Älä alistu, vaan pane vastaan, jos sinua kohdellaan väärin. Kuva: Shutterstock
Älä alistu, vaan pane vastaan, jos sinua kohdellaan väärin. Kuva: Shutterstock

Kyvyttömyys ilmaista vihaa on usein ylikiltin ihmisen ongelma. Onneksi vihaa voi opetella ilmaisemaan, vaikkei sitä hetkessä opikaan.

Sinua syytetään tai kohdellaan muuten kaltoin, mutta jäät suu auki ja nielet kaiken. Myöhemmin tajuat, että olisi pitänyt reagoida, mutta et vain kyennyt puolustautumaan. Kuulostaako tutulta? Jos kuulostaa, kyse on ehkä siitä, ettet osaa ilmaista vihaasi.

Terapeutti-kirjailija Tommy Hellsten on puhunut kirjoissaan ja haastatteluissa, että moni on oppinut vihan olevan kielletty tunne. Turhaan.

– Usein ymmärretään, että viha on rakkauden vastakohta. Mutta se on rakkauden toiset kasvot. Jos ihmisessä on rakkautta, hän on äärettömän valpas reagoimaan, jos häntä itseään tai jotain toista kohdellaan väärin. Rakkaus siis reagoi vihalla spontaanisti silloin, kun vääryys tapahtumassa, Hellsten on sanonut Maria Jungnerin radio-ohjelmassa Yle Puheessa.

”Kiltteys on hyvä asia, mutta se ei saa tapahtua oman itsensä kustannuksella.”

Pahimmillaan kyvyttömyys ilmaista vihaa johtaa siihen, että viha patoutuu sisälle ja muuttuu pahaksi oloksi. Se taas voi johtaa siihen, että ihminen lamaantuu, menettää ilon ja masentuu.

– Kyvyttömyys ilmaista vihaa on usein kroonisesi kiltin ihmisen ongelma. Kiltteys on hyvä asia, mutta se ei saa tapahtua oman itsensä kustannuksella, Hellsten on selittänyt.

Hellsten uskoo, että selän takana puhuminen esimerkiksi työpaikoilla johtuu usein siitä, että vihaa ei pureta heti. Ei ilmaista, jos itsensä yli kävellään tai kohdellaan epäoikeudenmukaisesti. Tällöin syntyy monesti kuppikuntia, jossa pahaa oloa puretaan selän takana. Tämä ei kuitenkaan johda mihinkään hyvään ja rakentavaan. Jos sille ihmiselle, joka on toiminut väärin, ei ilmaista, että tämän käyttäytyminen ei sovi, ongelman ratkaisu ei etene eikä näin myöskään ikinä selviä. 

Vihaa voi kuitenkin opetella ilmaisemaan. Sitä ei opi hetkessä, Hellstenin neuvoilla siinä voi päästä eteenpäin.

1. Tiedosta ja hyväksy se, jos olet ylikiltti.

2. Hyväksy myös, että viha on rakentava tunne, jolla ilmoitetaan, että minun ylitseni ei kävellä. Jokaisella on oikeus puolustautua, jos kohdellaan väärin. Vasta sen jälkeen, kun hyväksynyt ylikiltteyden ja sen, että viha on luonnollinen tunne, voi alkaa harjoitella, miten vihaa ilmaistaan.

3. Jos joku ihminen – olipa se esimies, alainen, kumppani, ystävä tai tuntematon – käyttäytyy sinua kohtaan huonosti vaikka torstaina, saatat vasta lauantaina oivaltaa, että sinun olisi pitänyt reagoida. Mutta kun alat harjoitella ilmaisemaan vihaa, jossain vaiheessa saatat tajuta jo perjantaina, että sinun olisi pitänyt reagoida. Ja myöhemmin huomaat ehkä jo samana päivänä epäoikeudenmukaisen käytöksen. Lopulta, kun olet sisäistänyt sen, että sinulla on oikeus ilmaista vihaa, reagoit jo sillä hetkellä, kun vääryys tapahtuu ilman, että sinun tarvitsee edes ajatella sitä.

Listasimme aikaisemmin neljä esimerkkiä, miksi vihan ilmaisemisesta on hyötyä. Lue juttu täältä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Elina Tanskasen mukaan ennen eroa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti, voisiko tilanteelle tehdä jotain. 

Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä. Samaan aikaan moni valittelee, ettei kumppania kiinnosta sänkytouhut eikä petipuolella tapahdu asioita, jotka saisivat innostumaan.

Mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Kuinka pitkään ”huonoa seksiä” pitää kestää? Saako toisesta erota sen vuoksi, ettei ole tyytyväinen seksielämäänsä?

Seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskasen mukaan saa.

 – Olisi vanhanaikaista sanoa, että parin pitää pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Isot ongelmat seksuaalisuuden alueella heijastuvat muillekin osa-aluille ja lopputuloksena voi olla suhde, jossa on kaksi onnetonta ja omalla tavallaan kärsivää osapuolta. Kun tuntuu siltä, että kaikki kivet on käännetty ja näkökulmat katsottu eikä mikään auta, on ihan hyväksyttävää erota.

Mieti, ennen kuin kaikki loppuu

Tanskanen painottaa, että jokaisen pitää parisuhdettaan punnitessa aina pohtia tilannetta omalta kantiltaan. Joskus toivottomaltakin tuntuva tilanne korjaantuu, kun siihen kiinnitetään oikeanlaista huomiota.

Ennen eroa Tanskanen kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa tuntemuksista ja miettimään ajan kanssa, voisiko tilanteelle tehdä jotain.

– Kannattaa etsiä yhteistä maastoa. Siinä voi auttaa esimerkiksi keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa. Hän voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia, Tanskanen kertoo.

”Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta.”

Ei ole myöskään tavatonta, että ”huonon seksin” syyksi paljastuu jokin ihan muu kuin itse petipuuhat.

– Parisuhteen muu tilanne ja elämäntilanne ylipäätään näkyy hyvin herkästi seksin ja seksuaalisuuden alueella. Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta, Tanskanen kertoo.

Erilaiset halut pöydälle!

Joskus seksi voi tuntua kehnolta sen takia, että kumppaneilla on yksinkertaisesti eri toiveet petipuuhista.

– Toinen kumppaneista saattaa tykätä kinkystä seksistä mutta toinen ei ollenkaan. Siinä vaiheessa pitää miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään toisen vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu koko ajan enemmän vaihtoehdosta, jossa yksiavioinen suhde avataan. Silloin kumppanit voivat yhteisestä sopimuksesta harrastaa seksiä myös muiden kanssa. 

”Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.”

Tanskasen mukaan osalle avoin suhde voi tuoda avun, kun seksielämä ei tavalla tai tyydytä.

– Se on yksi ratkaisu muiden joukossa, mutta se ei toimi kaikille. Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.

Avainasemassa paremman seksielämän saavuttamisessa on muutenkin keskusteleminen. Tanskanen muistuttaa, ettei kumppani saa koskaan painostaa ylittämään toisen rajoja.

– On kuitenkin eri asia, että uudet kokeilut ujostuttavat, kuin se, että kokeilu rikkoo selkeästi omia rajoja. On myös eri asia harmitella sitä, että jää vaille jotain hiukan kaipaamaansa asiaa kuin se, ettei voi toteuttaa itseään seksuaalisesti ollenkaan.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.