Neuvo neuvojalle: kuuntele, älä puhu. Kuva: Shutterstock

Huonona oleva ystävä kaipaa kuuntelijaa, ei niinkään neuvoja.

Nyt tarkkana. Ystävä on hajalla ja tarvitsee lohdutusta, mutta siinäpä liukas polku: miten kuunnella ja lohduttaa niin, ettei kaverilla ole avautumisensa jälkeen entistä apeampi mieli? Murhe on hämmentävää, ja siksi kuuntelija astuu helposti muutamaan perusansaan. Tässä psykologien Greatist-sivustolle antamia ohjeita niiden välttämiseen:

1. Hopeisen reunuksen ylisyöttö

”Löydät kyllä jonkun paremman työn!” ”Vielä tulee se oikeasti hyvä mies!”

Positiivinen piristys on hyvä ajatus muuten, mutta pahassa tilanteessa kaivataan aluksi itkemistä itkeväisten kanssa. Jos lohduttaja näkee heti tilanteen valoisana, masentuneesta tuntuu, ettei hänellä ole oikeutta murheeseensa.

Kokeile tätä: Satsaa kuuntelupuoleen. Ei ole pakko olla samaa mieltä ystävän kanssa, varsinkaan, jos hän ruoskii itseään. Mutta komppaa sitä, että tilanne on ikävä, jolloin hän saa luvan surra. ”Kuulostaa tosi inhottavalta. Mikä siinä sinusta tuntuu nyt pahimmalta?”

2. Ratkaisukeskeisyys

”Pitäisköhän sun kokeilla sellasta, että...”

Varmasti pitää kokeilla jotain uutta, mutta henkilö saattaa tajuta sen itsekin.

Kokeile tätä: Jos neuvoja ei kysytä, älä tarjoa, vaikka olisi hyviäkin plakkarissa. Akuutti kriisi on hyville ideoille huono hetki.

3. Lähete ammattiauttajalle

”Niin, en kyllä osaa sanoa tuohon mitään. Ehkä tässä kohdassa kannattaisi hakea ihan ammattiapua?”

Ammattiapu on usein fiksu idea, se on totta. Se myös tulee mieleen, kun itsellä ei ole aavistustakaan, miten lohduttaisi. Mutta kaverin antama terapiavinkki kuulostaa ahdistuneen korviin helposti siltä, etteivät hänen ongelmansa kiinnosta – tai sitten vähättelyltä: olet varmasti psykoosin partaalla, kun tuollaisia murehdit.

Kokeile tätä: Ystävien apu ei oikeasti ehkä riitä, mutta terapiaan ohjaaminen pitää tehdä oikeana hetkenä. Ei silloin, kun hermosi ovat palamassa valitukseen. Sano ainakin: ”Olen tässä kyllä kuuntelemassa aina, kun tarvitset, mutta mietin, ovatkohan nämä minun neuvoni mistään kotoisin. Perttu kävi eronsa jälkeen terapiassa, oletko sinä ikinä ajatellut, että voisit kokeilla?”

4. Nokittaminen omalla vastoinkäymisellä

”No nyt kun kerroit tuosta, niin voin samalla paljastaa, että sain itsekin potkut ja ikävän diagnoosin.”

Ystävien kanssa kuuluu jakaa asioita, joten miksipä en paljastaisi, että minullahan tässä vasta menee huonosti. No siksi, että kaverilla on juuri nyt tarpeeksi taakkaa itsellään! Riskinä on, että hän kuormittuu liikaa.

Kokeile tätä: Omien vastoinkäymisten jakaminen voi olla hyväkin idea, kunhan pidät huomion ystävässäsi. Tämä on hänen kriisinsä, joten varo, ettei hänen avautumisensa toimi johdantona sinun isoon tilityssessioosi. Voit silti hyvin kertoa omasta vastaavasta kriisistäsi. Sano, että ymmärrät ja muistat, kuinka pahalta silloin tuntui.

Lue myös:

Miten pitkälle ystävyys taipuu?

Näin selviät erosta: 5 vaihetta

Mitä sanoa vakavasti sairaalle? Syövästä selvinnyt kertoo

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.