Kuva Colourbox
Kuva Colourbox

Taina, 33, shoppailee mieheltään salaa. Kenkien piilottaminen ja kampaamolaskujen peitteleminen painaa kuitenkin omaatuntoa.

"Viime kesän Helsingin-reissulla omatunto alkoi kolkuttaa. Röhnötin yksin hotellin sängyllä ja kävin valmiilla aamiaisella, kun mies ja lapset olivat kotona. Eihän siinä muuten mitään, mutta he luulivat minun yöpyvän tuttavillani eikä 150 euron hotellihuoneessa.

Viikonloppureissujen hotelliyöt eivät ole ainoita menoja, joita salaan mieheltäni. Tilaan netistä kolme neljä kertaa kuussa vaatteita, ja joka toisella kerralla haen paketit postista salaa. Välillä saatan unohtaa mainita myös kynsihoidosta tai kosmetologikäynnistä. Kerran marssin huonona tukkapäivänä suoraan töistä huippukalliille kampaajalle. Lasku hirvitti niin, että laitoin tukan ponnarille ja olin kotona ihan muina naisina.

Vaikka omatunto koliseekin, ostokseni ovat mielestäni ainakin 80-prosenttisesti oikeutettuja. Olin aiemmin parisuhteessa, jossa mies päätti rahankäytöstä. Kaikki vähät rahani menivät arjen pyörittämiseen, enkä saanut ostaa itselleni mitään. Eron jälkeen vannoin, että tästä lähtien suon jotain itsellenikin. Päätin myös, että en ole aikuisena ihmisenä kenellekään tilivelvollinen.

Tienaan enemmän kuin mieheni, ja meille molemmille jää laskujen maksun jälkeen omaa käyttörahaa. Periaatteessa saan käyttää omani niin kuin haluan.

Törsääminen nolottaa minua ehkä siksi, että rahat voisi käyttää järkevämminkin, vaikka eläkesäästämiseen tai remonttiin. Tiedän, että "minulla ei ole mitään päällepantavaa" on huono argumentti, kun kaapissa on vaatteita, joissa roikkuu yhä hintalappu. Laskemme lasten ja asuntolainan takia muutenkin euroja ja venytämme senttiä.

Parempaa kuin seksi

Käyn nettikaupoissa työpaikan koneella ja piilotan paketit kotona komeroon tai sängyn alle. Kerran jäin rysän päältä kiinni ostosteni kanssa. Tunsin itseni keksipurkilta kärähtäneeksi viisivuotiaaksi. Mies ei onneksi sanonut mitään, tuhahti vain ja häipyi myrskyn merkkinä paikalta.

Silloinkin, kun mies tietää ostoksistani, uskottelen, että lähetän puolet vaatteista sovituksen jälkeen takaisin. Sievistelen myös hintoja. Väitän, että sain 70 prosenttia alennusta tai että tavarat tulivat kavereiden kanssa kimpassa tilattuna halvemmiksi. Myös klassinen "tää on jo vanha, en vain ole käyttänyt"-repliikki toimii.

Välillä syyllisyys painaa. Tuntuu tyhmältä salailla jotain, jonka voisi periaatteessa kertoakin. Jokin aika sitten hommasin itselleni luottokortin puolisoni tietämättä. Se tasapainotti taloutta ja mahdollisti ex tempore -mukavuudet ilman, että jouduin tekemään rahanmenosta numeroa. Lopulta tunnustin asian miehelleni. Hän yllättyi, mutta ei onneksi suuttunut.

Shoppailu ja hoidot ovat minun tapani tuntea itseni naiseksi. Kun jalassa on uudet korkokengät, olo on lähes orgastinen. Se naisellisuuden ja voimakkuuden tunne on niin mieletön, että sen rinnalla seksikin jää joskus kakkoseksi."

Raati ehdottaa ratkaisuja

1. Pieni siivu rahastoon


Anna Perho

, toimittaja ja elämäntaito-oppaan kirjoittaja:

"Miksi Tainan pitää ylipäätään salailla ostoksiaan? Miksi se olisi kummaltakaan pois, että toinen ostaa omilla rahoillaan mitä haluaa?

On totta, että rahaa voi käyttää järkevämminkin kuin törsäämällä vaatteisiin. Taina voisi ratkaista asian tekemällä esimerkiksi jatkuvan rahastosijoituksen. Silloin hän voisi tuhlata loput huoletta. Ainakin hänen pitäisi käydä miehensä kanssa perusteellinen keskustelu rahankäytöstä: miksi aikuinen ihminen ei saisi päättää siitä itse?

Luksuskampaajalla käyminen on ehkä taloudellisesti järjetöntä, mutta joskus rivi rakennekynsiä tekee mielialalle saman kuin levyllinen Prozacia. En tuomitsisi tällaista kulutusta, jos se ei aiheuta taloudellisia hankaluuksia.”

