Kirsi, 34, on kyllästynyt kantamaan perheessään vastuun. Mikä neuvoksi, kun mies on perässävedettävä?

Colourbox

"Rakastan miestäni, mutta minua ärsyttää hänen aloitekyvyttömyytensä. Minä olen se, joka hoitaa yhteiset raha- ja vakuutusasiat. Minä päätän, mitä syödään ja milloin siivotaan. Huolehdin lomamatkojen varaamiset, perheen vaateostokset ja jämäkän kasvattajan roolin. Olen kyllästynyt olemaan pomo!

Sami on mukava tyyppi, kivempi ihminen kuin minä. Hän on vain jotenkin huollettava. Sami ei välitä siitä, mitä hänellä on päällään. Suhteemme alussa hänen kalsarinsa olivat takaa niin kuluneet, että käytännössä takapuolen päällä kulki kaksi lankaa. Silloin se meni vielä kiinnostavan outouden piikkiin.

Sami on tehnyt vaateostoksia kahdesti. Toisella kerralla hän unohti  työmatkalle lähtiessään ottaa vaihtokalsarit mukaan ja osti Stockmannilta jättimäisen isot alushousut. Hän ei tiedä omaa vaatekokoaan. Toisella kerralla hän osti torilta kaksi verkkopaitaa.

Sanotaan, että toista ei voi muuttaa, mutta kyllä minä olen muuttanut Samin ulkomuodon totaalisesti. En ole ihan varma, olisinko lähtenyt hänen matkaansa, jos olisin tiennyt, millainen savotta siitä tulee.

Minä olen opettanut Samille, että suihkussa käydään kerran päivässä. Hän on hajamielinen tutkija, joka ei töidensä puolesta tapaa joka päivä ihmisiä. Siksi hän saattaa unohtaa pestä tukan myös silloin, kun olemme lähdössä ihmisten ilmoille. Minä joudun muistuttamaan. Ikään kuin hänen kehontuntemuksessaan olisi muutakin vikaa. Hänen kätensä ovat talvisin niin kuivat, että ne halkeilevat, mutta hän ei tajua käyttää kosteusvoidetta. Ja jos hän on vaikka niin kuumissaan, että ohimoilta valuu hikeä, hän ei ymmärrä tehdä asialle mitään. Sitten helpottaa, kun ehdotan, että ota pipo pois. Pian ollaan varmaan siinä pisteessä, että puen hänet ja kokeilen niskasta kuin vauvalta, että tuntuuko hikiseltä.

Tuumailija ja toiminnan nainen

Sami pystyy halutessaan toimimaan itsenäisesti. Hän osaa organisoida oman työnsä, ja kun jokin asia kiinnostaa häntä, hän hoitaa sen todella viimeisen päälle. Sami on myös hyvä isä.

Hän oli hoitovapaalla lapsen kanssa pidempään kuin minä ja pärjäsi hienosti. Tosin hän unohti itse syödä ja laihtui vuoden aikana riu’uksi, mutta silti: ongelma ei ole siinä, etteikö hän pystyisi ottamaan vastuuta. Hän ei vain viitsi ottaa, ja se tässä raivostuttaa. Kun minä tulen näköpiiriin, pallo siirtyy minulle.

En mielestäni ole kontrollifriikki, mutta toki tässä on kyse myös temperamenttieroista. Sami tuumailee ja miettii, minä tykkään nopeammasta toiminnasta. Hän suunnittelisi jotain reiän poraamista seinään viikkokausia.

Meidän suhteemme ei kaadu Samin saamattomuuteen. Joskus se ei ärsytä juurikaan, mutta joskus kiehuu yli. Olen yrittänyt kouluttaa häntä nyt kymmenen vuotta, eikä näytä siltä, että hän kehittyisi. Nalkutusta on jo kokeiltu. Olen ostanut hänelle Supermies-huumorikalsareita, jotta hän tajuaisi, että itse ostamalla saa järkevämmän näköisiä. Hän käyttää kuitenkin mieluummin vitsialkkareita kuin vaivautuu kauppaan.

