Aki ja Milla Ollikainen purkavat aviokriisiään edelleen. ”Ajan pitää vain antaa kulua. Pitää myös saada tehtyä töitä, se on varmasti parasta lääkettä.”

Aki ja Milla Ollikainen haaveilivat vuosikausia kirjailijaelämästä. Kun haave toteutui, se olikin tuhota pariskunnan avioliiton. – Ironista, mutta unelmastamme tuli painajainen.

Viime heinäkuussa Milla Ollikainen, 39, istui kotonaan Sammatissa kirjailija Eeva Joenpellon vanhassa talossa.

Tuvan pöydällä oli laatikollinen painotuoreita dekkareita, joiden kannessa komeili Millan nimi. Millan esikoisteos, Veripailakat oli ilmestynyt. 

Milla oli haaveillut tästä hetkestä kauan, mutta nyt se ei tuntunutkaan oikein miltään. Mielessä oli niin paljon muuta.

Vuotta aiemmin Ollikaisten nelihenkinen perhe oli hyväksytty asumaan Joenpellon kirjailijataloon, ja he olivat muuttaneet Kolarista Sammattiin. Elämä oli tuntunut hyvältä, uudelta ja jännittävältä. Sellaiselta, mistä he olivat yhdessä haaveilleet vuosia.

Millan puolison Aki Ollikaisen, 40, esikoisromaani Nälkävuosi oli julkaistu keväällä 2012 ja noussut arvostelumenestykseksi. Milla oli ottanut opinto­vapaata työstään Luoteis-Lappi-lehden päätoimittajana, ja hänelläkin oli ollut viimein aikaa kirjoittaa jotain omaa.

Mutta sitten kaikki olikin alkanut mennä päin helvettiä. Kulunut vuosi oli ollut vaikein ja omituisin koko pariskunnan viisitoistavuotisessa suhteessa.

– Lapset olivat mummolassa ja Aki ties missä. Ironista, mutta unelmastamme oli tullut painajaista, Milla sanoo.

Milla päätti kuitenkin juhlistaa juuri ilmestynyttä kirjaansa korkkaamalla samppanjan.

Hän joi koko pullon. Yksin.

Retki Neptunukseen

Kun on haaveillut jostakin oikein pitkään, voi olla vaikeaa kestää, kun sen viimein saavuttaa. Niin kävi Akillekin. Esikoisteoksesta seurannut menestys sekoitti miehen pään.

Tänään saman pöydän ääressä istuvat sekä Milla että Aki. Ikkunasta näkyy lunta ja lasten rakentama lumiukko. Loppukesän painajaisesta on jo herätty.

– Vaikka menestyneenkin esikoiskirjailijan julkisuusarvo on lopulta aika
mitätön, huomio tuntui minusta ylitsevuotavalta. Luulin, että koko maailma pyöri minun napani ympärillä, Aki sanoo.

Pöydän ääressä istuu hiljaisen oloinen mies, joka pudottelee sanoja harkiten ja säästellen. Milla sanoo asiat suoremmin:

– Aki oli pahimmillaan jossain Neptunuksessa, mutta minun piti jaksaa keittää lapsille spagettia.

Aki oli haaveillut kirjan kirjoittamisesta teini-ikäisestä lähtien. Vuosien varrella pöytälaatikkoon oli syntynyt paksu pino erilaisia käsikirjoituksia, joita hän oli lähetellyt ahkerasti kustantamoille. Joistakin oli jopa varovaisesti innostuttu, mutta kustannussopimusta ei ollut vain syntynyt.

– Kirjasta oli tullut minulle melkein pakkomielle. Halusin esineen, kirjan, jonka kannessa lukisi nimeni, Aki kertoo.

Sopimuksen saamisessa avitti lopulta ystävä Tuomas Kyrö. Aki oli kirjoittanut Nälkävuoden ensimmäisen version jo vuonna 2007. Aki näytti käsikirjoitusta Tuomakselle, joka taas toimitti sen omalle kustannustoimittajalleen.

