Tinder on viime vuosien aikana saattanut lukemattomia pareja yhteen. Kuva: Shutterstock

Tinderissä etsitään tutkimuksen mukaan puolisoa, ei niinkään seksiseuraa.

Tinderkö on tarkoitettu vain kuumien yhden yön juttujen haeskeluun? Ei suinkaan, väittää sovelluksen itsensä teettämä tutkimus. The New York Timesin mukaan Tinder julkaisi hiljattain tutkimuksen, jossa sovelluksen käyttäjiä verrattiin ihmisiin, jotka eivät deittaile netissä.

Tinderin sosiologi Jessica Carbino kertoo The New York Timesille, että tutkimustulosten perusteella Tinderin käyttäjät etsivät todennäköisemmin sitoutunutta parisuhdetta kuin verrokkiryhmä. Tutkimuksen mukaan 30 prosenttia verrokkiryhmään kuuluvista, eli ei-nettideittailevista miehistä, sanoi sitoutumisen olevan haastavaa. Tutkituista Tinderiä käyttävistä miehistä samaa mieltä oli vain yhdeksän prosenttia. Tulokset olivat samankaltaiset naisilla.

Luotettavuus kyseenalaistettu

Sosiologi Carbino vakuuttaa tarjoavansa vain totuudenmukaisia tutkimustuloksia yrityksen toiveista riippumatta. Tutkimuksen on kuitenkin epäilty olevan vain Tinderin yritys siistiä mainettaan.

Sosiologi Jennifer Lundquist Massachusettsin yliopistosta kommentoi The New York Timesille, että verrokkiryhmä tuskin on kovin edustava otos, sillä niin merkittävä osa tutkitusta ikäluokasta käyttää nettideittipalveluja ja treffisovelluksia. Tinder keräsi itse aineiston omista käyttäjistään, ja verrokkiryhmää tutki Morar Consulting -yritys. Lundquistin mukaan ei ole varmaa, edustavatko tutkimusotokset samanlaista väestörakennetta tai ovatko ne ylipäätään edustavia.

– Vaikuttaa siltä, että Tinder yrittää työstää imagoaan tämän tutkimuksen avulla.

Tinderillä on seksikäs maine

Tinder on nyt neljän ja puolen vuoden iässä. Yhdysvalloissa sovelluksella saattaa olla erilainen maine kuin Suomessa, jossa Tinder on vakiinnuttanut asemansa niin seksiseuran kuin parisuhteenkin etsijöiden keskuudessa.

Esimerkiksi Lendedun tuoreessa tutkimuksessa yli 1 300 milleniaalilta kysyttiin Tinderin ja toisen deittisovelluksen, Bumblen, eroista. Bumble on sovelluksena samankaltainen kuin Tinder, mutta siinä vain naiset voivat tehdä keskustelualoitteen. Noin 40 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Tinderistä etsitään seksiä, Bumblesta treffejä.

Vain neljä prosenttia Tinderiä käyttävistä vastaajista kertoi etsivänsä Tinderistä suhdetta. Loput 96 prosenttia eivät kylläkään olleet seksin perässä – 44 prosenttia Tinderin käyttäjistä kertoi olevansa sovelluksessa itsetuntoaan vahvistamassa. 

Suomessa moni etsii suhdetta

Suomessa Tinderin mainetta ja käyttöä on tutkittu vähemmän. Väestöliitto teki vuonna 2015 pienimuotoisen selvityksen, jossa 109 vastaajalta kysyttiin Tinderin käytöstä. Tuolloin 80 prosenttia tutkituista vastasi etsivänsä Tinderistä parisuhdetta.

Lue lisää: ”Meno yltyi nopeasti intiimiksi” – lukijat kertovat, kuinka löysivät Tinderistä täydellisen kumppanin

Onnellisesti yhdessä olevia Tinder-pareja löytyy niin taviksista kuin julkisuuden henkilöistäkin. Esimerkiksi Heikki Paasonen ja Sara Forsberg kertoivat hiljattain löytäneensä parisuhteet ensimmäisillä Tinder-treffeillään. 

