Japanilaisissa valehäissä pääsee tälläytymään sydämensä kyllyydestä, vaikka ei olisikaan edes löytänyt elämänsä rakkautta.

Vaikka lapsuudenunelma prinsessahäistä eläisi yhä, kumppania ei välttämättä ole löytynyt tai avioliitto itsessään ei niin kiinnosta. Tähän markkinarakoon iskee japanilainen matkatoimisto Cerca Travel, joka lanseerasi tänä vuonna ”soolohäämatkat” sinkuille ja niille, jotka kaipaavat elämäänsä vähän glamouria.

Matkatoimiston johtajan Yukiko Inouen mukaan paketin ideana on rohkaista naisia näkemään itsensä positiivisessa valossa. Matkoista kertoi Mashable-sivusto.

Kahden päivän Kioton-reissulla ”morsian” pääsee tälläytymään päästä varpaisiin, mutta itse avioliitosta ei tarvitse huolehtia –vihkimistä matkaan ei kuulu. Ensimmäisenä päivänä valemorsiamelle järjestetään pukukonsultaatio, jossa pitäisi päättää, haluaako perinteisen japanilaisen hääkimonon vai modernimman valkoisen koltun.

Toisena päivänä nainen meikataan ja kammataan glamourkuvauksia varten. Myös laittautumisesta saa kuvat muistoksi päivästä. Itse hääkuvat otetaan japanilaisessa puutarhassa. Myös sulhasen tai illallisseuralaisen vuokraaminen on mahdollista, mikäli nainen niin haluaa. Hemmottelu tulee kalliiksi – matkan lähtöhinta on yli 2 000 euroa.

Tähän mennessä noin 30 naista on kokeillut, miltä päivä wannabe-morsiamena tuntuu. Noin puolet heistä oli jo naimisissa, mutta he eivät olleet koskaan järjestäneet hääjuhlaa tai olivat tyytymättömiä häihinsä. Toivottavasti valehäistä oli apua, eivätkä ne aiheuttaneet häiden jälkeistä masennusta, joka saattaa iskeä ainakin oikeiden juhlien jälkeen.

Lue myös:

Lotta Hintsa odottaa jääkiekkoilijarakkaansa kosintaa: ”Olen alkanut suunnitella häitä”

George Clooneyn ökyhäiden lasku yli 10 miljoonaa

Teuvo Loman ja Niko Helenius: "Häidemme teema on Halloween"

Parisuhteen päättyminen voi olla sysäys vaikka minkälaisiin elämänmuutoksiin.

Parisuhteen päättyminen eroon on iso pala purtavaksi, ja elämänvaiheeseen kuuluu myös surua ja järkytystä, joka voi jähmettää paikoilleen. Toisaalta ero on myös iso muutosvoima, jonka avulla moni toteuttaa jonkin elämänmuutoksen, joko pienen tai isomman, joka osaltaan auttaa toipumaan erosta.

Eroryhmiä vetävä Marianna Stolbow puhui Hyvän Terveyden haastattelussa ”vihatynnyristä”, jonka ero saa täyteen. Se on oikein käytettynä voimanlähde, jonka avulla saa vaikka kodin ikuisuusremontin valmiiksi tai uskaltaa lähteä yksin reppureissaamaan toiselle puolelle maapalloa.

Esimerkiksi seuraavat muutokset ovat yleisiä:

1. ”Erotukka”

Jostakin syystä etenkin naiset tuntuvat astelevan eron jälkeen kampaajalle (tai tarttuvan saksiin). Joskus siitä jopa varoitellaan, sillä itse leikattu otsatukka voi myös olla virhe, joka kaduttaa seuraavat kuukaudet.

Refinery29-sivuston jutussa seitsemän naista kertoo erokampauksistaan – vaikka leikkaaminen olisikin hirvittänyt, lopulta uudet hiukset toivat elämään kaivatun muutoksen. Kampausta kannattaa kuitenkin harkita huolella ja suunnitella muutos yhdessä kampaajan kanssa, jotta lopputuloksesta tulee onnistunut. Joskus vähän pienempikin muutos virkistää

2. Kuntoiluhurahdus

Eron jälkeen saa hyvällä omallatunnolla keskittyä itseen. Yksi tapa on liikunta, josta innostuminen saattaa yllättää eronneen itsensäkin. Maratonkoulu, crossfit-kurssi, bikini fitness... Kaikissa pääsee purkamaan vihaenergiaansa ja saa kaupan päälle hyvän mielen hormoneita, joita liikunta vapauttaa. Iloa voi tuoda myös se, että huomaakin olevansa liikunnallinen ihminen, vaikka on koko ikänsä kuvitellut ihan muuta.

3. Työelämä uusiksi

Yksi iso elämänmuutos saattaa johtaa toiseen. Yksi käyttää energiansa oman yrityksen perustamiseen, toinen vaihtaa työpaikkaa tai alkaa tehdä töitä urallaan etenemiseksi. Ero saattaa vaikuttaa myös taloudelliseen tilanteeseen, joten se on hyvä hetki pohtia, miten ja millaista elämää haluaa elää ja miten tuon tavoitteen voi saavuttaa.

