Annalla on kotonaan vartiointifirman kannettava paniikkinappula. Ex-mies on yrittänyt tuhota kaikin tavoin hänen elämänsä.

Kuvitus Riikka Sormunen

"Kun palasin turvakodista kotiimme hakemaan tavaroitani, Peter oli repinyt vaatteeni kaapeista lattialle ja ulostanut niiden päälle. Yöpöydällä olleet kirjat olivat silppuna jakkupukujen joukossa.

Poliisi piti huolta, ettei mies käynyt käsiksi, kun keräilin sokissa omia ja lastemme tavaroita jätesäkkiin.

Rakastuin Peteriin ensisilmäyksellä Joensuun laulujuhlilla 1990-  luvun alussa. Olin silloin 28-vuotias ja eronnut kaksi viikkoa aiemmin naapurikylän pojasta, jonka kanssa olimme seurustelleet ylioppilasjuhlapäivästäni asti.

Maailmaa nähnyt hollantilainen muusikkomies vei totaalisesti insinöörinsydämeni. Seurusteluaika oli hohdokasta. Sovimme treffejä kansainvälisille lentokentille, ja kiersin välillä
hänen bändinsä mukana. Peter osteli lahjoja ja lähetteli ihania kortteja.

Häneen hurmaantui myös äitini, joka meni kansanopiston englannin kurssille, jotta osaisi jutella vävypoikansa kanssa.

Tutkimusmatkalla kaapissa

Kolmen vuoden seurustelun jälkeen Peter muutti Suomeen. Hän oli niin huomaavainen, että kävi alkutöikseen siivouskaapissani tutkimassa, mitä lattianpesuaineita käytän, jotta osaa ostaa samaa.

Sitten hän kosi minua.

Pian sen jälkeen ihmettelin ensimmäisen kerran Peterin empatiakyvyn puutetta matkallamme Norjassa. Hän halusi minut hyppimään kanssaan rantakiville, vaikka jalastani oli juuri poistettu kipsi. Hän ohitti täysin puolikuntoisuuteni ja loukkaantui, kun en suostunut hyppelemään.

Häävalmisteluissa hänen huomaavaisuutensa alkoi olla kokonaan tiessään. Mielipiteilläni ei ollut mitään painoarvoa. Peter halusi suunnitella kaiken yksin. Häissämme olin ärtynyt ja turhautunut.

Valokuvissa näytän papin edessä siltä kuin haluaisin oksentaa. Tunsin oloni epätoivoiseksi. Olisinpa uskaltanut juosta alttarilta pois. En kuitenkaan rohjennut, koska salissa istui kuusikymmentä sukulaistani ja olin raskaana.

Kaikki oli joko tai

Synnytyslaitoksella Peter hiippaili aamutakissa ainoana miehenä sairaalan käytävillä. Esikoisemme vauva-aika oli onnellista, ja tulin pian suunnitellusti uudestaan raskaaksi.

Samoihin aikoihin Peter perusti yrityksen ja äitini sairastui vakavasti. Stressaannuin niin pahasti, että sain raskausastman ja jouduin vähän väliä sen takia sairaalaan.

Peter ei pystynyt kohtaamaan sairauttani. Hän raivosi siitä
minulle jatkuvasti ja kieltäytyi osallistumasta lastenhoitoon pitkien työpäiviensä vuoksi. Jouduin sairaalasta käsin järjestämään lapselle hoitajia kolmeen vuoroon kotiimme.

Olin niin loppu, että sairaalan sosiaalityöntekijä oli sijoittamassa lasta jo lastenkotiin sairaalakeikkojeni ajaksi. Kun kerroin tästä miehelleni, hän lopetti työt kokonaan. Peterille elämässä kaikki oli joko tai, minkäänlaiseen joustoon hän ei pystynyt.

Kun toinen lapsemme syntyi kaoottisen raskausajan jälkeen terveenä, olin onnellinen, mutta emme pystyneet jakamaan tunnetta. Mieheni vain stressasi yrityksestään. Minua jäi kaihertamaan hänen käytöksensä. Mietin, voinko luottaa häneen enää ollenkaan pulassa. Päätin, että kun nuorempi lapsi on puolivuotias, lähden.

Kuopus kuin ilmaa

Lähteminen ei ollutkaan niin helppoa. Yritin pelastaa suhteemme kaikin tavoin. Kun Peter ei halunnut kuulla mitään toiveitani ja tarpeitani, aloin opiskella rakentavaa vuorovaikutusta. Ajattelin, että olen huono kommunikoimaan, kun hän ei halua kuunnella.
Peterin bisnekset menivät yhä huonommin. Hän syytti alamäestä minua ja vauvaa. Kuopukseen mies ei ottanut vuoteen mitään kontaktia vaan käyttäytyi niin kuin häntä ei olisi olemassakaan.

