Kuva: Jouni Harala

Heidi Holmavuo huomasi elävänsä suhteessa, jossa häntä alistettiin, haukuttiin ja peloteltiin. Koska yhtään lyöntiä ei tullut, Heidi ei osannut lähteä. – Pelkäsin miestäni koko ajan enemmän ja enemmän.

Suuren kerrostalon kaikki ikkunat ovat pimeinä, kun Heidi Holmavuo istuu autossaan parkkipaikalla.

Hänellä on yllään tuulihousut ja takki, jotka hän on ehtinyt napata naulakosta yöpuvun peitoksi. Kenelle hän voisi soittaa tähän aikaan aamuyöstä?

Kuka häntä uskoisi? Ja kenelle kehtaisi kertoa, että istuu autossa, koska ei uskalla olla omassa kodissaan, jonne on vaivihkaa muuttanut hirviö?

Kyyneleet valuvat pitkin poskia, kun nuori nainen odottaa ajan kulumista. Hän tietää, että jossain vaiheessa mies on rauhoittunut. Tämä saa olla viimeinen kerta, Heidi päättää ennen kuin hiipii takaisin kotiin.

"Kun kerran olisi kunnolla lyöty, olisin lähtenyt."

Mutta kertoja tulee vielä monta. Vielä lukuisina öinä Heidi istuu turvassa autossaan ennen kuin lähtee suhteesta, jossa hänet on kieputettu henkisen väkivallan verkkoon.

– Kun kerran olisi kunnolla lyöty, olisin lähtenyt. Mutta mitään sellaista ei tapahtunut. Oli vain paha olo, 33-vuotias Heidi kertoo nyt, vuosia myöhemmin.

Liian nopeat käänteet

Alussa kaikki näytti ihanalta. Heidi oli tavannut miehen, jonka katse oli epätavallisen intensiivinen. Sellainen oli myös tapa, jolla mies Heidiä piiritti.

– Hän oli sinnikäs, ystävällinen ja kohtelias ja teki tosi paljon sen eteen, että tapaisimme uudestaan, Heidi kuvailee.

– Mies ei ollut tyyppiäni, ja muistan empineeni hetken, mutta sitten ajattelin, että olisi hullua, jos en antaisi mukavalle ihmiselle toista mahdollisuutta.

Suhteen alku olikin imartelevaa aikaa. Mies halusi viedä Heidiä kaikkialle. Hän muisti aina avata kaikki ovet ja nosti Heidin jalustalle eri tavalla kuin kukaan toinen aikaisemmin.

– Valehtelisin jos väittäisin, ettei se tuntunut hyvältä, Heidi sanoo.

Jälkeenpäin Heidi on tajunnut, miten mies sitoi hänet kiinni yhteiseen elämään.

Ennen kuin Heidi oikeastaan tajusi, miesystävä alkoi etsiä asuntoa samalta paikkakunnalta, mutta muuttikin vaivihkaa Heidin luo. Pian mies kertoi haaveilevansa yhteisestä perheestä, häistä ja elämästä maalla. Heidi olisi täydellinen äiti.

Kun mies kertoi aikaisemmasta elämästään ja epäonnistuneista suhteistaan, Heidi tunsi suurta empatiaa: Miten jonkun näin hienon ihmisen kohdalle onkin voinut osua vain huonoja ihmisiä?

Pimeää kohti

Vähitellen puolisosta hiipi esiin uusia puolia. Heidi oli kattanut pöydän väärin. Mies moitti, kun hän kaapi raejuustoa rasiasta väärällä tavalla. Mies halusi vaikuttaa Heidin ulkonäköön ja osti vaatteita, joita hän ei ikinä itse olisi laittanut päälleen.

Ensihoitajana ja laulajana työskentelevä Heidi huomasi, että töiden ulkopuolella he olivat yhdessä koko ajan.

– Maailmani rajattiin tosi pieneksi. Kadulla en uskaltanut katsoa ketään miespuolista vastaantulijaa silmiin, koska se olisi ymmärretty väärin. Musiikkia en voinut enää tehdä oikein ollenkaan, koska bändeissä on niin paljon miehiä. Jos tulin kymmenen minuuttia myöhässä kotiin, alkoi hirveä huuto.

"Olen herännyt yöllä siihen, kun silitysrauta lentää seinään."

Miehen mielestä kaikki Heidin ystävät olivat kamalia. Hän ei voinut ymmärtää, miksi Heidi vaivautui viettämään aikaa niin tyhmien ihmisten kanssa. Omia ystäviä miehellä ei ollut.

– Onneksi olin niin vahva, etten suostunut katkaisemaan ystävyyssuhteitani. He huomasivat muutoksen minussa ja sanoivat, että olin koko ajan varpaillani ja vilkuilin kelloa.

Ilmapiiri kotona täytyyi pelosta. Miehen mukaan Heidi oli niin epäonnistunut, että sai olla onnellinen, että edes joku viitsi elää hänen kanssaan. Raivostuessaan mies heitteli nojatuoleja pitkin olohuonetta.

– Olen herännyt yöllä siihen, kun silitysrauta lentää seinään. Hän suuttui, jos en herännyt yöllä kesken unien kuuntelemaan hänen asiaansa, Heidi kertoo.

– Aloin pelätä koko ajan enemmän. Ainoa paikka, jossa pääsin lukkojen taakse turvaan, oli vessa tai auto.

