Kun Merja Lietulla, 50, todettiin rintasyöpä, hänen tyttärensä Janika Rättö, 23, ryhtyi tukihenkilöksi.

”Äitini Merjan hiukset lähtivät toistamiseen kesän alussa. Se oli minulle kova pala: konkreettinen muistutus siitä, ettei hoidoissa ollut vieläkään päästy voiton puolelle. Äidille oli ehtinyt kasvaa lyhyet hiukset, ja ne pukivat häntä mielestäni todella hyvin. Hän itse väittää, ettei niin piittaa.

Olemme aina olleet äitini kanssa läheisiä, ja hänen sairautensa on vielä lähentänyt meitä.

Tieto ei lisää tuskaa

Kaikkein rankinta oli alussa, kun piti odottaa viikko paksuneulanäytteen tuloksia. Pelkäsin tietysti pahinta: ettei äidillä olisikaan enää aikaa. Kun äiti soitti diagnoosista, hän tsemppasi meitä molempia. Puhelun jälkeen minua alkoi itkettää ja laitoin lähimmille ystävilleni viestiä. Tulosten saaminen oli helpotus, vaikka rintasyöpä osoittautui pahalaatuiseksi.

Olen ihminen, jonka tuskaa tieto ei lisää. Kun äidin sairaus todettiin, opiskelin sairaanhoitajaksi ihan sairaalan vieressä, ja pääsin mukaan lääkärikäynneille kesken koulupäivänkin. Se, että kuulin omin korvin, missä mennään, auttoi. Jokaisen lääkärikäynnin jälkeen oloni on ollut huojentunut – silloinkin, kun uutiset ovat olleet huonoja.

Niitä huonoja uutisia on tullut paljon. Hoitoja on jouduttu muuttamaan moneen kertaan. Etäpesäkkeet ovat levinneet ihoon, keuhkoihin, toiseen rintaan, kainaloon ja aivoihin. Äiti on myös saanut varmaan kaikki harvinaisimmatkin lääkereaktiot.

Olen todella ylpeä siitä, miten äiti pitää kiinni myönteisestä asenteestaan. Hän on ollut aina luonteeltaan reipas ja pärjääväinen, mutta ihmettelen, miten hän jaksaa niin hienosti. Toki on ollut hetkiä, kun esimerkiksi jokin meno on pitänyt peruuttaa väsymyksen takia. Äidin huonot päivät tuntuvat minustakin pahalta.

Iloinen veronmaksaja

Meillä on äitini kanssa tapana laskea kaikesta leikkiä, kuolemastakin. Minun ei tee pahaa puhua jostain tulevasta asiasta ja lisätä, että ’mikäli äiti on silloin vielä hengissä’.

Näen päivittäisessä työssäni paljon huonommassa kunnossa olevia potilaita, joten en kavahda äidin sairautta. Asuin jo poissa kotoa, kun syöpä todettiin – se on auttanut siihen, ettei minun ole tarvinnut ottaa etäisyyttä ja miettiä, jaksanko.

Äiti on saanut todella hyvää hoitoa. Alkuun olin äidin mukana, pidin seuraa ja kudoin. Äiti suorastaan viihtyy poliklinikalla, koska tunnelma on leppoisa ja henkilökunta mukavaa. On helppo luottaa äitiä hoitaviin ihmisiin. Tosin haluan yhä kuulla pienimmätkin yksityiskohdat hänen hoidoistaan. Veroja maksan mielelläni, kun tiedän äidin saavan tarvittaessa lääkettä, joka maksaa 1000 euroa annokselta.

Jos läheinen sairastuu vakavasti, ei kannata huolestua liikaa. Rintasyöpä ei ole kuolemantuomio. Tärkeintä on, ettei jää sellainen olo, että jotain jää tekemättä tai sanomatta. Nyt, kun äiti voi hyvin, unohdan välillä, miten vakavasta asiasta on kyse. Mutta koskaan ei tiedä, milloin tilanne huononee. Pieni pelko on läsnä, mutten anna sille valtaa. Minulle on luontaista keskittyä hyviin asioihin. Ei kukaan halua menettää äitiään nuorena – onneksi olen kuitenkin jo aikuinen ja pärjään.

