Lapset ja talo olivat Leena Kiurulle erossa tärkeimpiä.

Avioerossa elämä menee uusiksi, myös taloudellisesti. Kolmen lapsen äiti Leena Kiuru kertoo tarinansa.

”Mies oli ennen toissajoulua työmatkalla eikä ikinä palannut kotiin. Ei saanut sanottua perheelle mitään ennen eikä jälkeen. Tammikuussa sitten kävimme kahvilla, ja mies totesi, että meidän pitäisi varmaan sopia tietyistä asioista. Se oli sitten sitä myöten selvä.

Selvitin, mitä pitää tehdä, että ero saadaan vireille. Hain käräjäoikeudesta erohakemuksen, jonka täyttämällä homma meni sutjakasti. Kun mies kävi tässä, sanoin, että pistä nimes tohon. Vein itse paperin käräjäoikeuteen. Se oli jotain 70 euroa, ei eroaminen paljon maksa. Lasku lähetetään muuten sille, jonka nimi on hakemuksessa ekana.

Eromme laitettiin alulle maaliskuussa 2009, ja viralliseksi se tuli syyskuussa.

Sitkeyttä ja kuitteja

Päätin olla fiksu, vaikka olin vihainen. En halunnut harmitella jälkeenpäin.

Miehelläni oli intressi päästä elämään uutta kuviota, joten hän oli aika sopuisa, emme riidelleet oikeastaan mistään. Lähtijällä on myös helposti vähän huono omatunto.

Suomessa järjestelmä on rakennettu niin, että apua saa, kun osaa pyytää. Kävin seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksessa. Siellä minulle vinkattiin oikeusaputoimistosta, josta sain pienituloisena oikeusavustajan. Suosittelen, jos haluaa erota nätisti ja siististi. Yksityiset juristit ovat törkeän hintaisia, mutta silti sellainenkin kannattaa. Jos ei osaa pitää puoliaan, voi mokata tosi pahasti.

Omaisuuden jaon eli osituksen voi tehdä jo ennen kuin ero on virallinen. Me teimme sen heinäkuussa. Ero etenee käräjäoikeudessa omana kuvionaan, ja lasten huolto ja elatus sekä jaettava omaisuus omanaan.

Meillä ei ollut avioehtoa, eli kaikki pantiin puoliksi. Vuonna 1993, kun menimme naimisiin, kukaan ei edes puhunut mistään avioehdosta.

Avio-oikeus on ihan laissa sillä nimellä. Onhan se reilua, että yhteinen paketti jaetaan.

Omaisuus jakoon

Mietin heti alkuun, mikä minulle on tärkeintä: lapset ja talo. Kaikki muu on toissijaista.

Minä olen ollut lasten kanssa aina, joten heistä ei tullut riitaa. Ja tämä talo on meidän koti, ei mikään sijoitus. Lasten ympäristö on tässä.

Sanoin, että jos saan talon, en halua muuta. Sain pitää myös vanhan Saabini ja vapaaehtoisen eläkevakuutukseni, joka kuuluu osituksen piiriin. Olimme maksaneet eläkevakuutusta kymmenen vuotta, mies enemmän kuin minä. Äitiyslomista ja hoitovapaista ei kertynyt 1990-luvulla eläkettä, toisin kuin nyt.

Kysymysmerkkejä

Heti eron jälkeen olin yltiöinnokas. Siivosin hulluna ja riuhdoin ladulla. Maaliskuussa pidin 40-vuotisjuhlat. Ne olivat naisten kekkerit, joihin ei miehiä, lapsia eikä lemmikkejä kutsuttu. Siivosin miehen kamat pois siihen mennessä.

En ole missään vaiheessa ehtinyt jäämään sängyn pohjalle, mutta kiukkuinen olen ollut ja siksi varmaan tosi ärsyttävä. Ne, jotka ottavat ja lähtevät, ovat miettineet kuviot valmiiksi. Niillä on suunnitelma. Se, joka jää yksin, ei voi etukäteen valmistautua.

Tulevaisuus oli yhtäkkiä ihan kysymysmerkki. Pelkäsin, miten selviän. Tiesin, että lasten kanssa pärjään mutta talouspuolesta en ollut yhtään varma. Olimme eläneet pääosin miehen tulojen varassa, kyllä se pisti miettimään. Asioita piti ruveta selvittämään pala palalta, ja se oli paljon työläämpää kuin kuvittelin.

Vuoden aikana olen lukenut juridisia avio-oikeuskirjoja ja netissä kaikenmaailman vertaistukisivuja. Yhden jätetyn äidin blogia seuraan säännöllisesti. Sain heti sellaisen neuvon, että kannattaa miettiä, kenen kanssa erosta puhuu. Tietyt kaverini ovat joutuneet kuulemaan vuodatustani, lähisukulaisia en ole halunnut tällä rasittaa.

