Kuva Colourbox

Taina, 33, shoppailee mieheltään salaa. Kenkien piilottaminen ja kampaamolaskujen peitteleminen painaa kuitenkin omaatuntoa.

"Viime kesän Helsingin-reissulla omatunto alkoi kolkuttaa. Röhnötin yksin hotellin sängyllä ja kävin valmiilla aamiaisella, kun mies ja lapset olivat kotona. Eihän siinä muuten mitään, mutta he luulivat minun yöpyvän tuttavillani eikä 150 euron hotellihuoneessa.

Viikonloppureissujen hotelliyöt eivät ole ainoita menoja, joita salaan mieheltäni. Tilaan netistä kolme neljä kertaa kuussa vaatteita, ja joka toisella kerralla haen paketit postista salaa. Välillä saatan unohtaa mainita myös kynsihoidosta tai kosmetologikäynnistä. Kerran marssin huonona tukkapäivänä suoraan töistä huippukalliille kampaajalle. Lasku hirvitti niin, että laitoin tukan ponnarille ja olin kotona ihan muina naisina.

Vaikka omatunto koliseekin, ostokseni ovat mielestäni ainakin 80-prosenttisesti oikeutettuja. Olin aiemmin parisuhteessa, jossa mies päätti rahankäytöstä. Kaikki vähät rahani menivät arjen pyörittämiseen, enkä saanut ostaa itselleni mitään. Eron jälkeen vannoin, että tästä lähtien suon jotain itsellenikin. Päätin myös, että en ole aikuisena ihmisenä kenellekään tilivelvollinen.

Tienaan enemmän kuin mieheni, ja meille molemmille jää laskujen maksun jälkeen omaa käyttörahaa. Periaatteessa saan käyttää omani niin kuin haluan.

Törsääminen nolottaa minua ehkä siksi, että rahat voisi käyttää järkevämminkin, vaikka eläkesäästämiseen tai remonttiin. Tiedän, että "minulla ei ole mitään päällepantavaa" on huono argumentti, kun kaapissa on vaatteita, joissa roikkuu yhä hintalappu. Laskemme lasten ja asuntolainan takia muutenkin euroja ja venytämme senttiä.

Parempaa kuin seksi

Käyn nettikaupoissa työpaikan koneella ja piilotan paketit kotona komeroon tai sängyn alle. Kerran jäin rysän päältä kiinni ostosteni kanssa. Tunsin itseni keksipurkilta kärähtäneeksi viisivuotiaaksi. Mies ei onneksi sanonut mitään, tuhahti vain ja häipyi myrskyn merkkinä paikalta.

Silloinkin, kun mies tietää ostoksistani, uskottelen, että lähetän puolet vaatteista sovituksen jälkeen takaisin. Sievistelen myös hintoja. Väitän, että sain 70 prosenttia alennusta tai että tavarat tulivat kavereiden kanssa kimpassa tilattuna halvemmiksi. Myös klassinen "tää on jo vanha, en vain ole käyttänyt"-repliikki toimii.

Välillä syyllisyys painaa. Tuntuu tyhmältä salailla jotain, jonka voisi periaatteessa kertoakin. Jokin aika sitten hommasin itselleni luottokortin puolisoni tietämättä. Se tasapainotti taloutta ja mahdollisti ex tempore -mukavuudet ilman, että jouduin tekemään rahanmenosta numeroa. Lopulta tunnustin asian miehelleni. Hän yllättyi, mutta ei onneksi suuttunut.

Shoppailu ja hoidot ovat minun tapani tuntea itseni naiseksi. Kun jalassa on uudet korkokengät, olo on lähes orgastinen. Se naisellisuuden ja voimakkuuden tunne on niin mieletön, että sen rinnalla seksikin jää joskus kakkoseksi."

Raati ehdottaa ratkaisuja

1. Pieni siivu rahastoon

Anna Perho, toimittaja ja elämäntaito-oppaan kirjoittaja:

"Miksi Tainan pitää ylipäätään salailla ostoksiaan? Miksi se olisi kummaltakaan pois, että toinen ostaa omilla rahoillaan mitä haluaa?

