Tuntuuko sinustakin usein, että olet liian kiltti ja että sitä käytetään hyväksi? Ettet sittenkin olisi huomionhakuinen marttyyri?

Marikalla, 33, on anoppi, joka kutsuu mielellään lapsiaan puolisoineen syömään. Joka kerta Marika kysyy, tarvitseeko anoppi apua, ja vastaus on aina ei. Pian ruuan jälkeen anoppi kuitenkin alkaa voivotella, miten työlästä kokkaaminen taas oli ja miten järkyttävä läjä tiskiä keittiössä odottaa ja ja ja ja...

”Valitse sinä vain”, Susanna, 22, huomaa sanovansa jälleen kerran poikaystävälleen videovuokraamossa. Kun mies kiikuttaa kassalle Schwarzeneggerin toimintapläjäystä, Susanna luo kaihoisia katseita Godardin suuntaan. Vaikka Susannaa harmittaa, vielä enemmän häntä hirvittää ajatus siitä, ettei poikaystävä pitäisi hänen valitsemastaan leffasta. Susanna tuntee myös tyydytystä, kun kykenee olemaan epäitsekäs.

”Näin siinä käy, kun on liian kiltti”, marisee Eevan, 34, työkaveri palaverin jälkeen. Eevaa ärsyttää. Työkaveri on taas kahminut niin hirvittävästi töitä, ettei selviä niistä ilman ylitöitä. Muut tuntevat syyllisyyttä, kun yksi on musertua taakkansa alle. Miksi kollega ei osaa sanoa ei?

Kiltteydestä puhutaan ja kirjoitetaan nykyään niin paljon, että moni – etenkin nainen – on tunnistanut piirteen itsessään ja alkanut hokea olevansa ”sellainen tyypillinen kiltti tyttö”. Kiltteyskortti on kätevä vetää esiin aina, kun joutuu tekemään jotain epämieluisaa. Kyse voi kuitenkin olla kyvyttömyydestä pitää puoliaan.

Sillä jos ollaan ihan rehellisiä, ovatko kiltit sittenkään niin kilttejä? Ainakin Eevan mielestä kollegan kitinä on vain huomion hakua ja oman kilven kiillottamista. Marikan anopin marttyyrikohtaukset taas jättävät sunnuntaipäivällisistä pahan maun suuhun kaikille. Susanna puolestaan mököttää kotona, koska väärä leffavalinta vei fiilikset koko elokuva-illasta. Eikä poikaystävä ymmärrä, miksi muikin panta tällä kertaa kiristää.
Voiko kiltteys olla myös vallankäyttöä?

Kiukuttelua ja marttyyrikohtauksia

Tehdään yksi juttu selväksi: kiltteys on hieno ja kaunis piirre ihmisessä. Maailma olisi parempi paikka, jos kaikki olisivat toisilleen aina kilttejä.

Kiltteyttä on kuitenkin kahta lajia: oikeaa ja väärää. Marikan anoppia, Susannaa ja Eevan työkaveria yhdistää se, että he ovat kaikki kilttejä sillä väärällä tavalla. He uhrautuvat, koska pelkäävät, ettei heistä muuten pidetä.

– Väärällä tavalla kilttiä ohjaa hylätyksi tulemisen pelko. Hän hakee toiminnallaan huomiota, arvostusta ja hyväksyntää. Hän tekee asioita siksi, että tuntee ne velvollisuudekseen, eikä sen takia, että haluaa vilpittömästi tehdä niin. Hän ei uhraudu rakkaudesta muihin vaan hän haluaa, että häntä itseään rakastettaisiin, kuvailee Anna-Liisa Valtavaara.

Anna-Liisa on teologi, kirjailija ja kouluttaja, joka kiertää työkseen luennoimassa kiltteyden ansoista. Hän on kirjoittanut aiheesta kaksi teosta: Kiltteydestä kipeät ja Oikein kiltit.

Anna-Liisan mukaan kiltit ovat usein hyvin vihaisia ihmisiä, sillä he eivät näytä tunteitaan vaan patoavat ne sisälleen. Ylikiltit ovat myös mestareita valehtelemaan. Kaikkein ovelimpia he ovat huijaamaan itseään.

– Väärällä tavalla kiltti uskoo itse olevansa rehellinen, hyväntahtoinen ja positiivinen ihminen. Todellisuudessa hän on painekattila, joka voi räjähtää hetkenä minä hyvänsä.