Asuimme pienessä kaksiossa nelistään, ja kuvittelin, että tilavampi koti olisi ratkaisu ongelmiimme. Eihän uudessa kodissa mikään ollut paremmin. Sen jälkeen keksin, että miestä ahdistaa se, että hänellä oli ollut kotimaassaan menestyksekäs ura ja Suomessa mikään ei tuntunut onnistuvan. Päätimme, että hän jää kotiin lasten kanssa miettimään, mitä hän haluaisi tehdä ja minä menen töihin.

Koska meillä oli paljon lainaa, tein pitkää päivää ja olin tosi väsynyt. Riitelimme koko ajan. Suutuin usein ja sen jälkeen häpesin sitä.

Peterin käytös kävi vain kummallisemmaksi. Hän saattoi esimerkiksi varastaa autostereoni, etten voisi pitkällä työmatkallani kuunnella radiota tai parkkeerata oman autonsa pihallamme niin, että en päässyt lähtemään töihin.

Uimahallin sijasta turvakotiin

Muutimme eri huoneisiin. Hän kävi tapetoimassa seinäni solvausmuistilapuilla. Minulla ei ollut sananvaltaa edes lastemme nukkumaanmenoaikoihin. En saanut enää syödä muiden kanssa samassa pöydässä vaan kun tulin töistä, minun piti kaivaa tähteitä jääkaapista. Vain jouluna minulle katettiin lautanen.
Lapsille hän sanoi, että kaikki olisi hyvin, jos äiti ei olisi täällä. Hän olisi halunnut, että muutan pois talosta mutta maksan kaikki laskut.

Hän ei lyönyt minua mutta iski nyrkillä isoja reikiä seiniin. En kehdannut pyytää reikäisten seinien keskelle ketään vierailulle.
Peter yritti tempauksillaan istuttaa minua hysteerisen naisen muottiin. Lopetin räjähtelyn ja menin aina ulkoportaille istumaan, kun tunsin suuttumuksen tulevan. Halusin katsoa, muuttuuko mikään, jos minä vaihdan reagointimallejani. Yritin ratkoa painostavaa tilannetta eri keinoin vuosia, jotta yhteiselämä olisi edes jotenkin ollut siedettävää. Mutta mikään ei muuttunut.

Lapset rupesivat oireilemaan. He eivät tavanneet ollenkaan ikätovereitaan, kun mies ei suostunut lähtemään kotoa mihinkään.

Molemmat alkoivat saada paniikkikohtauksia, jos heitä yritti viedä johonkin.

Soitin lastensuojelutyöntekijälle. Hänen mielestään lapset piti saada päivähoitoon työpäivieni ajaksi. Hän myös ehdotti turvakotiin pakenemista. En ollut tullut ajatelleeksi, että se olisi minun, hyvin toimeentulevan uranaisen paikka.

Eräänä iltapäivänä, kun meidän piti mennä lasten kanssa uimakouluun, pakkasin salaa tavarat kassiin ja ajoin turvakotiin.

Ei ikinä entiseen kotiin

Olimme turvakodissa melkein kolme kuukautta, joista kaksi olin sairauslomalla. Se oli onnellisimpia aikoja elämässäni vuosiin. Työntekijät tukivat rajojen asettamista lapsille, eikä minun tarvinnut koko aikaa pelätä.

Turvakodin työntekijä kysyi muutaman päivän päästä varovasti, olenko miettinyt, miten tästä jatkettaisiin eteenpäin. Sanoin spontaanisti, että emme aio palata enää koskaan entiseen.
Kun Peterille selvisi, että olemme turvakodissa, hän käynnisti
aggressiiviset oikeustoimet ja vaati valtavia elatusmaksuja itselleen, koska oli hoitanut lapsia puolitoista vuotta kotona.

Oikeuden väliaikaismääräyksellä lapset määrättiin takaisin pelottaviin oloihin isälle. Se tehdään vähäisten tietojen
perusteella, ja siinä lasten olosuhteet pyritään säilyttämään entisellään. Koska isä oli hoitanut lapsia kotona puolitoista vuotta, hänelle annettiin lähihuolto lopulliseen oikeudenkäyntiin asti. Lastensuojelussa pudisteltiin päätä oikeuden päätökselle. He tiesivät, millaisissa oloissa lapset olivat olleet.

Avohuollon tukitoimena lapset sijoitettiin päiväkotiin. Varustin kuusivuotiaan esikoisemme kännykällä. Hän saattoi soittaa 16 kertaa päivässä itkien vessasta tai komerosta.