On totta, että rahaa voi käyttää järkevämminkin kuin törsäämällä vaatteisiin. Taina voisi ratkaista asian tekemällä esimerkiksi jatkuvan rahastosijoituksen. Silloin hän voisi tuhlata loput huoletta. Ainakin hänen pitäisi käydä miehensä kanssa perusteellinen keskustelu rahankäytöstä: miksi aikuinen ihminen ei saisi päättää siitä itse?

Luksuskampaajalla käyminen on ehkä taloudellisesti järjetöntä, mutta joskus rivi rakennekynsiä tekee mielialalle saman kuin levyllinen Prozacia. En tuomitsisi tällaista kulutusta, jos se ei aiheuta taloudellisia hankaluuksia.”

2. Intohimolenkille

Maija Nyman, varatuomari ja Diili-neuvon-antaja

"Näyttää siltä, että Taina suhtautuu shoppailuun ja ylellisyyteen pakkomielteisesti. Toisaalta hoidot ovat hänelle myös rentouttavaa pakoa arjesta. Toki hemmottelu saakin olla tapa rentoutua, mutta huono omatunto ja yli varojen eläminen aiheuttavat Tainalle ongelmia. Syyllisyydestä pitäisi päästä eroon, sillä se tekee Tainasta ihmisraunion.

Voisiko Taina etsiä uuden tavan tuntea itsensä naiselliseksi ja rentoutuneeksi? Miltä kuulostaisi intohimoshoppailun sijaan intohimolenkkeily? Entä voisiko vaikka tankotanssi tuoda saman seksikkään olon kuin uudet korkokengät? Tanko kattoon kiinni, ja sen jälkeen puuha on ilmaista. Mieskin saattaisi tykätä.

Jos shoppaushimo ei silti taltu, Taina voisi asettaa itselleen rahasumman, jonka saa törsätä kuukaudessa. Jos hän kertoisi naisellisista tarpeistaan miehelle avoimesti, mies saattaisi antaa ostoksille siunauksen."

3. Huomiota aviomieheltä

Teemu Salonen, Salatut elämät -sarjan pääkäsikirjoittaja

"Taina kantaa menneisyydestään taakkaa, jonka entinen, kontrolloiva mies on aiheuttanut. Uudet korkkarit tai hiusstaili antavat Tainalle itsevarmuutta ja ryhtiä. Niiden ansiosta Taina on hetken kuin uusi ihminen.

Tunne karisee pois, kun Taina menee kotiin. Unelmissaan hän haluaisi purjehtia ovesta sisään ja saada kehuja upeasta lookistaan. Niin ei kuitenkaan käy, joten hän on alkanut sulloa ostoksensa piiloon. Mies ei huomaa salailuakaan, vaikka Taina niin haluaisi.

Koska mies ei näe Tainan tunteita, Tainan pitää keksiä uusi tapa saada mieheltään huomiota. Ehkä yhteinen romanttinen illallinen auttaisi Tainaa saamaan puhekanavansa auki. Hän voisi laittaa ylleen vaikka uudet kivat vaatteet ja kertoa miehelleen siitä, että tarvitsee ihailua. Hänen pitäisi puhua epävarmuudestaan avoimesti.

Edessä on valinnan paikka, ennen kuin salailu karkaa käsistä. Muuten Taina saattaa olla matkalla kohti isompia ja synkempiä salaisuuksia. Niitä hän ei ehkä haluaisi miehensä saavan selville."

Kanadalainen Natalia Juarez opiskeli deittivalmentajaksi, mutta totesi, että vielä enemmän kysyntää on eromarkkinoilla.

”Toi ei enää halua olla sun kaa.” Kuulostaako hämärästi tutulta?

Ala- ja yläasteella erot hoidettiin usein tällä lauseella. Jätetty sai kuulla ihastuksensa kaverilta, että tätä ei nyt vaan enää kiinnosta. Vice-lehti haastatteli Natalia Juarezia, 35, joka on aikuiselämän vastine nuoruuden kaveriapuun vaikeissa ihmissuhdekuvioissa. Hän paitsi valmentaa asiakkaitaan kertomaan eroaikeista omalle kumppanille, myös auttaa selviämään jättäjiä ja jätettyjä kriisistä eteenpäin.

