”Tämä on minulle oma hetki, jolloin kukaan ei vaadi mitään”, kahden teinin äiti Jaana Jääskeläinen sanoo.

Kumpi on sinulle tärkeämpi: kampaaja vai gynekologi? Aivan. Luottokampaajan tuolissa paranevat tukkatyyli, sydänsurut ja maailma.

Kello 11:45 Pientä piristystä

– No hei hei! Mitäpä laitetaan?

Parturi-kampaaja Elina Laaksonen aloittaa perinteisellä kysymyksellä, kun Aija Tolvanen istuutuu hänen tuoliinsa. Aija on tänään Elinan ensimmäinen asiakas.

Vasta varttia aiemmin Elina on avannut kampaamonsa Amelinan, valinnut radiosta sopivan neutraalin kanavan ja säätänyt äänenvoimakkuuden niin, että asiakkaan kanssa kuulee jutella. Järvenpään keskustassa sijaitsevassa kampaamossa käy asiakkaita aina kaksivuotiaista seitsenkymppisiin.

– Se tavallinen, taas. Tyviväri ja siistitään, Aija sanoo ja kurottelee kohti lehtihyllyä.

Oikeastaan Elinan ei tarvitsisi kysyä Aijalta mitään. Tukkatyylin lisäksi Elina tietää Aijasta paljon muutakin: hänen lapsistaan, lastenlapsistaan ja koiranpennustaan, joka tykkää pureskella italialaisia nahkasohvia kaatopaikkakuntoon. Aija on käynyt Elinalla kuuden viikon välein kymmenen vuoden ajan, pari tuntia kerrallaan. Siinä ajassa ehtii kyllä tutustua.

Sanotaan, että taksikuskit tietävät kaikesta kaiken, koska kuulevat ja näkevät työssään niin paljon. Samanlainen ammattikunta on kampaajat. Myös he tapaavat työssään paljon ihmisiä, ja sen lisäksi heille uskoudutaan. Jos haluaa tietää, mitä suomalaisille naisille kuuluu, sitä kannattaa kysyä kampaajilta.

– Pannaanko kuitenkin myös vähän raitaa? Kirkastaa sävyä, Elina ehdottaa.

– Tästä mä tykkään Ellussa! Se osaa ehdottaa aina jotain pientä piristystä, jota en olisi itse keksinyt. Hänellä pysyy sakset käsissä, ja muutenkin meillä kemiat natsasivat heti, Aija kertoo.

”Tässä saa olla yhtä aikaa terapeutti, psykologi ja avioliittoneuvoja.”

Ihana ja paras. Sellaisilla sanoilla vakioasiakkaat sosiaalista Elinaa luonnehtivat. Juuri tällaisia Amelinan kaltaisia kampaamoja on Suomessa paljon, ja niistä moni toivoo löytävänsä oman eli­nansa. Luottokampaaja on naisille tärkeä, elämää helpottava ihminen.

Kampaaja saa olla työssään korvana monenlaisille huolille. Sopivan tavalliseen kampaamoon jokainen uskaltaa tulla ihan sellaisena kuin on.

– Kyllä tässä saa olla yhtä aikaa terapeutti, psykologi ja avioliittoneuvoja, Elina nauraa.

 

Hiuksia pestessään Elina yrittää olla hiljaa, jotta asiakas saisi nauttia.

 

Klo 12:30 Julkkisjuoruja ja omia hetkiä

Elina on siirtynyt sutimaan vaalennusainetta Aijan juurikasvuun ja Aija selaamaan Seiskaa. Siihen muutkin asiakkaat aina ensimmäiseksi tarttuvat.

– Moni kokee tarpeelliseksi mainita, että eivät tietenkään yleensä lue sitä. Ihan kampaajalla vain, Elina virnistää.

Viime päivinä asiakkaiden kanssa on päivitelty muun muassa Katariina Sourin naissuhdetta.

– Nykäsestä ei ole tainnutkaan olla nyt mitään vähään aikaan, Aija tuumaa väliin.

Kuuma puheenaihe Amelinassa on myös Antti Tuisku: poppari on rakentanut hulppean talon Järvenpäähän. Kenen kanssa, sekin kyllä kaupungilla tiedetään. Mutta sitäpä ei ole kerrottu edes lehdissä!

Toki hiustenlaiton lomassa puhutaan paljon vakavammistakin ajankohtaisista aiheista: maahanmuuttajista, taloustilanteesta, yt-neuvotteluista ja irtisanomista.

– Kyllä ihmiset ovat nyt kovasti huolestuneita, Elina huokaa.

”Ankeina aikoina itsensä hemmottelusta tulee entistä tärkeämpää.”

Huono taloustilanne on toistaiseksi näkynyt täällä vähän. Vain osa vakioasiakkaista on pidentänyt käyntiväliään. Tukkaa on kuitenkin leikattava lamankin aikana.

