksena on, että ihminen ymmärtäisi, miksi on rakastanut juuri sellaiseen ihmiseen kuin on – ja miksi käyttäytyy ihmissuhteissaan niin kuin käyttäytyy. Juarezin mielestä erovalmentajan on tärkeää olla avarakatseinen, myötätuntoinen ja ei-tuomitseva.

Ehkä erovalmennukselle olisi Suomessakin kysyntää. Eroava tai juuri eronnut käy monesti läpi koko elämäänsä, eikä sitä välttämättä jaksa ihaninkaan ystävä kuukausikaupalla kuunnella. Sitä paitsi ulkopuolisen apu on usein paljon mutkattomampaa. Maksat palvelusta ja saat rahalle vastinetta – siinä ei jää henkisellä tasolla toiselle mitään velkaa.

Kysely

Voisitko palkata erovalmentajan?

Piristyneet petipuuhat, käteisen nostaminen ja aikataulusi syynääminen saattavat kertoa, että kumppanisi on uskoton.

Vuoden 2015 tilaston mukaan 36 prosenttia suomalaisista aikuisista on joskus pettänyt kumppaniaan. Petetyksi tulleita väitöskirjaansa haastatellut Annikki Kaikkonen kertoi taannoin Me Naisille, että uskottomuus on monelle traumaattinen kokemus.

– Kaikilla petytyksi tulleilla oli sataprosenttinen luottamus kumppaniin. Ei meidän mies. Sitten se tieto tuli kuin salamana kirkkaalta taivaalta, Kaikkonen kertoi.

Miten kumppanin uskottomuuden voi huomata, jos päällisin puolin suhde tuntuu toimivan? Glamour listasi merkkejä, jotka saattavat tarkoittaa sitä, että toinen pettää. 

1. Suhteenne alkoi pettämisenä.

”Kerran pettäjä, aina pettäjä” -sanonnassa on totuuden siemen. Vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan pettämisen kautta suhteeseen päätyneet eivät ole yhtä sitoutuneita uuteen suhteeseen kuin sinkkuudesta suhteeseen päätyneet. He toisin sanoen pettivät myös uutta kumppaniaan todennäköisemmin.

2. Hän syyttää sinua pettämisestä.

Ilmiölle on kaksi syytä, kertoo Glamourin haastattelema, pettämisestä lukuisia kirjoja kirjoittanut Carolina Madden. Ensinnäkin: pettäjä voi yrittää salata tekosensa korostamalla sitä, kuinka paljon vastustaa pettämistä. Toiseksi: oma pettäminen saa helposti tietoiseksi siitä, että toinenkin saattaa mahdollisesti pettää ilman, että sitä huomaa.

Lue myös: 15 syytä, miksi pettäminen on niin vaikea antaa anteeksi

3. Hän nostaa paljon käteistä.

Yksi keino salata sivusuhde on piilottaa kaikki siihen liittyvät kulut. Jos teillä on yhteinen pankkitili, rahasalailu onnistuu parhaiten nostamalla käteistä.

4. Petipuuhanne piristyvät.

Kokeiletteko yhtäkkiä uusia liikkeitä makuuhuoneen puolella hänen aloitteestaan? Toki syynä voi olla yksinkertaisesti se, että kumppanisi haluaa piristää juuri teidän seksielämäänne. Mutta jos muutkin merkit viittaavat pettämiseen, myös petipuolen puuhat kannattaa ottaa huomioon.

5. Yhtäkkiä kaikki on huonosti…

Carolina Maddenin mukaan pettäjä voi yrittää oikeuttaa uskottomuutensa etsimällä parisuhteesta huonoja puolia. Näin käy yleensä siinä vaiheessa, kun pettäjä on tunnetasolla sitoutunut sivusuhteeseensa.

Lue myös: 3 yleisintä tapaa, joilla ihmiset pettävät kumppaneitaan – tunnistatko suhteesi?

6. …tai kaikki ongelmanne vaikuttavat kadonneen.

Valitusmantran loppuminen saattaa olla merkki siitä, että kumppanisi on löytää niihin ratkaisun muualta. Seksologi Heidi Valasti ja pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta kertoivat Me Naisille, että pettäjä saattaa helposti olla poikkeuksellisen hyväntuulinen, koska rakastuneena ihminen saa paljon positiivista huomiota. 

7. Hän kiinnittää entistä enemmän huomiota ulkonäköönsä.

Ehkä kumppaniisi on iskenyt vain liikuntakärpänen? Tai sitten hän panostaa ulkomuotoonsa uuden kumppaniehdokkaan takia. Näin kävi esimerkiksi Me Naisten pettämiskyselyyn vastanneelle 51-vuotiaalle naiselle:

”Miehen outo käytös työmatkoille mennessä, puunaus ja vaatteiden pakkaaminen, jollaista ei ennen ollut. Kielsi pettämisen. Yhtenä yönä katsoin hänen kännykkäänsä, josta kaikki selvisi: lemmenlurinoita, joita en ollut itse koskaan kuullut miehen suusta”, hän kertoi.

8. Aikataulusi syynätään.

Tarkistaako kumppanisi useaan kertaan monelta pääset töistä ja kuinka kauan aiot olla ystäviesi kanssa ulkona? Tämä voi olla merkki siitä, että hän tekee sinun poissa ollessasi jotain, minkä haluaa pitää salassa.

Lue myös: ”Sukulaiset näkivät ja käräyttivät” – naiset kertovat, kuinka jäivät kiinni pettämisestä

9. Hänen vanhempansa ovat pettäneet.

Vuoden 2015 tutkimuksen mukaan ne, joiden toinen vanhempi on pettänyt toista vanhempaa, pettävät omaa kumppaniaan jopa kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut.

Psykoterapeutti Annikki Kaikkosen mukaan uskottomuus saattaa johtua myös lapsuudenperheestä omaksutusta toimintamallista.

– On näitä tarinoita, että meidän suvussa on aina ollut niin, että mies menee ja mies tulee. Omaksumme perheissä mallin, miten parisuhteessa toimitaan ja ongelmia ratkaistaan, hän kertoi Me Naisille. 

10. Kotiin tulee alue, jolle et enää pääsekään.

Onko kumppanisi alkanut piilotella kännykkäänsä? Salailun syy voi olla uskottomuus. Moni Me Naisten pettämiskyselyyn vastanneista kertoi käräyttäneensä kumppaninsa juuri tekstiviestien ja puheluiden avulla.

”Vaimo jäi kiinni klassisesti tekstiviesteistä, jotka tulivat kun hän oli suihkussa. Olemme aina lukeneet toisillemme saapuvia viestejä, kun toinen ei ole ollut puhelimensa ääressä”, 41-vuotias mies kertoi.

Lue myös: Lukijat kertovat, kuinka puolison pettäminen paljastui