Kun romaani sitten julkaistiin, Aki osasi odottaa paria juttua maakuntalehtiin. Hän toivoi, että Helsingin Sanomat tekisi kritiikin. Edes pienen.

– En haaveillut julkisuudesta. Toivoin, että edes joku tykkäisi kirjastani ja sanoisi siitä jotain myönteistä.

Arvioita alkoi tulla – paljon. Kaikki olivat ylistäviä. Netin kirjabloggaritkin olivat innoissaan. Aki voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon, joka myönnetään vuoden parhaalle esikoisteokselle. Samana päivänä, kun Aki pokkasi palkinnon, julkistettiin Finlandia-ehdokkaat. Aki oli heidän joukossaan.

Se oli esikoiskirjailijalle kova juttu.

Posiolta Berliiniin

Esikoiskirjan palkintojuhlissa Aki sai saman kisan aiemmin voittaneelta kirjailijalta neuvon: Opettele sanomaan ei.

– Unohdin neuvon saman tien.

”Nyt tuntuu, että olin itsellenikin vieras ihminen. Minun on vaikea tunnistaa itseäni muutaman kuukauden takaisesta”, Aki sanoo.

Menestys toi mukanaan velvollisuuksia. Puolentoista vuoden aikana Aki kävi kertomassa kirjastaan niin Posiolla kuin Berliinissäkin. Tuli kirjastovierailuja ja puhumiskeikkoja. Introvertti ja ujo mies hermoili tilaisuuksia usein niin, ettei muistanut niistä jälkikäteen mitään.

Tuli kekkereitä ja kissanristiäisiä. Onneksi niissä kannettiin eteen usein viinatarjotin. Se helpotti jännitystä.

Jotta oli päässyt asumaan Joenpellon kirjailijakotiin, piti olla kirjailija. Uudessa kodissaan Aki kuitenkin tuijotti tietokonetta ahdistuneena saamatta mitään aikaiseksi. Esikoiskirjakilpailun 15 000 euron arvoisen palkinnon oli tarkoitus mahdollistaa täysipäiväinen kirjoittaminen, mutta Nälkävuoden suosio asetti paineita uuden tuottamiselle. Kaikki syntyvä teksti tuntui paskalta ja päätyi lopulta roskakoriin. Delete-näppäimestäkin hioitui lopulta teksti pois.

Aki tunsi menettäneensä nautinnon kirjoittamisesta. Hän oli alkanut miettiä lukijoita. Tuotanko heille pettymyksen?

– Olin lukossa ja ahdistunut. Mitä jos en pystykään enää kirjoittamaan mitään yhtä hyvää? Päätin lykätä kirjoittamista ja vain nautiskella suosiosta, Aki kertoo.

Milla oli aluksi katsellut miehensä kohkaamista ajatellen, että antaa tämän nyt nauttia. Jossain vaiheessa pinna alkoi kuitenkin kiristyä. Sillä välin kun mies eli boheemia kirjailijaelämää, jonkun piti huolehtia parin kuusi- ja yhdeksän­vuotiaat lapset aamui­sin kouluun ja hoitaa ruoka pöytään.

– En ollut tiennyt, mitä odottaa. Näkökykyni oli ulottunut vain siihen, kun kirja on ulkona. Siksi olin hyvin pitkämielinen. Ehkä liiankin pitkään, Milla sanoo.

Akin meno vain kiihtyi.

– Poltin muun muassa tupakkaa tv-uutisissa. Mummonikin näki sen eikä yhtään tykännyt, Aki naurahtaa.

Aki oli paljon poissa kotoa. Kekkereillä oli helppo unohtua viimeisestä Sammatin-bussista.

– Kun pääsin pois kotoa, olin hybriksessä kuin varusmies iltalomilla. Kotona taas haahuilin jossakin sfääreissä enkä tiennyt, miten kotielämää olisi pitänyt elää.

Aki olisi halunnut käydä välillä tilaisuuksissa yhdessä Millan kanssa. Lähimmät lastenvahdit asuivat kuitenkin viidensadan kilometrin päässä. Milla oli myös arka lähtemään.

