Kiinnostuksen kohde laittoi oudon tekstarin. Mitä hän tarkoittaa? Onko hänkin kiinnostunut? Rakkausvalmentaja sanoisi, että älä vatvo vaan toimi.

Shutterstock

Olen tapaillut yhtä ihanaa miestä. Eilen hän tekstaili minulle pariin otteeseen, ja kysyin: "Olisko kiva vielä nähdä?" Vastasi: "Juu, nähdään varmaankin", ja sit luki vielä "ollaan yhteyksissä".

Tarkoittaako tuo "varmaankin", ettei ole varma vai mitä ihmettä? Ja jos, niin miksi sitten laittaa "ollaan yhteyksissä"?

Hahhaa! Ei ole tainnut Suomi24-palstan Epätietoinen katsoa Sinkkuelämää ollenkaan. Carrie Bradshaw kavereineen on nimittäin käsitellyt tämän tyyppiset kysymykset tyhjentävästi. Oikea vastaus on: "Häntä ei vain kiinnosta tarpeeksi."

Vastausketjun ensimmäinen tietääkin totuuden.

Päivänselvä juttu. Löytänyt toisen. Ollaan yhteyksissä = Älä soita mulle.

Toinen on niukasti optimismin kannalla:

Se voi tarkoittaa ihan mitä tahansa. Joko sitä, että ei tavata enää ikinä, tai sitä, että kyllä, ilman muuta, mutta en tiedä vielä missä välissä.

Kolmas naulaa lopullisen vastauksen.

Tarkoittaa, että älä ota niin tosissasi sitä juttua. Näette joskus, ja ehkä haluaa treffatakin joskus, jos ei ole muuta tekemistä, mutta muuta hän ei halua teidän suhteelta.

Uskoikohan kysyjä vastuksia? Vai tekstasiko hän vielä tarkentavan kysymyksen? Ainakin hän varmasti pyysi luottoystäviään tulkitsemaan tekstiviestin sävyä.

Monet viisaat, jo monta ihmissuhdekierrosta läpikäyneet konkarit, eivät lämpene analysoinnille. He väittävät, että jos naiset eivät käyttäisi aikaansa "onks se musta kiinnostunut vai ei" -spekulointiin, Higgsin hiukkanen olisi löydetty jo 80-luvulla.

Onko näin? Voiko olla spekuloimatta, jos saa tapailukaveriltaan esimerkiksi tällaisen tekstarin:

Ehitkö tulla käymään mun luona tänään.

Apua, nytkö se jättää?

Häntä ei kiinnosta

Ensimmäisellä tapaamisella ei oikein voi kysyä suoraan, että miten on, kiinnostanko sinua parisuhdemielessä. Täytyy tulkita merkkejä. Osa niistä kertoo, että vastapuoli ei ole innoissaan. Esimerkiksi:

– Kestää iät ja ajat, ennen kuin hän vastaa tekstariisi.

– Hän katselee treffeillä vasemmalta ohitsesi.

– Hän puhuu muista, kiinnostavammista ihmisistä.

– Hän haluaa tavata vain ex tempore, baari-illan jälkeen, tai ei pysty sopimaan etukäteen seuraavaa treffipäivää – ei muka ole oikein vapaata. Hah! Varmasti olisi, jos Natalie Portman kysyisi.

Joskus kohde sanoo suoraan, että häntä ei kiinnosta. Silloin hän ei ole kiinnostunut. Vain mestarillisimmat semiootikot pystyvät tulkitsemaan viestin kuin viestin edukseen.

Satuin huonoon aikaan, sillä on edellisestä suhteesta toipuminen kesken, mutta kyllä se vielä lämpenee. Se on ilmeisesti vähän töksäyttelevä ihminen, mutta mä näen kyllä ton kyynisyyden kulissin läpi. Se on vaan niin sekaisin itsensä kanssa, ettei tajua omia tunteitaan.

Sekaisin tai ei, pakit tuntuvat pahalta. Rakkausvalmentaja Mia Halonen tosin on sitä mieltä, että vika on pakkien saajassa. Ei pitäisi ottaa niin vakavasti! Jos tehtäisiin enemmän aloitteita ja saataisiin useammin rukkasia, yksi nihkeä vastapuoli lisää ei paljon masentaisi.

– Aina pitäisi olla kahdet treffit sovittuna. Jos tulee keskiviikkona oharit, niin ei se mitään – sunnuntaina on uusi tapaaminen, ja vuodessa ehtii sillä vauhdilla tavata sata ihmistä. Yksi niistä on varmasti kiinnostunut ja potentiaalinen.