Yksi toimiva ratkaisu on löytynyt: selkeät kokonaisuudet. Jos Sami saa tehtävän ja päivämäärän, johon mennessä se pitää hoitaa, hän kyllä hoitaa sen. En vain jaksa antaa joka asiassa tehtäviä. En ole esimerkiksi huolehtinut, että hän varaisi hammaslääkäriajan. Varmaan hänen hampaansa ehtivät tippua, ennen kuin hän saa ajan varatuksi."

Asiantuntijaraati ehdottaa:

1. Hyväksy tosiasiat

Lea Horelli, Viiden pojan äiti, vuoden 2011 äitienpäivämitalisti

"Tämä kuulostaa minusta ihan normaalilta elämältä eikä ongelmalta. Minun sukupolveni parisuhteissa se vain tahtoo olla niin, että arkirutiinit ovat naisten harteilla. Me määräämme, milloin syödään ja mitä syödään. Me päätämme siivouspäivistä, ja vaatehuolto jää meille. Mielestäni jonkun täytyykin olla kotona pomo.

Meidän perheessämme miesväki on aina osallistunut kodin töihin, mutta se on edellyttänyt, että olen antanut selkeät tehtävät – ihan niin kuin Kirsikin tekee. En ole ajatellut, että voisin odottaa enempää.

Joskus tietysti ärsyttää, ja ymmärrän kyllä Kirsiä. Hänellä ei myöskään ole yhtä paljon kohtalotovereita kuin minulla: luulen, että kolmekymppiset miehet ottavat vastuuta kodista paljon enemmän kuin vanhempi polvi. Tytötkään eivät enää suostu yksin vastuuseen. Ainakin Kirsin ikäinen poikani on kasvanut siihen, että kodin asiat kuuluvat molemmille sukupolville.

Kirsillä vaikuttaa olevan huumorintajua. Se auttaa kyllä."

2. Selkeät vastuualueet

Henry Laasanen, yhteiskuntatieteiden maisteri, miesasiamies, rakkausvalmentaja

"Uskon, että asetelman takana on biologinen sukupuoliero.

Kirsi on yrittänyt muuttaa Samia, mutta tulokset eivät ole olleet tyydyttäviä. Hän on ottanut suhteessa johtajan roolin, mikä on saanut Samin vetäytymään vastuusta entisestään. Mies on oppinut, että Kirsillä on viimeinen sana joka tapauksessa. Eräs tapa jakaa vastuuta olisi määrätä omat selkeät vastuualueet, joihin toinen ei puutu.

Kirsi totesi itsekin, että selkeiden tehtävien asettaminen on toimiva osaratkaisu. Siihen kun lisätään sopiva ohjeistus, lisää huumoria ja oman stressaamisen vähentämistä, niin kohtuullinen kompromissi on valmis. Tilanne tuskin muuttuu täydelliseksi, mutta niinhän asia on parisuhteissa yleensäkin."

3. Ota rennosti

Virpi Hämeen-Anttila, tutkija ja kirjailija

"Vastuunkantajan ja passiivisen seurailijan roolit ovat varmaankin syntyneet lapsuudessa, ja Kirsi ja Sami ovat kohdatessaan solahtaneet niihin. Olisi hyvä alku, jos he osaisivat purkaa käytöksensä syitä.

Pomottaja ja tottelija viihtyvät yhdessä, jos kumpikin saa asetelmasta tyydytystä. Tärkeää olisi tietää, onko Sami onnellinen. Jos hän on masentunut ja pelkää elämää, muutos hyödyttää häntä. Parisuhdetta on vaikea muuttaa, ellei kumpikin hyödy.

Kirsi arvostaa Samia. Häntä vain väsyttää tehdä päätöksiä. Auttaisiko sen muistaminen, että Samin kaltaiselle päätöksenteko on monin verroin raskaampaa? Se ei ole yksin väsyttävää vaan myös pelottavaa. Kirsi voisi antaa Samille yhä enemmän selkeitä tehtäviä hoidettavaksi ja kiittää edistyksestä.

Mitään tarmonpesää Samista ei kyllä saa. Siksi Kirsiä hyödyttäisi, jos hän näkisi roolinsa hyvät puolet ja kantaisi sitä rennommin."

Mitkä neuvot nappasivat, Kirsi?

