Erokriisin aikana Tiina suunnitteli hääpukunsa polttamista, mutta päätyikin otattamaan itsestään ja Katista ystävyyskuvia, joissa molemmat poseeraavat hääpuvuissaan. Kuvista parhaat naiset julkaisivat Facebookissa. ”Moni kehui niitä maasta taivaisiin.” Kuva: Tom Färm

Kati ja Tiina ovat nykyään parhaita ystäviä, joilla on sama ex-mies. He ovat olleet toistensa tukena erossa ja synnytyksessä ja jakavat tiiviisti yhteisen arjen. – Aluksi pelkäsin, että Kati silti pitää minua syyllisenä eroon, Tiina kertoo.

On tammikuu 2011, ja Katia itkettää.

Viime päivät hän on pakannut tavaroita kotonaan Tuusulassa, etsinyt uutta asuntoa, käynyt töissä ja hoitanut lapsia. Hänen miehensä, pian entinen puoliso Janne, on viettänyt lähes kaiken aikansa tietokoneella.

Samaan aikaan Tiina tyhjentää vuokrakotiaan Järvenpäässä. Hän on lähdössä puoleksitoista kuukaudeksi lomalle Afrikkaan. Ajatukset ovat Jannen luona. He ovat ihastuneet toisiinsa kuorossa.

Tiinaa pelottaa. Miten Jannen lapset hyväksyisivät hänet? Täyttäisikö hän ex-vaimon jättämää aukkoa? Olisiko Kati hänelle ikuisesti vihainen?

Kati ja Tiina eivät voi kuvitellakaan, että viisi vuotta myöhemmin he jakaisivat keskenään lähes kaiken mahdollisen.

Epämääräinen alku

Seitsenkuinen tyttövauva nukkuu Tiinan rintaa vasten, ja kaksivuotias pyytää päästä Kati-tädin syliin. Katin kotona on hiljaista, sillä 11- ja 9-vuotiaat tyttäret ovat vielä koulussa.

Täällä Kati, 37, ja Tiina, 27, viettävät tänäänkin iltapäivänsä. Iltaisin perheet usein syövät illallista tai vain katselevat televisiota yhdessä.

– Naapurit ovat jo tottuneet, että huutelemme pihojen yli, mitä tänään syödään, Kati naurahtaa.

Välillä ulkopuolisten on vaikeaa käsittää, että naisten ystävyys on aitoa – niin erikoinen sen alku oli.

Kati tutustui tulevaan aviomieheensä Janneen parikymppisenä yökerhossa. Pari muutti yhteen, meni naimisiin ja sai muutaman vuoden päästä esikoisensa. 13 vuoden yhdessäolon jälkeen avioliitossa alkoi kuitenkin olla ongelmia, jotka eivät vuosienkaan työskentelyllä ratkenneet.

Juuri ennen joulua 2010 Janne soitti matkalla kuorosta kotiin ja ilmoitti haluavansa erota. Katin maailma pysähtyi.

– Vaikka olin itsekin miettinyt asiaa, eroilmoitus tuli täytenä sokkina. Olin äärimmäisen pettynyt. Eihän meille voinut käydä näin, Kati muistelee.

Jannen elämään oli tullut uusi tuttavuus, Tiina. Pikkuhiljaa heidän chattailunsa Facebookissa oli muuttunut vakavammaksi.

Eroa sulattelevalle Katille tieto Jannen uudesta suhteesta oli liikaa. Hän otti suoraan yhteyttä Tiinaan ja pyysi tätä vetäytymään, jotta ehtisi käydä rauhassa läpi hankalan elämänvaiheen.

– Kirjoitin Tiinalle, että yritän erottaa itseäni lasteni isästä ja ihmisestä, joka on ollut paras ystäväni. Kanssani on helppo tulla toimeen, jos saan erorauhan.

Tiina kunnioitti Katin toivetta ja kieltäytyi tapaamasta Jannea siihen asti, että Kati muuttaisi pois. Kului puolitoista kuukautta. Pian Tiina pyysi Katia kavereikseen Facebookissa.

– Kaveripyyntö tuntui oikealta teolta, koska olimme käyneet hyvässä hengessä keskustelua Messengerissa, Tiina kertoo.

Palmikkoperheeksi

Keväällä 2011 Tiina on juuri palannut reissultaan Afrikasta. Hänen kotinsa on nyt Jannen luona.