– Tykkään auttaa asiakkaitani yli sotkuisen vaiheen, Juarez kertoo Vicelle.

Sotkuiseen vaiheeseen kuuluu paitsi eropäätöksestä kertominen tai sen kuuleminen, myös sellaisia asioita kuin muuttaminen, asunnon myyminen, tavaroiden jakaminen, lasten huoltajuudesta sopiminen... ja sitten pitäisi vielä pitää päänsä kasassa ja itsenäistyä uudelleen. Juarez auttaa näissä kaikissa. Deittivalmentajaksi opiskellut entinen luokanopettaja perustaa osaamisensa myös henkilökohtaisiin kokemuksiinsa.

– Oma kokemukseni on valttikorttini tässä työssä. Minua on petetty, olen ollut kolmiodraamassa, olen käynyt 80 treffeillä sen jälkeen, kun viisi vuotta kestänyt suhteeni loppui, hän kertoo.

Erovalmentaja on ymmärtäväinen

Juarezin asiakkaista puolet on miehiä ja puolet naisia. Juarez valmentaa sekä jätettyjä että jättäjiä, ja myös yhteisellä päätöksellä hänen asiakkaikseen tulleita, eroa tekeviä pariskuntia. Valtaosa asiakkaista on kuitenkin jätettyjä. Jätetyksi tuleminen ilman selityksiä on Juarezin mielestä kaikista traumaattisin ero ihmiselle. Hän vakuuttaa silti ymmärtävänsä myös niitä, jotka tekevät päätöksen erosta, sillä sekään rooli ei ole helppo.

Juarez hyödyntää omassa erovalmennuksessaan kiintymyssuhdeteoriaa (attachment theory). Tarkoituksena on, että ihminen ymmärtäisi, miksi on rakastanut juuri sellaiseen ihmiseen kuin on – ja miksi käyttäytyy ihmissuhteissaan niin kuin käyttäytyy. Juarezin mielestä erovalmentajan on tärkeää olla avarakatseinen, myötätuntoinen ja ei-tuomitseva.

Ehkä erovalmennukselle olisi Suomessakin kysyntää. Eroava tai juuri eronnut käy monesti läpi koko elämäänsä, eikä sitä välttämättä jaksa ihaninkaan ystävä kuukausikaupalla kuunnella. Sitä paitsi ulkopuolisen apu on usein paljon mutkattomampaa. Maksat palvelusta ja saat rahalle vastinetta – siinä ei jää henkisellä tasolla toiselle mitään velkaa.

Kysely

Voisitko palkata erovalmentajan?

Piristyneet petipuuhat, käteisen nostaminen ja aikataulusi syynääminen saattavat kertoa, että kumppanisi on uskoton.

Vuoden 2015 tilaston mukaan 36 prosenttia suomalaisista aikuisista on joskus pettänyt kumppaniaan. Petetyksi tulleita väitöskirjaansa haastatellut Annikki Kaikkonen kertoi taannoin Me Naisille, että uskottomuus on monelle traumaattinen kokemus.

– Kaikilla petytyksi tulleilla oli sataprosenttinen luottamus kumppaniin. Ei meidän mies. Sitten se tieto tuli kuin salamana kirkkaalta taivaalta, Kaikkonen kertoi.

Miten kumppanin uskottomuuden voi huomata, jos päällisin puolin suhde tuntuu toimivan? Glamour listasi merkkejä, jotka saattavat tarkoittaa sitä, että toinen pettää. 

1. Suhteenne alkoi pettämisenä.

”Kerran pettäjä, aina pettäjä” -sanonnassa on totuuden siemen. Vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan pettämisen kautta suhteeseen päätyneet eivät ole yhtä sitoutuneita uuteen suhteeseen kuin sinkkuudesta suhteeseen päätyneet. He toisin sanoen pettivät myös uutta kumppaniaan todennäköisemmin.

2. Hän syyttää sinua pettämisestä.

Ilmiölle on kaksi syytä, kertoo Glamourin haastattelema, pettämisestä lukuisia kirjoja kirjoittanut Carolina Madden. Ensinnäkin: pettäjä voi yrittää salata tekosensa korostamalla sitä, kuinka paljon vastustaa pettämistä. Toiseksi: oma pettäminen saa helposti tietoiseksi siitä, että toinenkin saattaa mahdollisesti pettää ilman, että sitä huomaa.