"Ai, minäkö se nyt olenkin, jonka tässä pitäisi muuttua? Olisin toivonut, että asiantuntijat olisivat suunnanneet neuvonsa mieluummin Samille. Se on varmasti totta, että olen omaksunut pomottavan naisen roolin jo lapsuudessa. Oma äitini oli dominoiva ja monessa suhteessa lapsuudenperheeni pää.

Uskonkin, että monen miehen passiivisuuden takaa löytyy äiti. Äidit vaativat tytöiltään lapsesta lähtien paljon enemmän kuin pojiltaan. Tytöt ovat jo lapsena reippaita äidin pikku apulaisia, kun pojilleen mammat pureskelevat ruuankin valmiiksi. Minusta Samin äidin – ja totta kai isänkin – olisi pitänyt kouluttaa poikaansa, jottei vaimon olisi enää tarvinnut. Oman poikani suhteen aion olla tässä asiassa tarkkana.

Oli kuitenkin helpottavaa kuulla, että kaikki asiantuntijat tunnistivat tapauksen. Olin ajatellut, että vain minä voin olla näin onneton hölmö, että jaksan olla äiti myös miehelleni."

Mistä tietää, että parisuhde on tulossa tiensä päähän? Ei ehkä ensimmäisistä eroajatuksista, mutta eräät kysymykset ja asiat paljastavat, että on päätymässä eroon.

Joka kolmannelle heterosuhteessa olevalle miehelle ero tulee yllätyksenä. Tämä selvisi Väestöliiton kyselytutkimuksessa viime vuonna. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että usein eroa haluava osapuoli on itse asiassa harkinnut eroa jo pitkään – tietoisesti tai tiedostamattaan. Psychology Today kertoo Tennesseen yliopiston tutkimuksesta, jonka perusteella psykologit Kathrin Ritter, Vanessa Handsel ja Todd Moore tekivät asteikon. Se kuvastaa hyvin eron eri vaiheita. Ja niihin voi varmasti myös moni eronnut tai eroa harkitseva samastua.

Tutkimuksen mukaan ero voidaan jaksaa viiteen vaiheeseen.

Eron 1. vaihe: tutkiskelu

Mieleen voi tulla seuraavia asioita ja kysymyksiä – ja ihminen usein myös kieltää todelliset ajatuksensa.

1. Olen onnellinen suhteessani ja tyytyväinen siihen sellaisena kuin se on.

2. Minulla on hyvä suhde, enkä tunne tarvetta muuttaa sitä.

3. Suhteeni ei ole hassumpi.

4. Minusta ei ole tarvetta tehdä suhteelle mitään.  

Eron 2. vaihe: suhteen analysointi

Tässä vaiheessa itseltään kysyy usein näitä asioita:

5. Joskus tuntuu, että haluaisin erota.

6. Uskon, ettei suhteeni ole minulle hyväksi.

7. Huomaan, että parisuhteeni on ongelmallinen.

8. Alan nähdä sen, että suhteeni vaikuttaa minuun itseeni ikävästi.

Eron 3. vaihe: valmistautuminen eroon

9. Vaikka suhteen lopettaminen tuntuu vaikealta, teen suunnitelmia, että päättäisin sen.

10. Olen jo aloittanut työstämään eroa, mutta minusta tuntuu, että tarvitsen siinä apua.

11. Aion päättää suhteen seuraavan kuukauden aikana.

12. Aion päättää suhteen pian, mutta en vielä tiedä, miten sen teen.

Eron 4. vaihe: toiminta eli suhteen lopettaminen

13. Olen kertonut kumppanilleni, että haluan ja aion erota.

14. Puhun kumppanini kanssa yhä vähemmän.

15. Vietän yhä vähemmän aikaa kumppanini kanssa ja enemmän muiden ihmisten kanssa.

16. Huomaan, että ajattelen kumppaniani yhä vähemmän.

Eron 5. vaihe: päätöksessä pysyminen

17. Muutan rutiinejani arjessa, sillä välttelen kumppaniani.

18. Vältän paikkoja, joissa saatan törmätä kumppaniini.

19. Hankkiudun eroon asioista, jotka kuuluvat kumppanilleni – tai muistuttavat minua hänestä.

20. Tiedän, etten koskaan palaa kumppanini luokse.

Mietitkö, olisiko sinun parempi erota? 8 arkipäiväistä merkkiä paljastavat, että on aika erota

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?