Pariskunnan kuoro on mukana kuorokilpailun suorassa lähetyksessä, ja kannustusjoukkoihin Janne on kutsunut myös Katin. Tiina näkee Katin yleisössä eikä ole mielissään.

– Oli mieheltä totaalista pelisilmän puuttumista kutsua minut mukaan. Totta kai oli myös minulta typerää lähteä, mutta eroava ihminen tekee kummallisia tekoja, Kati sanoo nyt.

Kuorokisan sijoitusta juhlitaan porukalla paikallisessa kuppilassa. Kati pakenee vessaan. Hän tajuaa, että mukaan lähteminen on ollut kamala virhe.

"Tiina hoivasikin minua, miesystävänsä ex-vaimoa."

Tiina näkee, miten paha Katin on olla. Hän avaa keskustelun kysymällä, mitä Kati haluaisi syödä ja juoda, ja hakee tälle pizzaa ja viiniä.

– Sen sijaan, että Tiina olisi juhlinut kuoron sijoitusta ja paluuta rakkaansa luo, hän hoivasikin minua, miesystävänsä ex-vaimoa, Kati muistaa.

– Yhdessä joimme pienet hiprakat, ja illan päätteeksi Tiina ja Janne veivät minut kotiin.

Kevään aikana Kati painii eri tunteiden kanssa. Huonoina päivinä hänet valtaa epätoivo. Hän on vihainen ja pettynyt ja pelkää menettävänsä lapsensa uudelle naisystävälle.

Parempina päivinä pilvien takaa näkyy valoa, ja Kati osaa iloita vapaudestaan. Ehkä kaikki menee sittenkin hyvin. Kati on kiitollinen, että Tiina vaikuttaa hyvältä tyypiltä. Hän on vain tullut heidän elämäänsä hankalaan aikaan.

Eräänä iltana Kati saa Tiinalta viestin, josta alkaa ystävyys.

– Kerroin siinä, että toinen tytöistä oli ikävöinyt kovasti äitiä kun isikään ei ole kotona, mutta silittelin hänet uneen, Tiina kertoo.

– Miten kukaan voisi vihata Tiinan kaltaista ihmistä? Kati kysyy.

– Välillä jopa yritin, mutta se oli mahdotonta. Tiina yritti aidosti olla ymmärtäväinen, ystävällinen ja kohtelias. Hän oli kiinnostunut minusta ja lasteni asioista ja teki selväksi, ettei ole tulossa minun ja lasten väliin. Pian huomasimme, että pystyimme nauramaan vaikeillekin tilanteille. Tiina osoitti tunneälyä ja elämänkokemusta, vaikka meillä oli ikäeroa melkein kymmenen vuotta, Kati sanoo.

Kohta Kati kutsuu Tiinan mukaan yhteisiin sukujuhliin. Hyvistä väleistä huolimatta Tiina tuntee syyllisyyttä, vaikka tietääkin, ettei ole aiheuttanut Katin ja Jannen eroa.

– Pelkäsin, että Kati silti salaa pitää minua syyllisenä. Minulla oli kova halu saada välit toimimaan, enkä halunnut millään tavalla pahoittaa Katin mieltä.

Tiinan käytös helpottaa myös Katin oloa.

– Ystävyytemme vaati minulta enemmän. Minun tuli nöyrtyä ja ymmärtää, että vaikka Tiina seurusteli Jannen kanssa, se ei tehnyt minusta huonompaa ihmistä, Kati kertoo.

"Katin pyytäminen kummiksi tuntui ainoalta oikealta vaihtoehdolta."

Seuraavan joulun porukka viettää yhdessä Katin kaksiossa. Seuraavana kesänä Kati kutsutaan Tiinan ja Jannen häihin. Pian hänestä tulee pariskunnan esikoisen sylikummi.

– Katin pyytäminen kummiksi tuntui ainoalta oikealta vaihtoehdolta. Halusin vahvistaa hänen suhdettaan lapseeni. Meillä oli jo vahva palmikkokuvio, jonka muodostivat Janne, minä ja Kati. Kun siihen lisättiin lapset, meistä tuli perhe.

 

Tiinalla (yllä) ja Katilla on molemmilla kaksi lasta, joilla on sama isä. "Minulla on järjettömän suuri perhe. Myös Janne on tärkeä osa sitä", Tiina sanoo.

Puhelu huoltoasemalta

Jouluna 2014 Tiina on seitsemännellä kuulla raskaana ja soittaa Katille hysteerisen puhelun.