– Ja ehkä ankeina aikoina pienestä itsensä hemmottelusta tulee entistä tärkeämpää, Elina miettii.

Aija ei ole käyntitahtiaan harventanut, vaikka eläkkeellä tulot ovat pienentyneet. Päinvastoin. Kun Aija jäi eläkkeelle kokin työstään, hän saattoi pätkäistä pitkän tukkansa reilusti lyhyemmäksi, koska sitä ei enää tarvinnut saada kiinni. Polkka vaatii kuitenkin useammin huoltoa kuin pitkät hiukset.

– Iän myötä piirteet valuvat alaspäin, ja pitkä tukka vain korostaa vaikutelmaa, Elina sanoo.

– Se on se gravitaatio. Kun täytin 65, lapsenlapseni kysyi, että onko kiva olla noin vanha? No, ei ole! Aija puuskahtaa.

– Älä nyt. Sullahan on hirveästi kaikenlaista kivaa elämässä, matkustelet ja puuhaat lastenlasten kanssa. Monihan sanoo, että eläkkeellä se elämä vasta alkaa, Elina toppuuttelee.

– Näistä käynneistä saan niin paljon muutakin kuin kivan tukan. Säästän sitten jostain muusta. Tämä on sellainen oma hetki, Aija sanoo.

 

Aija Tolvanen on entinen kokki. Pitkä tukka lyheni radikaalisti eläkkeellä, kun hiuksia ei enää tarvinnut saada kiinni. (kaksi kuvaa tästä)

 

Klo 13:00 Heipat mieshuolille

”Jokainen asiakas on tähti, joka ansaitsee ihanan hemmotteluhetken”, lukee seinälle kiinnitetyssä julisteessa.

Amerikkalainen psykologi Barry Schwartz kirjoittaa Why We Work -kirjassaan, että kampaajat ovat yksi työhönsä tyytyväisimmistä ammattiryhmistä. Siihen on syynsä. Kampaajat ratkaisevat ongelmia, pääsevät käyttämään luovuuttaan ja näkevät työnsä tuloksen heti. Ja mikä parasta: he saavat tehdä ihmisiä iloisiksi.

Iloisia ihmisiä tulee ulos myös viereiseltä vastaanotolta. Ovella kilahtelee tämän tästä, sillä samassa tilassa vastaanottoaan pitää myös kosmetologi Anna-Mari Toivonen. Tuuhearipsisen naisen silmäkulmassa välkehtii pikkuruinen timantti. Aitoa Swarowskia.

– Sinne jäi taas mieshuolet, räpsyripsi huikkaa poistuessaan.

Elina tarjoaa Aijalle kahvia.

– Tavallista kiitos, mutta ei sitten mitään herkkua tällä kertaa. Viimeksi livahti ihan vahingossa suuhun, Aija vastaa.

Vielä kymmenen vuotta sitten oli hyvä, jos kampaamokäynnillä sai lasin vettä. Nyt on erikoiskahveja – täälläkin espressoa ja cappuccinoa – ja kupin kyljessä usein myös pieni keksi tai konvehti. Hienoimmissa kampaamoissa saatetaan tarjota lasillinen kuohuvaa. Kampaajakäynti on hemmottelua ja omaa aikaa, josta on ihana nautiskella.

Mutta nyt on sanottava vau, sillä Aija alkaa olla valmis. Sileä polkka on jäätävän tyylikäs, ja väri hehkuu monivivahteisena. Aijankin on vaikea piilottaa muikeaa ilmettään. Kassalla hän varaa seuraavan ajan kuuden viikon päähän.

 


Klo 14 Tauko ja paperihommia

Keskipäivän tunnit ovat aina hiljaisimpia. Elinalle on tullut peruutus, joten hän ehtii poikkeuksellisesti pitää kunnon ruokatauon. Yleensä Elina vain haukkaa nopeasti jotain värin vaikutusajalla. Kysytyimpiä ilta-aikoja Elina ei kahden pienen lapsen äitinä halua tehdä kahta iltaa enempää viikossa.

Tätä työtä Elina on halunnut tehdä siitä lähtien, kun hän sai pikkutyttönä joululahjaksi kampauspäänuken. Oman liikkeensä Elina ja Anna-Mari Toivonen perustivat puolitoista vuotta sitten ollessaan molemmat äitiyslomalla. Oman yrityksen alkutaipaleella Elina saattoi peruutuksen sattuessa laittaa ulos Vapaita aikoja heti -kyltin. Nyt, kun asiakaskunta on vakiintunut, hän käyttää tauon paperitöiden ja tuotetilausten tekemiseen. Aina löytyy myös järjesteltävää tai siivottavaa – yrittäjä kun hoitaa kaiken itse tiskeistä lähtien.