Mia peräänkuuluttaa kevyempää asennetta deittailuun. Treffeillä voisi käydä ilman valtavia, loppuelämää koskevia odotuksia: tähtäimessä vain mukava ilta uuden ihmisen kanssa.

Mistä löytää ne kaksi treffikumppania viikossa? No vaikka netistä, neuvoo Mia. Entä mistä tietää, onko keskiviikon deitti kiinnostunut?

– Jos hän on kiinnostunut, hän soittaa! Se on näin yksinkertaista. Ihan turha veivata ja miettiä sanamuotoja, että mitä se milläkin tarkoitti.

Ei voi tietää

– Ei se kyllä täysin pidä paikkaansa.

Olen ehdottanut Veera Vaahteralle, että sanamuotojen miettiminen ja veivaus on turhaa, mutta hän ei ole samaa mieltä. Veera Vaahtera on kirjailija Pauliina Vanhatalo, mutta se puoli hänestä, joka kirjoittaa romanttisia viihdekirjoja, chick litiä. Koko genreä ei olisi olemassa, jos ihmissuhteista ei puhuttaisi. Pauliinan mielestä kohtuullinen spekulointi on aivan perusteltua, kunhan ei jatka vatvontaa itsepetoksen puolelle.

– Alkuvaiheessa kukaan ei halua paljastaa korttejaan ja ilmaista selvästi kiinnostustaan. Pelissä ovat omat unelmat, eikä ihminen halua menettää kasvojaan. Auttaa, jos saa kaveriltaan toisen mielipiteen.

Pauliina puolustaa myös spekuloinnin muita arvoja.

– Epävarmoja ja rakkaudenkaipuisia ihmisiä kuuluu tukea. Ja vaikka analysointi olisi suhteen kannalta turhaa, se on tapa rakentaa ystävyyttä. Jaetaan tärkeitä asioita, viisastutaan ja kerätään kokemusta kavereilta.

Vanhatalolla itsellään on nykyään mies ja kaksi lasta, mutta Vaahteran uudessa romaanissa eletään sinkkuaikoja. Pauliina muistaa menneisyydestään, että sinkkuna mieliala häilyi toiveikkuudesta epätoivoon aika lailla sen perusteella, minkälaista viestiä ihastukselta milloinkin tuli.

– Se ei ole minusta mikään ihme.

Parisuhteen etsintä on iso asia ihmisen elämässä.

Häntä kiinnostaa

Kaikki Demin, Cosmopolitanin ja Tieteen lukijat tietävätkin jo, että aito kiinnostus näkyy ihmisestä. Hän ei voi mitään lajityypilliselle käyttäytymiselleen vaan

– hänen katseensa pyyhkäisee vasemmalta oikealle viivähtäen välissä kasvoillasi.

– hänen pupillinsa laajenevat.

– hän nojautuu ylävartalollaan sinua kohti.

– taivuttaa päätään sinuun päin tai kallistaa päätään sivulle, ikään kuin kuuntelisi juttujasi kiinnostuneena.

Näitä yksityiskohtiakaan ei välttämättä tarvitse tietää, koska on olemassa perstuntuma. Yllättävän usein kiinnostukselta vaikuttava käytös on nimittäin – ta-daa, kiinnostusta!

Koko iltana se ei puhunu mulle mitään, vaan otti kontaktia kaikkiin muihin seurueessa. Se oli kaikille tosi ystävällinen, mutta ei osannut olla samalla tavalla luontevasti mun kanssa. Jotenkin vain tiesin, että olin se varsinainen kohde.

Tämän vaiheen jälkeen on vielä vaikeuksia edessä, jos kiinnostunut on paha pelailija. Sellainen on kiinnostunut melkein kaikista, mutta ei kenestäkään tosissaan. Ihmistyyppi paljastuu kyllä aikanaan ja elämänkokemus karttuu. Rakkausvalmentaja Halonen on sitä mieltä, että pelailijat hyötyvät ihmisten halusta saada jalat alta -kokemuksia.

– Sitä huumaa jahdataan liikaa. Taitavat manipuloijat voivat viedä jalat alta, mutta ei sellaisia löydä rinnaltaan myöhemmin. Pitäisi olla laatimatta etukäteen vaatimuslistoja ja käydä reippaasti tapaamassa ihmisiä, vaikka he eivät alkuun vie jalkoja alta. Moni on päätynyt naimisiin sellaisen kanssa, joka ei heti saa rastia listan jokaiseen ruutuun.