Sinkut voi karkeasti jakaa kolmeen eri ryhmään sen perusteella, mistä sinkkuus johtuu.

Toiset nauttivat elämästä yksin, toiset eivät halua sekoittaa lasten arkea tuomalla uutta kumppania kuvioihin – syyt sinkkuuteen ovat kaikilla erilaisia. Sinkkuna olemisessa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, mutta useimmille ihmisille tavoitteena on kuitenkin jossain vaiheessa elämää muodostaa parisuhde. Miksi ihmiset sitten eivät ole parisuhteessa?

Sen halusi selvittää evoluutiopsykologi Menelaos Apostelou, joka tutki 120 naisen ja miehen ajatuksia sinkkuudesta. Sinkut voi tutkimuksen mukaan jakaa pääpiirteittäin kolmeen eri ryhmään sen syyn perusteella, minkä vuoksi he eivät ole parisuhteessa:

1. Valinta vapaudesta

Vapautta vaalivilla sinkuilla on yhteistä se, että he haluavat flirttailla, olla sitoutumatta, välttää konflikteja ja rajoitteita sekä tuntea, että he pärjäävät varsin hyvin ilman kumppaniakin. Vapautta elämäänsä hakevat sinkut yksinkertaisesti nauttivat yksinolosta. Tällöin sinkku mieltää muut asiat, kuten mahdollisuuden tehdä mitä vain ja milloin vain, parisuhdetta tärkeämmäksi.

Halu olla vapaa mahdollistaa useat lyhyet ja kepeät suhteet. Itsekseen ollessaan sinkulla on myös aikaa pohdiskella, millainen ihminen olisi sopiva kumppani – joskus tulevaisuudessa.

2. Rajoitukset

Joillain sinkuilla voi olla myös erilaisia vaikeuksia, jotka rajoittavat potentiaalisten kumppanien määrää tai muuten parisuhteen muodostamista. Niitä voivat olla esimerkiksi seksuaaliset toimintahäiriöt, kuten täysi haluttomuus, terveysongelmat, ikä tai lapset edellisestä suhteesta.

Lue, miten asiantuntija neuvoo ratkaisemaan uusperheen ongelmat.

Monet voivat ajatella, että he löytävät helpommin kumppanin kun itsekin voivat paremmin. Jos taas uskoo, että edellisessa suhteessa saatu lapsi ja yksinhuoltajuus vaikeuttavat sopivan kumppanin löytämistä, tuloksena voi olla omaan lapseen keskittyminen sen sijaan, että miettisi omaa rakkauselämäänsä. Sinkkuna pysyminen on siis sen järkeilyn tulos, milloin parisuhde olisi parhainta aloittaa.

3. Vaikeudet parisuhteen muodostamisessa

Parisuhteen rakentaminen ja luottamuksellisen suhteen aikaansaaminen on joillekin sinkuille vaikeaa esimerkiksi huonoista kokemuksista edellisissä suhteissa johtuen. Ongelmallisia asioita voivat olla esimerkiksi muutoksen pelko, haluttomuus tehdä kompromisseja tai tunne siitä, että parisuhde ei voisi parantaa omaa elämänlaatua. Parisuhde tuntuu yksinkertiasesti tarpeettoman vaikealta.

Ujoilla voi olla vaikea pariutua, koska he eivät uskalla lähestyä potentiaalisia kumppaneita. Toisilla taas ylivoimaisen esteen aiheuttaa kumppanitarjonta: sellaista henkilöä ei vain tunnu löytyvän, jonka kanssa olisi halua lyödä hynttyyt yhteen.