Hetkeä aiemmin Janne on aloittanut keskustelun keskellä pimeää maantietä matkalla kotiin Tiinan vanhempien luota. ”Olisitko sinä onnellisempi, jos vain hoitaisimme lapsia yhdessä, mutta emme olisi parisuhteessa”, Janne kysyy.

Tiina ei ymmärrä koko kysymystä. Käy ilmi, että mies haluaa aloittaa uuden suhteen. Hän on rakastunut toiseen.

Samaan aikaan Kati viettää iltaa ystävättärensä kanssa. Puhelu tulee huoltoasemalta, jonne Janne on pysähtynyt tankkaamaan. Tiina itkee puhelimeen, lapsi nukkuu takapenkillä.

– Siltä istumalta vaihdoin viinin veteen, jotta voisin hakea Tiinan luokseni heti, kun he palaisivat kotiin, Kati sanoo.

Seuraavasta yöstä ei kummallakaan ole montaa muistikuvaa. Kati tuntee niin suurta raivoa, ettei ole tiennyt sellaista olevankaan.

– En tiennyt, että rakkaalle ihmiselle voi olla niin järjettömän vihainen. Kolmeen kuukauteen en pystynyt katsomaan Jannea silmiin. Samalla jouduin käsittelemään oman eroni uudelleen, hän sanoo.

Tiina puolestaan tuntee olevansa epäonnistunut ja huono ihminen.

–  En ollut ymmärtänyt, että avioliitossamme olisi niin suuria ongelmia, ettei niistä pääsisi yli, Tiina kertoo.

Katia loukkaa eniten se, miten hänen ystäväänsä on kohdeltu. Myös lasten kohtalo surettaa.

– Tyttäreni kokivat jo toisen avioeron. Tunsin, että olen menettämässä perheeni.

Tiinan on vaikea ymmärtää, miten Kati on aikanaan selvinnyt siitä, että hänen lastensa elämään on tullut vieras nainen. Sinä selviät, vaikka minuutti kerrallaan, vastaa Kati.

– Yksin et joudu tätä käymään läpi.

Tiinan ja Jannen ero tekee Katista ja Tiinasta hyvin läheisiä. Tiinasta tuntuu vapauttavalta käydä tunteitaan läpi Katin kanssa, koska Janne on molemmille tuttu. Kati elää oman eronsa uudestaan läpi Tiinan kanssa.

– Oman eroni aikana olin halunnut painaa villasella joitain tunteitani, koska minulle oli tärkeintä rakentaa hyviä välejä. Toisaalta myös pelkäsin, että jos annan pahimmille tunteille vallan, homma ryöstäytyy käsistä. Oli myös todella rankkaa katsoa vierestä toisen kipua, Kati kertoo.

Pommacit synnytyssalissa

Tiinan eron jälkeen naiset asuvat kuukauden Katin kaksiossa. Kun naapurista vapautuu suurempi asunto, Kati muuttaa sinne, ja Tiina jäi Katin vanhaan kotiin.

Synnytykseen tukihenkilöksi Tiina pyytää Katin. Kun tytär syntyy, Kati kertoo siitä Jannelle, joka odottaa kahviossa.

– Minusta tuntui, että sain enemmän tukea naisesta, joka on itsekin synnyttänyt, kuin entisestä miehestäni, koska ero oli yhä kipeä, Tiina kertoo.

– Mutta oli selvää, että isä pesee lapsen ja on mukana ensihetkissä. Kätilöt olivat ihmeissään, mutta Pommacit tuotiin synnytyssaliin kaikille kolmelle, hän nauraa.

Janneen ja tämän uuteen naisystävään Tiina on halunnut alusta saakka pitää hyvät välit. Uusi tilanne on ollut vaikeampi Katille.

– Aluksi en halunnut edes tavata uutta naista. Nyt välit ovat ok ja lapset pitävät hänestä, Kati sanoo.

"Miten voisimme elää, jos emme antaisi anteeksi?"

Lähtökohtaisesti kaikki aikuiset ovat halunneet, että lapsilla on hyvä olla. Kati ja Tiina tietävät, että ero ei leikkaa toista ihmistä automaattisesti pois elämästä, jos ei itse päätä niin tehdä.

