Mikä omassa siipassa on niin kauhean noloa? Naiset kertovat.

Kuvitus Ulla Bergström

"Mieheni on todella rajoittunut ruuan suhteen. Hän on allerginen muutamalle ruokalajille, mutta useimpien ruoka-aineiden ja ruokalajien kanssa kyse on puhtaasta ennakkoluulosta. Kylässä hän kiirehtii aina ensimmäisenä kysymään, 'mitä tohon pataan on muuten laitettu' ja 'onko tossa muuten valkosipulia'. Jättäisi vaivihkaa ottamatta! Mikään, mitä hän ylipäänsä syö, ei ole koskaan riittävän hyvää. Sairaan noloa! Olen huomannut, että meitä kutsutaan yhä harvemmin ystävien luo syömään." Anna

"Joskus hävettää, kun vietämme kaveriporukalla iltaa ja avomieheni selittää kaiken juurta jaksain. Jos hän kertoo mehukasta tarinaa, hän aloittaa sen jo muinaiset roomalaiset -hengessä eikä tajua, että kuulijat alkavat vilkuilla seinille, kun hän jumittaa stoorin merkityksettömissä yksityiskohdissa. Tai sitten hän selittää jotain kalastusjuttuja ihmisille, joita ei kalastus voisi vähempää kiinnostaa. Jotain draaman tajua pitäisi olla! Näissä tilanteissa käyttäydyn itsekin hieman nololla tavalla: täydennän mieheni lauseita ja hoputan häntä kertomaan juttua nopeammin, tai sitten kärsivällisyyteni pettää ja kerron tarinan itse tiivistetysti loppuun.” Eveliina

"Rakastuin yliopisto-opintoja aloitellessani pikkukaupungista kotoisin olevaan asentajaan. Mies oli äärimmäisen mukava ja fiksu, ja meillä oli älyttömän hauskaa yhdessä. Intohimoisesta meiningistä huolimatta joku hiersi. Olin itse innoissani yliopistoon pääsystä ja uusista jännittävistä akateemisista piireistä, enkä kyennyt pääsemään yli siitä, että mies oli amiksen käynyt ei-ylioppilas, joka osasi englantia vain auttavasti eikä ollut kiinnostunut maailmanpolitiikasta.

Kun tajusin, että tunne oli häpeää, häpesin silmät päästäni – itseäni. Se tuntui kipeältä: miten saatoin hävetä oman poikaystäväni taustaa! Olinhan itse joka välissä suuna päänä toitottamassa ihmisten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta riippumatta koulutuksesta, taustasta tai sukupuolesta.

Mies oli vaihtamassa asentajanhommia muusikonuraan. Uusille opiskelukavereille esittelin miehen aina muusikkona, vaikka hän oli sillä uralla vasta alussa. Ongelma kasvoi kissankokoiseksi aina, kun kavereiden juhlissa alettiin puhua opiskeluista tai kun seurassa oli joku ulkomaalainen. Toivoin, ettei kukaan alkaisi kysellä hänen taustastaan eikä ainakaan aloittaisi keskustelua englanniksi! Yritin myös usuttaa häntä kiinnostumaan jatko-opinnoista. Lopulta erosimme parin vuoden seurustelun jälkeen." Marjaana

"Miesystäväni on reserviupseeri ja suunnattoman ylpeä sotilasarvostaan. Itse olen pasifisti enkä syty univormuista. Moni miespuolisista kavereistani on suorittanut siviilipalveluksen. On äärimmäisen noloa, kun poikaystäväni alkaa toisinaan selostaa heille armeijakokemuksiaan. Humalassa hän saattaa myös alkaa kerrata sotilasvalan yksityiskohtia. Aargh!" Reeta

"Avioeron jälkeen tapasin itseäni huomattavasti nuoremman, lapsettoman miehen. Hänellä oli selvästi paineita iästään ja elämäntilanteestaan. Kun meillä oli kaveriporukan yhteisiä illanviettoja, joihin kaikki ottivat lapsensa mukaan, mies oli huomiotaherättävän yli-innokas leikkimään lasten kanssa. Ja ennen kaikkea komentamaan muiden lapsia! Hän myös jakeli lastenhoito- ja kasvatusvinkkejä ikään kuin olisi ollut vanha tekijä.

Omat lapsenikin katsoivat miestä ihan hölmistyneinä, että mitä tuo tuossa nyt riehuu, kun ei se normaalistikaan ole tuollainen. Kerran minulla tuli mitta täyteen, kun hän retuutti kaverin kaksivuotiasta ympäri kämppää eikä lopettanut vaikka lapsi jo väänsi itkua. Kun lopetin suhteen, ystäväni sanoivat, että luojan kiitos pääsit siitä teeskentelijästä." Sari

"Minua hävettää ihan sikana, kun mieheni yrittää uudessa ja puolituntemattomassa seurassa tehdä vaikutusta namedroppailulla. Aina tulee näyttelijän, kirjailijan tai jonkun viiden pennin intellektuellin nimi sopivaan väliin, ja on pakko mainita, kenen kanssa on tullut juteltua baarissa ja kenen kanssa meilailtua mistäkin asiasta. Välillä huomaa, että jotkut alkavat vaivaantuneina katsella seinille.” Mia

Lue myös:
Miten eroon häpeästä? Asiantuntija neuvoo.


Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!

kaunis :)

Naiset kertovat: tämä on kauneinta, mitä puolisoni on minulle sanonut

Sinä olet kaunis. (Sanoo joka päivä!) ja 'Kuka sokea muka ei tajuaisi, että se sama upea nainen on noiden verkkareiden ja t-paidan alla kuin muussakin vaateparressa tai alasti.. hölmöhän sitä olisi, jos ei omaa naistaan pysty näkemään vaatteidenkin lävitse juuri niin loistavana kuin hän on!' - sanoo samainen jo usean vuoden aviomies, kun itse olin ollut kuumeessa ja nuhassa, ja istuin löhöhousuissa sohvalla. Olin myös todennut aiemmin, että joku exä ei sietänyt relavaatteita kotona, koska 'ei...
Lue kommentti