– En tiennyt, mitä olisin niissä tilaisuuksissa tehnyt. Roikkunut käsipuolessa koristuksena?

Yhdet juhlat päättyivät putkareissuun. Kun Aki ei löytänyt humalassa maja­paikan avaimia, hän yritti ikkunasta sisään. Seuraavana päivänä juhlittu kirjailija sai astella yleisön eteen suoraan poliisin pahnoilta pölähtäneenä. 

– Minulla oli koko ajan tunne, että juoksen hirveää vauhtia alamäkeä ja kohta jalat sotkeutuvat ja mätkähdän turvalleni asfalttiin, Aki kuvailee.

Kun Akille ropsahti vielä Tulenkantaja-ehdokkuus, Milla ajatteli, että saisivat jo loppua nämä helvetin ehdokkuudet. Niitä ei tarvittaisi enää yhtään sekoittamaan miehen mieltä ja perheen elämää.

Kuka tuo on?

Kesän lopulla se sitten tapahtui: Akin ja Millan avioliitto ajautui umpikujaan, josta ei tuntunut olevan enää ulospääsyä.

– Huomasin, etten enää tuntenut Akia. Mietin, kuka tuo ihminen on.

Millasta tuntui, että Akin tärkeysjärjestys oli kääntynyt päälaelleen. Välillä Milla saattoi äsähtää, etteivät uudet tuttavuudet ole miehen oikeita ystäviä. Järki­puhe kaikui aina kuuroille korville.

– Olo oli voimaton. Yritin selittää, että kun suurin osa elämästä eletään kotona, sen osan pitäisi toimia. Niin kauan kuin kuvioissa on aikuisia ihmisiä, minusta kaikki saavat tehdä mitä lystäävät, kunhan ottavat vastuun teoistaan. Mutta kun on lapsia, ei voi ajatella niin itsekkäästi.

Enää puoliso ei tunnu Millasta vieraalta. Vanha Aki on tullut takaisin.

Akin nautiskellessa menestyksestään Milla sai oman esikoisensa Veripailakat valmiiksi. Käsikirjoitus voitti Suomen dekkariseuran ja Liken järjestämän Rikos kannattaa -kirjoituskilpailun.

– Jos jostakin olen katkera, niin siitä, että en ehtinyt yhtään nauttia omasta kirjastani kaiken muun keskellä, Milla sanoo.

Kirjan ilmestyttyä haastatteluissa nousi aina esille se, että hän oli Akin vaimo.

– Myönsin sen pitkin hampain vaikkei olisi huvittanut, Milla hymähtää.

Silti, kriisin pahimpaankin aikaan Milla ja Aki puhuivat paljon kirjoittamisesta. Se oli yhteyttä yllä pitävä voima. Kirjoittaminen on molemmille vähintään yhtä tärkeää kuin perhe. Se on oma juttu.

– Voi kuulostaa julmalta, mutta norjalainen Karl Ove Knausgård on kiteyttänyt sen hyvin kirjassaan Taisteluni. Hän sanoi, että perhe tekee hänet onnelliseksi, mutta onnellisuus ei ole hänen päämääränsä, Milla sanoo.

Kiinnostus kirjoittamiseen oli yksi yhdistävä tekijä, kun Aki ja Milla viisitoista vuotta sitten tapasivat jyväs­kyläläisessä baarissa. Milla opiskeli tuolloin vielä Jyväskylän yliopistossa journalistiikkaa, Aki yhteiskuntapolitiikkaa. Kaksikko päätyi viettämään iltaa samaan seurueeseen. Jokin Millan olemuksessa vangitsi Akin huomion heti.

– Aki oli sellainen kaunis poika. Ajattelin ensiksi, etten ala hänen kanssaan millekään, koska kauniista ihmisistä seuraa vain murhetta, Milla naurahtaa.

He päätyivät kuitenkin juttelemaan. Jo kuukauden kuluttua Aki muutti Millan luokse asumaan, ja häitä vietettiin alle vuoden kuluttua tapaamisesta.