Pelkoja on hyvä purkaa ulkopuoliselle. Olen kiitollinen ystäviltäni saamastani tuesta. Tuntuu hyvältä, kun joku kysyy, mitä äidille kuuluu; että minusta ja perheestäni välitetään. Yhden ystäväni äiti sairastui rintasyöpään, ja hänen kanssaan olen jakanut paljon asioita. Epätietoisuus ja takapakit tuntuvat välillä todella rankoilta.

Toivon, että saisin lapsia, kun äiti on vielä elossa, ja että meillä olisi mahdollisimman pitkään aikaa yhdessä. Olen kliseisesti oppinut arvostamaan pieniä asioita. Viimeksi soitin ja kysyin neuvoja makkarakastikkeen tekoon. Siitä tuli oikein hyvää.”

Äiti kertoo: Pahinta tämä on läheisille

”Tyttäreni Janika oli ensimmäisten joukossa, joille kerroin, kun minulla alettiin epäillä rintasyöpää heinäkuussa 2012. Hän on ammatiltaan sairaanhoitaja, ja meillä on ollut aina hyvät välit.

Olin bikinejä pukiessani huomannut toisessa rinnassani ison laattamaisen kyhmyn, ja se osoittautui aggressiiviseksi ja nopeasti leviäväksi rintasyöväksi. Minun on hyvin helppo puhua Janikalle, joten oli luontevaa, että hänestä tuli myös tukihenkilöni. Kaikkein vaikeinta oli kertoa tilanteesta pojalleni Matiakselle, joka oli tuolloin 17-vuotias ja asui vielä kotona. Myös mieheni Jukka otti sairastumiseni raskaasti.

Pahinta on ollut se, millaista tämä on ollut läheisilleni. Olen tehnyt sen valinnan, etten panttaa tietoa. On sairastuneita, jotka peittelevät tilannettaan jopa lähimmiltä ihmisiltään. Se on väärin heitä kohtaan ja kamalaa sairastuneelle, joka jää yksin totuuden kanssa.

Sairastamista koko rahalla

Janika kävi pitkään kanssani lääkärikäynneillä. Olen voinut verrattain hyvin, ja nykyään olen jo sinut sairauteni kanssa. Vaikka vastoinkäymisiä on tullut paljon, luotan lääkäriini Minna Tanneriin, jolla on joka kerta ehdottaa jotain uutta. Minua kiinnostaa, mitä kehossani tapahtuu, ja hankin mielelläni lisätietoa. Janikan kanssa on antoisaa keskustella senkin takia, että hän ymmärtää rintasyöpähoitojen lääketieteellistä puolta. Heitämme paljon hurttia huumoria. Ulkopuolinen voi ihmetellä, kun naureskelemme minun sairastavan oikein koko rahalla: syöpä kun on levinnyt ja hoitoja jouduttu vaihtamaan.

Tyttäreni ei ole kertaakaan kertonut minulle pelkäävänsä puolestani tai itkenyt edessäni. Hän jaksaa tsempata. Minun pitää muistuttaa itseäni, että hän on ennen kaikkea tyttäreni enkä saa kuormittaa häntä liikaa. On sitä parempi, mitä enemmän on ihmisiä, joille puhua. Minulla on mieheni ja lasteni lisäksi sisko, vanhempani, lähisuku, ystävät, hoitohenkilökunta sekä rintasyöpään sairastuneita kohtalosiskoja, joilta saan vertaistukea.

Janika muutti vuoden alussa toiselle paikkakunnalle, ja pidämme tiiviisti yhteyttä puhelimitse ja Facebookissa. Janika on se, jolle tekstasin bussista, kun olin ensimmäistä kertaa peruukki päässä eikä kukaan tuijottanutkaan, vaikka pelkäsin. Hänelle lähetin kuvia Hannibal Lecter -mallisesta maskista, joka käytetään pään sädehoidossa. Viime viikolla hän postitti minulle ihanat itse kudotut lapaset, suklaata ja Muumi-kortin, jossa luki: ’Tuntuisivatko hyvät päivät niin hienoilta, ellei olisi huonoja päiviä välissä?’.