Vierailija

Hei sinkku, tunnistatko itsesi? Tutkimuksen mukaan sinkkuja on kolmenlaisia

Hei pariutunut, tunnistatko itsesi? 1.vapaus ei niin tärkeää kuin muiden hyväksyntä 2.rajoitukset, kuten epäitsenäinen luonne 3. Vaikeudet olla itsenäinen ihminen ja tarve pariutua esimerkiksi huonon itsetunnon tai ujouden vuoksi; sinkun pitää lunastaa aina uudestaan paikkansa toisten sydämissä, parisuhteessa ja perheessä on seuraa aina
Lue kommentti

Harkitut sanat auttavat eroa surevaa ystävää.

Eroaminen on usein vaikeaa, mutta sydäntäsärkevää on myös seurata vierestä ystävän suremista. Kun läheinen on parisuhteen päättymisestä todella masentunut, voi olla vaikea löytää oikeita sanoja ja tapoja lohduttaa.

Miten sitten ilmaista parhaiten tukensa ystävälle ja saada hänet voimaan paremmin? Ihan heti se tuskin onnistuu, mutta muistuttamalla ystävää muutamista asioista surun hetkellä voi olla isokin vaikutus.

Kokosimme 10 asiaa, jotka eronnut ystävä ehkä haluaa kuulla:

1. ”Olen tukenasi”

On tärkeää ilmaista selkeästi, että ystävä saa apua ja tukea milloin tahansa hän sitä tarvitsee. Niinäkin päivinä, kun Skamin uusin jakso on ilmestynyt. Omaa elämää ei pidä unohtaa ystävän surun takia, mutta joustaminen omista puuhista ja juttelukaveriksi tarjoutuminen voi olla asia, mitä ystävä kaikkein eniten tarvitsee.

2. ”Kerro kaikki”

Lohduttaessa toimii usein olemalla kuin vettä: nestemäinen, tyyni ja aaltoileva. Hyväksy joustavana lohduttajana tilanne ja ystävän reaktiot sellaisena kuin ne ovat. Pyydä häntä kertomaan kaikki, mistä hän haluaa kertoa ja puhua. Tyynenä pysyminen auttaa ystävää rauhoittumaan ja purkamaan tunteita. ”Aaltoilemalla” eli myötäilemällä ystävän tunteita on helpompi ymmärtää, mitä hän ajattelee. Kun toistaa omin sanoin, mitä ystävä sanoo, ystävälle tulee olo, että todella haluat ymmärtää häntä.

3. ”Olo ei tunnu näin pahalta ikuisesti”

Muistuta ystävällesi, että vaikka nyt tuntuu pahalta, olo kyllä kohenee. Ei ehkä huomenna tai ensi viikolla, mutta ajallaan. Vaikka voi tuntua itsestään selvältä asialta sanoa, että aika parantaa haavat, voi ystävälle olla tärkeää luvata, että hän voi paremmin vielä.

4. ”Voimme puhua asiasta milloin vain”

Ystävälle voi olla hyvin tärkeää tietää, ettet tuomitse hänen suruprosessiaan millään lailla, vaan annat haavojen parantua omalla ajallaan. Jos ystävä haluaa puhua eksästään vielä kuukausienkin kuluttua, sitten teette niin. Voi kuulostaa väsyttävältä, mutta ystävälle kannattaa silti kertoa, että hän saa käsitellä asiaa seurassasi niin kauan kuin tarvitsee. Suru ja viha laantuvat aina ennemmin tai myöhemmin.

”Puhelinsoitolla ja rauhoittelulla voi estää paljon tuhoa.”

5. ”Soita minulle ensin”

Tee ystävälle selväksi, että jos hän aikoo puhkoa eksänsä auton renkaat tai lähettää tälle syytöksillä ja kirosanoilla höystetyn romaanin tekstiviestillä, hänen kannattaa soittaa sinulle ensin. Ihan vain siltä varalta, ettei ystävä suutuspäissään tekisi jotain, mitä katuu muutamaa minuuttia myöhemmin. Puhelinsoitolla ja rauhoittelulla voi estää paljon tuhoa ja pahaa mieltä.

