Markku ja Marja, Minna ja Aki sekä Maija ja Kauko ovat samaa sukua, eri vuosikymmenten hääpareja. Kuvat: parien albumit

Kun Maija vihittiin vuonna 1950, alttarilla ei saanut pussata. 66 vuotta myöhemmin hänen pojantyttärensä Minna meni naimisiin, koska halusi julistaa rakkauttaan kaikille. Kolmen polven hääparit pohtivat, mitä avioliitto heille merkitsee.

”Avioliitto merkitsee suurta sitoutumista”

Minna, 33, ja Aki, 39, Vänskä menivät naimisiin, koska halusivat kuuluttaa rakkauttaan kaikille.


Minna mietti paljon tyttönimestään luopumista. ”Perhe ja suku ovat minulle tärkeitä, ja nimi on enemmän kuin nimi. En kuitenkaan halunnut olla eri nimellä kuin Ari.”
Minna mietti paljon tyttönimestään luopumista. ”Perhe ja suku ovat minulle tärkeitä, ja nimi on enemmän kuin nimi. En kuitenkaan halunnut olla eri nimellä kuin Ari.”

 

Minna: Naimisiinmeno on ollut alusta lähtien itsestäänselvyys meille molemmille. Nykyään voi elää niin monella tavalla, mutta halusimme valita vanhan instituution. Se edustaa meille pysyvyyttä ja suurta sitoutumista, toisen valitsemista.

Tapasimme vajaat viisi vuotta sitten häävideokuvaajamme nelikymppisillä. Minä olin vieraana, Aki ravintolassa muuten vain. Hukkasimme toisemme hetkeksi, mutta törmäsimme sattumalta uudelleen netissä. Kävelimme sumuisena iltana ympäri Helsingin katuja, ja kahvikupposten jälkeen vedin voitontanssin kahvilan vessassa. Tuntuipa mies ihanalta ja hyvältä.

”Arjessa kulki mukana sellainen rakkaushöttö ja pörröisyys.”

Arki rysähti päälle heti. Akilla oli hankala tilanne poikansa asumisjärjestelyiden kanssa, minä olin vaihtamassa työpaikkaa ja juoksin kipupolilla hermovauriokipujen takia. Mylläkästä huolimatta olimme alusta asti kauhean määrätietoisesti yhdessä. Tuntui tosi varhaisesta vaiheesta siltä, että Aki on minun kotini ja perheeni.

Aki: Minnassa vaikutuksen teki terävyys ja äly, jolla hän käsitteli asioita. Kun opimme tuntemaan, oli kristallinkirkasta, että haluan naimisiin hänen kanssaan.

Minna: Menimme kihloihin heinäkuussa 2014 ja ryhdyimme heti katsomaan hääpaikkaa. Totesimme aika nopeasti, ettei ole mitään mahdollisuutta saada paikkaa ja tiettyjä kuvaajia seuraavaksi kesäksi.

Kahdessa vuodessa ehdimme rauhassa haalia ideoita. Arjessa kulki mukana sellainen rakkaushöttö ja pörröisyys.

Vaikka olen tarkka yksityiskohdista, ei minua hääpäivänä kiinnostanut, oliko maljakko sentin pielessä. Yksityiskohtien suunnittelu oli kivaa, mutta kymmenen vuoden päästä niillä ei ole väliä. Muistan vain ihmiset ja sen lämmön.

Kaksikin on perhe

Aki: Avioliitto merkitsee meille aika eri asioita kuin Minnan mummun aikana. Silloin avioliitto oli edellytys sille, että voidaan tehdä lapsia.

Me halusimme kuuluttaa kaikille, että me olemme nyt naimisissa. Me olemme pari. Avioliitto on myös lupaus Minnan perheelle. Lupaan pitää hänestä huolta.

Minulle on lisäksi tärkeää tietää, että Minna on nyt paremmassa turvassa lain edessä, jos minulle tapahtuu jotain.

Minna: Vaikka perheen käsite muuttuu koko ajan, ihmisten mielet muuttuvat hitaasti. Oletetaan helposti, että teemme nyt lapsia. Mitä jos emme teekään? Kaksikin ihmistä voi olla perhe.

Mummuni ikäpolvelle avioerot olivat niin leimaavia, etteivät ne oikein olleet vaihtoehto. Naisen asema oli turvaton ja avioliiton yhteiskunnallinen asema merkityksellinen. Enää se ei ole sellainen asia.

”Ajattelen, että yhteisön tuki on vaikeina aikoina suurempi, jos olemme naimisissa.”

