Moni luulee, että vika on parisuhteessa, kun pitäisi oppia uutta omassa päässä. Kuva: Shutterstock

Unelmat muuttuvat, innostus laimenee ja roolit puristavat. Parisuhdekouluttaja kertoo, mistä olossa voi olla kyse.

Parisuhteen kriisi vai omaa kyvyttömyyttä olla onnellinen? Eroseminaariohjaaja ja parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow ottaa kantaa, mistä viidessä tilanteessa on kyse.

1. "Elämä polkee paikallaan. En löydä omaa aikaa tai tilaa."

– Tässä ei ole kyse parisuhteesta. Ihmisten perusongelma on se, että he näkevät parisuhteen ongelmaksi tilanteissa, joissa on kyse itsestä. Kannattaa kysyä itseltään, haluanko ja osaanko järjestää omaa aikaa itselleni. Eikö aikuinen ole itse vastuussa omasta elämästään?

2. "Säteilen ja innostun elämästä vain harvoin."

– Rakastunut säteilee ja innostuu koko ajan ja uskoo itseensä valtavasti. Rakastumisen tunne kuitenkin laimenee ja pettymys siitä, että niin käy, on hirveän suuri. Kannattaa puhua ääneen siitä, kuinka tylsää on, että tunteet muuttuvat. Tasapaksua ja tylsää elämää ei tarvitse hyväksyä, mutta on tajuttava, että innostumisen takana on taito innostaa itseään. Odotatko, että toinen tekee elämästäsi kivaa? Onko kumppanisi vika, jos innostut harvoin? Miksi et tee elämästäsi entistä hauskempaa ja ihanampaa itse?

3. "Roolit äitinä ja vaimona puristavat. Minulla on syyllinen olo, kun haluan omaa aikaa."

– Tämä on hirvittävän yleinen tilanne. Näin käy, kun on vaatinut itseltään liian kauan jotain, mitä ei ole. Mitä kiltimmin yrittää sopeutua, sitä rajumman kapinan sopeutuminen yleensä aiheuttaa.

– Naisilla on hyvin vahvat käsitykset siitä, millaisia heidän pitäisi olla. Käsitys voi olla oman äidin malli. Jos ihminen on kasvatettu äärettömän vastuulliseksi, hän syyllistyy aina, kun huolehtii omasta hyvinvoinnistaan. Omista jutuistaan on pidettävä kiinni.

4. "Unelmamme ovat muuttuneet erilaisiksi."

– Ihmiset muuttuvat koko ajan, ja toinen voi olla lopulta ihan eri ihminen kuin tavatessa. Unelmista puhumista ei saisi lopettaa. Hiljaisuus on parisuhteessa kaikkein hälyyttävintä. Se johtaa vihaan, kaunaan ja välinpitämättömyyteen. Riitely on paljon parempi vaihtoehto kuin hiljaisuus. Riitelyssä on toivoa.

5. "Ajatus erosta tuntuu helpottavalta."

– Jos on miettinyt jotain asiaa vuosia ja tekee päätöksen, ratkaisu tuntuu aina helpotukselta. Jos luulet, että ero on ratkaisu kaikkeen, se on ongelma. Jos ihminen ei osaa pitää huolta omasta ajastaan, rajoistaan ja unelmistaan, ero ei ratkaise näitä asioita.

Marianna Stolbowin kirja Erosta eteenpäin ilmestyy 31.8.

Lue myös:

 Saako ihan hyvästä liitosta lähteä?

Suomalaiset kinaavat kotitöistä Euroopan eniten

Mitä puolisolta saa salata ja mitkä asiat pitäisi kertoa?

Äidit, nuo toivossa väkevät, kaiken näkevät. Vai miten se nyt menikään? Joskus äidit neuvovat kuitenkin ihan höpöjä.

Äideillä piisaa neuvoja, useimmiten ihan hyviä. Mutta sitten on niitäkin ohjeita, joihin ehkä uskoi nuorempana, mutta jotka on sittemmin tajunnut ihan hölmöiksi. Uskoitko sinäkin näihin?