6. ”Hän on täysi idiootti”

Jos ystäväsi eksä käyttäytyi moukkamaisesti, ei ole mitään syytä, mikset kertoisi sitä ystävällesikin. Ystävän eksän solvaaminen voi tuntua lapselliselta, eikä se kaikkein kypsin tapa olekaan käsitellä asiaa. Ystävä kokee todennäköisesti kuitenkin suurta helpotusta, kun joku käyttäytyy yhtä hölmösti eikä ala latoa kovaan ääneen niitä kaikkein järkevimpiä ratkaisuja tilanteeseen. Joskus yksinkertaisesti on saatava purkaa mieltään niillä lapsellisillakin tavoilla – ja vielä parempaa on, kun sitä ei tuomita.

7. ”Hän saa myös tuntea olevansa idiootti”

Myöskään sen lupaaminen, että mulkoilee pahasti ystävän eksää niin, että eksä varmasti myös huomaa, ei ole kaikkein aikuisin ratkaisu. Mutta mitäs sitten? Tärkeämpää on, että ystävä tuntee, että joku on hänen puolellaan vaikka mitä tapahtuisi. Ystävän eksä voi vähän ihmetellä kylmiä katseita, mutta ei auta kuin tuijottaa entistä vihaisemmin.

8. ”Tämä ei määrittele sinua millään lailla”

Ystävän parisuhde ei määrittele häntä, eikä niin tee myöskään ero tai sen syyt. Ystävällä voi olla sellainen olo, että hänet on hylätty eikä kukaan voi koskaan rakastaa häntä. Sehän ei tietenkään pidä paikkansa, joten on hyvä muistuttaa, että mennyt on mennyttä, ja sen tapahtumia on turha vatvoa. Jos joku myöhemmin arvostelisikin menneisyyden takia, hän tuskin on tutustumisen arvoinen. 

9. ”Tämä ero teki vain tilaa jollekin paremmalle”

Ystävä voi vielä olla rakastunut eksäänsä kaikesta huolimatta, eikä sitä voi muuttaa. On kuitenkin syytä tarjota ystävälle ajatusta siitä, että ehkä ero teki tilaa jollekin paljon paremmalle. Suhde päättyi eroon varmasti monista syistä, ja ehkä oli hyväkin karsia elämästä asioita, jotka eivät toimi.

10. Joskus on hyvä olla sanomatta mitään

Lohduttavat sanat ja neuvot tulevat usein tarpeeseen, mutta joskus on parempi olla hetki vain hiljaa. Omista asioista jauhaminen tietenkin turhauttaa kenet tahansa surevan, mutta myös neuvoja kannattaa usein säästää siihen hetkeen, kun ystävä niitä toivoo. Moni kaipaa aluksi vain sitä, että toinen on lähellä ja ymmärtää. Lohduttamiseen ei tarvita heti sanoja, usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee.

Siis eikä, vähänkö noloa! No ei oikeasti ollut.

Teininä kaikki on noloa. Vanhemmat ovat noloja, sukulaiset ovat noloja, omat mokat ovat noloja. Pahimmillaan oma olemassa olokin nolostuttaa.

Miksi ihmeessä?

Syy piilee hormonimyrskyssä, joka voimistaa aikuistuvan ihmisen tunteita. Epävarmuus itseä kohtaan on suurta, koska kroppa ja mieli myllertää. Samaan aikaan teini löytää omaa paikkaa maailmassa.

– Kun halutaan olla kavereiden silmissä mahdollisimman cooleja ja hyväksyttyjä, niin kaikki poikkeava on hävettävää, psykologi Heli Heiskanen kiteytti Ylelle.

Suuri osa murrosiän häpeilystä onneksi karisee matkan varrella.

