Äidin ja tyttären suhde ei ole koskaan täysin mutkaton. Aikuiselle äiti ei enää ole auktoriteetti, ja tytär voi oppia irti äidin tapojen ja mielipiteiden aiheuttamasta syyllisyydestä.

Colourbox

Vai että tuollaisen ratkaisun sinä nyt sitten teit, äiti lausahtaa
puhelimeen. Tytär langan toisessa päässä hermostuu heti. Eikö äidin äänessä vain olekin tuomitseva sävy? Taasko se yrittää ohjailla ratkaisujani? Miten ärsyttävää! Ja kuitenkin – olenko sittenkin valinnut väärin?

Harvassa ovat ne äidit ja tyttäret, joiden suhde olisi täysin mutkaton. Äidin mielipiteet ovat omiaan herättämään ärtymystä ja huonoa omaatuntoa aikuisissa tyttärissä.

– Rakkaus, viha ja syyllisyys ovat keskeisimmät tunteet, jotka
leimaavat naisten suhdetta äitiinsä, sanoo kouluttaja Meri Saarnilahti-Becker.

Syyt piilevät varhaislapsuuden kokemuksissa.

– Äiti on pikkulapsen tarpeiden tyydyttäjä. Äidiltä saatu hyväksyntä on pienelle lapselle elämän ja kuoleman kysymys. Siksi lapsi tarkkailee jokaista äidin katsetta, elettä ja sanaa ja miettii, hyväksyykö äiti hänet nyt.

Tyttöjen asemaa mutkistaa se, että heidän kasvatuksessaan korostetaan tottelevaisuutta. Saarnilahti-Becker selittää, että kulttuurissamme suurimpia syntejä on tottelemattomuus vallanpitäjiä – siis myös vanhempia – kohtaan.

– Murrosiässä tytötkin yrittävät irtautua vanhempiensa käskyvallasta. Koska tottelemattomuudesta seuraa rangaistus, tytöt oppivat välttämään tottelemattomuutta ja palaavat äitinsä käskyvallan alle.

Suhteen voi korjata

– Suhde ei ole terve, jos aikuinen tytär suostuu olemaan äitinsä vallassa, Saarnilahti-Becker sanoo.

Jos tytär antaa äitinsä syyllistää itseään, hän jää suhteessa ikuisesti pikkulapsen rooliin. Siksi moni nainen kokee taantuvansa äitinsä seurassa ja siksi äidin sanomiset ärsyttävät ja syyllistävät niin helposti. Ellei tytär selvitä äitiin kohdistuvia
vaikeita tunteita, suhde säilyy samanlaisena äidin kuolemaan
asti, Saarnilahti-Becker varoittaa.

Äidin ja tyttären konfliktit syntyvät tavallisesti siitä, että tytär
elää toisin kuin äiti toivoisi. Äiti purkaa pettymystään pienillä, kielteisillä kommenteilla.

– Tyttäret taas pyrkivät alitajuisesti miellyttämään äitiauktoriteettia, vaikka todellisuudessa aikuinen ei tarvitse enää mihinkään äitinsä hyväksyntää. Aluksi voi tuntua vähän kurjalta, että äiti on pettynyt, mutta kyllä aikuinen sen oppii kestämään!

Kouluttajan mielestä suhde on mutkikas niin kauan, kun tyttärellä on lapsen odotuksia äitiään kohtaan. Kun tytär lakkaa odottamasta äidin hyväksyntää, suhde muuttuu heti.

Tulehtuneen äiti–tytär-suhteen korjaaminen vaatii työtä, mutta se on mahdollista. Ikääntyvä äiti kykenee harvoin kohtaamaan niitä tunteita, joita hän tyttäressä herättää. Siksi tyttären on tehtävä työ yksin päänsä sisällä.

– Tyttären on kohdattava rehellisesti omat tunteensa, myös viha. Lapsi saa vihata vanhempiaan. Viha kannattaa käsitellä, jottei se muutu masennukseksi.

Tärkeää on miettiä myös sitä, mitä itse elämältään haluaa.Muuten noudattaa helposti jonkun toisen, usein juuri äidin, tahtoa.

Selvitä välit parisuhteen vuoksi

Äidin ja aikuisen tyttären suhde on Saarnilahti-Beckerin mielestä parhaimmillaan kahden, itsenäisiä päätöksiä tekevän ja toisiaan kunnioittavan aikuisen suhde.

Meri itse on käsitellyt suhteensa sekä 85-vuotiaaseen äitiinsä että 36-vuotiaaseen tyttäreensä, mutta se tapahtui vasta, kun hän oli 51-vuotias. Siihen asti Meri sanoo vain ihmetelleensä hankalia tunteitaan äitiään ja tytärtään kohtaan.