1. Kun käyt julkisessa vessassa, suojaa istuin aina vessapaperilla. (Mari, 25)

Oi, tämä on oikea äitien klassikko. Mutta oikeastihan paperia ei kannata haaskata istuimen vuoraamiseen, sillä oma iho kyllä riittää suojaamaan istuimesta pomppaavilta pöpöiltä. Sen sijaan äitien neuvo ”pese kädet aina vessareissun jälkeen” ei ole lainaan turhaan.

2. Kun käyt julkisessa vessassa eikä siellä ole paperia, jolla suojata istuin, laita kädet istuimen ja takapuolen väliin.

”Ja pahinta tässä on se, että noudatin ohjetta kuuliaisesti, kunnes ystäväni kuuli ja oli kuolla nauruun.” (Inkeri, 43)

Ei se mitään Inkeri, kunhan muistit pestä ne kädet.

3. Ei kannata ikinä ostaa kesävaatteita.

”Äiti on rasittavan tiukka säästäjänainen. Hyvää aikaa kesävaatteiden ostamiselle ei oikeastaan ole. Ennen juhannusta ei kannata (kylmäkin on) eikä sen jälkeenkään, koska kesä on jo käytännössä ohi.” (Armi, 36)

4. Ei pidä harrastaa suuseksiä, koska suussa on niin paljon bakteereja. (Enni, 44)

Siinä äiti oli oikeassa, että suusta voi kyllä tarttua seksitauti, jos siellä on sellainen. Myös huuliherpes ja suun hiiva voivat tarttua sukuelimiin, kuten myös päinvastoin sukuelimistä suuhun. Mutta jos kummassakaan päässä ei ole tauteja, estettä suuseksille ei pitäisi olla. Ja suuseksissäkin voi aina käyttää suojaa.

5. Ei saa istua maassa. Tulee pissatulehdus. (Katri, 36)

Tämä on toinen äitien klassikkoneuvo! Oikeasti virtsatietulehduksen aiheuttaa yleensä escherichia coli -bakteeri, joka on joutunut virtsateihin sairastajan omasta suolistosta. Kylmettymisen ei tiedetä lisäävän alttiutta virtsikseen, mutta kylmä voi kuitenkin ärsyttää alakertaa ja aiheuttaa siellä pissatulehduksen kaltaisia tuntemuksia.

6. Pitää siivota aina ennen kuin lähtee lomamatkalle.

”Muuten harmittaa tulla sotkuiseen kotiin. Olen tätä neuvoa noudattanut koko elämäni, mikä on johtanut siihen, että stressaan jo pitkään ennen lomaa sitä, että ehdin siivota ja tehdä kotona kaiken valmiiksi, jotta sitten voi palata siistiin kotiin.” (Heini, 39)

7. Ei saa katsoa kieroon. Silmät voivat jäädä siihen asentoon.

”Tätä totuutta toisteli myös mummoni, mutta nykyään tiedän, etteivät ne tietenkään jää. Ehkä neuvon perimmäisenä tarkoituksena oli kuitenkin vain saada lapsi käyttäytymään kauniisti.” (Helena, 51)

8. Ei pidä käyttää tamponeja niin kauan kuin on neitsyt.

”Käytin monta vuotta salaa äidiltäni tamponeja. Sitten kun olin jo menettänyt neitsyyteni, en kyllä halunnut äitini tietävän sitäkään.” (Aino, 42)

9. Naisella pitää aina olla pakastimessa pullaa.

”Sekä mummoni ja äitini ovat aina tarjonneet vieraille sen seitsemän sortin kahvileipiä. Tai ainakin edes yhtä pulla- ja yhtä keksilajiketta. Minulla itselläni ei ole edes kahvinkeitintä. Eikä myöskään pakkasessa pullavarastoja. Menen mieluummin kahvittelemaan ulos kahvilaan.” (Maiju, 37)

10. Älä mene!

