Kuvitus Shutterstock

Kaveri kehuu Facebookissa ihania lapsiaan, pitkiä hiihtolenkkejään ja täydellisiä illallisiaan. Että ärsyttää.

Se hiipi salakavalasti elämääni. Huomasin sen ­ensimmäisen kerran ehkä viime jouluna, kun luin ­ystävieni Facebook-statuksia. Kaikilla oli tosi kivat pyhät, ja ne vietettiin ihanien, rakkaiden ihmisten keskellä. Meidän perheessä taas torailtiin ihan tavalliseen tapaan, ja minä melkein heti vannoin, että ensi vuonna vietän juhlapyhäni muussa seurassa.

Olen kateellinen. Miksi kaikkien muiden elämä näyttää paljon hohdokkaammalta kuin minun?

Seuraamissani blogeissa jatkuvasti ­askarrellaan, siivotaan, sisustetaan ja suunnitellaan huikeita illallisia ja täydellisiä kattauksia. Minä en saa edes valmistaikinapullia uuniin.

Olen kadehtinut ystävänikin lifestyle-blogia, joka on ihana, mutta… Minä en ehdi kotoilemaan ja aika usein huomaan tarjoavani perheelleni einespinaatti­lättyjä jo kolmatta päivää peräjälkeen, kun taas ystäväni surauttelee super­smoothieta ja kokkaa luomuherkkuja.

Sekin pännii, kun Facebook-kaverit postailevat lomakuviaan ja itse kuljen vain työpaikan ja marketin väliä.

Argh! En halua olla ystävilleni kateellinen, saati sitten ihmisille, joiden elämästä en tiedä mitään kiiltokuvamaisen blogikulissin takana. Apua!

Muutkin kadehtivat

En ole kuitenkaan yksin alhaisten tunteideni kanssa, onneksi. Kun kysyimme Me Naisten lukijoilta, ovatko he poteneet joskus nettikateutta, jopa 63 prosenttia myönsi kadehtineensa joskus ystäviensä elämää Facebookissa. 28 prosenttia vastaajista kertoi kadehtivansa seuraamiensa bloggaajien arkea.

Psykologi Ilona Rauhalakin lohduttaa, ettei kadehtimisessa ole mitään kummallista. Sosiaalinen vertailu on ihmisille tärkeää, ja Facebook ja blogit ovat tehneet siitä entistä helpompaa. Tiedämme muiden elämästä enemmän kuin ennen.

– Kun ennen kadehdimme yhtä naapuria, nyt meillä on kolmesataa Facebook-kaveria, joita kadehtia, hän sanoo.

Kyselyn mukaan eniten kateutta herättävät ulkomaan­matkat, seuraavaksi perhe, tyyli ja rahat. Bloggaajilta kadehditaan elämäntyyliä ja ­vaatekaappia. Kateutta saavat tuntemaan myös urheilusuoritukset, saavutukset, kauneus, hauskat bileet, kaverisuhteet, lemmikit, laihuus ja profiilikuvat.

Siis elämä, joka ei ole minun.

Myös ärsytys iskee

Kateuden lisäksi Facebook-maailma saa tuntemaan ärsytystä. Ja useinhan ärsytys kumpuaa juuri kateudesta.

Jatkuvat urheilusuorituskehuskelut ja omien lasten ylikehuminen ärsyttävät. Kai nyt jokaisen mielestä se oma pentu on maailman täydellisin ja paras joka tapauksessa. (Nainen, 37 v.)

Sellaiset missä hehkutetaan miehen tuomia lahjoja, yllätyksiä ja ihanaa rakkautta. (Nainen, 25 v.)

Ruuanlaittobrassailut. (Nainen, 44 v.)

Toisten hehkutukset ihanasta puoli­sosta, kun itse olen sinkku. (Nainen, 29 v.)

Lähinnä sellaiset, joissa on urheiltu ja kylläpä tuntuu taas hyvältä kymmenen kilometrin hiihtolenkin jälkeen. Ottavat päähän, koska haluaisin itse olla urheilullinen. (Nainen, 38 v.)