Listasimme asiat, joita häpesimme teini-ikäisenä – ihan turhaan:

1. Intiimituotteiden ostaminen

”Teininä meinasin kuolla häpeästä aina ostaessani kondomeja. Mietin vain, että mitähän myyjäkin nyt minusta ajattelee. Pitää varmaan ihan hulluna seksipetona.”

2. Vanhempien tyyli ja puhetapa

”Tuntui aina, että olivat todella vanhanaikaisia ja pihalla kaikesta. Nyt myöhemmin tajuan, että ovat itse asiassa olleet monessa asiassa hyvinkin fiksuja ja avarakatseisia. Myös moni ystävä sanonut, että vanhempani ovat hyviä tyyppejä. Nuorena sitä ei vaan millään tajunnut.”

”Minusta oli kamalan noloa, että äiti puhui liian kovalla äänellä linja-autossa.”

”Hui kamala sitä häpeän tunnetta, jos törmäsi vanhempiin, kun oli kavereiden kanssa kaupungilla. Muistan vieläkin sen nolouden lehahduksen, joka sisälläni syttyi, kun äiti pärähti ihastukseni kanssa samaan bussiin.”

3. Topatut rintsikat 

”Oli ihan nolouden huipentuma tuolloin. Vaikka eihän niissä ole mitään vikaa.”

4. ”Meikkimokat”

”Kauneuteen liittyvät pienetkin normista poikkeamiset olivat meganoloja. Esimerkiksi paakut ripsivärissä olivat ihan kamala ajatus.”

5. Hikoilu

”Ymmärsin kyllä jo teininä, että hikoilu on normaali osa ihmiselämää. Siitä huolimatta oli tosi noloa, jos joku huomasi esimerkiksi liikuntatunnilla, että otsani on hiessä. Siksi lorvin tunnin mieluummin seinäruusuna, kuin osallistuin kunnolla peleihin. Nykyään pidän toimintaani nolompana kuin sitä, että hiki olisi virrannut.”

6. Kuukautiset

”Maailman noloin asia teininä, kaikin puolin. Jos piti kesken tunnin mennä vessaan ja vaihtaa side, joutui suorittamaan erikoisen proseduurin, jossa piilotti suojan hihaansa. Posket helottaen siinä sitten mentiin. Onneksi menkat ei ole enää yhtä nolo juttu.”

7. Ihastuminen

”Oli tosi noloa, jos joku sai selville, että olen ihastunut johonkuhun. Yritin peittää sen ihan tosissani ja leikin coolia tyttöä. En onnistunut koskaan – onneksi. Jossain vaiheessa sitä nimittäin sitten tajusi, ettei ihastumisessa ole mitään hävettävää.”

8. Kaatuminen ja kompuroiminen

”Oli ihan kamalan noloa, kun kompastuin koulun portaissa. Häpesin viikkoja. Miksikö? No en kyllä tiedä. Eihän siinä ollut mitään noloa.”

”Häpesin viikkoja. Miksikö? No en kyllä tiedä.”

9. Leffojen seksikohtaukset ja kortsumainokset

”Erityisesti silloin, kun seurassa oli vanhempia ihmisiä. Heti pelotti, että kohta ne täräyttää jonkun seksikeskustelun käytiin. Mikä olisi tietenkin ollut maailman nolointa.”

10. Kypärän tai heijastimen käyttäminen

”Olihan se niiiiin noloa suojella omaa henkeään.”

11. Itkeminen ja tunteiden näyttäminen

”Piti yrittää esittää niin viileää, eikä siihen liittynyt missään muodossa itkeminen. Tämän kanssa olen joutunut tekemään töitä myöhemmälläkin iällä. Ehkä joskus helpottaa kokonaan.”

”Uusi automme oli mielestäni niin nolo, että aina kun ajoimme jonnekin, kumarruin alas niin, ettei kukaan voinut nähdä minua ikkunoista.”