Liian kiltti ajattelee ja toimii ristiriitaisesti. Samaan aikaan kun hän on huomaamaton ja uhrautuva, hän kuitenkin toivoo, että hänen uhrauksensa huomataan. Kiltti voi vähätellä itseään, vaikka sisimmässään ajattelee tekevänsä enemmän kuin muut. Muiden tulisi ylistää, kuinka hyvä ihminen hän on. Kun muut eivät niin tee, seuraa kiukuttelua ja marttyyrikohtauksia.

– Marttyyri pyrkii manipuloimaan läheisiään, vaikkei sitä välttämättä itse tiedostakaan.

Kiltti on supertunnollinen vastuunkantaja mutta toisaalta pelkää vastuuta valinnoistaan. Siksi hänen on helpompaa toteuttaa muiden toiveita kuin tehdä omia päätöksiä. Jos jokin menee pieleen, ei tarvitse katsoa peiliin. Liian kiltti syyttääkin kohtelustaan tai kohtalostaan aina muita tai olosuhteita.

Nainen kuin ovimatto

– Liian kiltit ihmiset saavat minut tuntemaan itseni paskiaiseksi. Heidän kanssaan on mahdotonta tehdä kompromisseja, koska he ovat liian joustavia, Salla, 33, puhisee.

Ylikiltin paradoksi onkin se, että hyväksynnän sijasta heidän toimintansa aiheuttaa lähimmäisissä useimmiten vain ärsytystä.

Jaanalle, 22, tulee usein huono omatunto äitinsä uhrautuvuudesta.

– Joskus huolestuttaa, miten äiti jaksaa, kun hän aina leikkii ovimattoa. Välillä kuitenkin menee hermot. Kaikki kävisi paljon nopeammin, jos hän vain sanoisi rehellisesti, mitä tahtoo, Jaana tuumii.

Oman tahdon ilmaiseminen on ylikiltille kuitenkin lähes mahdotonta, koska hän on tottunut miellyttämään lapsuudesta lähtien. Kaikkiahan meitä kannustetaan pienenä kiltteyteen, mutta miksi toisilla touhu menee överiksi? Usein arvottomuuden siemen on juurtunut mieleen jo varhaislapsuudessa.

– Jos lapsi ei voi luottaa siihen, että kelpaa sellaisena kuin on, miellyttämisestä tulee hänen selviytymiskeinonsa. Liiallisen kiltteyden pohjalla on aina huono itsetunto ja pelko siitä, ettei kelpaa sellaisena kuin on, Anna-Liisa Valtavaara uskoo.

Kiltteyttä ja ylikorostunutta velvollisuudentuntoa pidetään usein juuri vähän varttuneempien naisten ongelmana. Sellaisten kuten esimerkiksi Helenan, 34, äiti. Tämä kävi hyvää hyvyyttään vuosikaudet saunomassa kerran viikossa anoppinsa kanssa, vaikka anoppi oli ikävä ihminen ja piikitteli miniäänsä aina sopivan tilaisuuden tullen. Sama nainen kävi pitkään myös kirjallisuuspiirissä, jossa luettiin epäkiinnostavia kirjoja. Hän ei vain hennonut ilmoittaa, että harrastus ei enää innosta.

Anna-Liisa Valtavaaran mukaan ylikiltteys on miestenkin ongelma. Kiltteys on kuitenkin sen verran epämiehekäs piirre, etteivät miehet puhu siitä yhtä hanakasti kuin naiset.

– Miesten kiltteys näkyy suorittamisena: tehdään töitä, harrastetaan, rakennetaan ja touhutaan hirveästi, ja ansaitaan niin lisäarvoa itselle. Ainainen venyminen, vanuminen ja muiden tahtoon mukautuminen on uuvuttavaa ja katkeroittaa.

Kiltteyden palkka onkin pahimmillaan totaalinen uupumus tai masennus.

Usein myös ajatellaan, että nuorilla on rautainen itsetunto, eikä vääränlainen kiltteys koske heitä. Uusia kilttejä kasvaa kuitenkin koko ajan.