2. Intohimolenkille


Maija Nyman

, varatuomari ja Diili-neuvon-antaja

"Näyttää siltä, että Taina suhtautuu shoppailuun ja ylellisyyteen pakkomielteisesti. Toisaalta hoidot ovat hänelle myös rentouttavaa pakoa arjesta. Toki hemmottelu saakin olla tapa rentoutua, mutta huono omatunto ja yli varojen eläminen aiheuttavat Tainalle ongelmia. Syyllisyydestä pitäisi päästä eroon, sillä se tekee Tainasta ihmisraunion.

Voisiko Taina etsiä uuden tavan tuntea itsensä naiselliseksi ja rentoutuneeksi? Miltä kuulostaisi intohimoshoppailun sijaan intohimolenkkeily? Entä voisiko vaikka tankotanssi tuoda saman seksikkään olon kuin uudet korkokengät? Tanko kattoon kiinni, ja sen jälkeen puuha on ilmaista. Mieskin saattaisi tykätä.

Jos shoppaushimo ei silti taltu, Taina voisi asettaa itselleen rahasumman, jonka saa törsätä kuukaudessa. Jos hän kertoisi naisellisista tarpeistaan miehelle avoimesti, mies saattaisi antaa ostoksille siunauksen."

3. Huomiota aviomieheltä


Teemu Salonen

, Salatut elämät -sarjan pääkäsikirjoittaja

"Taina kantaa menneisyydestään taakkaa, jonka entinen, kontrolloiva mies on aiheuttanut. Uudet korkkarit tai hiusstaili antavat Tainalle itsevarmuutta ja ryhtiä. Niiden ansiosta Taina on hetken kuin uusi ihminen.

Tunne karisee pois, kun Taina menee kotiin. Unelmissaan hän haluaisi purjehtia ovesta sisään ja saada kehuja upeasta lookistaan. Niin ei kuitenkaan käy, joten hän on alkanut sulloa ostoksensa piiloon. Mies ei huomaa salailuakaan, vaikka Taina niin haluaisi.

Koska mies ei näe Tainan tunteita, Tainan pitää keksiä uusi tapa saada mieheltään huomiota. Ehkä yhteinen romanttinen illallinen auttaisi Tainaa saamaan puhekanavansa auki. Hän voisi laittaa ylleen vaikka uudet kivat vaatteet ja kertoa miehelleen siitä, että tarvitsee ihailua. Hänen pitäisi puhua epävarmuudestaan avoimesti.

Edessä on valinnan paikka, ennen kuin salailu karkaa käsistä. Muuten Taina saattaa olla matkalla kohti isompia ja synkempiä salaisuuksia. Niitä hän ei ehkä haluaisi miehensä saavan selville."

Parisuhteen päättyminen voi olla sysäys vaikka minkälaisiin elämänmuutoksiin.

Parisuhteen päättyminen eroon on iso pala purtavaksi, ja elämänvaiheeseen kuuluu myös surua ja järkytystä, joka voi jähmettää paikoilleen. Toisaalta ero on myös iso muutosvoima, jonka avulla moni toteuttaa jonkin elämänmuutoksen, joko pienen tai isomman, joka osaltaan auttaa toipumaan erosta.

Eroryhmiä vetävä Marianna Stolbow puhui Hyvän Terveyden haastattelussa ”vihatynnyristä”, jonka ero saa täyteen. Se on oikein käytettynä voimanlähde, jonka avulla saa vaikka kodin ikuisuusremontin valmiiksi tai uskaltaa lähteä yksin reppureissaamaan toiselle puolelle maapalloa.

Esimerkiksi seuraavat muutokset ovat yleisiä:

1. ”Erotukka”

Jostakin syystä etenkin naiset tuntuvat astelevan eron jälkeen kampaajalle (tai tarttuvan saksiin). Joskus siitä jopa varoitellaan, sillä itse leikattu otsatukka voi myös olla virhe, joka kaduttaa seuraavat kuukaudet.

Refinery29-sivuston jutussa seitsemän naista kertoo erokampauksistaan – vaikka leikkaaminen olisikin hirvittänyt, lopulta uudet hiukset toivat elämään kaivatun muutoksen. Kampausta kannattaa kuitenkin harkita huolella ja suunnitella muutos yhdessä kampaajan kanssa, jotta lopputuloksesta tulee onnistunut. Joskus vähän pienempikin muutos virkistää

2. Kuntoiluhurahdus

Eron jälkeen saa hyvällä omallatunnolla keskittyä itseen. Yksi tapa on liikunta, josta innostuminen saattaa yllättää eronneen itsensäkin. Maratonkoulu, crossfit-kurssi, bikini fitness... Kaikissa pääsee purkamaan vihaenergiaansa ja saa kaupan päälle hyvän mielen hormoneita, joita liikunta vapauttaa. Iloa voi tuoda myös se, että huomaakin olevansa liikunnallinen ihminen, vaikka on koko ikänsä kuvitellut ihan muuta.

