Toimivassakin suhteessa on tavallista tuntea vetovoimaa muuta kuin omaa puolisoa kohtaan. Kuva: Colourbox

Vaikka parisuhteessa rullaisi hyvin, se voi silti iskeä: ihastut toiseen. Mistä se kertoo ja mitä sille voi tehdä?

Hän kävelee vastaasi työpaikan käytävällä, saa sydämesi takomaan ja pyörii mielessäsi jopa sängyssä – mutta hän ei ole oma kumppanisi.

Hyvässä ja toimivassakin suhteessa on tavallista, että tuntee vetovoimaa muita kuin omaa rakastaan kohtaan. Joillekin näin käy helpommin.

– Ihmiset, jotka rekisteröivät omat tunnekuohunsa herkästi, myös ihastuvat helpommin, sanoo Väestöliiton perhetoimintojen johtaja ja psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Viaton flirtti ei vahingoita suhdetta, mutta pitkälle päästessään ihastuminen voi johtaa uskottomuuteen. Tunnekuohut voi kuitenkin saada hallintaan ja niistä voi oppia.

1. Älä panikoi: ihastuminen voi olla vahinko

Ihastuminen alkaa usein ilman voimakasta tahtoa. Jos olet vaikkapa tylsistynyt työhösi, uusi työkaveri saattaa alkaa tuntua vetävältä.

Ihastuminen on myös fyysinen juttu. Se saa aivot tuottamaan ison määrän mielihyvähormoni dopamiinia, joka saa ajattelemaan pakkomielteisesti.

Sen sijaan että pyrit peittämään tunteesi, koeta tutkailla, mistä ne kumpuavat.

2. Mieti, miksi ihastut muihin juuri nyt

Onko parisuhteessasi tapahtunut viime aikoina muutoksia? Esimerkiksi yhteen muuttaminen tai lapsen saaminen muuttavat suhdetta ja suhtautumista itseen.

Jos muutoksista ei keskustella yhdessä, ulkopuolinen ihastus saattaa vaikuttaa ratkaisulta pattitilanteeseen.

Ihastuminen kertoo monesti siitä, että jokin alue elämässä kaipaa lisää huomiota.

3. Pidä huolta tarpeistasi

Parisuhteessa henkilökohtaiset kasvuvaiheet tulevat harvoin yhtä aikaa. Voi tuntua, että olet paremmalla aaltopituudella jonkun muun kanssa.

Ihastuminen ei silti aina kerro siitä, millaisen ihmisen kanssa haluaisit mieluummin olla vaan millainen itse haluaisit olla. Kun muistaa kehittää itseään, kasvu ei ole suhteelle niin iso mullistus.

4. Suitsi hurmosta

Ihastuminen ei jatku kauan, jos sitä ei itse ruoki. Parhaiten se kuihtuu, kun et osu samoihin tilanteisiin kuin ihastuksesi etkä lähde hänen kanssaan kaljalle.

On myös hyvä muistaa, että hurmautunut usein yliarvioi itseensä kohdistuneet tunteet. Jos tunne ei ole molemminpuolinen, on kurjaa, jos ihastuksen vuoksi uhraa elämänsä.

5. Höllää töissä: jaksat katsella kumppaniasikin paremmin

Arvaa, mikä on yksi parisuhteiden suurimmista haasteista? Työ. Kun pusertaa itsestään kaikki mehut työpaikalla, parisuhteeseen ei jää paukkuja. Jotta parisuhde voi hyvin, on jaksettava antaa kumppanille jotain itsestään, Heli Vaaranen muistuttaa.

Vaikka töissä kuinka hengitetään niskaan, muista, että olet itse vastuussa omasta hyvinvoinnistasi. Ylitöihin ei ole aina pakko jäädä.

6. Kumppanisi on sinulle sopivampi kuin uskotkaan

Ei se vaihtamalla parane, sanoi vanha kansa. On toki huonoja suhteita, joissa vaihtaminen on ainoa parannuskeino, mutta jos hyvässä suhteessa alat tosissaan vilkuilla muita, suhde on jäänyt hoitamatta. Kun olet aktiivisesti kiinnostunut siitä, mitä kumppanisi päässä liikkuu, muut vaihtoehdot eivät niin houkuttele.

7. Puhu avoimesti, vaikka se onkin vaikeaa

Parisuhteen arki on täynnä hyvin intiimejä tilanteita: istutaan naamakkain aamiaispöydässä ja käydään yhdessä vessassa. Keskustele siinä sitten suhteen tilasta. Puhuminen kuitenkin vahvistaa suhdetta, ja vahva suhde on paras lääke ihastumisia vastaan.