Kaikki rahat käräjille

Palkkasin kaupungin parhaan avioerojuristin ja käytin perintörahani saadakseni lapset takaisin. Kun Peteriltä kysyttiin oikeuden olosuhdeselvityksessä, mitä on hyvä vanhemmuus, hän joutui ottamaan kysymyksen kotitehtäväksi. Oikeus katsoi, että pystyisin paremmin vastaamaan lasten emotionaalisiin tarpeisiin ja minusta tuli lasten lähihuoltaja, mutta isälle jäi laajat tapaamisoikeudet. Niitä hän on viimeiset kymmenen vuotta käyttänyt kiristämiseen, uhkailuun ja kiusaamiseen.

Ensimmäinen asuntomme eron jälkeen oli kerrostalossa. Minulle loi turvaa se, että koti ei ollut maan tasalla ja että huoneistoa suojasi vielä lukollinen alaovi. Se ei häntä pysäyttänyt. Peter hajotti alaoven lukon useaan otteeseen meidän nähtemme.

Koska menetin oikeudessa lapseni kymmeneksi kuukaudeksi, en ole halunnut käynnistää uusia prosesseja. Tuntuu siltä, että oikeussalissa voi käydä mitä tahansa. Peter on nostanut minua kohtaan vaikka minkälaisia oikeusjuttuja vuosien varrella.

Kerran estin muutaman tapaamisen hänen sekavan käytöksensä takia. Hän vei jutun oikeuteen ja voitti sen. Jouduin maksamaan kymmeniätuhansia euroja, koska ei ollut riittävää näyttöä siitä, että hän olisi vahingollinen lapsille.

Sähköpostissani on satoja uhkauksia siitä, että tulen menettämään lastemme rakkauden. Hän on myös uhannut tappaa minut ja raaputtanut autoni kylkeen ristin.

Lapset talutusnuorassa

Aluksi annoin Peterille konfliktien pelossa paljon periksi. Toivoin,
että edes erovanhemmuus menisi hyvin. Hän koki asiakseen määräillä kotiani myös eron jälkeen. Hän istui sohvallani, kun tulin töistä tai tuli lasten avaimilla sisään, kun miesystäväni oli käymässä.

Olen varma, että Peter on käynyt asunnossa myös luvatta. Miten hän muuten voisi tietää, mitä lääkkeitä syön. Odotin lapsia koiran kanssa eräänä tiistaina parkkipaikalla, kun hän kaasutti lapset kyydissä täysillä minua kohti. Juuri ennen törmäystä hän käänsi rattia.

Tapaamisia isän kanssa on ihan liikaa ottaen huomioon, miten huonossa kunnossa lapset ovat, kun he palaavat isän luota. He ovat ahdistuneita, levottomia ja itkuisia.

Isä pitää edelleen nyt teini-ikäisiä lapsiamme tiukassa talutusnuorassa. Lapsilla on pakottava tarve olla häneen koko ajan yhteydessä, kun hän on kiertueella. Peter on valjastanut lapset kertomaan kaiken, mitä meillä tapahtuu, mutta he eivät ilmeisesti saa kertoa mitään, mitä isän luona tapahtuu.

Sen lisäksi, että hän on systemaattisesti vainonnut minua, hän on häiriköinyt myös työnantajaani.

Poliisi vähättelee

Lasten kummitädit ja muut heitä satunnaisesti hoitaneet pelkäävät kuollakseen entistä miestäni.

Yhden työmatkan ajaksi palkkasin jopa ulkopuolisen vartijan lastenvaihtotilanteisiin, jotta ystäväni eivät joutuisi pelkäämään.
Peter raivostui siitä, että paikalla oli vartija ja keksi, että turvamies oli työnantajani palkkaama. Peter rupesi häiriköimään myös työnantajaani päivittäin. Se oli suunnattoman noloa ja kiusallista.

Hän on myös yrittänyt liata mainettani netissä. Kun nimeni googlaa, löytyy perättömiä tietoja, jotka hankaloittavat työnhakua.

Miehelläni ei ole mitään diagnoosia. Hän pelkää ammattiauttajia kuollakseen – ehkä ihan syystä.

Meillä on kotona nykyään tiukat turvajärjestelyt. Kannettavaa paniikkinappulaa voin painaa hätätilanteessa. Ovissa on magneetit, jotka hälyttävät, jos niistä kuljetaan silloin, kun emme halua. Lapset eivät saa ottaa avaimia mukaan isälle.

Poliisi on usein vähätellyt yhteydenottojani. Eikö muka isä saisi tavata lapsiaan, he ovat sanoneet, jos mies on tunkeutunut
luvatta olohuoneeseemme. Tuntuu välillä myös siltä, että virkavalta ei uskalla puuttua kaikkiin hänen tempauksiinsa, koska pelkää rasistiksi leimautumista. Turvallisuusyrityksessä ei ole koskaan mitätöity huoltani. Se on ollut voimaannuttavaa.

