Muun muassa kyttäävä työkaveri on Me Naisten lukijoiden mielestä ärsyttävä. Kuva: Shutterstock
Muun muassa kyttäävä työkaveri on Me Naisten lukijoiden mielestä ärsyttävä. Kuva: Shutterstock

Loman jälkeen on tietysti ihana nähdä työkavereita, sehän on selvä!

Mutta kyllähän se ärsyttää, kun sermin takaa alkaa kuulua kahvin kovaäänistä ryystämistä. Ihan kaikki työkavereissa ei olekaan pelkästään ihanaa.

Kysyimme lukijoilta, mikä työkavereissa ärsyttää. Aika moni asia:

Urkkiminen

”Yhdellä työkaverilla on tapana tulla selän taakse haahuilemaan ja urkkimaan, mitä tietokoneen ruudullani on. Kerran huomasin hänen tuijottavan ruutuani kauempaa kaapin takaa!”

”Huomasin hänen tuijottavan ruutuani kaapin takaa!”

”Eräällä toimistossamme on hirveä halu kuunnella muiden puheluita. Jos puhun kahvihuoneessa yksityistä puhelua, hän jää tahallaan norkoilemaan tiskipöydän luo, jotta voisi kuunnella pidempään.”

Äänekkyys

”Turhanpäiväinen, kovaääninen kälätys ärsyttää, tosin vain, jos ei satu itse olemaan mukana kyseisessä keskustelussa.”

”Kovaääninen huokailu!”

”Avokonttorissa kollega söi joka päivä porkkanan tai pari koneen ääressä välipalaksi. Rousk, rousk, rouskrouskrousk, vuodesta toiseen!”

Nillittäminen

”Kaikenlainen yleinen valitus ja nillitys (jos ei itse ole se valittaja tai mukana ruikuttamassa jostain kaikkia piinaavasta epäkohdasta) sekä se, että vain valittaa eikä esitä korjausehdotuksia.”

Päteminen

”Mans- tai womanspleinaaminen eli viisastelu ääneen asioilla, jotka kaikki kyllä jo tietävät.”

Uusavottumuus ja ”pihalla“ olo

”Sellaisten tyhmien kysymysten esittäminen, joihin voisi löytää itsekin vastauksen, mutta on vain niin laiska, ettei jaksa itse selvittää.”

”Ettei ikinä kuuntele. Se, ettei lue meilejä ja olettaa muiden sitten toistavan ne samat asiat, kun on itse palaverissa ihan kuutamolla. Yleensäkin pihalla oleminen ärsyttää, koska muut joutuvat koko ajan pitämään kärryillä.”

”Se, ettei osaa tehdä itsenäisiä päätöksiä pienimmässäkään asiassa ja kaikesta tarvitsee kysyä muilta.”

Huonot kahvihuonetavat

”Ärsyttää, kun ei tervehditä. Se pilaa päivän heti alkuunsa! Todella ärsyttävää.”

”Ei voi käydä itse hakemassa sitä maitoa.”

”Kun kahvi tai varsinkin maito on loppu! Ei voi itse käydä hakemassa sitä maitoa.”

“Kahvinkeittimen pohjalle jätetään aina pieni liru tervaantumaan, kun ei viitsitä keittää uutta saati edes laittaa keitintä pois päältä.”

... ja ylipäätään yleinen siivottomuus

”Kokouksen jälkeen tyhjät kahvipahvimukit jätetään pöydälle eikä viitsitä heittää roskiin (joka sijaitsee neukkarin oven vieressä). Siivooja käy kerran viikossa. Kenen ihmiset kuvittelevat kuppinsa siivoavan?”

Tilannetajun puute ja yleinen moukkamaisuus

”Se, että naamasta näkee jonkun asian korpeavan, mutta ei voi kuitenkaan suoraan sanoa mistä kiikastaa, jotta ongelma voitaisiin korjata.”

”Tilannetajun puute, eli että ei osaa yhtään mukauttaa käytöstään muiden ihmisten tekemisiin. Se, että pälättää toiselle, jolla olis kiire. Tai jos puhuu koko ajan päälle.”

”Jos lainaa toistuvasti luvatta toisen tavaroita, eikä ikinä palauta. Ja se, ettei kunnioita toisen reviiriä ja jättää tavaroitaan muiden työpöydille.”