Avioliitto on silti olemassa paitsi paria myös yhteisöä ja yhteiskuntaa varten. Aviopuolisoiden suhde lain edessä on erilainen. Avioliitto on myös läheisten edessä tehty lupaus, sitoumus toisen perheeseen. Ajattelen, että yhteisön tuki on vaikeina aikoina suurempi, jos olemme naimisissa.

Minusta on ihanaa voida kuuluttaa maailmalle, että olemme valinneet toisemme ja valitsemme toisemme joka päivä uudestaan. Sitten on se vaikeasti sanoitettava tunnehöttö. Tämä vain tuntuu oikealta, jotenkin paremmalta.

Minna ja Akin häät:

9.7.2016 Härmän Ratissa Järvenpäässä.

 • Häätanssi: Ed Sheeranin Thinking Out Loud. Sen jälkeen soitettiin molempien vanhempien häävalssit.
 • Morsiamen puku: Hääpukuliikkeestä Hyvinkäältä.
 • Kimppu: Pioneja, freesiaa, teeruusua, hortensiaa ja eukalyptuksen lehteä.
 • Ruoka: Alkuruoka, pääruoka, kakkukahvit ja yöpala.
 • Musiikki: Jazz-bändi.
 • Lahjat: Lyhyt lahjalista verkossa ja tilinumero matkakassaa varten.
 • Polttarit: Antipolttarit eli yhteinen ilta morsiamen ja sulhasen ystävien kanssa.
 • Häämatka: Naantaliin.

 


Yhteenmuutto oli Marjalle ja Markulle isompi muutos kuin avioliitto.
Yhteenmuutto oli Marjalle ja Markulle isompi muutos kuin avioliitto.

”Jos tahto loppuu, tunnekaan ei kanna”

Minnan vanhemmat Marja, 66, ja Markku, 64, Karvinen menivät naimisiin nopeasti, koska avoliitto ei miellyttänyt kummankaan vanhempia.

Marja: Menimme naimisiin niin nopeasti, ettei minulla ole koskaan ollut varaa sanoa lapsille, että kannattaa miettiä rauhassa.

Tapasimme kesätyöpaikalla vuonna 1973. Opiskelimme eri paikkakunnilla, ja syksyn reissasimme Turun ja Jyväskylän väliä. Viikonloput pitenivät ja pitenivät. Toinen tuntui aika nopeasti sielunkumppanilta.

Ajattelimme muuttaa yhteen, mutta se ei ollut soveliasta vanhempiemme mielestä. Avoliitto ei ollut vielä kauhean yleinen, vaikka ajattelimme, että me muutamme yhteen tuosta vain.

Päätimme sitten, että menemme naimisiin. Markku kysyi lupaa isältäni. Olisimme varmasti menneet, vaikka lupaa ei olisi tullut. Olimme sen verran jääräpäisiä.

Kun kävimme hääpukuostoksilla, emme puhuneet vanhemmille, mitä aiomme. Markulla oli ruskea samettipuku ja minulla keltavalkoinen mekko. Emme olleet muuten kovin kapinallisia, mutta tuntui vain, että haluamme jotain muuta kuin tuon ajan perinteistä hääpukeutumista.

”Häissä ei tarjottu alkoholia, mutta ajan hengen mukaisesti miehillä oli omat pullot mukana.”

Markku: Häissä ei ollut painettua ohjelmaa, puheita tai leikkejä. Bändi oli ja tanssit. Ruokaa ei ollut tapana tarjota. Talkoilla tehtiin satoja voileipiä ja makeita leivonnaisia.

Marja: Olimme kauhean huolettomia häiden suhteen. Luotimme, että kaikki sujuu hyvin. Olimme tehneet etukäteen silkkipaperikoristeita ja keränneet kanervia pöytiin koristeiksi. Häissä ei tarjottu alkoholia, mutta ajan hengen mukaisesti miehillä oli omat pullot mukana.

Miesväellä oli silloin tapana heittää morsianta ilmaan. Se oli aivan kamalaa. Miehet olivat vähän pöllyssä, ja ajattelin, että minähän putoan lattialle.

Markku: Naimisiinmeno kuului silloin asiaan, mutta ajan henkeen liittyi myös vanhojen normien rikkomista. Nykyään häätouhut ovat muuttuneet ihan hirveästi. Valmistelu on ihan toista luokkaa.

Marja: Avioliittomme ei ollut aluksi kovin perinteinen, koska Markun veli muutti meille heti kahdeksi vuodeksi. Olimme kaikki opiskelijoita, ja asuntoa oli vaikea saada. Yhdessä hoidimme arkiaskareet, rakensimme huonekaluja ja muistan leiponeeni ahkerasti pullaa.

Tärkeää olla rakastunut

Marja: Olimme paljon tekemisissä Markun sisarusten kanssa ennen kuin saimme lapsia. Koin, että sain siskoja ja veljiä, kun menimme naimisiin.