12. Vääränlainen auto tai koti

”Äitini osti uuden auton, jossa oli punaiset nahkaistuimet. Se oli mielestäni niin nolo, että aina kun ajoimme jonnekin, kumarruin alas niin, ettei kukaan voinut nähdä minua ikkunoista. Näin jälkikäteen käytökseni ihmetyttää. Auto oli nimittäin oikeasti tosi hieno.”

”Mielestäni asuimme niin nololla asuinaluella ja asunnossa, että kutsuin vain tosi harvoja ystäviä meille kylään. Olisin varmaan kuollut häpeästä, jos joku olisi tullut meille kutsumatta.”

Treffailijan ensimmäinen läksy koskee itsetuntemuksen ja -tunnon opettelua.

Ylös, ulos ja treffeille! Tällainen toiminta on nykyään helppoa, ainakin teoriassa, sillä deittimaailmaan putkahtaa koko ajan uusia sovelluksia ja palveluja. Viimeksi kesäkuussa suomalaiset psykologit kertoivat lanseeranneensa uuden seuralaispalvelun, Heila matchmakingin.

Eri asia on kuitenkin se, kuinka syvällistä deittailu on, kun kaikki on tehty niin simppeliksi. Kuvaa klikkaamalla voi osoittaa, viehättääkö toinen vai ei. Toinen palvelu yhdistää sinkkuja sen perusteella, mitä asioita he kertovat vihaavansa.

Henkilökohtaisen parinvalintapalvelun Heila matchmakingin toinen perustaja, psykologi Teija Vuorinen on huomannut, että treffeillä ei enää vaivauduta oikeasti paneutumaan ja tutustumaan toiseen.

– Johtopäätökset tehdään ensimmäisen viiden minuutin aikana ja sen jälkeen siirrytään etsimään Tinderistä seuraavaa seuralaista, koska se on nykyään niin helppoa. Tällainen pikadeittailu ei opeta meille itsestämme ja omista tarpeistamme mitään kovin syvällistä, Vuorinen kertoo.

Lue myös! 240 euron sokkotreffit – miten uusi suomalainen deittipalvelu selvittää seksikemian?

Pikadeittailusta ei pidä syyttää pelkästään sen mahdollistavia sovelluksia ja ylivirittynyttä aikaamme, jatkuvasti kiireessä elävää yhteiskuntaa. Kaikki meistä eivät loppupeleissä uskalla kohdata itseään ja hankalia tunteitaan.

– Moni ajattelee, että kaiken pitäisi olla heti helppoa. Suhteen alussa on toki lyhyt huuma, jolloin kaikki soljuu hienosti omalla painollaan. Usein kuitenkin huuman hälvettyä säikähdetään kaikkia hankalia tunteita. Toisen ihmisen lähelle päästäminen voi olla monelle hyvinkin pelottavaa ja vaikeaa. Jos tässä kohtaa päästää itsensä aina pälkähästä ja pakenee takavasemmalle, ei ehkä koskaan pääse oikeasti kokemaan rakkautta.

”Lapset on jätetty yksin tunteidensa kanssa”

Yksi syy suomalaisten heikkoon itsetuntoon ja -tuntemukseen löytyy Vuorisen mukaan tunnekasvatuksen puutteesta. Hänestä asia on kuitenkin selvästi muuttumassa sitä mukaa, kun uudet sukupolvet kasvavat aikuisiksi.

– Syy on aikaisemmin ollut pitkälti kasvatuksessa ja erityisesti tunnekasvatuksen puutteessa. Lapset on jätetty yksin tunteidensa kanssa, eikä perheissä ole puhuttu avoimesti tunteista. Tämä taas vaikuttaa monella tapaa itsetunnon kehitykseen. Lapsi rakentaa kuvaa itsestään ja arvokkuudestaan vuorovaikutuksessa läheisten aikuisten kanssa, psykologi sanoo ja jatkaa:

– Rakkaus, lämpö, hyväksyvä ja armollinen suhtautuminen lapseen kasvattavat itsetuntoa. Rangaistukset, arvostelu ja vaativuus syövät sitä. Suomessa on myös aika pitkään elänyt pelko siitä, että lapsi ylpistyy, jos sitä kehuu. Tällainen ajattelutapa johtaa melko varmasti ongelmiin.