”Estoton röyhtäily.”

”Ennen joulua oli tietenkin jouluateria, joka tosin itse piti maksaa. Eräs työkaverini söi tunnin, vaikka ruokatauko on vain 20 minuuttia, ja piti normaalit kahvitaot tämän jälkeen.”

Itsensä ylentäminen

”Eräs työkaveri pitää toisia työntekijöitä alempiarvoisina, jos heillä on 'huonompi koulutus'. Hän esimerkiksi käskyttää heitä tekemään kaikki siivoustyöt, jotka kuuluisivat kaikille tutkinnosta riippumatta.”

”Porukkamme miesvahvistus käyttäytyy kuin kuningas.”

”Jatkuva sarkasmi. Oman paremmuuden toistuva kehuminen. Ivallinen hymy, jos toiselle sattuu vahinko.”

”Meillä on naisvaltainen työpaikka. Porukkamme ainokaisiin kuuluva miesvahvistus käyttäytyy kuin kuningas. Puhuu, neuvoo, kommunikoi vain valitsemilleen henkilöille, jotka mielellään hännystelevät miehen perässä. Me jotka emme niin tee, hän ignooraa ilmaksi ympärillään. Melkoinen sovinisti. Toivomme, että hän ylenee ja jättää alakastisen työpaikkansa.”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Perheen yhteinen aika, jutteleminen, työpaikkaruokalan feta-pinaattipiirakka ja hienot arkikengät –  kun tarkasti ajattelee, löytää arjesta monta ihanaa pientä asiaa!

Psykoterapeutti Maaret Kallio kertoi MTV:n haastattelussa, että tavallista arkea ei arvosteta nykyään riittävästi. Sosiaalisen median perusteella moni tuntuu viettävän täydellistä elämää, ja moni hehkuttaa vain arjen yläpuolelle nousevia kohokohtia.

Arkea aletaan arvostamaan vastoinkäymisten myötä.

– Kun siihen tulee joku uhka, mitä elämä saattaa tuoda kuten onnettomus, sairaus tai jotain muita kriisejä, niin kyllähän se arkinen, tavallinen elämä näyttäytyy silloin ihan kullanarvoisena, Kallio kertoi MTV:lle.

Me Naiset kysyi viideltä naiselta, miksi se aivan tavallinen arki on ihanaa.

1. PERHE JA KAUNIS KOTI

”On ihanaa olla 9- ja 13-vuotiaiden lasten äiti. Heidän jutuilleen saa nauraa joka päivä. Heidän kanssaan on hauska katsella leffoja, jutella, käydä kävelyillä, istua samassa ruokapöydässä päivän kuulumisia vaihtamassa.

”Tavallisena arki-iltanakin voi laittaa kynttilöitä ja katsella ikkunasta, miten ilta tummuu.”

Tykkään myös kovasti kodistamme, jonka olemme vuosien mittaan remontoineet mieleiseksi. Jokaiseen nurkkaan ja kulmaan liittyy onnellisia muistoja, joka päivä on ihana tulla töistä kotiin. Parasta on, jos puoliso on laittanut ruokaa niin, että koko talo tuoksuu. Tavallisena arki-iltanakin voi laittaa kynttilöitä ja katsella ikkunasta, miten ilta tummuu.”

2. OMA AIKA

”Parasta on, kun voin pelata työmatkat sekä mennessä että palatessa Pokemon Go:ta kenenkään häiritsemättä.” 

3. RUOKA JA KAUNIIT TAVARAT

”Arjessa parasta on rakas puolisoni ja meidän ihana pieni kissa. Joka kerta kun silitän kissaa, oikein tunnen, miten stressitaso ja verenpaine laskevat.

”Käytän arkisinkin kauneimpia astioita, jotka omistan, ja iloitsen niiden kauneudesta.” 

Sitten on myös pienempiä arjen ihanuuksia, kuten Hesarin Torstai-liite, josta iloitsen joka torstaiaamu. Työpaikkaruokalassa ilahdun joka kerta hirveästi, kun on feta-pinaattipiirakkaa, joka on lempiruokaani lounasravintoloiden valikoimasta. Muutenkin syöminen ilahduttaa jatkuvasti: rauhassa syödyt aamiaiset, oikein rasvainen kermajuusto leivän päällä, vadelmat suoraan pakastimesta ja vesimeloni. Myös hyvä sää on aina ihana juttu.