Elämämme on ollut tasaista, mutta ei mitään tasapaksua. Teemme paljon yhdessä, enemmän kuin erillään. Meitä on yhdistänyt työkin. Olemme molemmat olleet sosiaalialalla, mikä olisi voinut olla rasitekin. Olemme oppineet rajaamaan ja puhuneet loppujen lopuksi tosi vähän töistä.

En ole koskaan miettinyt eroamista, vaikka vaikeitakin aikoja on ollut. Kun on alun perin ajatellut, että tämä kestää, suhdetta rakennetaan sillä tavalla. Jos tahtoa ei ole, ei onnistu, vaikka olisi avioliitossakin.

”Alussa kaikki on vaaleanpunaista ja itsellä hassu käsitys, että toinen pystyy täyttämään kaikki toiveet.”

Markku: On tärkeää olla rakastunut, mutta sitähän ei edes kysytä vihkikaavassa. Kysytään vain, tahdotko rakastaa. Jos tahto loppuu, tunnekaan ei kanna.

Alussa kaikki on vaaleanpunaista ja itsellä hassu käsitys, että toinen pystyy täyttämään kaikki toiveet. Sen jälkeen katsotaan, tahdotko oikeasti. Jos rakkaus ei näy teoissa, sen hokeminen on turhaa.

Ärtymys ei ole pahasta, ja sitä pitää olla tilaa ilmaista. Välinpitämättömyys on suhteen pahin vihollinen. Jos sanoisin Minnalle ja Akille yhden lauseen, se olisi: vihastukaa, riidelkää ja leppykää.

Marjan ja Markun häät

24.8.1974 Hyvinkään uudessa kirkossa ja Hyvinkäänkylän työväentalolla.

 • Häävalssi: Akselin ja Elinan häävalssi.
 • Morsiamen puku: Valko-keltainen mekko Annikki Karvisen liikkeestä.
 • Kimppu: Valkoisia ja keltaisia kukkia, päässä keltainen kukkapanta.
 • Ruoka: Voileipiä ja kotikaljaa, kahvi, hääkakku ja makeita leivonnaisia.
 • Musiikki: Bändi soitti tanssimusiikkia.
 • Lahjat: Rahaa ja kodissa tarvittavia tavaroita, kuten äidin tekemät pitsilakanat. Rahoilla hankittiin Arabian astiasto.
 • Polttarit: Ei vietetty.
 • Häämatka: Päijänteen ympäri autolla.


Vuonna 1950 sota oli vielä niin lähellä, että hääpukukankaita oli vaikea saada. ”Yhtä lajia valkoista silkkiä oli. Se oli onneksi aika nättiä”, Maija kertoo.
Vuonna 1950 sota oli vielä niin lähellä, että hääpukukankaita oli vaikea saada. ”Yhtä lajia valkoista silkkiä oli. Se oli onneksi aika nättiä”, Maija kertoo.

”Naimisiin mentiin ja siinä oltiin”

Kun Markun vanhemmat Maija Karvinen, 89, ja Kauko vihittiin vuonna 1950, rakkaudesta ei puhuttu toisten nähden.

Maija: En ollut koskaan kuullut polttareista, mutta yksi ystävistäni päätti pitää minulle sellaiset. Se oli outoa ja ihmeellistä. Ystäväni olivat pukeutuneet hylätyiksi sulhasiksi – palomieheksi, poliisiksi, maajussiksi, luonnontieteilijäksi. Minulle oli valkoinen yöpaita, vihta ja pitsiverho päähän.

Painoimme kauppalan läpi paikkaan, jonne ystäväni olivat leiponeet ja laittaneet herkkuja. Eivät polttarit niin ihmeelliset olleet. Syötiin, juotiin ja tanssittiinkin. Hauskaahan meillä sen ikäisillä oli.

”Kauko oli hauskannäköinen, ja muutkin flikat katselivat häntä. Ajattelin, että tuostahan täytyy pitää kiinni.”

Tutustuin Kaukoon, kun hän oli uimaopettajana. Hän oli hauskannäköinen, ja muutkin flikat katselivat häntä. Ajattelin, että tuostahan täytyy pitää kiinni.

Menimme naimisiin helluntaina vuonna 1950. Oli ollut kylmä kevät, ja kotipihan kirsikkapuiden kukat eivät ehtineet häihin. Koristelimme kirkon tuomen oksilla.

Jännitin, meneekö tilaisuus hyvin. Kompastunko? Ihan tyhmiä siinä suri etukäteen.