– Nykyään vanhemmilla on paljon työstressiä, kiirettä ja muita ongelmia. Jos lapselle ei ole antaa aikaa, hän voi tuntea itsensä arvottomaksi ja alkaa ajatella, että kaikki muu on häntä tärkeämpää, Anna-Liisa Valtavaara sanoo.

Jälkimaku ratkaisee

Jos äiti on perheessä vuosikaudet silittänyt mukisematta kaikkien sukatkin, muut perheenjäsenet voivat olla siinä uskossa, että hän haluaa tehdä niin.

– Jos ei ole koskaan pyytänyt apua, ei voi olettaa sitä saavansa. Ihmiset eivät ole ajatuksenlukijoita, Anna-Liisa muistuttaa.

Jos kiltti on mestari huijaamaan itseäänkin, niin mistä sitten voi tietää, onko vilpittömästi kiva ja avulias vai haluaako vain miellyttää? Anna-Liisa kehottaa, että ihminen kuuntelisi itseään.

– Miltä tuntuu jälkeenpäin? Onko iloinen, että saattoi helpottaa toisen taakkaa? Vai ajatteleeko, miksi taas minä?

Vääränlaisen kiltteyden tunnistaminenkaan ei vielä riitä. Jotta ylikiltteydestä voi parantua, on opeteltava ottamaan huomioon toisten tunteet mutta samalla on asetettava omia rajoja ja puhuttava omistakin tarpeista.

Liian kilttien läheisiä Anna-Liisa neuvoo tarjoamaan apuaan, vaikka toinen ensin estelisikin. Monen kiltin on kovin vaikeaa ottaa apua vastaan, koska hän ei halua olla vaivaksi.

Työpaikoilla puolestaan on esimiehen tehtävä tarkkailla, että työtehtävät jakaantuvat oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti.

– On ymmärrettävää, jos nuori pätkätyöläinen haluaa varmistaa jatkonsa olemalla innokas ja aktiivinen, mutta fiksu pomo kyllä huomaa, milloin kyse on siitä, ettei työntekijä vain uskalla
sanoa ei.

Videovuokraamon hyllyillä pähkäileviä pariskuntia hän neuvoo käyttämään vuorosysteemiä. Jos toinen päätti viimeksi, seuraavaksi on toisen vuoro.

Susannakin on huomannut, että liiasta kiltteydestä kannattaa pyristellä eroon. Nykyään hänellä on useimmiten mielipide jo leffaherkuistakin.

– Nykyään yritän törkeästi tokaista, että otetaan suklaajäätelöä, koska inhoan lakritsia. Olen huomannut, että ihmiset yleensä arvostavat sitä, että tietää mitä haluaa ja uskaltaa myös sanoa sen ääneen, Susanna kertoo.

Aidosti kiltti:

*Aito, avoin suora ja selkeä.

*Vapaa valitsemaan ja päättämään – mutta ottaa myös vastuun valinnoistaan.

*Osaa puolustaa sekä itseään että muita.

*Osaa myös sanoa ei.

*Arvostaa itseään ja muita.

*Osaa joustaa tilanteen mukaan.

*Osaa olla armollinen, myös itselleen.

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Vierailija

Kertovatko Facebookin pusukuvat onnellisesta suhteesta? ”Jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä”

Turhaa pelleilyä koko f-book. Tuottaa vain yksinkertaisille riippuvuutta. Jos ihminen ei kykene kokemaan itseään elossa olevaksi muutoin, niin voi voi. Mut tää on niin tätä. Suurin osa valehtelee vai onko sen tarkoitus 'valetyytyväisyydellä' nostaa mielialaa? Jos näin on niin sittenhän se voi olla ok. Ihmiset odottaa tykkäyksiä kieli pitkällä.
Lue kommentti

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

jst

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Ärsyyntynyt kirjoitti: Älä kokeile. Avun pyytäjiä jonossa muìsta itsekkäistä syistä. Toisen älyn vähättelyä. Samaa mieltä! Erityiseti turhissa pikkuasioissa apua pyytelevät pelkästään ärsyttävät. Sen sijaan, toisen osaamista ja älykkyyttä VOI arvostaa ottamalla sen huomioon. Yksinkertaisin tapa on kysyä henkilöltä mielipidettä tai kritiikkiä johonkin käsillä olevaan asiaan. Pidä kuitenkin työpaikalla asiat lähinnä työasioina ja siviilissä siviiliasioina.
Lue kommentti