Eron täyttämä ”vihatynnyri” toimii voimanlähteenä.

4. Syvenevät ystävyyssuhteet

Ystävät ovat eronneelle tärkeä turvaverkko. Maailman parantaminen yötä myöten saattaa lämmittää vanhat kaverussuhteet uudelleen tai syventää suhteita uusiin ystäviin, jos parisuhteessa ollessa muille ihmissuhteille ei muka ollut tarpeeksi aikaa. Nyt on.

5. Toteutuvat unelmat

Aloittaminen on usein vaikeinta, mutta eron tunnekuohuissa saattaa saada polkaistua käyntiin vaikka minkä uuden projektin tai harrastuksen.

Haastattelimme kesällä 43-vuotiasta Minna Alankoa, joka hankki avioeronsa jälkeen vanhan, huonokuntoisen talon ja alkoi remontoida sitä. Hänellä ei ollut sitä aiemmin minkäänlaista kokemusta rakennushommista, ei edes tapetoinnista, mutta se ei häntä estänyt. Lue juttu täältä.

6. Uudet ja kutkuttavat ihmissuhteet

Joku saattaa syöksyä suoraan uuteen suhteeseen, toinen nauttii treffeistä, joilla ei ennen ole päässyt juuri käymään. 30-vuotias nainen alkoi itse pyytää kiinnostavia ihmisiä kanssaan treffeille.

”Pelkäsin ihan turhaan sitä, että saan pakit ja häpäisen itseni. Jokaisesta uskalluksesta tuli vain mahtava voittajafiilis ja elämästä hetkeksi aika paljon hauskempaa. Lopulta yksi treffikutsu johti nykyiseen parisuhteeseen. Kannatti kehdata”, hän muistelee.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pin the Fuck Ups -blogissa kerrotaan omakohtaisten kokemuksien kautta, millaista todella on olla demiseksuaali.

Junassa vastapäätä istuu elokuvatähden näköinen tyyppi, jonka voisi epäilemättä nähdä komeilemassa lehden kannessa. Useimmilla tuntemattoman ihmisen ulkomuoto ja leveä hymy saisi helposti kädet hikoamaan ihanasta jännityksestä. Toisissa ihmisissä tuntematon tyyppi ei herätä mitään tunteita.

Sellaista on olla demiseksuaali.

Demiseksuaalisuudella tarkoitetaan sitä, että seksi linkittyy hyvin voimakkaasti tunteisiin. Demiseksuaalit eivät siis koe seksuaalisia haluja uutta ihmistä kohtaan, ennen kuin suhteessa on mukana syvempiä tunteita, kuten rakkautta ja luottamusta.

Lue aiheesta lisää aiemmin kirjoittamastamme jutusta.

”Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen.”

Millaista elämä demiseksuaalina on ihan oikeasti? Asiaa on avannut vähän aikaa sitten Pin the Fuck Ups -blogin kirjoittaja Demijumalatar-nimisessä blogitekstissä.

– Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen enkä aktiivisesti etsi ihmisiä, joiden kanssa näitä voisin harjoittaa. Ne kiinnostavat minua ainoastaan siinä tapauksessa, jos joku, jonka tunnen, herättää kiinnostukseni, bloggaaja kertoo.

Ulkopuolinen omasta tahdosta

Pin the Fuck Ups -blogin kirjoittaja kertoo, että ennen demiseksuaalisuus-termin löytämistä hän tunsi olonsa ulkopuoliseksi. Kun hän löysi termin, olo helpottui huomattavasti.

”En jää mistään paitsi, sillä en halua sitä, mitä on tarjolla.”

– Aluksi olin aika järkyttynyt tästä ajatuksesta, sillä tosiaan, minunlaiselleni parisuhdemarkkinat ovat aika toivottomat. Nyt olen kuitenkin tajunnut, mikä valttikortti minulle onkaan elämässä suotu, bloggaaja kirjoittaa.

– Kun ymmärsin sen, että en oikeastaan edes halua osallistua parinmuodostusrituaaleihin, mieleni vapautui. Ymmärsin, että jättäydyn itse ulos. En jää mistään paitsi, sillä en halua sitä, mitä on tarjolla.

Asiantuntijoiden mukaan demiseksuaalisuus-käsite on monille helpotus. Ylen haastatteleman seksuaaliterapeutti Aune Karhumäen mukaan erityisesti miehet ovat löytäneet siitä apua.

– Moni mies tulee terapiaan, koska he kokevat hyvin paineistavana sen, että heihin suhtaudutaan kuin ainoa asia, joka heillä on mielessä, on seksi. Näinhän ei todellakaan ole, hän kertoi vuonna 2015.

Juttua muokattu kauttaaltaan 20.9.2017 klo 10.30.