 

 

Irti ja vapaaksi

Riitaa seurasi sopuisa jakso. Mies varasi matkan tai kylpyläloman, ja Heidi ajatteli, että ylä- ja alamäet vain kuuluvat suhteeseen. Miehelle oli tärkeää, että ulospäin kaikki näytti hyvältä.

Vähitellen Heidi ei enää tunnistanut itseään eikä omaa elämäänsä.

– Olin aina ollut iloinen ja sosiaalinen, mutta nyt olin lopettanut hymyilemisen ja muuttunut sulkeutuneeksi. Ymmärsin, että olin pitänyt yllä samoja kulisseja kuin mieheni, hän sanoo.

– Tajusin myös, että jos väkivalta vielä pahenee, minulta lähtee henki.

Heidi hankki käsiinsä lähisuhdeväkivaltaa käsittelevää kirjallisuutta. Sata tapaa tappaa sielu -niminen kirja oli yksi niistä teoksista, joiden lukeminen räväytti hänen silmänsä auki. Tarinat olivat kuin suoraan Heidin elämästä.

Heidi ehdotti miehelle yhteistä terapiaa, mutta vastaus oli tyly: Heidi oli henkisesti epävakaa eikä osannut ihmissuhteiden pelisääntöjä. Heidin on syytäkin mennä terapiaan, sillä hän on heistä kahdesta se, joka on sairas.

– Olen tajunnut, että terveen ja sairaan ihmisen raja menee siinä, että terve tajuaa, milloin tarvitsee apua, Heidi sanoo.

Kun Heidi miehen lähdön jälkeen katsoi asuntoaan ja sen lommoisia ovenpieliä, hän tunsi suurta vapautuneisuutta:

– Oli euforinen tunne, että sain olla taas kotona rauhassa ja ihan oma itseni.

Heidi uskoo pelastuneensa, koska ei ollut antanut miehen kävellä kokonaan ylitseen. Lopullisesti hän pääsi eroon väkivaltaisesta miehestään vasta, kun mies löysi seuraavan naisystävän.

– Silloin epäilykseni heräsivät vielä kerran. Oliko vika sittenkin ollut minussa? Kaksi käyntiä psykologin luona riitti. Sain vahvistuksen tunteelle, että olin ihan terve ja oikeassa, Heidi kertoo.

– Tajusin myös, että minun olisi pitänyt lähteä ensimmäisestä ajatuksesta, mutta rakkaimmilleen antaa anteeksi sellaista, mitä muille ei antaisi. Ja yrittää sulkea silmänsä, vaikka toinen muuttuisi hirviöksi.

Ero tuntui vaikealta myös ihan toisarvoisista syistä.

– En tiennyt miten kertoisin muille ihmisille, että olin taas epäonnistunut parisuhteessani.

Karheita lauluja

Nyt Heidillä on koti, jossa hän ei pelkää. Elämästä on tullut sellaista kuin sen kuuluukin olla: Heidi tekee asioita, joista nauttii niiden ihmisten kanssa, joiden itse tahtoo.

Väkivaltaisen suhteen jälkeen Heidi tiesi heti, että haluaa auttaa muita samanlaisessa tilanteessa kärvisteleviä. Koko ikänsä pianoa soittanut nainen löysi lohtua kirjoittamistaan lauluista. Alun perin yhden biisin ympärille rakennettu projekti henkistä lähisuhdeväkivaltaa vastaan on kasvanut valtakunnalliseksi Pelon varjo -kampanjaksi, jota tukee muun muassa kehonrakentaja Jari Bull Mentula. Heidi uskoo, että musiikilla on voimaannuttava vaikutus.

"Olisin toivonut, että naapuri olisi avannut ovensa ja pyytänyt minut turvaan."

”Vuosia jo kotona/ kaksiossa oudossa/ piilossa naapureiden katseilta/ ja nimikyltin tekstit aina vieraita/ Käytävillä juorutaan/ ei siellä kaikki ole kohdallaan/ ne sormella vaan osoittaa/ vanhukset oven avaa väärään aikaan/ Aurinkolasien takana on mustaakin tummempaa/ Ei uskalla avata suutaan, ei huutaa että pelottaa”, Heidi laulaa kampanjan nimikkokappaleessa.

Juuri sellaisiin tilanteisiin Heidi patistaa ulkopuolisia puuttumaan.

– Kun ovet rappukäytävässämme kolisivat, olisin toivonut, että naapuri olisi avannut ovensa ja pyytänyt minut turvaan.

Vertaistukea Heidi pystyy antamaan myös työssään ensihoitajana.

– Usein ammattilaisenkin on vaikea huomata henkistä parisuhdeväkivaltaa. Uskon, että kokemuksieni takia minulle on kasvanut hyvät tuntosarvet. Huomaan, jos suhteessa toinen pelottelee ja manipuloi.

Heidi kertoo, että henkisen väkivallan uhri voi oireilla myös fyysisesti, esimerkiksi saada hengenahdistuskohtauksia, jotka johtuvat pahasta olosta. Joku voi odottaa apua rappukäytävässä, koska ei uskalla olla kotona.

– Itku tulee, kun joku viimein kuuntelee.

Heidi itse uskoo, että hänen kokemuksensa ovat lopulta kääntyneet vahvuuksiksi. Hän luottaa yhä ihmisiin ja suhtautuu uusiin tuttavuuksiin avoimesti.

– Lähtökohtaisesti ajattelen muista ihmisistä hyvää, Heidi sanoo.

– Mutta pahojen asioiden sietokykyni on pienempi kuin aikaisemmin.

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.