Olen asiakaspalvelutehtävissä vakuutusalalla, ja vielä on auki, koska voin palata töihin. Vaikka mieli tekisi, uuvun yhä helposti. Nesteet eivät kierrä toisessa kädessäni, joten en voi esimerkiksi haravoida. Saunominen on kielletty ihollani olevan syövän takia. Toisaalta, olen Janikan innostamana alkanut kutomaan ensimmäistä kertaa sitten kouluvuosien. Nyt minulla on työn alla helppo villapaita.

Syövästä on tullut tavallinen osa elämää, eikä sitä tule enää koko aikaa ajatelleeksi. Janika ja Matias antoivat minulle joululahjaksi lahjakortin kasvo- ja jalkahoitoon. Kauneushoitolassa kysyttiin, onko perussairauksia. Vastasin, että ei, kunnes muistin, että ai niin, onhan tämä syöpä. Toisaalta, kun makaan sairaalassa kovassa kuumeessa, tajuan, että tilanne voi pahentua minä hetkenä hyvänsä.

Ei saa syyllistyä

En enää pelkää kuolemaa. Parin vuoden aikana on ehtinyt pohtia niin paljon kaikkea. Pääasia on, ettei jää sanomatta asioita rakkaimmille ihmisille. Olen onnekas, kun lapseni ovat jo aikuisia ja päässeet elämässään hyvään alkuun. Toivon, että he osaisivat nauttia elämästä ja hoitaa raha-asiansa hyvin. Janikan tulevaisuudensuunnitelmista tekisi mieli kysellä enemmän, mutten viitsi udella.

Ennen en tiennytkään, kuinka montaa erilaista rintasyöpää on. Minun rintasyöpätyyppini ei pitäisi periytyä Janikalle. Lääkärini totesi sen saamisen olleen vain huonoa tuuria. Sairastuneen ei pitäisi syyllistyä, sillä on paljon sellaisia, jotka ovat eläneet mallikkaasti ja saavat silti rintasyövän. Sanotaan, että syöpä jalostaa, mutta sitä se ei ole tehnyt minulle. Tosin en halua tuhlata aikaani turhiin riitoihin.

Toivoa on aina. Sairastuttuani asetin itselleni etappeja, joihin saakka toivoin selviäväni. Ensimmäinen oli, että haluan nähdä poikani täyttävän 18 vuotta. Seuraava tavoite onkin pidemmällä: haluaisin pitää sylissäni Janikan vauvaa.

Sillä, että täytin juuri tasavuosia, ei ole isoa merkitystä minulle. Sitä kyllä arvostan, että olen taas saanut elää vuoden.” 

Lue lisää:

Koskettava päiväkirja: Minun vuoteni rintasyöpäpotilaana

Aamulypsyn Anni Hautalalta löytyi rintasyövälle altistava geenivirhe: Harkitsen rintojen leikkausta

Rintasyöpään sairastuneen puoliso Mikko: Olemme alusta asti pystyneet nauramaan syövälle

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!

kaunis :)

Naiset kertovat: tämä on kauneinta, mitä puolisoni on minulle sanonut

Sinä olet kaunis. (Sanoo joka päivä!) ja 'Kuka sokea muka ei tajuaisi, että se sama upea nainen on noiden verkkareiden ja t-paidan alla kuin muussakin vaateparressa tai alasti.. hölmöhän sitä olisi, jos ei omaa naistaan pysty näkemään vaatteidenkin lävitse juuri niin loistavana kuin hän on!' - sanoo samainen jo usean vuoden aviomies, kun itse olin ollut kuumeessa ja nuhassa, ja istuin löhöhousuissa sohvalla. Olin myös todennut aiemmin, että joku exä ei sietänyt relavaatteita kotona, koska 'ei...
Lue kommentti