Lue myös: 15 syytä, miksi pettäminen on niin vaikea antaa anteeksi

3. Hän nostaa paljon käteistä.

Yksi keino salata sivusuhde on piilottaa kaikki siihen liittyvät kulut. Jos teillä on yhteinen pankkitili, rahasalailu onnistuu parhaiten nostamalla käteistä.

4. Petipuuhanne piristyvät.

Kokeiletteko yhtäkkiä uusia liikkeitä makuuhuoneen puolella hänen aloitteestaan? Toki syynä voi olla yksinkertaisesti se, että kumppanisi haluaa piristää juuri teidän seksielämäänne. Mutta jos muutkin merkit viittaavat pettämiseen, myös petipuolen puuhat kannattaa ottaa huomioon.

5. Yhtäkkiä kaikki on huonosti…

Carolina Maddenin mukaan pettäjä voi yrittää oikeuttaa uskottomuutensa etsimällä parisuhteesta huonoja puolia. Näin käy yleensä siinä vaiheessa, kun pettäjä on tunnetasolla sitoutunut sivusuhteeseensa.

Lue myös: 3 yleisintä tapaa, joilla ihmiset pettävät kumppaneitaan – tunnistatko suhteesi?

6. …tai kaikki ongelmanne vaikuttavat kadonneen.

Valitusmantran loppuminen saattaa olla merkki siitä, että kumppanisi on löytää niihin ratkaisun muualta. Seksologi Heidi Valasti ja pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta kertoivat Me Naisille, että pettäjä saattaa helposti olla poikkeuksellisen hyväntuulinen, koska rakastuneena ihminen saa paljon positiivista huomiota. 

7. Hän kiinnittää entistä enemmän huomiota ulkonäköönsä.

Ehkä kumppaniisi on iskenyt vain liikuntakärpänen? Tai sitten hän panostaa ulkomuotoonsa uuden kumppaniehdokkaan takia. Näin kävi esimerkiksi Me Naisten pettämiskyselyyn vastanneelle 51-vuotiaalle naiselle:

”Miehen outo käytös työmatkoille mennessä, puunaus ja vaatteiden pakkaaminen, jollaista ei ennen ollut. Kielsi pettämisen. Yhtenä yönä katsoin hänen kännykkäänsä, josta kaikki selvisi: lemmenlurinoita, joita en ollut itse koskaan kuullut miehen suusta”, hän kertoi.

8. Aikataulusi syynätään.

Tarkistaako kumppanisi useaan kertaan monelta pääset töistä ja kuinka kauan aiot olla ystäviesi kanssa ulkona? Tämä voi olla merkki siitä, että hän tekee sinun poissa ollessasi jotain, minkä haluaa pitää salassa.

Lue myös: ”Sukulaiset näkivät ja käräyttivät” – naiset kertovat, kuinka jäivät kiinni pettämisestä

9. Hänen vanhempansa ovat pettäneet.

Vuoden 2015 tutkimuksen mukaan ne, joiden toinen vanhempi on pettänyt toista vanhempaa, pettävät omaa kumppaniaan jopa kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut.

Psykoterapeutti Annikki Kaikkosen mukaan uskottomuus saattaa johtua myös lapsuudenperheestä omaksutusta toimintamallista.

– On näitä tarinoita, että meidän suvussa on aina ollut niin, että mies menee ja mies tulee. Omaksumme perheissä mallin, miten parisuhteessa toimitaan ja ongelmia ratkaistaan, hän kertoi Me Naisille. 

10. Kotiin tulee alue, jolle et enää pääsekään.

Onko kumppanisi alkanut piilotella kännykkäänsä? Salailun syy voi olla uskottomuus. Moni Me Naisten pettämiskyselyyn vastanneista kertoi käräyttäneensä kumppaninsa juuri tekstiviestien ja puheluiden avulla.

”Vaimo jäi kiinni klassisesti tekstiviesteistä, jotka tulivat kun hän oli suihkussa. Olemme aina lukeneet toisillemme saapuvia viestejä, kun toinen ei ole ollut puhelimensa ääressä”, 41-vuotias mies kertoi.