Miksen lähtenyt aiemmin

En uskalla sijoittaa rahaa mihinkään, koska en tiedä, mikä hullu oikeusjuttu odottaa taas kulman takana. Koen eläväni tarjottimella, jossa minun pitäisi olla kaikin tavoin täydellinen, koska hän voi milloin tahansa käynnistää olosuhdeselvityksen, jossa sosiaalitoimi tulee meille nuuskimaan, onko meillä siistiä ja juonko silloin tällöin illalla lasin viiniä.

Kykyni antautua romanttisiin suhteisiin on mennyttä. Ehkä ei lopullisesti, mutta nämä kymmenen vuotta olen ollut kykenemätön sillä alueella. Kaikki suhdeviritelmäni ovat olleet mahdottomia – ehkä alitajuisesti olen toivonutkin niin. Haluan ajatella, että kun olen näin kovia kokenut, ansaitsen vanhana hyvän parisuhteen jonkun papan kanssa.

En voi sanoa katuvani avioliittoa. Onhan minulla siitä kaksi ihanaa lasta. Kadun kuitenkin sitä, että en lähtenyt toisen lapsen jälkeen, kuten silloin suunnittelin.

Työ on pakopaikkani. Siellä ihmiset käyttäytyvät sivistyneesti ja ennalta-arvattavasti. Teen töitä suunnittelijana, ja työssäni voin pelkistää elämän laatikoihin ja nuoliin. Se helpottaa.

Menestyminen työelämässä on varmasti kantanut minua. Pidin juuri viime viikolla esitelmän arvostetussa seminaarissa. Kukaan ei katsomossa varmaankaan arvannut, millaista yksityiselämäni on."

Henkilöiden nimet on muutettu.

Mistä tietää, että parisuhde on tulossa tiensä päähän? Ei ehkä ensimmäisistä eroajatuksista, mutta eräät kysymykset ja asiat paljastavat, että on päätymässä eroon.

Joka kolmannelle heterosuhteessa olevalle miehelle ero tulee yllätyksenä. Tämä selvisi Väestöliiton kyselytutkimuksessa viime vuonna. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että usein eroa haluava osapuoli on itse asiassa harkinnut eroa jo pitkään – tietoisesti tai tiedostamattaan. Psychology Today kertoo Tennesseen yliopiston tutkimuksesta, jonka perusteella psykologit Kathrin Ritter, Vanessa Handsel ja Todd Moore tekivät asteikon. Se kuvastaa hyvin eron eri vaiheita. Ja niihin voi varmasti myös moni eronnut tai eroa harkitseva samastua.

Tutkimuksen mukaan ero voidaan jaksaa viiteen vaiheeseen.

Eron 1. vaihe: tutkiskelu

Mieleen voi tulla seuraavia asioita ja kysymyksiä – ja ihminen usein myös kieltää todelliset ajatuksensa.

1. Olen onnellinen suhteessani ja tyytyväinen siihen sellaisena kuin se on.

2. Minulla on hyvä suhde, enkä tunne tarvetta muuttaa sitä.

3. Suhteeni ei ole hassumpi.

4. Minusta ei ole tarvetta tehdä suhteelle mitään.  

Eron 2. vaihe: suhteen analysointi

Tässä vaiheessa itseltään kysyy usein näitä asioita:

5. Joskus tuntuu, että haluaisin erota.

6. Uskon, ettei suhteeni ole minulle hyväksi.

7. Huomaan, että parisuhteeni on ongelmallinen.

8. Alan nähdä sen, että suhteeni vaikuttaa minuun itseeni ikävästi.

Eron 3. vaihe: valmistautuminen eroon

9. Vaikka suhteen lopettaminen tuntuu vaikealta, teen suunnitelmia, että päättäisin sen.

10. Olen jo aloittanut työstämään eroa, mutta minusta tuntuu, että tarvitsen siinä apua.

11. Aion päättää suhteen seuraavan kuukauden aikana.

12. Aion päättää suhteen pian, mutta en vielä tiedä, miten sen teen.

Eron 4. vaihe: toiminta eli suhteen lopettaminen

13. Olen kertonut kumppanilleni, että haluan ja aion erota.

14. Puhun kumppanini kanssa yhä vähemmän.

15. Vietän yhä vähemmän aikaa kumppanini kanssa ja enemmän muiden ihmisten kanssa.

16. Huomaan, että ajattelen kumppaniani yhä vähemmän.

Eron 5. vaihe: päätöksessä pysyminen

17. Muutan rutiinejani arjessa, sillä välttelen kumppaniani.

18. Vältän paikkoja, joissa saatan törmätä kumppaniini.

19. Hankkiudun eroon asioista, jotka kuuluvat kumppanilleni – tai muistuttavat minua hänestä.

20. Tiedän, etten koskaan palaa kumppanini luokse.

Mietitkö, olisiko sinun parempi erota? 8 arkipäiväistä merkkiä paljastavat, että on aika erota

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?