Ahdistuuko lapseton kakkajutuista? Entä suostuuko äiti bilettämään? Äiti ja lapseton kommentoivat.

Kuvitus Ulla Bergström

Kun kahdesta naisesta toinen pullahtaa äidiksi, syntyy vauvan lisäksi myös ystävyyssuhteeseen luuloja ja uskomuksia puolin ja toisin. Lapseton 35-vuotias ja kahden lapsen 36-vuotias äiti kertovat, onko väitteissä perää.

1. Perheelliset eivät halua valvoa ja juhlia myöhään. Heitä on ihan turha kutsua iltakylään.

Äiti: "Pötyä! Mitä stressaavampi elämäntilanteeni on ollut, sitä enemmän olen kaivannut aivojen tuulettamista kahleista vapaan kaverin kanssa. Vauva-aikojen pahimpia valvomiskausia lukuunottamatta vuorokausirytmini on pysynyt perheellisenäkin ennallaan. Valvon siis yhä myöhään ja tykkään nukkua pitkään.

Spontaaneja bileiltoja on ehkä nykyään vaikeampi pitää, mutta sellaisen onnistuessa fiilis on aina ihan mahtava. Yleensä järjestämme miehen kanssa vuorotellen toisillemme vapaailtoja."

2. Ei lapsetonta viitsi pyytää lapsenvahdiksi ja tuskin häntä
kiinnostavat kaksivuotissynttärit.

Lapseton: "Miksei viitsi? Olen vauvojen kanssa täysi tumpelo enkä anna lasten voittaa lautapelissä, mutta voin auttaa kaveria satunnaisen lapsenhoitokeikan verran.

Kaksivuotissynttärit ovat kyllä ehkä tylsimpiä bileitä, joita maa päällään kantaa – siis sellaiset, joissa on kymmenen 1–3-vuotiasta sekä liuta äitejä ja isiä juoksemassa niiden perässä. Yhtään järjellistä lausetta ei ehdi vaihtaa aikuisten kesken, kun Kalervolla onkin yhtäkkiä kakat housussa ja kaikki aivotoiminta lamaantuu. Oiii! Tuliko kakka! Mutta eihän juhlissa tarvitse olla kauan. Arvostan kutsua, tulen paikalle ja tuon lapselle lahjan."

3. Tyttökaverien seura kiinnostaa perheellistä naista huomattavasti vähemmän kuin ennen.

Äiti: "Tämä on puhtaasti ajankäytöllinen väärinkäsitys. Työn ja lasten yhdistäminen on ruuhkavuosina niin haastavaa, etten ehdi nähdä hirveän usein ketään kavereita. En siis niitä perheellisiäkään! Se ei silti tarkoita, etteikö ystävien elämä kiinnostaisi. Olen luonteeltani pohjattoman utelias ja seuraan kaveripiirini jokaista käännettä Facebookin kautta. Perheettömien kanssa jutellessa on aina hauska muistella, minkälaista oma elämä oli ilman lapsia."

4. Lapsettomat ahdistuvat kakkajutuista ja tarha vai perhe-
päivähoito -keskusteluista.

Lapseton: "No joo, vauva-arki on epäkiinnostavaa. Ei se silti kakkajuttujen syytä ole, että hengailen enemmän muiden lapsettomien kanssa. Tunnen oloni vähän ulkopuoliseksi mammojen seurassa. Arvelen, että heillä on hauskempaa keskenään ja että he pitävät minua säälittävänä ihmistorsona, joka ei ymmärrä oikeasta elämästä mitään. Lapsettoman seurassa ei tarvitse miettiä, mitä ehkä menettää."

5. Lapsen saanut kuvittelee olevansa kypsempi, kun hän on kokenut itse syntymän ihmeen.

Äiti: "En voi sietää elvistelijöitä, joiden mielestä lapset tekevät ihmisestä kaikkien alojen asiantuntijan. Tunnistan itsessäni päivittäin samaa naiiviutta ja hölmöyttä, jota minussa oli ennen lapsiakin. Olen epäkypsänä äitinä tehnyt myös järkyttäviä virheitä ja mokaillut. Minusta on ollut tavallaan lohdullistakin huomata, että jokainen ihminen on kuitenkin pohjimmiltaan itsekäs. Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että tekisin mitä vain lasteni vuoksi."

6. Lapsettomien arki-illat ovat jännittäviä ja vauhdikkaita. He tietävät makeimmat paikat kaupungilla.

Lapseton: "On kyllä ihanaa, että voi iltaisin tehdä asioita spontaanisti ja on omien aikataulujensa herra. Vauhdikkuudesta ja jännittävyydestä en tiedä, mutta kivaa se on."

7. Perheellinen pitää lapsetonta ihmistä itsekkäänä, jos tämä pyytää tapaamista ilman lasta.

Äiti: "No en todellakaan pidä! Jättämällä lapsen kotiin isän kanssa tiedän, ettei minun tarvitse pelätä hysteerisesti perheettömän valkoisen kangassohvan tai arvovaasin tuhoutumista. En joudu myöskään kuuntelemaan alituista 'äiti, milloin lähdetään kotiin' -jankutusta, vaan saan nauttia yhdessäolosta kaverini kanssa. Olen viime aikoina alkanut ymmärtää erityisen hyvin pariskuntia, jotka haluavat viettää lapsettomat häät tai matkustaa naperottomaan hotelliin."

8. Lapsihaaveista ei saa kysyä, sillä se on liian henkilökohtaista.

Lapseton: "Kysymys leijuu joka tapauksessa ilmassa aina, kun lapseton on lapsellisten seurassa. Asiaa voi kysyä ihan ääneenkin, niin se tulee selväksi: eikö onnistu vai etkö halua? Eivätkös ystävät ole juuri niitä, joiden kanssa puhutaan henkilökohtaisista asioista?"

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.