Ystävyyssuhteet jäävät usein parisuhteiden varjoon. Ihan turhaan, osoittavat tutkimukset.

Mikä saa ihmisen pysymään terveenä, menestymään töissä ja tuntemaan olonsa ihanaksi? Ystävä tietenkin. Listasimme viisi syytä soittaa kaveri kahville nyt heti.

1. Menestystä ja lenkkiseuraa

Ystävyystutkimukseen perehtynyt kirjailija Carlin Flora toteaa Time-lehdessä, että paras tapa saavuttaa tavoitteita on hankkia ystäviä, joilla on samat tavoitteet. Kyse ei ole niinkään keskinäisestä kisailusta vaan siitä, että lenkille, töihin tai luentosaliin on helpompi raahautua, kun vierellä on joku, joka on menossa samaan osoitteeseen. Harva kehtaa tai edes haluaa vaihtaa jumppatunnin tv:n tuijotteluun, jos on kaverin kanssa sopinut, että salilla nähdään.

2. Ystävä tekee onnelliseksi

Kolumbian yliopistossa tehdyn onnellisuustutkimuksen mukaan ystävämäärän tuplaantuminen lisää onnellisuutta yhtä paljon kuin 50 prosentin palkankorotus. Tutkimuksessa havaittiin myös, että ihmisen onnellisuus lisääntyy kokonaisvaltaisesti tosielämän ystävien myötä, mutta nettikaverit eivät aiheuta samanlaista onnellisuuspiikkiä. No, onnellisuuden lisääminen Facebook-kaveripyyntöjä klikkailemalla olisikin ollut liian helppoa.

3. Hei hei, masennus ja diabetes

Alhaisempi verenpaine, pienempi riski sairastua diabetekseen ja sydäntauteihin, masennuksen torjunta... Tässä muutamia ystävyyden terveyshyödyistä More-lehden mukaan.

4. Eroon stressistä

Samaisessa Moren artikkelissa kerrotaan myös, että ystäviltä saatu psykologinen tuki auttaa suoriutumaan stressistä. Ystävän seura vapauttaa hyvän olon tuovaa oksitosiinia, jonka erittyminen muuten saattaa lakata stressaavassa tilanteessa. Ajan raivaaminen ystäville siis kannattaa, vaikka töissä ja kotona olisi millainen kiire.

5. Voi hyvin vanhanakin 

Kun on kavereita, pysyy vanhuksena keskimääräistä paremmassa kunnossa, tietää More. Aktiivinen seuraelämä ei amerikkalaistutkimuksen mukaan vaikuta vain fyysiseen kuntoon vaan myös pienentää Alzheimerin taudin riskiä.

+ Valikoi tarkkaan

Varoituksen sana: ystävyyden voima toimii toiseenkin suuntaan. Jos pyörit lannistavien ja voimaa vievien tyyppien kanssa, olet vaarassa muuttua heidän kaltaisekseen. Vaikka et huomaisikaan muutosta, ympärilläsi olevien valinnat vaikuttavat sinuunkin. On esimerkiksi tutkittu, että ylipainoinen seura lihottaa ja laiheliineista koostuva ystäväpiiri puolestaan saa hoikistumaan. Tärkeintä on kuitenkin valita lähipiiriinsä aidosti iloa tuovia ystäviä.

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!

kaunis :)

Naiset kertovat: tämä on kauneinta, mitä puolisoni on minulle sanonut

Sinä olet kaunis. (Sanoo joka päivä!) ja 'Kuka sokea muka ei tajuaisi, että se sama upea nainen on noiden verkkareiden ja t-paidan alla kuin muussakin vaateparressa tai alasti.. hölmöhän sitä olisi, jos ei omaa naistaan pysty näkemään vaatteidenkin lävitse juuri niin loistavana kuin hän on!' - sanoo samainen jo usean vuoden aviomies, kun itse olin ollut kuumeessa ja nuhassa, ja istuin löhöhousuissa sohvalla. Olin myös todennut aiemmin, että joku exä ei sietänyt relavaatteita kotona, koska 'ei...
Lue kommentti