Arkisista tavaroistakin koen hyvää mieltä. Käytän arkisinkin kauneimpia astioita, jotka omistan, ja iloitsen niiden kauneudesta. Minulla on muutamat omasta mielestäni tosi hienot arkikengät, joiden jalkaan vetäminen on aina vähintään pienen sisäisen hymyn paikka. Jos onnistun valitsemaan kivat vaatteet töihin tai laittamaan hiukset erityisen kivasti, tai huulipuna mätsää asuun, siitä saan hyvän mielen.”

4. PIENET, OHIKIITÄVÄT HETKET

”Ne ovat niitä pieniä, ohikiitäviä hetkiä: kun höpsöttelemme sohvalla lapsen kanssa ja hän nauraa katketakseen, tai kun mies kuiskaa korvaan, että olen hänelle tärkein kaikista. Ei sitä lämmintä läikähdystä rinnassa tarvitse kauempaa etsiä.”

”Kun tarkemmin ajattelee, arkiset asiat ovat ylellisiä ja etuoikeutettuja.”

5. TOISTEN ILAHDUTTAMINEN

”Myönnetään, en oikein tykkää sanoista arki ja tavallinen. Joka päivä tapahtuu niin paljon pieniä ihania asioita, enkä haluaisi ottaa niitä itsestäänselvyytenä ja sanoa tavallisiksi. Ei ole itsestäänselvää, että perhe on terve, asut omassa kodissa ja jääkaapissa ruokaa – kun tarkemmin ajattelee, arkiset asiat ovat ylellisiä ja etuoikeutettuja.

Jos nyt en jostain erityisesti arjessani tykkää, niin rehellisesti sanoen ruuanlaitto ja siivoaminen ovat toisinaan tylsää puuhaa. Silti nämäkin pienet arkirutiinit tuovat turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta elämään.

”Hän pyöräili juuri työpaikkani ohi vain siksi, että halusi tuoda keksejä ja antaa pusun.”

Arkipäivissä parasta on esimerkiksi perheen tapaaminen, lemmikkien kanssa leikkiminen, uiminen ja poikaystävän kanssa hengailu. Meille on poikaystävän kanssa kehittynyt huomaamatta tapa ilahduttaa toisiamme pienillä jutuilla: minä saatan kerätä hänelle mustikoita tai viedä yllätykseksi vaikka balettiin. Hän pyöräili juuri työpaikkani ohi vain siksi, että halusi tuoda keksejä ja antaa pusun.

Pidän myös töiden tekemisestä, sillä opin työssäni jatkuvasti uusia asioita, tapaan kiinnostavia tyyppejä ja saan käyttää luovuuttani.”

kotitonttu

5 naista kertoo, miksi tavallinen arki on aivan parasta!

Juuri näin on, arkisia asioita osataan usein arvostaa vasta, kun ne on menetetty. Voi tulla erilaisia vaikeuksia, työttömyyttä, yllättäviä rahamenoja, jokin vakava sairaus tai jopa kuolemantapaus. Itse osaan arvostaa ihan kotona oloa, ei minun tarvitse lähteä minnekään matkoille. Nautin, kun vanha koirani pystyy vielä liikkumaan aika hyvin, joka päivä mennään ulos luontoon. Katselen puita ja eläimiä, juttelen usein muutaman sanan vanhempien ihmisten kanssa, huomaan kuinka se piristää heitä...
Lue kommentti
”Voi jehna, taas sillä naapurin Mirkulla on asiat niin paljon paremmin...” Kuva: Shutterstock

Kateudesta voi päästä eroon monella tavalla. Huonoin tapa on viitata sille tyystin kintaalla.

Laulaja Antti Tuisku kertoi viime viikon Me Naisissa kärsineensä tuntemastaan kateudesta niin pahasti, että haki siihen apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti runsaasti palkintoja. Pettymys oli Antille kova.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoi.