”Rakkaus, lämpö, hyväksyvä ja armollinen suhtautuminen lapseen kasvattavat itsetuntoa.”

”Introvertilläkin voi olla hyvä itsetunto”

Iso merkitys itsetuntoon on muiden ihmisten seuralla – puhutaanpa sitten puolisosta tai työkavereista.

Vuorisen mukaan työpaikan kulttuurillakin on vaikutusta: annetaanko rakentavaa ja positiivista palautetta vai keskitytäänkö negatiivisiin asioihin ja kritisointiin? Saako töissä sopivasti vastuuta, mutta ei liian suurta työmäärää?

Totuus itsetunnosta voi kuitenkin peittyä yleiseen väärään olettamukseen, joka koskee työelämän tärkeitä luonteenpiirteitä.

– Joskus hyvä itsetunto sekoitetaan ekstroverttiyteen eli ulospäinsuuntautuneisuuteen. Ajatellaan, että hyvän itsetunnon omaava ihminen nauttii esillä olosta ja sosiaalisesta kanssakäymisestä. Näin ei välttämättä ole. Introvertilläkin voi olla hyvä itsetunto.

Kolme kysymystä itsetuntemuksesta ja -tunnosta

 1. Miksi itsetuntemuksen kehittäminen on tärkeää ennen kuin lähtee deittimarkkinoille?
  ”Hyvä itsetunto ja itsetuntemus ovat tärkeitä deittimarkkinoilla, jotta tietää, mitä itse haluaa kumppanilta ja parisuhteesta, ja mitä itsellä on tarjottavana. Terveellä itsetunnolla ei myöskään jää suhteeseen, jossa tulee väärinkohdelluksi. Silloin pystyy pitämään huolta omista rajoista ja kunnioittamaan myös toisen rajoja. Hyvän itsetunnon omaavan ei myöskään tarvitse kohdella läheisiään loukkaavasti omaa oloaan helpottaakseen.”

   

 2. Mistä huomaa, että itsetuntoa pitää kehittää?
  ”Heikko itsetunto voi heijastua monenlaisena tyytymättömyytenä ja pahana olona. Usein ihminen huomaa itsekin ottavansa vaikkapa epäonnistumiset suhteettoman kovina iskuina tai kokevansa jatkuvasti epävarmuutta töissä, opinnoissa tai ihmissuhteissa.
  Itsetuntoa ei kohenneta hetkessä, mutta kyllä esimerkiksi kymmenessä minuutissakin pääsee jo alkuun. Siinä ajassa voi vaikka laatia pitkän listan omista hyvistä puolista tai kirjoittaa itselleen myötätuntoisen ja kannustavan kirjeen.”

   

 3. Mitkä ovat parhaimmat keinot itsetunnon kehittämiseen itsenäisesti?
  ”Itsetuntoon liittyy se, että tuntee niin omat vahvuudet kuin heikkoudet ja pystyy suhtautumaan niihin armollisesti. Ensimmäinen askel on siis hyväksyä myös puutteita itsessään, koska täydelliseksi ei tulla koskaan. Tärkeintä on kiinnittää huomiota siihen, millä tavalla itselleen puhuu mielensä sisällä. Jos jokaisesta epäonnistumisesta sättii itseään tai jatkuvasti osoittelee mielessään omia puutteitaan, ei itsetunto voi olla kovin korkealla. Itselleen voi harjoitella puhumaan kuin rakkaalle lapselle: “Teit parhaasi, ensi kerralla onnistut varmasti! Olet silti mahtava tyyppi!” Jos sisäisen puheen sävyä saa muutettua, vaikuttaa se positiivisesti myös itsetuntoon.”