Se, että joku on ostanut juuri sellaisen luksuskäsilaukun, jollaista himoitsen, mutta johon minulla ei ole varaa. (Nainen, 34 v.)

Jatkuva ♥-merkin käyttö päivityksissä on ärsyttävintä, ei kaikki voi olla aina niin ihanaa! (Nainen, 32 v.)

Minua ei oikeasti kiinnosta se perheen viidennen mersun huikea sävy ilta-auringossa vaan haluan tietää mitä sille perheelle oikeasti kuuluu. (Nainen, 35 v.)

Statukset, jotka viittaavat siihen, että ­rahaa on palanut, esim. kuvat "onnellisena ostosreissun jälkeen" läjä kasseja vierellä tai "täydellinen perhe" aurinkoisena aamuna ulkoilemassa tai retkellä. (Nainen, 38 v.)

Eikö tuo kaikki ole ihan selvää kateellisten panettelua?

Kun huomaa kateuden pirulaisen hiipineen sieluun, Ilona Rauhala kannustaa rehdisti myöntämään, että tunne on totta.

– Kateutta ei missään nimessä kannata painaa pois, sillä kun sen yrittää kieltää, se tulee yleensä vain voimakkaampana takaisin.

Ilona myös muistuttaa, että kateus on tosiaan vain tunne, ei koko ihminen.

– Kaikki tunteet ovat hyödyllisiä ja ­arvokkaita, sillä ne antavat meille informaatiota itsestämme. Esimerkiksi minulle merkkivaatteet ovat yhä tosi tärkeitä, ja se johtuu pitkälti siitä, että nuoruudessani olin hirveän kateellinen varakkaiden perheiden lapsille heidän leviksistään ja purjehduskengistään, joihin minun vanhemmillani ei ollut varaa. Kannattaa siis miettiä, mitä tunteen alkujuurella on. Useimmiten kyse on vain siitä, että haluamme tuntea itsemme hyväksytyksi.

Myös voimavara

Täydellinen elämä vituttaa. (Nainen, 33 v.)

Toisella on asiat paremmin kuin itsellä. Ei sillä, etten sitä heille soisi. (Nainen, 47 v.)

Blogeja lukemalla tajuaa, kuinka tylsää, harmaata ja ei-tyylikästä oma elämä on. Toisaalta taas kateus auttaa huomaamaan mikä on itselle tärkeää, ja sen voi kääntää voimavaraksi. (Nainen, 29 v.)

Juuri näin! Ilona Rauhala muistuttaa, ettei kateus ole aina pahasta.

– Kateutta on kahdenlaista. Positiivinen kateus on luonteeltaan kannustavaa ja saa ihmisen tavoittelemaan haluamiaan asioita – oli se sitten uusi sohva tai ulkomaanmatka. Negatiivinen kateus on sitä, että jää vellomaan alhaisiin tunteisiin, jolloin ne voivat alkaa vaikuttaa ­ihmissuhteisiin tuhoavasti.

Ilona itse pukee tuntemuksensa myös sanoiksi.

– Käytän todella paljon sitä, että sanon kadehtimalleni ihmisille: Vitsi, mä olen kateellinen sulle tuosta jutusta! Minäkin haluan tuollaisen. Kun tunteen sanoo ­ääneen, sen negatiivinen vaikutus elimistössä vähenee heti.

Rikkaat ja joutilaat?

Blogeissa annetaan kuva, että bloggaaja on rikas ja joutilas ja voi vain ostella uusia tavaroita käymättä töissä. Vaikka lukija tietää, ettei se ole oikeasti totta, on moi­sesta mielikuvasta vaikea päästä eroon. Väkisinkin vertaa omaa elämäänsä bloggaajan elämäntyyliin ja seurauksena on kateutta ja tyytymättömyyttä. (Nainen, 35 v.)

Tuntuu, ettei blogeissa kirjoiteta negatiivisista asioista ja normaalielämästä, vaan blogien pitäjien elämä on yhtä pinta­liitoa. (Nainen, 34 v.)

Ihmettelen, mistä riittää ­aikaa, rahaa ja viitsimistä näyttää aina huolitellulta. (Nainen, 25 v.)