– Ei tällaiseen päästä ilman tunnetta ja draamaa. Molemmat erot aiheuttivat suuria tunteita ja arki muuttui, mutta niinhän käy aina. Mutta sen sijaan, että kysyisimme, miten olemme voineet antaa anteeksi, kysymmekin, miten voisimme elää, jos emme antaisi anteeksi, Kati jatkaa.

– Minä halusin selviytyä ja rakentaa omaa elämää, Tiina lisää.

Yhteiset suklaat ja lasten isä

Elämänsä rankimman ajanjakson jälkeen Tiina pystyy jo tuntemaan kiitollisuutta. Kesällä hän löysi uuden rakkauden.

– Minulla on aivan ihanat lapset, ystävä, joka tukee minua kaikessa sekä kultainen miesystävä. Vaikka asun kaksiossa, ajattelen, että minulla on aivan järjettömän suuri perhe. Myös Janne on tärkeä osa sitä, Tiina sanoo.

Tiina ja Kati jakavat saman imurin ja suklaalevyt, astiat ja kattilat. Naiset kasvattavat myös lapsiaan yhdessä. Kati vaihtaa vauvan vaippaa ja Tiina huolehtii ruokaa pöytään Katinkin lapsille.

– Voimme puhua mistä vain, ruuanlaitosta seksiin ja ihmissuhteisiin. Käymme usein yhdessä kaupassa, juomme viiniä ja teemme ruokaa, Kati kertoo.

Lisäksi naiset jakavat yhteisen ex-miehen ja lasten isän.

– Meillä on yhteinen lasten isä, ei yhteinen ex-mies. Arvostamme molemmat Jannea isänä ja haluamme pitää häneen lämpimät välit, naiset kertovat.

Molemmat naiset kokevat saaneensa toisiltaan mahdottoman paljon. Tiinalle Kati on sisko, jota hänellä ei ole aiemmin ollut.

– Rakastan Tiinaa ja hänen lapsiaan. En tiennyt, että toisen lapsiin voi kiintyä näin vahvasti, Kati sanoo.

– En luopuisi Tiinasta kirveelläkään.

Jannen nimi on muutettu.

Vierailija

Ex-vaimojen ystävyys alkoi kolmiodraamasta: "Menin tueksi synnytykseenkin"

Kuka oikeesti voi ikinä täysin luottaa tuollaiseen kaksi kertaa eronneeseen mieheen? Varmasti joo, ollut avioliitoissa ongelmia, mutta sehän on normaalia elämää! Todellinen avioliitossa "tahtominen" puuttuu näemmä tolta ukolta kokonaan.... Mä en ikinä huolis vaivoikseni. Historialla tapana toistaa itseään....
Lue kommentti
Airam

Ex-vaimojen ystävyys alkoi kolmiodraamasta: "Menin tueksi synnytykseenkin"

Pystyyköhän tuo Janne pompottamaan lähiympäristöään koko elämänsä, kasvaako ikinä vastuulliseksi aikuiseksi? Olen kuullut curlingvanhemmista mutta on näköjään olemassa curlingvaimotkin. Minusta on hienoa tietenkin että ex-vaimot ovat löytäneet ystävyyden ja tukevat toisiaan mutta kyllähän tuosta väkisin tulee laulaja Tauskin kuviot mieleen.
Lue kommentti

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Vierailija

Kertovatko Facebookin pusukuvat onnellisesta suhteesta? ”Jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä”

Turhaa pelleilyä koko f-book. Tuottaa vain yksinkertaisille riippuvuutta. Jos ihminen ei kykene kokemaan itseään elossa olevaksi muutoin, niin voi voi. Mut tää on niin tätä. Suurin osa valehtelee vai onko sen tarkoitus 'valetyytyväisyydellä' nostaa mielialaa? Jos näin on niin sittenhän se voi olla ok. Ihmiset odottaa tykkäyksiä kieli pitkällä.
Lue kommentti

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

jst

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Ärsyyntynyt kirjoitti: Älä kokeile. Avun pyytäjiä jonossa muìsta itsekkäistä syistä. Toisen älyn vähättelyä. Samaa mieltä! Erityiseti turhissa pikkuasioissa apua pyytelevät pelkästään ärsyttävät. Sen sijaan, toisen osaamista ja älykkyyttä VOI arvostaa ottamalla sen huomioon. Yksinkertaisin tapa on kysyä henkilöltä mielipidettä tai kritiikkiä johonkin käsillä olevaan asiaan. Pidä kuitenkin työpaikalla asiat lähinnä työasioina ja siviilissä siviiliasioina.
Lue kommentti