Oletko herkästi itkevä perfektionisti? Älä sure, saatat olla erityisherkkä.

Erityisherkkä ihminen eli highly sensitive person otettiin terminä käyttöön 1990-luvulla. Tätä ihmistyyppiä edustaa jopa 15–20 prosenttia väestöstä. Jos et itse kuulu kyseiseen kastiin, lähipiiristäsi luultavasti löytyy sortin edustaja.

Huffington Post kertoo, mistä erityisherkän ihmisen tunnistaa:

Hänellä on vahvat tunteet.

Erityisherkkä ihminen tuntee syvemmin ja räjähtävämmin kuin muut. Nopeat vihapurkaukset ja itkukohtaukset ovat tyypillisiä erityisherkälle, jolla on vaikeuksia hallita sisäistä maailmaansa.

Muiden on vaikea ymmärtää hänen tunteitaan.

Erityisherkkä ihminen on luultavasti kuullut kyllästymiseen asti, että hänen pitäisi olla ottamatta asioita liian henkilökohtaisesti ja rauhoittua vähän. Huono homma on, että erityisherkän on usein hankala sulattaa kritiikkiä.

Hän urheilee mieluiten yksin.

Tämän tyypin ihmiset välttelevät usein ryhmäliikuntaa. Katseet saattavat ahdistaa erityisherkkää, joka vetäytyy mieluummin salin nurkkaan tarkkailemaan tai lenkkipolulle.

Päätösten tekeminen on hänelle hankalaa.

Erityisherkkä pähkäilee jokaista ratkaisua ikuisuuden, sillä väärään vaihtoehtoon päätyminen pelottaa häntä enemmän kuin muita. Asioiden ylianalysointi on hänen harrastuksensa.

Hän on hyvä yhteistyökumppani.

Erityisherkät ovat haluttua seuraa työyhteisöissä, sillä he ovat ylitsepursuavassa empatiassaan hyviä lukemaan erilaisia ryhmiä. He aistivat ilmapiirin muutokset ja pohtivat alinomaa, miltä muista mahtaa mikäkin ratkaisu tuntua.

Hänellä on korostetun hyvät käytöstavat.

Perfektionismiin taipuvainen erityisherkkä ihminen käyttäytyy sosiaalisissa tilanteissa usein huippuhiotusti. Käytöstavat kuuluvat hänelle tärkeisiin yksityiskohtiin. Jos toiset käyttäytyvät huonosti, voi se ärsyttää häntä suunnattomasti.

Intohimoinen asenne on yksi erityisherkän parhaista puolista, kertoo Psychology Today. Erityisherkkä ihminen hakee asioihin jatkuvasti merkitystä, eikä välttämättä osaa innostua samoista jutuista kuin muut. Toisaalta: kun hän löytää mielenkiinnon kohteensa, hän omistautuu sille kokonaisvaltaisemmin kuin kukaan muu.

Lue lisää:

Oletko herkkis? Pidä tauko silloin kun siltä tuntuu

Oletko ujo ja syrjäänvetäytyvä? Näin saat äänesi kuuluviin työpaikalla

Herkkä iho vaatii suojaa

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!

kaunis :)

Naiset kertovat: tämä on kauneinta, mitä puolisoni on minulle sanonut

Sinä olet kaunis. (Sanoo joka päivä!) ja 'Kuka sokea muka ei tajuaisi, että se sama upea nainen on noiden verkkareiden ja t-paidan alla kuin muussakin vaateparressa tai alasti.. hölmöhän sitä olisi, jos ei omaa naistaan pysty näkemään vaatteidenkin lävitse juuri niin loistavana kuin hän on!' - sanoo samainen jo usean vuoden aviomies, kun itse olin ollut kuumeessa ja nuhassa, ja istuin löhöhousuissa sohvalla. Olin myös todennut aiemmin, että joku exä ei sietänyt relavaatteita kotona, koska 'ei...
Lue kommentti