– Toisen kanssa oli vain niin helppoa ja luontevaa olla, Aki muistaa.

Kolariin Ollikaiset päätyivät, kun Milla sai toimittajan paikan Luoteis-Lapista. Pohjoisen-keikan piti olla parin vuoden kokeilu, mutta se venähti kymmeneksi vuodeksi. Viimeisinä vuosina Milla työskenteli lehden päätoimittajana ja Akin esimiehenä, sillä myös Aki kirjoitti ja kuvasi lehteen. Päivätyön ohessa hän kirjoitti, usein öisin.

– Minun piti yrittää kohdella Akia samalla tavalla kuin muita työntekijöitä vaikka tiesin, että hän on väsynyt, koska on taas valvonut koko yön.

Kolarissa he tottuivat perhekeskeiseen elämään, kun suku ja ystävät asuivat kaukana. Sammatista Helsingin hulinaan hurautti neljässäkymmenessä minuutissa.

Prinsessavuosi on ohi

Marraskuussa Helsingin Sanomat valitsi uuden esikoiskirjailijan, ja Aki kirjoitti omasta vuodestaan kolumnin. ”Vuosi prinsessana on osaltani ohi. On aika tarttua itseään niskasta kiinni ja opetella taas nauttimaan kirjoittamisesta.”

Pelko perheen hajoamisesta sai lopulta Akin silmät avautumaan.

– Perhe on ollut minulle aina tosi tärkeä, mutta pahimmassa vaiheessa sekin unohtui, Aki sanoo.

Milla ja Aki ovat purkaneet kriisiään lähinnä puhumalla. Pari huomasi, että vuosien varrella suhteeseen oli kasautunut muutakin painolastia, josta olisi pitänyt keskustella jo paljon aikaisemmin.

– Minun ongelmani oli, etten osannut puhua. Sitten kun aloitin, tuli sanottua kaikenlaista harkitsematonta, Aki sanoo.

Ennen Nälkävuoden julkaisua Aki oli ajatellut, että onpa hyvä, että hän on jo neljänkymmenen – enää huomio ei mene päähän niin kuin parikymppisellä.

– Mutta ehkä niin kävikin, koska menestys osui yksiin orastavan neljänkympin kriisin kanssa. Tuli hirveä kiire ottaa takaisin kadotettua nuoruutta.

Milla lisää, että menestys osui saumaan, jossa lapset eivät olleet enää ihan pieniä ja vaatineet koko ajan huomiota.

– Elämään oli tullut omaa tilaa, joka olisi pitänyt osata ottaa. Toisaalta olemme molemmat saaneet asioita aikaiseksi vasta, kun meistä on tullut perhe. Se antoi tietyt puitteet, joiden rajoissa toimia. Olimme pitkään haahuilijoita.

Ollikaiset työstävät vuoden tapahtumia yhä, mutta he ovat yhdessä ja aikovat olla vastaisuudessakin.

– Andy McCoy on sanonut: ”Beibi, sun pitää varoa, mitä sä haluut, koska sä saat sen.” Sitä kannattaa miettiä. Andy on viisas mies, Milla naurahtaa.

Milla Ollikainen

■ Vuonna 1974 syntynyt toimittaja ja esikoiskirjailija.
■ Työskennellyt kymmenen vuotta Kolarissa Luoteis-Lappi-lehdessä, viimeiset vuodet päätoimittajana.
■ Esikoiskirja Veripailakat (Like) voitti Rikos kannattaa -kirjoitus­kilpailun 2012, ja se julkaistiin tänä syksynä.
■ Asuu miehensä ja 6- ja 9-vuotiaiden lastensa kanssa Eeva Joenpellon kirjailijatalossa Sammatissa.

Aki Ollikainen

■ Vuonna 1973 syntynyt kirjailija, toimittaja ja valokuvaaja.
■ Esikoisteos Nälkä­vuosi voitti Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon 2012.
■ Teos oli ehdolla myös Finlandia-palkinnon ja Tulenkantaja-palkinnon saajaksi. Bloggarit palkitsivat teoksen Blogistipalkinnolla.

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.