Kateus voi olla pahimmillaan haitallinen kierre, joka ajaa syvään katkeruuteen ja kuluttaa omia voimia. Mutta ei kateus ole läpikotaisin haitallinen tunne, se voi auttaakin: asiantuntijoiden mukaan kateus saattaa avata silmät ymmärtämään paremmin esimerkiksi sitä, mitä oikeasti haluaa elämältään.

Kysyimme lukijoiltamme, millaisista asioista he ovat olleet kateellisia ja miten kateus on vaikuttanut heidän elämäänsä. Lisäksi pyysimme heitä kertomaan, mikä on auttanut käsittelemään omaa kateutta.

Kokosimme kyselyn perusteella viisi toimivaa vinkkiä, joiden avulla kateudesta voi yrittää päästä yli.

1. Tunnusta, että olet kateellinen.

”Olen ollut kateellinen paremmasta koulutuksesta monille ihmisille ja myös paremmista ansioista. Koulutuskateus on vaikuttanut minuun niin, että lähdin aikuisiällä opiskelemaan ja nyt haen jatko-opiskelijaksi. Palkkaan liittyvää kateutta en ole saanut nujerrettua, ja se syö kyllä, kun huomaan, etten voi iloita toisen paremmasta työpaikasta. Inhoan itsessäni sitä, että olen kateellinen.

”Koulutuskateus on vaikuttanut minuun niin, että lähdin aikuisiällä opiskelemaan ja nyt haen jatko-opiskelijaksi.”

Helpotusta on kuitenkin tuonut se, että olen pakottanut tunnustamaan asian itselleni. Tuntemani kateus on tunne. Siitä voi päästä yli.”

2. Tarkastele omaa elämääsi kateellisena.

”Tunnen kateutta ystäviäni kohtaan. Heillä on hyvä tukiverkosto ympärillä, ja lapset voi laittaa aina halutessa ja tarvittaessa hoitoon. Meillä lapset ovat olleet kodin ulkopuolella hoidossa tänä vuonna kerran. Yhteinen parisuhdeaika on jäänyt melko vähiin.

”Kateuteen ei ole pakko jumittua.”

Minua kateuden käsittelyssä on auttanut se, että ajattelen sen olevan ohimenevä tunne. Kateuteen ei ole pakko jumittua. Ei ole ystävien vika, jos heillä joku asia on helpompaa kuin itsellä. Usein auttaa myös se, että tunnistaa omasta elämästä niitä asioita, joista joku muu voi olla kateellinen. Ajattelen, että jokaisella on joku asia paremmin tai huonommin kuin muilla.”

3. Yritä olla vertaamatta itseäsi muihin.

”Olen aina ollut serkulleni kateellinen hänen kauneudestaan ja urheilullisuudestaan. Olen kova vertaamaan itseäni muihin, mistä tulee helposti paha mieli. Ainoa asia, mikä auttaa, on vertailun lopettaminen. Jos vertaan itseäni muihin, tulen heti kateelliseksi. Siksi nykyään yritän olla vertaamatta itseäni toisiin ja pyrin vain olemaan oma itseni.”

4. Mieti, miten voisit kehittää itseäsi.

”Eniten kateutta olen kokenut urheiluharrastuksessa. Aina tuntuu, että joku on minua voimakkaampi ja nopeampi. Kateudesta voi päästä eroon parhaiten niin, että tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Silloin on helpompaa kehittää itseään ja voi omaksua kadehtimiaan piirteitä toisilta. Pelkkä kateus ei johda mihinkään, mutta sen avulla voi löytää itsestään paljon voimavaroja toteuttaa itseään.”

”Pelkkä kateus ei johda mihinkään, mutta sen avulla voi löytää itsestään paljon voimavaroja toteuttaa itseään.”

5. Puhu siitä, harmittele ja unohda.

”Olen ollut kateellinen ihmisille monista asioista – usein turhaan. Tämän tajuaminen on auttanut ymmärtämään, ettei kateus ruoki elämässäni mitään erityistä. Sanon aina suoraan, jos olen kateellinen. Ei sillä kannata leukaperiä kiristää tai alkaa kapinoimaan. Paras tapa päästä siitä eroon on puhua siitä ääneen. Silloin kateus muuttuu ensin pikkuhiljaa vain pelkäksi harmitukseksi – ja lopulta se hälvenee kuin itsestään.”