Vatvonnan maailmanperintö

Mistä me puhuisimme ilman ihmissuhteita? Työelämästä? Suonikohjuista?

Se on varmaa, että paljon energiaa vapautuisi, jos parisuhdespekulointi vain loppuisi tietyn aikarajan jälkeen. Ihminen avaisi suunsa, mutta taikasuodatin muuttaisi jokaisen "mä vielä siitä Jarkosta vaan" -aloituksen muotoon "tänään aion ruksia elämäntehtävälistaltani kohdat 1–3". Kaverit eivät kyllästyisi, kansantalous kukoistaisi, malaria voitettaisiin.

Toisaalta, sitten meillä ei olisi Iholla-sarjaa. Adele ei olisi saanut yhtään biisiä kirjoitetuksi. Maailmasta puuttuisi myös Sophie Callen taideteos Take Care of Yourself, joka oli esillä Espoon Emma-taidemuseossakin. Siinä taiteilija pyysi puolta maailmaa analysoimaan eksänsä lähettämää erokirjettä, ja toinen puoli maailmaa sai katsella erokirjettä plus analyyseja taidemuseossa, valtavina suurennoksina. Aika ankea taideteos mutta hirvittävän arvostettu.

Meiltä puuttuisi myös uudehko, hauska tekstitaidon laji: hymiöanalyysi. Sitäkin voi harrastaa netin keskustelupalstoilla.

A.P.: Mitä tarkoittaa tällainen hymiö <69 ?
Vierailija: Kukkakimppu?
Vierailija2: Jätski?
Vierailija3: Eihän tuo ole hymiö ollenkaan
A.P.: On se kuulemma. Tämän tiedän <3 mutta tätä en <69 ja on kuulemma hymiö, näin mulle sanottiin. No, olkoot, ei se nyt niin vakavaa ole. Eräs mies sen laittoi ja väitti, että on aito hymiö eikä viittaa seksiin.

Yllätyskäänne!!!

Puolivälin jälkeen romanttisissa komedioissa tapahtuu aina lässäyttävä käänne. Pelailijoista alkaa sukeutua lämminsydämisiä ihmisiä, kaikki rakastavat yhtäkkiä hulluna toisiaan. Katsojaa joko itkettää tai pelkästään oksettaa. Jopa leffassa Jätä se kävi niin, vaikka se lähti liikkeelle Sinkkuelämän "hän ei vain ole kiinnostunut" -viisaudesta. Justin Long sanoi elokuvan alkuminuuteilla suoraan, ettei ole kiinnostunut Ginnifer Goodwinista, joka esitti melko hölmöä typykkää. Kohdassa 98 minuuttia he pussailivat estottomasti, molemminpuolista rakkautta uhkuen.

Siinä toivossahan tässä tietysti itse kukin potkii, mitä sitä kiistämään. Että viimeistään puolivälin kohdilla elämä muuttuisi romanttiseksi fantasiakomediaksi. Justin Long soittaa ja pyytää treffeille. Oikeus toteutuu, spekulointi loppuu.

Kiinnostuksen ja ei-kiinnostuksen merkkejä poimittu myös sivuilta ellit.fi ja wikihow.com.

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Vierailija

Kertovatko Facebookin pusukuvat onnellisesta suhteesta? ”Jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä”

Turhaa pelleilyä koko f-book. Tuottaa vain yksinkertaisille riippuvuutta. Jos ihminen ei kykene kokemaan itseään elossa olevaksi muutoin, niin voi voi. Mut tää on niin tätä. Suurin osa valehtelee vai onko sen tarkoitus 'valetyytyväisyydellä' nostaa mielialaa? Jos näin on niin sittenhän se voi olla ok. Ihmiset odottaa tykkäyksiä kieli pitkällä.
Lue kommentti

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

jst

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Ärsyyntynyt kirjoitti: Älä kokeile. Avun pyytäjiä jonossa muìsta itsekkäistä syistä. Toisen älyn vähättelyä. Samaa mieltä! Erityiseti turhissa pikkuasioissa apua pyytelevät pelkästään ärsyttävät. Sen sijaan, toisen osaamista ja älykkyyttä VOI arvostaa ottamalla sen huomioon. Yksinkertaisin tapa on kysyä henkilöltä mielipidettä tai kritiikkiä johonkin käsillä olevaan asiaan. Pidä kuitenkin työpaikalla asiat lähinnä työasioina ja siviilissä siviiliasioina.
Lue kommentti