Vuoropuhelua voi oppia, kun muistaa huumorin ja joustamisen. Kun kumppani antaa kritiikkiä, on hyvä opetella sanomaan "kiitos palautteesta".

8. Ota seuraukset huomioon

Varatun on mietittävä tarkkaan, millaisella tulella leikkii. Uskottomuus rikkoo suhdetta. Vaikka syrjähypyn hurmostilassa oma kumppani unohtuisi, jälkikäteen iskee syyllisyys. Moni syrjähyppyyn ajautunut sanoo, että kääntäisi mistä hinnasta tahansa kelloja taaksepäin, jos olisi tiennyt, millaista sotkua uskottomuus aiheuttaa.

9. Tee kumppanisi kanssa jotain jännittävää

Kliseistä mutta tieteellisesti todistettu: yllätyksellisyys ja vaaran paikat tuottavat ihastumisen tunnetta. Jos voit keskeyttää arkea yllätyksillä, tehdä kumppanisi kanssa jotain uutta tai vaikkapa harrastaa seksiä eri paikassa kuin siinä iänikuisessa sängyssä, "huijaat" aivojasi tuottamaan ihastumisen aiheuttamaa mielihyvähormonia omaa kumppaniasi kohtaan.

10. Hae apua pariterapiasta

Jokaisessa suhteessa tulee hiljaisia hetkiä, kun asioista ei osata puhua. Sitä varten voi saada ammattiapua. Heli Vaarasen mielestä pariterapiakäynti kerran vuodessa ei tekisi pahaa. Neuvoja voi kysellä vaikka Väestöliitosta.

Mistä tietää, että parisuhde on tulossa tiensä päähän? Ei ehkä ensimmäisistä eroajatuksista, mutta eräät kysymykset ja asiat paljastavat, että on päätymässä eroon.

Joka kolmannelle heterosuhteessa olevalle miehelle ero tulee yllätyksenä. Tämä selvisi Väestöliiton kyselytutkimuksessa viime vuonna. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että usein eroa haluava osapuoli on itse asiassa harkinnut eroa jo pitkään – tietoisesti tai tiedostamattaan. Psychology Today kertoo Tennesseen yliopiston tutkimuksesta, jonka perusteella psykologit Kathrin Ritter, Vanessa Handsel ja Todd Moore tekivät asteikon. Se kuvastaa hyvin eron eri vaiheita. Ja niihin voi varmasti myös moni eronnut tai eroa harkitseva samastua.

Tutkimuksen mukaan ero voidaan jaksaa viiteen vaiheeseen.

Eron 1. vaihe: tutkiskelu

Mieleen voi tulla seuraavia asioita ja kysymyksiä – ja ihminen usein myös kieltää todelliset ajatuksensa.

1. Olen onnellinen suhteessani ja tyytyväinen siihen sellaisena kuin se on.

2. Minulla on hyvä suhde, enkä tunne tarvetta muuttaa sitä.

3. Suhteeni ei ole hassumpi.

4. Minusta ei ole tarvetta tehdä suhteelle mitään.  

Eron 2. vaihe: suhteen analysointi

Tässä vaiheessa itseltään kysyy usein näitä asioita:

5. Joskus tuntuu, että haluaisin erota.

6. Uskon, ettei suhteeni ole minulle hyväksi.

7. Huomaan, että parisuhteeni on ongelmallinen.

8. Alan nähdä sen, että suhteeni vaikuttaa minuun itseeni ikävästi.

Eron 3. vaihe: valmistautuminen eroon

9. Vaikka suhteen lopettaminen tuntuu vaikealta, teen suunnitelmia, että päättäisin sen.

10. Olen jo aloittanut työstämään eroa, mutta minusta tuntuu, että tarvitsen siinä apua.

11. Aion päättää suhteen seuraavan kuukauden aikana.

12. Aion päättää suhteen pian, mutta en vielä tiedä, miten sen teen.

Eron 4. vaihe: toiminta eli suhteen lopettaminen

13. Olen kertonut kumppanilleni, että haluan ja aion erota.

14. Puhun kumppanini kanssa yhä vähemmän.

15. Vietän yhä vähemmän aikaa kumppanini kanssa ja enemmän muiden ihmisten kanssa.

16. Huomaan, että ajattelen kumppaniani yhä vähemmän.

Eron 5. vaihe: päätöksessä pysyminen

17. Muutan rutiinejani arjessa, sillä välttelen kumppaniani.

18. Vältän paikkoja, joissa saatan törmätä kumppaniini.

19. Hankkiudun eroon asioista, jotka kuuluvat kumppanilleni – tai muistuttavat minua hänestä.

20. Tiedän, etten koskaan palaa kumppanini luokse.

Mietitkö, olisiko sinun parempi erota? 8 arkipäiväistä merkkiä paljastavat, että on aika erota

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?