Lue myös: Lukijat kertovat, kuinka puolison pettäminen paljastui

Nirsoudessa on sekä hyvät että huonot puolensa, kun tarkoituksena on löytää itselle puoliso.

Lääketieteen tohtori Markus Sormaala herätti viikonloppuna keskustelua Helsingin Sanomiin kirjoittamallaan mielipidekirjoituksella. Hän väitti, että prinsessasadut ja populaarikulttuuri kasvattavat naisista nirsoja puolison etsinnässä. Miehen parinvalintaa hän vertasi käytetyn auton ostamiseen: otetaan se, mikä on tarjolla.

Myöhemmin hän kertoi lehdelle kirjoittaneensa tekstin kieli poskessa ja kärjistäen, vaikka seisookin yhä sanojensa takana.

Teimme pikaisen kyselun lukijoillemme, ja 56 prosenttia heistä allekirjoitti väitteen siitä, että naiset kasvatetaan nirsoiksi puolison valinnassa.

Kyselimme aiheesta myös tarkemmin.

Kyselyn vaatimattomasta (n=31) vastaajajoukosta yli puolet piti itseään nirsona, mitä tulee puolison valintaan. Vastaajat pitivät naisia nirsompina kuin miehiä, mutta puolet heistä oli sitä mieltä, että kyllä mieskin osaa olla nirso suhdemarkkinoilla. Vastaajista kaksi kolmannesta oli naisia.

Onko nirsous hyvä vai huono juttu?

– Nirsous voi parhaimmillaan estää huonon suhteen syntymisen, nimimerkki Zorbas kertoi kyselyssä.

Myös nimimerkki Mummo, 70, totesi kyselyssä, että kahden huonon aviomiehen kokemuksella olisi pitänyt olla nirsompi.

Toisaalta vastauksista kävi ilmi, että nirsous on kaksiteräinen miekka, sillä se voi joko mahdollistaa upean parisuhteen tai vaihtoehtoisesti estää rakkauden löytämisen.

”Nirsous voi parhaimmillaan estää huonon suhteen syntymisen.”

Mutta onko nirsous vain naisten juttu? Zorbas on sitä mieltä, että pelkästään naisia on ihan turha syyttää nirsoilusta.

– Miehet yleensä haluavat huomattavasti itseään nuoremman ja kauniin naisen omasta iästään, ulkonäöstään ja sosiaalisesta asemastaan riippumatta. Vanhempi tai omanikäinen nainen ei tule kyseeseen. Sen sijaan kaikenlaiset naiset kelpaisivat miehille seksikumppaneiksi, joita miehet aktiivisesti etsivät oman kumppaninsa selän takana. On ollut erittäin loukkaavaa huomata, että mies pitää minua ”pelkkänä perseenä”. Prinsessasatujen vastineena miehillä on jo pienestä pitäen, nykyisin tietokonepelien ynnä muiden vaikutuksesta, yksipuolinen seksuaalisuus korostunut, panomies on ainoa oikea mies, hän kirjoittaa.

Nirso saa parempaa – tai on yksin

Moni on kuitenkin valmis puhumaan nirsouden puolesta. Marjut, 30, on sitä mieltä, että nirsous kannattaa.

– Sekä parisuhteessa että sinkkuna eläessäni olen tullut siihen johtopäätökseen, etten halua tyytyä parisuhteeseen. Kyse on siis tietoisesta valinnasta. Pitkä parisuhde vaatii paljon. Olen tyytyväinen elämääni sinkkuna, joten mies, jonka kanssa olisin valmis luopumaan sinkkuelämän hyvistä puolista, on väkisinkin harvinaislaatuinen, hän kirjoittaa.

– Kun nirsous keskittyy oikeisiin seikkoihin eli arvojen yhteensopivuuteen, keskinäiseen kemiaan ja hyvään oloon, riittävän tasoiseen intohimoon, niin näen nirsouden vain positiivisena. Kun tietää, että on löytänyt itselleen sopivan kumppanin, on valmis tekemään töitä suhteen eteen, eikä haikaile sitä jotakuta ehkä parempaa.