– Onneksi tyttärenikin innostui miettimään välejään minuun. Nyt suhteemme on aivan toisella tolalla! Kumpikaan ei sekaannu toisen elämään, mutta osaa tarjota apua. Välillemme on kehittynyt ystävyyttä.

Äitisuhteen selvittäminen on tärkeää myös parisuhteen vuoksi.

– Jos tytär kohdistaa kumppaniinsa samoja tunteita ja odotuksia kuin lapsena äitiinsä, hän on nainut äitinsä!

Mikä avuksi, kun...

Äiti kärttää lapsenlapsia

"Minä ja äiti olemme läheisiä, mutta hänen toiveensa tulla mummoksi on alkanut kalvaa suhdettamme. Vaikka elän avoliitossa, emme ole mieheni kanssa vielä valmiita hankkimaan jälkikasvua. 

Äiti huokailee dramaattisesti, jos törmäämme mummoon lastenlastensa kanssa. Ja auta armias, kun joku hänen ystävistään saa lapsenlapsen! Huomaan raivostuvani joka kerta, kun äiti ottaa lapsenlapset puheeksi.

Toisinaan väitän, etten edes halua lapsia, vaikka todellisuudessa niitä toivoisinkin – sitten joskus. Tunnen tilanteesta syyllisyyttä, sillä en tiedä, pystynkö täyttämään äitini haavetta pitkään aikaan." Heini, 27

Meri neuvoo: Heini pohtii, pystyykö hän täyttämään äitinsä haavetta. Se on mahdoton ja turha tehtävä! Äidin on täytettävä omat haaveensa, Heinillä ei sitä velvollisuutta ole. Tyttären on sanottava äidilleen, että hän tekee lapset juuri silloin, kun hänelle itselleen sopii. Heinin kannattaa myös napakasti pyytää äitiään lopettamaan turha jorina.

Lieneekö äidin toiveiden pohjalla kateus ystäviään kohtaan? Itse hän tuskin pystyy sitä myöntämään, mutta asian ymmärtäminen saattaa helpottaa Heinin suhtautumista äidin puheisiin.

Heinin kannattaa myös miettiä, mihin äidin puheet hänessä oikein kolahtavat. Miksi aihe on hänelle niin arka, että hän vihastuu keskustelun alkaessa?

Mitenkäs ne nimipäiväkortit?

"Äiti vihjailee jatkuvasti, että saisin pitää enemmän yhteyttä vanhoihin sukulaisiini. Hän kyselee, että olenko muistanut lähettää tädille nimipäiväkortin ja tokaisee sitten, että en varmaan ole ehtinyt.

Teen parhaani hoitaakseni välejäni sukulaisiin, mutta en ehdi
raapustaa nimipäiväkortteja. Juuri aikuistunut tyttäreni on muuttanut ulkomaille. Huomaan itse muistuttelevani, että hänen täytyisi lähettää kortteja iäkkäille sukulaisille. Tästä tyttäreni raivostuu, mutta varmaan hänkin siirtää syyllistämisen perinteen omalle lapselleen." Helena, 45

Meri neuvoo: Itsenäistyminen lapsuuden auktoriteeteista
tarkoittaa muun muassa sitä, että tytär päättää itse, kehen ja
miten usein hän pitää yhteyttä.

Jos Helena haluaa katkaista syyllistämisen kierteen, hänen kannattaa puraista kieltään joka kerta, kun hän tahtoisi muistuttaa tytärtään korteista. Onko syynä kierteen jatkumiseen se, ettei Helena osaa irrottaa ohjaksia lapsestaan, niin kuin ei hänenkään äitinsä ilmeisesti osaa irrottaa ohjaksia Helenasta?

En viihdy äitini seurassa

"Asun kaukana vanhemmistani. Työ ja parisuhde pitävät minut kiireisenä, enkä ehdi käydä lapsuudenkodissani kovin usein. En
myöskään viihdy siellä, sillä välini äitiin ovat etäiset. Meillä ei ole
juuri puhuttavaa toisillemme, ja minusta tuntuu hankalalta kertoa äidille tunteistani tai suunnitelmistani.

Aina, kun puhun äitini kanssa puhelimessa, hän kysyy syyllistävällä äänensävyllä, että milloinkas olen ajatellut tulla käymään. Tunnen piston sydämessäni, kun vastaan, että ihan lähiaikoina en taida ehtiä.

Kun sitten vierailen vanhempieni luona – mikä tapahtuu pari
kertaa vuodessa – äiti ei tunnu nauttivan läsnäolostani. Hän ei koskaan ehdota yhteistä tekemistä. Silti hän huokailee syyllistävästi, jos käyn vaikka tapaamassa entisiä koulukavereitani ja viivyn hänestä liian pitkään.