”Olen aina ollut seikkailuluontoinen ja tykännyt mennä, reissata ja kokeilla. Edelleen, kun kerron äidille jostain reissusta, kommentiksi tulee jotain ”älä mene” tai muuta sen tyylistä. Tosi typerää mutsilta! Varsinkin nuorempana jos olisin totellut, olisi jäänyt monta hienoa asiaa kokematta.” (Maija, 28)

"Älä mene" voi olla hyvä neuvo, jos kyseessä on viisivuotias, joka on ryntäämässä päätä pahkaa suojatielle, mutta muutoin turhan pelokkuuden opettaminen lapselle on turhaa. Tietenkin äidit jatkavat usein huolehtimistaan, vaikka lapsi olisi jo eläkeiässä, mutta sen pitäisi siinä vaiheessa olla yksin heidän ongelmansa.

11. Säästä jalkojasi, eli vie mennessäsi ja tuo tullessasi.

”Käytännössä tapa vain pakottaa joka välissä tekemään ja viemään ja hakemaan jotain eikä ikinä saa vain olla rauhassa!” (Mirkka, 34)

12. Ikinä ei saa mennä märillä hiuksilla nukkumaan.

”Tulee pää ja niska kipeäksi. Monta kertaa olen mennyt nukkumaan melkein suoraan suihkusta, mutta eipä ole ikinä sen takia tullut pää kipeäksi.” (Aija, 40)

13. Ei saa katsoa vessanpyttyyn. Tulee näärännäppy silmään.

”Lapsena varoin hysteerisesti katsomasta vessanpönttöön. Sitten kerran sain silmääni näärännäpyn ja olin kuolla häpeästä, koska ajattelin kaikkien pitävän minua nyt jonain pyttyyntuijottelijana.” (Marikki, 38)

Kansanuskomuksen mukaan näärännäpyn sai, jos tuijotteli huussin alta toisten sukuelimiä tai tirkisteli avaimenreiästä kuhertelijoiden puuhia! Oikeasti näärännäppy on vaaraton talirauhasen tulehdus, joita nyt tulee ja menee.

14. Aina pitää syödä vanha leipä ensiksi.

”No mutta sittenhän ei ikinä saa syödäkseen tuoretta ja pehmeää leipää! Kun vanha leipä on syöty, on uusi jo ehtinyt kuivua. Oma sääntöni kuuluu, että ensiksi herkutellaan tuoreella, sitten syödään vanhat, jotka on käytetty paahtimen kautta.” (Aikku, 28)

15. Kun lapselle ojentaa jotain, se täytyy antaa aina oikeaan käteen.

”Muuten lapsi menee sekaisin tai mikä pahinta, hänestä voi tulla vasenkätinen! Mutta ymmärrän äitiäni, sillä hänen nuoruudessaan vasenkätisyyttä pidettiin vielä suurin piirtein vammana.” (Jaana, 50)

Raha vaikuttaa ystävyyteen, vaikkei siitä ihan riidan aiheeksi ole.

Kysyimme Me Naisten rahankäyttökyselyn vastaajilta, saavat he selvästi enemmän tai vähemmän palkkaa kuin ystävänsä – ja kuinka erilaiset tulot näkyvät arjessa.

Onneksi eivät aina mitenkään. Erilainen rahatilanne nousee esiin lähinnä silloin, kun on tarkoitus tehdä jotain isompaa yhdessä. Jos tienaa muita vähemmän, ei ole aina varaa osallistua polttareihin, lomalle tai illanviettoon.

”Paras ystäväni on parempituloinen, eikä aina ymmärrä, etten voi käyttää samoja summia kuin hän esimerkiksi lomamatkaan”, kertoo 41-vuotias nainen.

Vaikka erilaiset tulot näkyvät arjessa, ne aiheuttavat harvemmin riitoja. Vain 13 prosenttia kyselyn vastaajista on riidellyt ystäviensä kanssa rahasta.

”Tässä iässä pitää osata sanoa, että juodaanko kaffet teillä tai meillä.”

Se saattaa johtua siitä, että rahasta puhuminen on edelleen hankalaa. Omat tulot voivat hävettää, eikä moni siksi edes tiedä, kuinka paljon muut ansaitsevat työstään.

”Jokainen aikuinen ihminen huolehtii itsestään ja omista raha-asioistaan. Tässä iässä pitää osata sanoa, että juodaanko kaffet teillä tai meillä, kun nyt ei pysty kahvilaan menemään", sanoo 35-vuotias nainen.