3. Työelämä uusiksi

Yksi iso elämänmuutos saattaa johtaa toiseen. Yksi käyttää energiansa oman yrityksen perustamiseen, toinen vaihtaa työpaikkaa tai alkaa tehdä töitä urallaan etenemiseksi. Ero saattaa vaikuttaa myös taloudelliseen tilanteeseen, joten se on hyvä hetki pohtia, miten ja millaista elämää haluaa elää ja miten tuon tavoitteen voi saavuttaa.

Eron täyttämä ”vihatynnyri” toimii voimanlähteenä.

4. Syvenevät ystävyyssuhteet

Ystävät ovat eronneelle tärkeä turvaverkko. Maailman parantaminen yötä myöten saattaa lämmittää vanhat kaverussuhteet uudelleen tai syventää suhteita uusiin ystäviin, jos parisuhteessa ollessa muille ihmissuhteille ei muka ollut tarpeeksi aikaa. Nyt on.

5. Toteutuvat unelmat

Aloittaminen on usein vaikeinta, mutta eron tunnekuohuissa saattaa saada polkaistua käyntiin vaikka minkä uuden projektin tai harrastuksen.

Haastattelimme kesällä 43-vuotiasta Minna Alankoa, joka hankki avioeronsa jälkeen vanhan, huonokuntoisen talon ja alkoi remontoida sitä. Hänellä ei ollut sitä aiemmin minkäänlaista kokemusta rakennushommista, ei edes tapetoinnista, mutta se ei häntä estänyt. Lue juttu täältä.

6. Uudet ja kutkuttavat ihmissuhteet

Joku saattaa syöksyä suoraan uuteen suhteeseen, toinen nauttii treffeistä, joilla ei ennen ole päässyt juuri käymään. 30-vuotias nainen alkoi itse pyytää kiinnostavia ihmisiä kanssaan treffeille.

”Pelkäsin ihan turhaan sitä, että saan pakit ja häpäisen itseni. Jokaisesta uskalluksesta tuli vain mahtava voittajafiilis ja elämästä hetkeksi aika paljon hauskempaa. Lopulta yksi treffikutsu johti nykyiseen parisuhteeseen. Kannatti kehdata”, hän muistelee.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pin the Fuck Ups -blogissa kerrotaan omakohtaisten kokemuksien kautta, millaista todella on olla demiseksuaali.

Junassa vastapäätä istuu elokuvatähden näköinen tyyppi, jonka voisi epäilemättä nähdä komeilemassa lehden kannessa. Useimmilla tuntemattoman ihmisen ulkomuoto ja leveä hymy saisi helposti kädet hikoamaan ihanasta jännityksestä. Toisissa ihmisissä tuntematon tyyppi ei herätä mitään tunteita.

Sellaista on olla demiseksuaali.

Demiseksuaalisuudella tarkoitetaan sitä, että seksi linkittyy hyvin voimakkaasti tunteisiin. Demiseksuaalit eivät siis koe seksuaalisia haluja uutta ihmistä kohtaan, ennen kuin suhteessa on mukana syvempiä tunteita, kuten rakkautta ja luottamusta.

Lue aiheesta lisää aiemmin kirjoittamastamme jutusta.

”Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen.”

Millaista elämä demiseksuaalina on ihan oikeasti? Asiaa on avannut vähän aikaa sitten Pin the Fuck Ups -blogin kirjoittaja Demijumalatar-nimisessä blogitekstissä.

– Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen enkä aktiivisesti etsi ihmisiä, joiden kanssa näitä voisin harjoittaa. Ne kiinnostavat minua ainoastaan siinä tapauksessa, jos joku, jonka tunnen, herättää kiinnostukseni, bloggaaja kertoo.

Ulkopuolinen omasta tahdosta

Pin the Fuck Ups -blogin kirjoittaja kertoo, että ennen demiseksuaalisuus-termin löytämistä hän tunsi olonsa ulkopuoliseksi. Kun hän löysi termin, olo helpottui huomattavasti.

”En jää mistään paitsi, sillä en halua sitä, mitä on tarjolla.”

– Aluksi olin aika järkyttynyt tästä ajatuksesta, sillä tosiaan, minunlaiselleni parisuhdemarkkinat ovat aika toivottomat. Nyt olen kuitenkin tajunnut, mikä valttikortti minulle onkaan elämässä suotu, bloggaaja kirjoittaa.

– Kun ymmärsin sen, että en oikeastaan edes halua osallistua parinmuodostusrituaaleihin, mieleni vapautui. Ymmärsin, että jättäydyn itse ulos. En jää mistään paitsi, sillä en halua sitä, mitä on tarjolla.

Asiantuntijoiden mukaan demiseksuaalisuus-käsite on monille helpotus. Ylen haastatteleman seksuaaliterapeutti Aune Karhumäen mukaan erityisesti miehet ovat löytäneet siitä apua.

– Moni mies tulee terapiaan, koska he kokevat hyvin paineistavana sen, että heihin suhtaudutaan kuin ainoa asia, joka heillä on mielessä, on seksi. Näinhän ei todellakaan ole, hän kertoi vuonna 2015.

Juttua muokattu kauttaaltaan 20.9.2017 klo 10.30.