Onko bloggaajan elämä sitten aina niin täydellistä? Kilautetaan yhdelle. Lifestyleblogia Pics, Dots and Stripes pitävä Tiinakaisa vastaa puhelimeen kesken askartelutalkoiden. Hän on värkkäämässä ­ystävänpäiväkortteja kolmevuotiaan poikansa kanssa. Takassa rätisee tuli, ja hellalla porisee lounassoppa. Korttishow’n jälkeen hän aikoo lapsensa kanssa vielä pulkkamäkeen. Kuulostaa täydelliseltä!

– Joo, mutta se on vain osatotuus. ­Oikeasti keittiössä on hirveä sotku, pöytä lainehtii vesiväriä, olemme vielä yöpuvuissa ja minulla on tukka pystyssä, hän nauraa.

Välillä blogimaailmassakin saadaan totuuskohtauksia ja bloggaajat esittelevät kotiensa sotkuisia nurkkia, pyykkikasoja ja leluröykkiöitä: tällaista meillä oikeasti on. Jokin aika sitten muotibloggaajat innostuivat esiintymään meikittöminä. Tiinakaisa ei innostu sellaisesta.

– Miksi ihmeessä kuvaisin likaista tiskipöytää? Haluan itsekin katsoa blogeista sieviä ja inspiroivia kuvia. Sotkukasoja näkevät kaikki ihan tarpeeksi omissa ­kodeissaan.

Vain pieni osa elämää

Vaikka bloggaaja-Tiinakaisa keskittyy vain arkensa kauniiden puolien esittelyyn, hän saa tosi vähän palautetta, joka olisi suoraan tulkittavissa kateellisen mielen tuotokseksi. Hän epäilee sen liittyvän osittain rahankäyttöön: hän ei esittele blogissaan mitään kovin kalliita hankintoja.

– Tiedän, että muotibloggaajat ja ­luksusjuttuja esittelevät saavat huomattavasti enemmän negatiivista palautetta. Ehkä iälläkin on vaikutusta. Olen yli kolmekymppinen, ja niin ovat myös monet lukijani. Vanhemmilla lukijoilla on jo hieman enemmän medialukutaitoa. ­Ymmärretään, että blogin kauniit kuvat ovat vain pieni osa elämää.

Me Naisten kyselyssäkään kukaan ei myöntänyt, että olisi kirjoittanut koskaan mitään kateellista tai ilkeää Facebook-ystävän ärsyttävään kommenttiin tai edes tuntemattoman liian ihanaan blogiin.

Uskoisiko tuota?

Ilona Rauhala kertoo esimerkin ruotsalaisesta Solsidan-televisiosarjasta: siinä perheenäiti Annaa ärsyttivät lapsen tarhakaverin äidin Facebook-päivitykset, joiden perusteella perheen elämä vaikutti täydelliseltä.

– Lopulta Annalle selvisi, että hänen kadehtimansa perheen isä oli juuri kuollut ja nainen selvisi surusta ainoastaan pitämällä kulissia yllä.

Ilona muistuttaa, että useimmiten ­sitä kadehtii yhdeltä sitä, toiselta tätä ja kolmannelta tuota, mutta kenelläkään ei ole kaikkea sitä mitä haluaisi.

– Todennäköisesti sinullakin on jotakin, jota ­joku muu kadehtii.

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!

kaunis :)

Naiset kertovat: tämä on kauneinta, mitä puolisoni on minulle sanonut

Sinä olet kaunis. (Sanoo joka päivä!) ja 'Kuka sokea muka ei tajuaisi, että se sama upea nainen on noiden verkkareiden ja t-paidan alla kuin muussakin vaateparressa tai alasti.. hölmöhän sitä olisi, jos ei omaa naistaan pysty näkemään vaatteidenkin lävitse juuri niin loistavana kuin hän on!' - sanoo samainen jo usean vuoden aviomies, kun itse olin ollut kuumeessa ja nuhassa, ja istuin löhöhousuissa sohvalla. Olin myös todennut aiemmin, että joku exä ei sietänyt relavaatteita kotona, koska 'ei...
Lue kommentti