Usein sitä huomaa käyttäytyvänsä aivan kuin oma äiti. Laulaja Laura Närhen ja toimittaja-koomikko Lotta Backlundin mielestä se on vain mahtavaa.

Kuvat Milka Alanen

Laura Närhi järkkäilee ja ruokkii koko ystäväpiirin

”Luemme äidin kanssa välillä toistemme ajatuksia. Saatan sanoa: ’Tiedätkö mitä olisi kiva kokeilla?’ Äiti vastaa siihen: ’No sitä reseptiä, joka oli tänään Hesarissa.’

Meillä on paljon yhteistä. Huomaamme lehdestä samanlaiset asiat ja katsomme samoja tv-ohjelmia. Molemmat tietävät, ettei toiselle saa soittaa Greyn anatomian aikana.

Äidin motto on, että asioilla on tapana järjestyä. Yritän itsekin ajatella vastoinkäymisissä, että asiat hoituvat parhain päin. Meillä on ollut iso, liikkuvainen perhe, joten lausetta ’asiat ovat vain järjestelykysymyksiä’ on toisteltu paljon.

Äitiäni ja minua yhdistää myös se, että kaipaamme molemmat ympärillemme luotettavaa verkostoa ja olemme keränneet lähellemme suuren lauman pitkäaikaisia ystäviä. Tykkäämme myös ruokkia näitä ystäväjoukkojamme ja suunnitella heille juhlia: synttäreitä, häitä, jouluja, juhannuksia.

Siinäkin olemme samanlaisia, että juhlien suunnittelu on meille yhtä tärkeää kuin itse juhlat. Istumme pöydän ääreen ja kirjoitamme listoja hankittavista asioista.

Perinteet kunniaan

Olen perinyt suurimman osan tavoistani äidiltä, koska olen asunut hänen kanssaan. Isäni Seppo Närhi ja äitini erosivat, kun olin seitsemän.

Siinä muistutan isääni, että vaikka olemme molemmat esiintyjiä, vapaa-ajalla emme ole keskipisteitä. Olemme vähän tarkkailijaluonteita, hiljaisempia uusien ja vieraiden ihmisten keskellä. Esiintyjäpuoli meissä herää vasta, kun pääsemme lavalle.

Olen aina ollut perinnetietoinen. Tykkään siitä, että tietyt asiat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Meidän perheessämme perinteet liittyvät erityisesti ruokailuun. Juhannus- tai joulupöydässä on aina tietyt ruuat, ja ne tavat haluan säilyttää. Jos menen kavereiden kanssa perheemme mökille, haluan saunoa ja syödä tutussa järjestyksessä. Siellä on vaikea olla spontaani.
Haluan pitää kiinni myös perheen yhteisistä sunnuntaipäivällisistä. Porukkaa on välillä niin paljon, ettemme mahdu samaan pöytään.

Vaikka meitä lapsia on paljon, perheemme ei aikoinaan jämähtänyt neljän seinän sisään, vaan purjehdimme, laskettelimme ja kävimme etelänlomilla. Kun minulle tulee enemmän ikää tai perhettä, haluaisin pysyä yhtä aktiivisena. Tahtoisin äidin tavoin matkustaa ja kokea uusia asioita.”

Lauran äiti Maija Kuusi: ”Laura muistutti minua jo lapsena”

”Meillä on Lauran kanssa paljon yhteistä. Itkemme ja nauramme samoille asioille, ja maailmankatsomuksessamme on paljon samaa. Meitä yhdistää myös tietty itsepäisyys ja minä päätän itse -asenne.

Yhteiset piirteet korostuvat entisestään nyt, kun olemme tasavertaisia aikuisia, mutta kyllä Laura muistutti minua jo lapsena. Hän oli kova esiintymään, ja Min lilla pony oli hänen bravuurinumeronsa.

Itse taas järjestin lapsena kesäisin teatteriesityksiä, jotka ohjasin ja joissa esitin pääosaa. Taisin tosin olla enemmän päällepäsmäri kuin Laura, ja niin on kai edelleenkin.
Olen pyrkinyt osoittamaan lapsilleni, että olen heistä mahdottoman ylpeä. Perheemme on laaja mutta tiivis, ja olemme aina viettäneet paljon aikaa yhdessä. Useimmiten meillä on myös kivaa. Tunnen itseni etuoikeutetuksi, koska aikuiset lapsemme haluavat edelleen viettää aikaa kanssamme.”

 

Laura Närhi

  • Helsinkiläinen laulaja.
  • Syntynyt 19.1.1978 Kirkkonummella.
  • Esikoissooloalbumi Suuri Sydän ylitti tänä keväänä platinarajan. Levyllä on mm. hittibiisi Mä annan sut pois. Tekee uusia biisejä myös Kemopetrol-yhtyeen kanssa.
  • Perheeseen kuuluvat isä Seppo Närhi, äiti Maija Kuusi, isäpuoli Kim Kuusi, kolme sisarusta ja kolme sisarpuolta.

Lotta Backlund höpöttää päälle

”Olemme äitini kanssa samanlaisia melkein kaikessa, ja olen siitä vain tosi onnellinen. Joskus kun äitiä alkoi kesken iltasadun väsyttää, hän ehdotti, että kilpaillaan, kumpi nukahtaa ensin. Lapsen mielestä se oli maailman tyhmin juttu.
Yhtenä päivänä minua väsytti hirveästi, mutta Adele ei suostunut nukkumaan päikkäreitä. Sanoin puoliksi vitsillä, että otetaan kisa, kumpi nukahtaa. Tajusin samalla hetkellä, että en kestä! Tuo juttu oli minusta niin huono, ja nyt itse sanoin sen!