Häiden suunnittelu on tullut paljon konstikkaammaksi. Se oli kauhean yksinkertaista silloin. Tilattiin pappi, kirkko, pitopaikka ja valokuvaaja. Kutsukortti oli kirjapainossa painettu pieni lappunen. Nyt on pitsiä, sydäntä ja helmeä.

Täytyy keksiä häihin ohjelmaakin. Meillä se oli vain seurustelua, tanssia ja kahvinjuontia.

Silloin häissä ei tarjottu ruokaa, mutta voileipiä meni hirveästi. Juhlapöydässä oli aina iso pullakranssi ja piparit sisäpuolella. Vain hääkakku tuli leipomosta.

Aina yhdessä

Maija: Avioliittoa pidettiin kauhean tärkeänä. Piti olla naimisissa, jos meinasi asua yhdessä. Se oli ehdotonta: naimisiin mentiin ja siinä oltiin. Nythän on ihan hyvä, että saa rauhassa katsella, sopiiko.

Häät olivat vakavampi juhla kuin nykyään, vaikka tanssittiinkin. Kirkossa ei saanut antaa suukkoja, eikä vielä pitopaikassakaan. Rakkaudesta puhuttiin keskenään, mutta ei toisten aikana. Alkuaikoina kädestä pitäminenkin tuntui jännältä, jos oli muita näkemässä. Vuosien mittaan vapautui sellaisista. Jos läheisyyden ottaa tavaksi, se säilyy loppuun asti.

”Alkuaikoina kädestä pitäminenkin tuntui jännältä, jos oli muita näkemässä.”

Ei se alkuvuosien jälkeen samanlaista ollut, mutta suhteeseen tuli muunlainen kiintymys. Varsinkin loppuaikana sitä on enemmän ystävä. Rakkauttahan sekin on.

Ehdimme olla 62 vuotta yhdessä. Oli kova paikka jäädä yksin. Oli niin tyhjää.

Kaukon kuoleman jälkeen elämä muuttui paljon: piti myydä omakotitalo, muuttaa, järjestää hautajaiset.

Eihän ikävä koskaan lopu, mutta kyllä se vähenee ja muuttuu. Saimme olla kauan yhdessä. Sekin on tärkeää. Hän oli hirveän hyvä mies ja lapsille isä ja ukki.

Pitkässä suhteessa molempien täytyy joustaa. Pitää kuunnella toista ja tehdä tarvittaessa myönnytyksiä. Ei saa olla kauhean itsekäs ja aina sitä mieltä, että minä tiedän tuon paremmin.

Koskaan ei ollut niin suuria esteitä, etteivät ne olisi puhumalla ja anteeksipyynnöllä selvinneet. Oli aina selvää, että olemme yhdessä. Koskaan en ajatellut, voisiko olla toisin.

Maijan ja Kaukon häät

28.5.1950 Hyvinkään kirkossa ja Yhdistyneiden villatehtaiden tiloissa.

 • Häävalssi: Carmen Sylva.
 • Morsiamen puku: Teetettiin ompelijalla silkistä. Täti lähetti hunnun Amerikasta.
 • Kimppu: Iso puska hajuherneitä.
 • Ruoka: Pullakranssi, kuivakakkuja ja voileipiä.
 • Musiikki: Bändi soitti valssia, tangoa ja jenkkaa.
 • Lahjat: Käytännöllisiä, kuten astioita.
 • Polttarit: Ystävät ja morsian puettiin naamiaisasuihin.
 • Häämatka: Ahvenanmaalle

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Vierailija

Kertovatko Facebookin pusukuvat onnellisesta suhteesta? ”Jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä”

Turhaa pelleilyä koko f-book. Tuottaa vain yksinkertaisille riippuvuutta. Jos ihminen ei kykene kokemaan itseään elossa olevaksi muutoin, niin voi voi. Mut tää on niin tätä. Suurin osa valehtelee vai onko sen tarkoitus 'valetyytyväisyydellä' nostaa mielialaa? Jos näin on niin sittenhän se voi olla ok. Ihmiset odottaa tykkäyksiä kieli pitkällä.
Lue kommentti

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

jst

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Ärsyyntynyt kirjoitti: Älä kokeile. Avun pyytäjiä jonossa muìsta itsekkäistä syistä. Toisen älyn vähättelyä. Samaa mieltä! Erityiseti turhissa pikkuasioissa apua pyytelevät pelkästään ärsyttävät. Sen sijaan, toisen osaamista ja älykkyyttä VOI arvostaa ottamalla sen huomioon. Yksinkertaisin tapa on kysyä henkilöltä mielipidettä tai kritiikkiä johonkin käsillä olevaan asiaan. Pidä kuitenkin työpaikalla asiat lähinnä työasioina ja siviilissä siviiliasioina.
Lue kommentti