Lähtiessäni hän toteaa aina teatraalisesti, että nyt sä jo sitten lähdet, eipä kestänyt pitkään tämäkään harvinainen vierailu." Eve, 26

Meri neuvoo: Miksi Evelle tulee syyllinen olo siitä, ettei hän viihdy äitinsä seurassa? Syyllistyykö hän, jollei viihdy jonkun
muun kanssa? Tuskinpa vain!

Tosiasia on, ettei aikuisen tyttären tarvitse viihtyä äitinsä seurassa. Evellä ei myöskään ole velvollisuutta viihdyttää äitiään. Se on äidin oma tehtävä.

Even äiti käyttää valtaa heittäytymällä marttyyriksi. Hän ei ole onnistunut rakentamaan tyttäreensä rakkaudellista suhdetta, ja nyt hän on vastatusten seurausten kanssa.

Even on mietittävä, miksi hän haluaa miellyttää äitiään. Tarvitseeko hän johonkin tätä valtapeliä? Vetääkö se ehkä puoleensa, koska se tuntuu tutulta ja turvalliselta? Even kannattaa selvittää asia itsensä kanssa, ennen kun hän seuraavan kerran käy äitinsä luona.

Tilannetta voi helpottaa myös se, että Eve lakkaa tulkitsemasta jokaista äitinsä hengähdystä. Ei tarvitse miettiä, mihin äiti pyrkii, kun hän kysyy seuraavan vierailun ajankohtaa. Eve voi vain vastata hilpeästi, että en kuule tiedä.

Hermostun vähästä

"Poden huonoa omaatuntoa siitä, että hermostun äidilleni usein pienimmästäkin syystä. Äitini on jo sen verran iäkäs, että hän unohtelee helposti asioita tai juuttuu jaarittelemaan jostakin minun mielestäni aivan turhasta. Minua se ärsyttää.

Välillä jaksan olla kärsivällinen, välillä taas tiuskahdan aivan mitättömästä asiasta. Yritän muistaa, ettemme kumpikaan ole enää ihan nuoria, mutta silti valahdan tuon tuostakin takaisin lapsellisen, kiukuttelevan teinin osaan." Anna, 29

Meri neuvoo: Tilanne on tyypillinen silloin, kun äiti alkaa vanheta ja hänen muistinsa heiketä. Tyttärellä on selkeä kuva siitä, millainen äidin pitäisi olla. Kun äiti ei kykene samaan kuin aiemmin, tyttären sisäiselle lapselle saattaa tulla tunne, että hänen turvallisuutensa on uhattu.

Tyttären tunteet johtuvat ristiriidasta odotusten ja todellisuuden välillä. Annan on vaikea myöntää itselleen, että tällainen äiti nyt on. Todennäköisesti hän rakastaa sitä haave- ja muistikuvaa, joka hänellä on lapsuutensa äidistä. Jos Anna kykenee hyväksymään äitinsä nykyisen olemuksen eli sen, että äiti on muuttunut vanhaksi ja unohtelevaiseksi, ärtymys vähenee.

Annan olisi hyvä luopua epärealistisista odotuksista äitiään
kohtaan. Jos hän välittää vanhenevasta äidistään niin paljon, että tahtoo olla tämän kanssa, se on tietenkin hienoa – mutta Annan täytyy tehdä se siksi, että hän itse haluaa eikä siksi, että saisi äidiltään kiitosta tai hyväksyntää.

Äiti on liian kiltti

"Äitini on hirmu kiltti ja ihana ihminen. Välillä ajattelen, että hän
ei uskalla sanoa minulle, mitä todella ajattelee. Mietin, käytänkö
hänen avuliaisuuttaan jopa hyväkseni.

Yritän kyllä sanoa, että sanoo suoraan, jos joku homma – esimerkiksi lapsen hoito – ei hänelle käy, mutta silti epäilen, uskaltaako hän kieltäytyä. En oikein osaa ottaa asiaa paremmin puheeksi." Minna, 35

Meri neuvoo: Kun tytär aikuistuu, äidin ja tyttären roolit voivat kääntyä ylösalaisin. Näin on käynyt Minnan tapauksessa: äiti on antanut lapselleen kontrolloijan ja diktaattorin roolin. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että tytär muistuttaa jotakin äidin lapsuuden auktoriteettia.

Minna ei voi ottaa vastuuta äitinsä arkuudesta tai valinnoista. Jos äiti sanoo, että voi vahtia lasta, tytär vieköön lapsensa mummon hoitoon rauhallisin mielin. Tosin jos Minna on empaattinen, hän saattaa huomata, milloin äiti ei oikeasti ehdi tai pysty auttamaan. Liiallinen kiltteys tuottaa kantajalleen kärsimystä. 

Minna helpottaa omaa oloaan, kun hän sallii äidilleen tämän valitseman elämän. Tyttären mieltä keventää myös se, että uskaltaa ottaa puheeksi häiritsevät asiat. Ei siitä seuraa mitään sen kauheampaa kuin että tunteita tulee ja menee.