”Kun nirsous keskittyy oikeisiin seikkoihin, näen sen vain positiivisena.”

Nimimerkki Venus, 30, on samoilla linjoilla.

– Naiset ehkä vaativat suhteesta sitä kuuluisaa kemiaa ja kipinöitä, mikä ei mielestäni ole todellakaan nirsoilua. Miksi tyytyä ”ihan kivaan” ilman intohimoa? Itse olen suhteessa miehen kanssa, joka kolahti heti ja kovaa, enkä joutunut miettimään, haluanko hänet vai en. Jos olisin joutunut, silloin vastaus olisi myös ihan selvä.

Irkku, 60, ei ole valmis sietämään toisessa ihmisessä virheitä.

– Hyvää vapaata miestä on tosi vaikea löytää, siis sellaista joka on pitänyt itsestään ja ruumiistaan huolta. Useimmilla miehillä on iso maha ja epäkohtelias käytös. Kuka sellaista haluaa vaivoikseen, kun on jo edellisestä päässyt eroon? hän kysyy.

Toki kriteerit jokainen määrittelee itse. Toiselle ulkoiset asiat saattavat olla tärkeimpiä, toinen vaatii syvää henkistä yhteyttä. Rakkauden kohtaaminen voi kuitenkin panna ainakin ne ulkoiset kriteerit uusiksi.

– Tottakai on ollut kriteerit millaista miestä hakee mutta kriteerit on mennyt sitten uusiksi. Kun joku mies kolahtaa niin se kolahtaa, nimimerkki Tirppa, 36, kertoo.

”Parisuhteen odotetaan pystyvän täyttävän kaiken rakkauden tarpeen, mitä ihmisessä on.”

Kohtuuttomia odotuksia toista ihmistä kohtaan

42-vuotias Mia sen sijaan ei pidä itseään nirsona, vaikka hänen mielestään muut sitä ovatkin.

– Riski on otettava. Elämää ei voi loputtomiin varmistella. Autokin on ostettava tiettyjen perusasioiden tarkistuksen jälkeen. Jos tulee remppaa, eli parisuhdekriisiä, sitten hoidetaan sitä. Ei voi kaikkea ennakoida, hän perustelee.

Hänen mukaansa nirsous johtuu itsekeskeisyydestä.

– Parisuhteen odotetaan pystyvän täyttävän kaiken rakkauden tarpeen, mitä ihmisessä on. Se, että opeteltaisiin itse rakastamaan epätäydellistä ihmistä ei ole kovin kovassa huudossa. Olen nähnyt nuoria naisia, jotka odottavat tosiaan, että kun vain sopiva mies tulee kohdalle, elämä on mallillaan. Aika hurja odotus tavallisen kuolevaisen suhteen. Joku kaipaa tietämättään korvaavaa kokemusta siitä, mitä vaille jäi lähisuhteissa ja lapsuudessa vaille, joten odotus siitä, että puoliso täyttää tämän aukon on kohtuuton. Muita kautta siihen on tukea saatava, hän pohtii.

Tinder vastaan totuus

Markus Sormaala kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa huonoista kokemuksistaan deittisovellus Tinderissä. Hän kertoi, että ulkonäöllisesti hänet on palvelussa hyväksytty, mutta hänen tervehdyksiinsä ei tule vastausta tai keskustelut tyrehtyvät alkuunsa.

Nettideittailussa tulee pettymyksiä myös, kun siirrytään sovelluksesta elävään elämään.

– Lähinnä nirsoiluni on johtunut siitä, että esimerkiksi Tinderissa juttelet mukavannäköisen ja -oloisen miehen kanssa. Sovitte kahvit ja avot, paikalle ilmestyy ihan erilainen tyyppi, eli tutustuminen on alkanut valheella. Sen tukattomuuden ja mahakummun voin hyvinkin hyväksyä, mutta kun selviää monta muutakin asiaa, niin epärehellisyydessä nirsoilen ehdottomasti! Ja olen saanut itsekin pakit, luultavasti en ollut ”muodollisesti pätevä”, nimimerkki Mimmi48 kertoo.