Reippaat naiset

Äitiäni ja minua yhdistää samanlainen elämänasenne. Emme ota kaikkea kamalan vakavasti. Olin esimerkiksi lapsena aamuisin tosi kiukkuinen. Äiti totesi siihen, että ”ahaa, auringonpaiste tulee”. Hän antoi minulle sormen ja sanoi, että pure sitä. Se auttoi.

Äitini on aina ollut tosi oma-aloitteinen ja reipas. Hän hoitaa asiat eikä tee niistä ongelmia. Joku toinen saattaa ostaa Ikeasta sängyn ja ajatella: apua, en osaa koota sitä, täytyy soittaa miespuoliselle ystävälle. Äiti ja minä ryhdymme vain tekemään. Minulle ei tule mieleenkään, ettenkö pystyisi mihin vain. Minusta se on paras oppi, jonka kotoa voi saada.
Minusta vanhemman tärkein tehtävä on antaa lapselle suhteettoman kova itseluottamus. Koti vaikuttaa älyttömästi siihen, uskaltaako myöhemmin tehdä asioita. Itsestään pitää olla kovat luulot.

Luulen, että äidiltä opittu asenne on vaikuttanut siihen, että minusta on tullut koomikko. Täytyy olla pieni vinksahdus, että haluaa tehdä stand up -komiikkaa. Se menisi varmaankin monella kamalimpien tilanteiden top vitoseen.

Myös puheliaisuuteni tulee selvästi äidin puolelta. Meidän kanssamme voi olla vaikea saada suunvuoroa, koska tykkäämme kertoa tarinoita elämästämme. Se äidissä ärsyttää, että hän saattaa keskeyttää muiden puheen ja mainita jonkin asian, joka ei edes liity aiheeseen. Se on minusta tosi epäkohteliasta. No, olen huomannut, että teen ihan samoin.

Minulla on mukamas niin hyvä juttu, joka pitää kertoa juuri siihen väliin. Oikeasti minulla taitaa vain olla vähän liikaa luuloja itsestäni. Yritän kyllä päästä tavasta eroon.

Äiti tietää kaiken

Soitan äidille sekä suurista että pienistä päätöksistä. Hän on aina tukenut minua ja on yleensä ollut myös samaa mieltä. Kun olin menossa irtisanoutumaan eduskunta-avustajan työstäni, soitin äidille matkalta. Hän sanoi, että jos en halua olla siellä töissä, hän auttaa, maksaa vaikka puhelinlaskut. Kun minulla oli toisessa työpaikassa mulkvisti pomo, äiti sanoi, että lopetat siellä, kyllä me keksitään jotain.

Äiti on tiennyt minusta aina kaiken, jopa ennen kuin minä itse. Hän vastaa kertomaani juttuun usein, että niin hän oli jo ounastellutkin.

Olin tiennyt raskaudestani vasta pari viikkoa, kun kerroin siitä äidille. Jostain syystä hän tiesi jo.”

Lotan äiti Mari Backlund: ”Äiti on saanut sopivan tyttären”

”Lotta selvästi tunnistaa yhtäläisyytemme paremmin kuin minä. Olen iloinen siitä, että Lotalla on samanlainen positiivinen elämänasenne kuin minulla. Hän on tosin tarmokkaampi, minä suunnittelen enemmän ja toteutan vähemmän. Olen ylpeä siitä, että hän uskaltaa tarttua asioihin.

Läheisten väliemme salaisuus on se, että olemme antaneet toisillemme tilaa. Meillä on hauskaa yhdessä: Äiti on saanut itselleen sopivan tyttären ja toisinpäin. Palapelin palaset ovat loksahdelleet kohdalleen.

Nukkumiskilpailun olin ihan unohtanut. Pidin sitä itse kovinkin hauskana. Ehkä Lotta ajatteli silloin säälistä lähteä mukaan, kun äiti ei parempaakaan keksinyt.”

 

Lotta Backlund

  • Helsinkiläinen toimittaja, koomikko ja poliitikko.
  • Syntynyt 14.10.1980 Budapestissä.
  • Parhaillaan mukana vielä julkistamattoman tv-ohjelman teossa.
  • Perheeseen kuuluvat puoliso ja syksyllä kaksi vuotta täyttävä Adele-tytär sekä äiti Mari Backlund ja pikkuveli.

Muistutatko äitiäsi? Onko se ihanaa vai kamalaa? Kommentoi!

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Vierailija

Kertovatko Facebookin pusukuvat onnellisesta suhteesta? ”Jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä”

Turhaa pelleilyä koko f-book. Tuottaa vain yksinkertaisille riippuvuutta. Jos ihminen ei kykene kokemaan itseään elossa olevaksi muutoin, niin voi voi. Mut tää on niin tätä. Suurin osa valehtelee vai onko sen tarkoitus 'valetyytyväisyydellä' nostaa mielialaa? Jos näin on niin sittenhän se voi olla ok. Ihmiset odottaa tykkäyksiä kieli pitkällä.
Lue kommentti

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

jst

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Ärsyyntynyt kirjoitti: Älä kokeile. Avun pyytäjiä jonossa muìsta itsekkäistä syistä. Toisen älyn vähättelyä. Samaa mieltä! Erityiseti turhissa pikkuasioissa apua pyytelevät pelkästään ärsyttävät. Sen sijaan, toisen osaamista ja älykkyyttä VOI arvostaa ottamalla sen huomioon. Yksinkertaisin tapa on kysyä henkilöltä mielipidettä tai kritiikkiä johonkin käsillä olevaan asiaan. Pidä kuitenkin työpaikalla asiat lähinnä työasioina ja siviilissä siviiliasioina.
Lue kommentti