Ennen omaa liikettä Elinalla oli osa asiakaskunnasta jo valmiina, sillä aikaisemmin hän työskenteli vuokratuolilla toisessa kampaamossa Järvenpäässä. Moni vanha asiakas seurasi Elinaa.

”Ei se kampaajia loukkaa, jos asiakas käy välillä vieraissa.”

Ihmiset ovat yleensäkin uskollisia kampaajasuhteissaan. Tutun kampaajan perässä voidaan kulkea jopa toiseen kaupunkiin asti, ja luottokampaajan äitiysloma voi olla paha paikka.

– Jos joku on välissä käynyt jossain muualla, hän voi olla siitä nolona. Mutta ei se meitä kampaajia loukkaa, jos asiakas käy välillä vieraissa, Elina vakuuttaa.

Uransa alussa Elina työskenteli isossa ketjukampaamossa Helsingin keskustassa. Tahti oli hektinen: Elinalla saattoi olla kaksikin asiakasta yhtä aikaa. Toista leikattiin, kun toisella vaikutti väri.

– Se oli loistava paikka oppia, mutta muuten en oikein viihtynyt. Ei siellä voinut keskittyä asiakkaisiin, kun 18 fööniä huusi ympärillä. Ihmisetkin olivat paljon jäykempiä ja kiireisempiä kuin täällä.

Klo 16:30 Gynekologia tärkeämpi

– Ootko töistä suoraan tulossa, Elina huikkaa, kun Jaana Jääskeläinen astuu sisään.

Sieltähän Jaana, suoraan Helsingin-junalta. Jaana käy kampaajalla viiden viikon välein, sillä asiakaspalvelutyössä on tärkeää näyttää aina huolitellulta.

– Eilen kävin laittamassa kynnet, tänään on sitten tukan vuoro. Mies voivottelee, kun auton vuosihuolto maksaa 250 euroa. Tietäisipä, paljonko emännän kuukausihuollolle tulee hintaa, Jaana nauraa peruuttaessaan Elinan penkkiin.

 

Emännän kuukausihuolto käynnissä! Jaana Jääskeläinen saa väriä hiuksiin ja kulmiin.

Elina kyselee kuulumisia, ja Jaana sadattelee influenssaa ja huuliherpestä. Hänkin on käynyt Elinalla kohta kymmenen vuotta.

Mutta jos asiakas ei olisi ollut tuttu, Elina olisi voinut aloittaa mieluummin kysymyksellä: Ootko vapaapäivällä? Siitä pääsee yleensä jatkamaan helposti työhön. Siitä se tutustuminen sitten lähtee.

”Yleensä huomaa jo ovelta, jos asiakas ei ole yhtään juttutuulella.”

Sää on myös aina varma ja turvallinen aihe uuden asiakkaan kanssa, se opetettiin jo Elinalle jo koulussa. Samalla asiakaspalvelukurssilla kerrottiin sekin, että empatiakyky ja kuuntelutaito ovat tärkeitä ominaisuuksia kampaajalle.

– Pitää olla myös herkkä aistimaan toisen tunnelmia. Mutta kyllä sen yleensä huomaa jo ovelta, jos asiakas ei ole yhtään juttutuulella, Elina sanoo.

Useimmiten he kuitenkin ovat. Mikä siinä onkin, että kampaajalle, periaatteessa vieraalle ihmiselle, alkaa helposti vuodattaa omia asioitaan? Johtuuko se siitä intiimistä tilanteesta, jossa ollaan? Amelinassakin on mukavan rauhallista, jollei lasketa kaiuttimista kuuluvaa Cheekin vaimeaa huutoa. Eikä ole muita kuulemassa kuin Elina vain. Vai onko se kosketus, joka saa luottamaan toiseen? Elinallekin on kerrottu omista ja lasten sairauksista, parisuhdeongelmista ja monista muista murheista.

Jaanalla on vastaus.

– Kyllähän siinä tulee tutuksi, kun pitkään käy. Olen alkanut pitää Elinaa ystäväni, koska näen häntä kuten monia kavereitani. Luottamuskin on tärkeää. Tiedän, että jos jotain kerron, se ei leviä täältä mihinkään. Helpommin minä gynekologia vaihdan kuin kampaajaa!

Kampaajalle voi olla helppo avautua siksikin, että hän on sopivasti oman lähipiirin ulkopuolinen. Vaikka välit kampaajan kanssa olisivat läheiset, kyse on kuitenkin asiakassuhteesta. Kampaaja ei tarjoile ratkaisuja, ota kantaa tai esitä hankalia kysymyksiä vaan lähinnä kuuntelee ja myötäilee.

 

Parturi-kampaaja Elina Laaksonen ja kosmetologi Anna-Mari Toivonen perustivat oman liikkeen puolitoista vuotta sitten.