Piknikille, ei ravintolaan

Moni vastaaja kuitenkin tuntee, että jos tienaa itse vähemmän kuin muut, jää helposti paitsi yhteisestä ilosta. Moni on jättänyt yhteiset reissut ja tapaamiset väliin vain siksi, ettei osallistumiseen ole varaa.

”Ystävilläni on rahaa käytettävissä enemmän kuin minulla. Tämä rajoittaa yhteisiä maksullisia aktiviteetteja. Minä en pysty lähtemään tyttöjen viikonloppureissuille tai muihin kivoihin juttuihin, koska minulla ei ole sellaiseen varaa. Kaikki eivät tätä aina ymmärrä vaan kuvittelevat, etten halua lähteä. Voi kunpa ymmärtäisivät, miten kovasti haluaisinkaan lähteä!” Nainen, 41

”Paremmin tienaavat saattavat jopa loukkaantua, jos en pysty osallistumaan lahjoihin tai tapaamisiin.”

”Joidenkin kanssa tulot ovat kyllä erilaiset. Paremmin tienaavat saattavat jopa loukkaantua, jos en pysty osallistumaan lahjoihin tai tapaamisiin muilla paikkakunnilla enkä edes illanviettoihin.” Mies, 40

”Tällä hetkellä minä olen se ystäväpiirini persaukinen, ja ystävieni tulot ovat helposti kolme, jopa neljä kertaa suuremmat. Arjessa se näkyy siten, että he puuhailevat kanssani erilaisia asioita kuin muiden ystäviensä kanssa, eli sellaisia, joihin minulla on varaa.

Toisinaan he myös tarjoavat esimerkiksi puolikkaan pullon skumppaa, koska tietävät, että minulla on taloudellisesti hankalaa. He lähtevät rutisematta mukaani puistoon piknikille, koska minulla ei ole varaa lähteä hienoon ravintolaan, ja ymmärtävät, että tulen kävellen paikalle, kun ei ole rahaa taksiin.

Tottahan toki toivon, että tilanne muuttuu – siten, että minun tuloni nousevat ja voimme esimerkiksi matkustella ja käydä oopperassa tai baletissa yhdessä.” Nainen, 30

Maksetaan kun jaksetaan

Paremmin ansaitsevat taas huomaavat eron loppukuusta, kun ystävillä ei ole varaa lähteä kahville.

”Monet ystäväni ovat perheellisiä, pätkätyöläisiä ja heillä on välillä talous enemmän kun tiukassa. Itse taas olemme vähän päälle kolmekymppinen pariskunta ja molemmilla on hyväpalkkaiset työt eikä enää edes asuntolainaa. Aina loppukuusta voi olla hankalaa saada tuttuja kahville tai tekemään muuta, missä tarvitaan rahaa, koska heillä ei sitä yksinkertaisesti ole.” Nainen, 34

”Useimmat ystävistäni ovat paljon vähätuloisempia kuin minä. Itse en tienaa paljon, mutta miehen ansiosta elintasoni on hyvä. Ei tämä oikein mitenkään vaikuta ystävyyssuhteisiini, paitsi ehkä sillä lailla, että ystävillä ei aina ole varaa tehdä asioita tai varata matkoja. Usein minä maksan, ja he maksavat minulle vasta myöhemmin.” Nainen, 38

”Ystävyyssuhteissa luottaa, että tällaiset asiat tasaantuvat.”

Joskus tuloerot eivät ole suuret, mutta tapa käyttää rahaa on erilainen.

”Palkka ei eroa, mutta käytettävissä oleva rahamäärä eroaa paljon, koska ystävillämme ei ole lapsia. Meillä taas on, ja suurin osa rahasta menee kauppalaskuun ja uusiin haalareihin, päiväkotimaksuihin ynnä muuhun. Ystävämme käyvät paljon lomamatkoilla, ravintoloissa ja juhlissa, mutta meillä ei ole varaa.” Nainen, 30

Aina erilaiset tulot eivät aiheuta arjessa ongelmia. Se lainaa, jolla on kulloinkin rahaa. Tai sitten ei edes lasketa.