Lapset

Olisi ollut vaikeampi jäädä täysin yksin kuin lasten kanssa yksin. Meillä on yhteishuoltajuus, ja 10-, 13- ja 15-vuotiaat lapsemme ovat joka toisen viikonlopun isällään.

Ruokasysteemi, pyykkisysteemi, kokeet, poissaolot, vanhempainillat, harrastuksiin menemiset, hammaslääkärikäynnit, millaisia kuvia lapsilla on IRC-galleriassa. Nämä kaikki ovat nyt yksin minun vastuullani, tosin pitkälti ne olivat ennenkin.

Se on hyvä, että saan joka toisen viikonlopun vapaata. En tee silloin mitään ihmeellistä. Menen vaikka mökille tai teatteriin kavereitten kanssa, joskus olen lukenut tenttiin. Se on parasta, ettei tarvitse kokata.

Lapsille eromme on ollut kai aika luontevaa, eivät he ole poikkeustapauksia kaveripiirissään.

Työ

Olen koulutukseltani biologi, filosofian maisteri, mutta oma ura on jäänyt toistaiseksi luomatta. Kun lapset olivat pieniä, se oli oma valinta. Mies teki töitä kahden edestä ja matkusteli paljon. Minun ei ollut pakko eikä aina mahdollistakaan mennä töihin.

1990-luvun lopulla asuimme pari vuotta ulkomailla miehen työn takia. Vuonna 1999 muutimme takaisin Suomeen miehen työn takia, ja minunkin teki mieli töihin. Olin ollut yli viisi vuotta kotona. Liian pitkään. Työkokemusta on sen verran vähän, että olen saanut vain pätkiä ja projektihommia.

Erotessamme olin työtön, vaikka olen kyllä hakenut töitä koko 2000-luvun. Viime syksynä aloin opiskella yliopistossa toista tutkintoa, hallintotieteiden maisteriksi. Enää puuttuvat syventävät opinnot ja gradu, sillä olin opiskellut avoimessa jo aiemmin pikkuhiljaa.

Talous

Vaikka yksi on pois, omakotitalon sähkö- ja vesilaskut ovat ihan yhtä isot. Sähkölämmitys, sähkösauna, pakastin ja tietokoneet, kuukaudessa menee reilut parisataa pelkkään sähköön. Kannatti hakea Kelalta asumistukea, sillä maksan melkein sähkölaskut. Vaihdoin myös sähköyhtiötä ja säästän näin kolmekymmentä euroa kuukaudessa.

Yksin minun vastuullani ovat nyt myös kiinteistövero, tontin vuokra, jätemaksut, vakuutukset, nettiyhteys ja tv-lupa. Aloin juuri koota mappia, johon laitan laskut, jotta pystyn hallitsemaan ne ja ennakoimaan. Kalenteriin kirjoitan, milloin mikäkin lasku tulee.

Saan opintotukea 298 euroa kuukaudessa, miinus verot. Opintotuessa ei ole lapsikorotusta, toisin kuin muutenkin korkeammassa ansiosidonnaisessa päivärahassa. Lisäksi saan elatusavut ja lapsilisät yh-korotuksella. Lapsilisillä maksan ruuat suunnilleen. Asumismenoista puolet lasketaan lasten elatuskuluiksi.

Pelkään, että kodinkoneet hajoavat just, koska kaikki on ostettu kymmenen vuotta sitten. Se on kamala kierre, jos joutuu ottamaan lainaa tai luottokortteja.

Vakuutuksia vähän kevensin ja toivon, että se ei osu omaan nilkkaan. Olen lopettanut sellaisia lehtiä, jotka ovat tulleet vuosikausia. Plan-kummius sai jäädä. Teatterissa käyn nykyään vain opiskelijahinnalla tai ostamalla lipun puoleen hintaan tuntia ennen esitystä.

Ennen vain maksoimme laskut, ja se oli siinä. On varmaan hyväkin joutua vähän laskemaan rahojaan.

Eron myötä elintasomme vähän tippui ja kaikenlainen hienostelu on karsiutunut, mutta haittaako se? Viime lauantaina yllätin lapset tuomalla kiinalaisesta jokaisen lempiruokaa.

Voiko eroon varautua?

Miten sinulle kävi? Kommentoi!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Vierailija

Kertovatko Facebookin pusukuvat onnellisesta suhteesta? ”Jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä”

Turhaa pelleilyä koko f-book. Tuottaa vain yksinkertaisille riippuvuutta. Jos ihminen ei kykene kokemaan itseään elossa olevaksi muutoin, niin voi voi. Mut tää on niin tätä. Suurin osa valehtelee vai onko sen tarkoitus 'valetyytyväisyydellä' nostaa mielialaa? Jos näin on niin sittenhän se voi olla ok. Ihmiset odottaa tykkäyksiä kieli pitkällä.
Lue kommentti