”Sovitte kahvit ja avot, paikalle ilmestyy ihan erilainen tyyppi, eli tutustuminen on alkanut valheella.”

Manuélilla, 27, onkin pariutumisen riskeihin ratkaisu, joka ei ainakaan mututuntumalta ole edes kovin harvinainen.

– Minä hain fiksua kumppania, joka olisi kohtelias ja käsistään kätevä ”nörttimies”. Löytyi samalta koneinsinööriluokalta. Pitää vain tietää, koska se oikea on siinä nenän edessä. Itse en voisi kuvitella seurustelua tuntemattomien kanssa, joten olen aina valinnut poikaystäväni kaveripiiristä, jotta olen tuntenut henkilön vähintään pari vuotta. Osaan ihastua vain henkilöihin, joihin oikeasti luotan.

mieluummin yksin kuin...

Nirsoilu parisuhdemarkkinoilla kannattaa? Lukijat kertovat: ”Pitkä parisuhde vaatii paljon”

"– Miehet yleensä haluavat huomattavasti itseään nuoremman ja kauniin naisen omasta iästään, ulkonäöstään ja sosiaalisesta asemastaan riippumatta. Vanhempi tai omanikäinen nainen ei tule kyseeseen." Tuo on niin totta. Olen yli viiskymppinen, kuulemma hyvännäköinen ja itseäni huomattavasti nuoremman näköinen. Aivan uskomatonta millaiset kammottavat papparaiset tekevät tuttavuutta. En koskisi pitkällâ tikullakaan! Todella epâsiistejä kaljamahoja. En kuvittele itsesäni liikoja mutta joskus...
Lue kommentti

Ajanhallintagurulla on vinkki kaikille niille, jotka kaipaisivat lisää tunteja vuorokauteensa – varsinkin vapaapäivinä.

Miten viikonloppu on jo nyt muka ohi! Onko sinullakin tällainen fiilis aina sunnuntaisin? Jännä, miten aika tuntuu kiitävän erityisesti juuri vapaapäivinä ja lomalla. (Lue täältä Esko Valtaojan teoria, mistä tämä johtuu.)

Ei tietysti kaikkien mielestä. Jotkut tuntuvat löytävän jokaiseen päiväänsä ylimääräisiä tunteja. Joku nipistää minuutteja tallentamalla lempiohjelmansa digiboksille, jolloin aika ei tuhlaannu mainosten tuijottamiseen. Siinähän säästää ainakin kahdeksan minuuttia päivässä! Toinen taas tilaa kauppakassin ovelle, niin ei tarvitse suotta palloilla osastoilla, joilta ei tarvitse mitään.

Mutta tällainen ajattelutapa – siis, että miettii jatkuvasti, mistä aikaa voi säästää – ei ole paras mahdollinen kikka. Sitä paitsi haiskahtaahan se melko suorituskeskeiseltä. Tätä mieltä on ainakin Laura Vanderkam, jonka ajatuksista kertoo Careergirldaily-sivusto. Häntä pidetään ajanhallinnan guruna, joka on luennoinut aiheesta ja kirjoittanut siitä myös kirjoja.

Vanderkamin vinkki on päinvastainen. Tässä se tulee:

– Emme saa sellaista elämää kuin haluamme niin, että mietimme, mistä nipistää minuutteja. Kun elämme sellaista elämää kuin haluamme, aikaa säästyy itsestään.

Käytännössä kyse on siis asioiden laittamisesta tärkeysjärjestykseen. Jos tekee pääsääntöisesti vain niitä asioita, joita todella haluaa, aikaa ei tuhlaannut mihinkään turhaan. Niin yksinkertaista!

jep, jep...

Eikö aika riitä mihinkään? Yksi ajatus voi mullistaa elämäsi

Ei minulla ollut sydäntä jättää liikunta- ja puhekyvyttömäksi vakavan sairautensa myötä mennyttä äitiäni yksin narsistisen (aiemmin väkivaltaisenkin) isäni omaishoitajuuden varaan. Rankat olivat ne muutamat vuodet pääsääntöisesti vanhempieni luona illat ja vkl:t viettäessä töiden päätyttyä. Mutta totta toki! Oma valinta ja priorisointini!
Lue kommentti