”Jotkut ystäväni tienaavat lähes saman verran kuin minä. Emme tuhlaile turhuuksiin ja tarjoamme mieluusti toisillemme, jos rahat ovat päässeet loppumaan. Toiset ystäväni tienaavat taas paljon enemmän kuin minä, ja useimmiten he haluavat tarjota minulle. Kaikki ystäväni ovat todella ymmärtäväisiä, ja minä myös olen ymmärtäväinen heitä kohtaan. Raha ei ole ongelma.” Nainen, 27

”Ennen tienasin enemmän ja silloin pyrin aina olemaan antelias ja olemaan välittämättä turhista rahaa koskevista paineista. Jos oltiin kaverin kanssa yksillä, niin saatoin tarjota juoman, enkä turhaan jäänyt laskemaan joka senttiä, joka pitäisi maksaa takaisin. Ystävyyssuhteissa luottaa, että tällaiset asiat tasaantuvat ja joskus on sen toisen aika tarjota. Nainen, 23

”Varastitko” nykyisen puolisosi toiselta? Ei olisi ehkä kannattanut.

Sillä, miten suhde alkaa, voi yllättävää kyllä olla myös vaikutusta siihen, kuinka auvoisalta parin tulevaisuus näyttää.

South Alabaman yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että ”toisilta kaapatut” kumppanit  ovat vähemmän tyytyväisiä ja vähemmän sitoutuneita suhteeseensa.

Moni vaihtaa suoraan suhteesta toiseen, eli löytää uuden kumppanin ja jättää edellisen, muttei varsinaisesti petä puolisoaan. Tutkijoiden mukaan näin alkaa 10–30 prosenttia parisuhteista, kertoo The Independent.

Narsistisia pettäjiä

Tutkimus vahvistaa oletuksen, jonka mukaan suhteesta toiseen lennosta vaihtaneet olisivat koko ajan haku päällä ja katselisivat mahdollisuuksia päivittää nykyinen puoliso samalla tavalla kuin älypuhelin – uudempaan ja parempaan versioon. Ehkä tämän takia he myös olivat alttiimpia pettämään.

Niillä, joiden suhde alkoi sinkkuajan jälkeen, ei havaittu vastaavaa käytöstä.

Suhdetta lennosta vaihtaneet olivat myös alttiimpia pettämään.

Tutkimusta johtanut psykologi Joshua Foster kuvailee puolisoa kuin paitaa vaihtaneita ”sosiaalisesti passiivisiksi, välinpitämättömiksi, vastuuttomiksi ja narsistisiksi”. Auts!

Tutkimuksen ensimmäiseen kyselyyn osallistui 138 kolmen vuoden ajan heterosuhteessa ollutta. Tutkittavien keski-ikä oli vain 20 vuotta ja 71 prosenttia heistä oli naisia. Tutkimustulokset vahvistettiin lopullisessa kyselyssä, johon osallistui 219 ihmistä.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarien ja sisko Maija Saarinen avautuivat jo. Nyt on sinun vuorosi!

Kateus, itsekkyys ja lapsettomuuden pelko. Muun muassa nämä asiat ovat koetelleet hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen ja hänen kaksossiskonsa Maija Saarisen suhdetta. Kaksikko ei myöskään peittele tunteitaan vaan latoo toisistaan suorat sanat.

– Kaksossisko osaa olla kylmä ja torjuva kuin mannerjää, Aikku kertoo Pekka Holopaisen kirjoittamassa Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -kirjassa (Teos).

Sisaruus voi olla yksi räiskyvimmistä ihmissuhteista, vaikkei kaksonen olisikaan. Aika usein käy niinkin, että aikuisena alkaa laskeskella, onko vanhempien huomio, aika ja rahat varmasti menneet tasan. Näin ovat Aikku ja Maijakin tehneet kahden isosiskonsa kanssa.

– Vanhemmat ovat Aikun henkilökohtainen huoltojoukko, se on jotenkin ilmiselvää, koska se on aina ollut niin, Maija sanoo kirjassa.

Aikku on eri mieltä.

– Jokainen on varmasti saanut oman 25 prosenttinsa.

Mikä sinua on ärsyttänyt tai ärsyttää siskossasi tai veljessäsi? Avaudu lomakkeessa! Vastauksia voidaan käyttää nimettömänä Me Naisten jutussa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.