Klo 18:30 Mieslettejä ja lapsijuttuja

Mutta miten ihmeessä Elina muistaa kaikkien asiat? Kirjaako hän koskaan ylös yksityiskohtia asiakkaista muistaakseen, mistä kenenkin kanssa kannattaa jutella?

– No en todellakaan. Tekeekö joku niin?

– Tekee, tietää päivän viimeinen asiakas Milla Sorvoja.

– Kerran näin vahingossa yhdellä kampaajalla lunttivihon. Tuli jotenkin huijattu olo, vaikkei siinä mitään pahaa pitäisi ollakaan.

Asiakkaan värireseptin Elina kuitenkin kirjaa ylös, jotta muistaa seuraavalla kerralla, mitä viimeksi laitettiin. Nytkin hän lunttaa Millan reseptiä. Milla on tilannut ”perussetin” eli leikkauksen ja värin.

Se on paketti, jonka useimmat asiakkaat yhä ottavat, vaikka esimerkiksi monet bloggaajat ovat innostuneet välttelemään kemikaaleja ja kasvattamaan omaa hiusväriä.

Elina on valinnut kampaamoonsa parabeenittomat tuotteet, mutta muuten Järvenpäässä ei tiedetä oman värin kasvatustrendistä. Suomalaiset värjäävät hiuksiaan eurooppalaisia siskojaan enemmän. Ehkä siksi, että monella on hieno hiuslaatu. Väri tuo siihen vähän ryhtiä.

”Miesletti! Voi olla, että sitä villitystä saadaan vielä odottaa.”

Järvenpäässäkin muotia ovat liukuvärjäykset, pastellit ja granny-harmaa. Miehillä ananasmallinen leikkaus alkaa olla jo out, nyt päälliosan pitää antaa kasvaa niin, että sen saa kiinni.

– Maailmalla pitkä osa palmikoidaan jo ranskanletille. Se on varmaan seuraavaksi sitten meilläkin, Elina ennustaa.

Milla näyttää epäuskoiselta.

– Miesletti! Voi olla, että sitä villitystä saadaan vielä täällä odottaa.

Milla on Elinan vakioasiakkaita, joka alkoi käydä Elinalla nelisen vuotta sitten. Jutunaihe on aina selvä: lapset. Naisilla on samanikäiset esikoiset, ja alun perin he tutustuivatkin vauvamuskarissa. Tänäänkin nauretaan pienille tyttärille, joita rakkausjutut ovat jo alkaneet kiinnostaa.

– Tyttö kysyi eilen, että äiti, riittäähän mullekin varmasti aviomiehiä!

Kaksikon juttu jatkuu Elinan työvuoron loppuun asti. Edessä on vartin ajomatka kotiin. Se on Elinalle hyvä siirtymäriitti, jonka aikana ehtii nollata ajatukset.

Voisi kuvitella, että kahdeksan tunnin rupattelun jälkeen ei taatusti tee enää mieli puhua kenellekään.

– Meillä on koko perhe niin kovia puhumaan, ettei minun onneksi hirveästi edes tarvitse, Elina sanoo.

– Eikä se mene ihan niin, että vain minulle vuodatetaan. Saanhan minä itsekin asiakkailta, kun voin jutella heille omista asioistani. Asiakkaat saattavat kysyä minulta hyvinkin henkilökohtaisia aina synnytyksestäni lähtien.

Siksi kampaamon tuoliin istahtaneet tulevat mieleen vapaallakin. Mitähän sille yhdelle kuuluu sairastumisensa jälkeen?

Kehtaisiko laittaa tekstarin?

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Vierailija

Kertovatko Facebookin pusukuvat onnellisesta suhteesta? ”Jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä”

Turhaa pelleilyä koko f-book. Tuottaa vain yksinkertaisille riippuvuutta. Jos ihminen ei kykene kokemaan itseään elossa olevaksi muutoin, niin voi voi. Mut tää on niin tätä. Suurin osa valehtelee vai onko sen tarkoitus 'valetyytyväisyydellä' nostaa mielialaa? Jos näin on niin sittenhän se voi olla ok. Ihmiset odottaa tykkäyksiä kieli pitkällä.
Lue kommentti

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

jst

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Ärsyyntynyt kirjoitti: Älä kokeile. Avun pyytäjiä jonossa muìsta itsekkäistä syistä. Toisen älyn vähättelyä. Samaa mieltä! Erityiseti turhissa pikkuasioissa apua pyytelevät pelkästään ärsyttävät. Sen sijaan, toisen osaamista ja älykkyyttä VOI arvostaa ottamalla sen huomioon. Yksinkertaisin tapa on kysyä henkilöltä mielipidettä tai kritiikkiä johonkin käsillä olevaan asiaan. Pidä kuitenkin työpaikalla asiat lähinnä työasioina ja siviilissä siviiliasioina.
Lue kommentti