Kiitosta ei kuulunut

"En ikinä yltänyt kyllin hyväksi tyttäreksi. En ollut se siivo pikkuneiti, joka istuu nätisti rusetti päässä, vaan ihan liian touhukas ja puhelias. Minut kasvatettiin moitteilla, ja äidin oli aina äärettömän vaikea kiittää minua mistään. Niitä asioita, joissa mielestäni olen onnistunut, hän ei noteerannut miksikään.

Ehkä kiitoksen pihtaamiseen vaikutti myös se hänen ikäluokkansa ajattelutapa, ettei omaa lasta saa kehua. Olisi kehunut edes salassa.

Yhdessä asiassa sentään olen onnistunut: tein äidille lapsenlapsen, joka vilkkaudestaan huolimatta oli aina mummon silmäterä. Häntä äitini osasi ilokseni kehuakin.

Äiti on jo kuollut, mutta asia kalvaa minua yhä." Mirja, 53

Meri neuvoo: Kun lapsi kasvatetaan moittimalla, häneen kehittyy valtava virheiden pelko ja arvostuksen tarve, jonka täyttäminen vaatii myöhemmin kovaa työtä.

Mirjan sisäinen lapsi on jäänyt kiitoksennälkäiseksi, ja todennäköisesti hänen itsetuntonsa on jäänyt heiveröiseksi. Kehutta kasvaneet ihmiset ovat usein ongelmallisia työyhteisössä, sillä he kerjäävät jatkuvasti kiitosta.

Mirjan mahdollisuudet päästä syyllisyyden ja vihan tunteista ovat kuitenkin hyvät, jos hän alkaa antaa itse sitä, mitä vaille jäi lapsena. Hän voi vaikka lausua joka aamu itselleen, että olen riittävän hyvä tällaisena. 

Vellomalla kiitoksen puutteessa Mirja pitää lapsuutensa traumaattiset kokemukset elävinä. Hän voisi miettiä, pelottaako häntä päästä eroon ongelmastaan, koska hän ei tiedä, mitä sen jättämän aukon täyttäisi.

Siivousopit istuvat takaraivossa

"Äiti on aina ollut varsin siisti ihminen ja tarkka siitä, mitä muut ajattelevat. Lapsuudenkotini oli aina tiptop. Ennen vieraiden tuloa siivottiin oikein urakalla.

Oma luontoni on toisenlainen. Jonkinlaisen järjestyksen yritän toki pitää, mutta muutama pölykoira ei häiritse. Äitini opetukset menivät kuitenkin perille. Varsinkin keski-iässä olen huomannut, että ryhdyn paniikkisiivoukseen, jos joku ilmoittaa poikkeavansa yllättäen. Jos en ennätä siivota, selittelen pakonomaisesti, että siivoaminen on nyt poikkeuksellisesti jäänyt, kun on ollut niin kiireistä. Miten tässä näin kävi?" Marianne, 42

Meri neuvoo: Äidin tapa elää muodostaa tyttärelle alitajuisen lakikokoelman, joka ohjaa tämän toimintaa voimakkaasti. Jollei
tytär tutki järjestelmällisesti äidin lakeja ja mieti, ovatko ne tarpeellisia hänen omassa elämässään, ne kahlitsevat häntä loppuelämän ajan.

Jos tytär nauttii itsekin siivouksesta, siistin äidin toimintatapojen toistaminen ei ole ongelma. Marianne kuitenkin sanoo, että hänen luontonsa on toisenlainen. Siksi hänen täytyy määrittää itse oma siivoustarpeensa.

Seuraavan kerran, kun Marianne tuntee pakonomaista tarvetta siivota, hänen kannattaa käydä pitkäkseen sohvalle ja ottaa vastaan kaikki syyllisyyden ja ärtymyksen tunteet. Näin ei tarvitse toimia montakaan kertaa, kun syyllisyys jo laimenee.

Marianne huomaa, ettei hänelle tapahdu mitään kauheaa, vaikka vieraat tulisivatkin vähän sotkuiseen kotiin.

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Vierailija

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Olen samaa mieltä kuin yllä. Toisaalta, toisinaan jos joku joka kuvittelee olevansa tuolla tavoin "nokkela" ymmärtämättä miten yksinkertainen on se saattaa olla ihan hyvä antaa hänen luulla, että on onnistunut yrityksessään manipuloida toista. Se taas toimii samalla tavalla ja antaa tietynlaisen henkisen yliotteen pyytäjään, koska hän kuvittelee sinun pitävän hänestä. Siten hänet on helpompi houkutella hänet tulevaisuudessa tilanteeseen- ehkä vuosienkin kuluttua- jossa hän itse pitää sinusta ja...
Lue kommentti

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta