Kun kolmikymppinen Sanna sai yllättäen kuulla olevansa raskaana, päässä löi tyhjää. Hänellä ei ollut aavistustakaan, kuka oli lapsen isä.

Kuvitus Pasi Salminen

Sen piti olla rutiinitarkastus. Sannan kuukautiskierto oli ollut epäsäännöllinen jo jonkin aikaa. Alavatsaakin oli kipristellyt oudosti. Sanna oli epäillyt tulehdusta ja varannut ajan gynekologille.

Lääkäristä kaikki näytti kuitenkin olevan kunnossa. Sanna kiskoi jo housuja jalkaansa, kun hän kuuli yhtäkkiä itsensä sanovan:
”Enhän minä voi olla raskaana?”

– No, katsotaanpa nyt vielä sekin, tohtori totesi hämmästyneenä.

Vaihtoehto ei ollut tullut hänellekään mieleen.

– Ja siellähän uiskenteli kahdeksanviikkoinen sikiö, Sanna muistelee.

Nyt, melkein neljä vuotta myöhemmin, muisto jo hymyilyttää. Sanna kaivaa lompakostaan kuvan kolmivuotiaasta pojanviikarista, jolla on isot silmät ja kihara tukka. Siinä on Akseli, äidin sähkösaapas, oma pieni papupata.

– Maailman onnellisin vahinko, Sanna sanoo.

Uutisen kuullessaan Sanna kuitenkin purskahti itkuun.

– Menin sokkiin ja sopersin, etten ole ollenkaan varma, kuka on lapsen isä.

Empaattinen mieslääkäri rauhoitteli, että Sannalla on vielä aikaa miettiä, mitä tehdä.

– Mietin aborttia vakavissani vain muutaman sekunnin. Hyvin nopeasti tuli tunne, että haluan tämän lapsen. Minusta on äidiksi.

Vain yksi yö

Sanna oli ehtinyt viettää jo vuosia iloista opiskelijaelämää. Hänelle oli aina ollut selvää, että hän haluaa joskus lapsia. Mielessä oli jopa ehtinyt häivähtää pelko, ettei hän ehkä löydäkään ketään, jonka kanssa perustaa perhe.

Pari kuukautta aiemmin Sanna oli ollut ravintolassa ystäviensä kanssa. Ilta oli ollut hauska ja kostea. Loppuillasta sinkkunaisen huomio oli kiinnittynyt tummaan ja urheilulliseen mieheen. Sanna ja mies olivat ryhtyneet juttusille, ja valomerkin jälkeen juttua oli jatkettu vielä Sannan kotona.

– Kaksi tuntematonta kohtasi yössä, ja yksi asia johti toiseen.

Kun Sanna aamulla heräsi, komistus oli hävinnyt viestiä jättämättä.

– Tunsin oloni hölmöksi ja olin vähän loukkaantunut, koska minusta meillä synkkasi hyvin.

Ehkä siksi Sanna halusi työntää koko yön mielestään. Samalla unohtui sekin, etteivät Sanna ja satunnainen kumppani olleet käyttäneet ehkäisyä.

Kun Sanna hoippui pökerryksissä ulos lääkärin vastaanotolta, hän soitti ensimmäiseksi parhaalle ystävälleen. Ystävä oli ihana ja vakuutti, että Sannasta tulisi loistava äiti.

Kolme isäehdokasta

Poikaystävälle kertominen ei sitten ollutkaan niin helppoa. Sanna oli hiljattain alkanut seurustella uudelleen vanhan poikaystävänsä Jarkon kanssa.

Sanna oli räknännyt vaihtoehtoja päässään ja päätynyt siihen, että mahdollisia isäehdokkaita oli kolme. Jarkon lisäksi isä saattoi olla myös kaveri Mika, jonka kanssa Sannalla oli ollut sutinaa. Sitten oli vielä tuntematon Herra X, jonka kanssa Sanna oli viettänyt sen yhden ainoan yön.

Jarkko oli ehdokkaista epätodennäköisin, sillä suhde oli ollut katkolla juuri silloin, kun vauva oli todennäköisesti saanut alkunsa.

– Silti toivoin, että Jarkko olisi isä. Kun raskaus eteni ja sikiön viikot saatiin varmistettua, oli päivänselvää, että hän se ei ole.

Seuraavaksi Sanna kertoi Mikalle. Isyyttä ei kuitenkaan voitu varmistaa ennen kuin vauva oli syntynyt.

– Myös Mika oli alkanut tahollaan juuri seurustella. Raskausajastani tuli vaikea hänelle ja hänen tuoreelle tyttöystävälleen.

Parissa kuukaudessa Sanna oli ehtinyt unohtaa, miltä mystinen Herra X oli näyttänyt. Hän ei tiennyt miehen sukunimeä eikä ollut enää varma etunimestäkään. Sen Sanna kuitenkin muisti, että mies oli ollut  kaupungissa vain käymässä. Sanna oli neuvoton.

– Kävin pari kertaa samassa baarissa katsomassa, jos mies vaikka olisi ollut siellä, mutta eihän siitä mitään hyötyä ollut.

Lopulta Sanna päätti lakata murehtimasta ja keskittyä siihen, että vatsassa kasvavalla vauvalla olisi kaikki hyvin.

– Ajattelin, että ehkä lapsi syntyessään näyttäisi isältään ja auttaisi muistamaan.

Rakkausaikaa

Sanna oli varautunut siihen, että Jarkko ei haluaisi jatkaa seurustelua, mutta yllättäen tämä ei juossutkaan kiljuen karkuun.

– Hän ei kuitenkaan voinut luvata mitään. Päätimme, että menemme päivän kerrallaan ja katsomme, mitä tapahtuu. Tilanne olisi varmasti ollut toinen, jos raskauteen olisi liittynyt pettämistä. Nyt olimme kuitenkin olleet välillä erossa.

Jarkko jäi, ja Sanna muistelee raskauttaan onnen aikana. Sekä Sanna että suhde voivat hyvin.

– Olimme kuin kuka tahansa rakastunut pari.

Yhteisestä tulevaisuudesta puhuminen oli kuitenkin tabu. Sanna ei halunnut painostaa Jarkkoa, mutta epävarmuus kalvoi. Synnytykseen Sanna pyysi isosiskonsa mukaan.

Onneksi vertaistukea löytyi myös Yksin odottajien yhdistyksestä. Sanna muun muassa ystävystyi samanikäisen, yksin lasta odottaneen kätilön kanssa.

– Kun synnytys sitten lopulta alkoi, ystäväni tuli vielä tekemään minulle alatutkimuksen ja tarkistamaan, kannattaako jo lähteä sairaalaan.

Jarkko teki päätöksen osallistua synnytykseen vasta samana aamuna. Sanna oli jo lähdössä, kun poikaystävä lupasikin tulla mukaan, tosin vain hetkeksi.

– Hän oli kuitenkin mukana loppuun asti. Synnytyksessä Jarkko silitti päätäni, kun siskoni kannusti.

Arki vei voimat

Kun Akseli syntyi, hän näytti vain vauvalta. Akseli oli vaalea ja sinisilmäinen, mutta Herra X oli Sannan muistikuvissa tumma. Isäksi varmistui kuitenkin Herra X, sillä testit poissulkivat Jarkon ja Mikan isyyden mahdollisuuden.

– Hetken mietin, laitanko lehteen ilmoituksen: Hei mies, harrastitko seksiä tuntemattoman naisen kanssa Helsingin yössä? Onnea, olet isä! Tajusin, ettei sellaiseen ilmoitukseen vastaisi kukaan.

Jos raskausaika olikin ollut ihanaa aikaa Sannan ja Jarkon suhteessa, vauva-arki iski päin näköä kuin märkä rätti. Akseli ei ollut mikään helppo vauva. Pari hoiti vauvaa vuoroissa ja kävi vuoron perään nukkumassa Jarkon asunnossa.

– Jarkko oli korvaamaton apu. En tiedä, miten olisin jaksanut
ilman häntä.

Epävarmuus stressasi Sannaa. Hän ei jaksanut enää koko ajan pelätä, että yhtenä päivänä mies saisi tarpeekseen ja häipyisi. Hän halusi lupauksia.

– Kerran sitten taas tivasin Jarkolta, mikä hän oikein on Akselille. No, isä! Jarkko vastasi yllättäen. Se oli ihana hetki. Tajusin, että hän on rakastunut vauvaan.

Oikea vaan ei virallinen

Pikkulapsiarki vei kuitenkin pariskunnan voimat, eikä paukkuja jäänyt enää suhteen hoitamiseen. Sanna ja Jarkko päätyivät eroon toissa kesänä, kun Akseli oli parivuotias.

Vaikka Sannan ja Jarkon suhde päättyi, Jarkko jäi kuitenkin Akselin isäksi.

– Jarkko muutti lähelle asumaan, ja yhteishuoltajuus toimii hienosti.

Sanna viimeistelee töiden ohessa yliopisto-opintojaan, joten jaettu vanhemmuus on iso käytännön apu. Jarkko osallistuu Akselin elatukseenkin, vaikka virallisesti Sanna on yksinhuoltaja.

Enää Sanna ei pelkää, että mies ottaisi hatkat heidän elämästään.

– Jarkon ja Akselin suhde on ainutlaatuinen ja hieno. Heistä näkee, miten he nauttivat toistensa seurasta. Mistään ei arvaisi,
etteivät he ole oikeasti isä ja poika. He näyttävätkin ihan toisiltaan.

Sannaa kuitenkin huolettaa, mitä tapahtuisi, jos hän kuolisi. Hän haluaisi, että Akselin huoltajuus menisi Jarkolle. Jarkko ei ole kuitenkaan adoptoinut Akselia. Eikä Akselilla esimerkiksi ole oikeutta periä Jarkkoa, koska tämä ei ole virallisesti hänen isänsä.

– Jarkon asemasta isänä olisi hyvä olla joku asiapaperi. Se on kyllä ollut hoidettavien asioiden listalla jo pitkään, Sanna myöntää.

Sitä Sanna ei kuitenkaan pelkää, että hänen sukulaisensa yrittäisivät viedä pojan Jarkolta. Sannan perheelle on selvää, että Jarkko on Akselin isä.

– Ehkä olen lykännyt asian hoitamista senkin takia, että toivon vielä palaavani Jarkon kanssa yhteen. Sitten hän voisi adoptoida Akselin. Olen kuitenkin aina halunnut oman perheen.

Ei mikään salaisuus

Sanna ja Jarkko ovat kertoneet lähipiirilleen avoimesti koko tarinan, ja Jarkon vanhemmatkin ovat ryhtyneet Akselille mummoksi ja papaksi. Myös Akselin päiväkodissa tiedetään Sannan ja Jarkon epätavallisesta järjestelystä.

Ainoa, joka ei vielä tiedä totuutta, on Akseli itse. Ei sitä ole tarkoitus häneltäkään salata, mutta kolmivuotiaalle on vähän hankala selittää, miksi Jarkko ei muka ole hänen oikea isänsä.

Edelleen Sanna etsii väkijoukosta tumman komistuksen kasvoja. Hän toivoo löytävänsä miehen vielä jonain päivänä, vaikka usko onkin jo alkanut hiipua.

– Voi olla, että näin on parempi. Asioiden järjestäminen ja huoltajuuden jakaminen ventovieraan kanssa olisi voinut olla hankalaa. Toisaalta minua harmittaa, että jossain on mies, joka ei tiedä, miten ihana lapsi hänellä on. Miten paljon hän menettää!

Henkilöiden nimet on muutettu.

Seksuaaliterapeutin mukaan suudelma kyllä kertoo jotakin ihmisestä, mutta sitä pitää osata tulkita oikein.

Mitä saat selville, jos suutelet jotakuta tuntematonta silmät kiinni? Tietenkin sen, onko hän hyvä pussailija. Hänen tuoksunsa. Sen, onko suudeltavalla viikset tai parta.

Ja rutkasti muuta.

– Suudelmassa saadaan paljon informaatiota siitä, millainen suudeltava tyyppi on, sanoo erityistason seksuaaliterapeutti, logoterapeutti Elina Tanskanen.

Evoluutiobiologit puhuvat sen puolesta, että parinvalintaan liittyy paljon tiedostamatonta. Vaikka ihmiset eivät yleensä erityisemmin haise, tuoksu, feromonit, geneettiset tekijät, hormonit, terveydentila, kaikki ne välittyvät, vaikkei sitä itse huomaa, Elina kertaa.

Mieti ennen kuin tuomitset

Elinan mukaan erityisen tärkeää on se, miten tulkitsee suudelmasta välittynyttä informaatiota.

– Suudelma ja sen sanaton viestintä kertoo paljon myös ihmisen mielentilasta, vaikka kyseessä olisi lyhytkin hetki. Jos on tosi jännittynyt tai tilanne on latautunut, se voi välittyä suudelmasta, Elina sanoo.

– Silloin ei välttämättä pysty antamaan parasta mahdollista suudelmaa. Jos ensisuudelma ei vie heti jalkoja alta, ihmistä ei kannata täysin tuomita.

”Jos ensisuudelma ei vie heti jalkoja alta, ihmistä ei kannata täysin tuomita.”

Suutelemisen taitoa voi kehittää, ja yhtä lailla se saattaa olla ruosteessa, jos ei ole pitkään aikaan suudellut ketään ja jännittää tilannetta.

– Tietenkin jos suudelman jälkeen tulee kokonaisvaltainen fiilis, ettei missään nimessä, kyllä sitäkin kannattaa kuunnella.

Kannattaako deittikumppaneita siis alkaa pussailla, jotta pääsisi nopeammin selville siitä, voisiko tästä tulla mitään?

Elinan mukaan toisten mielestä suuteleminen on erittäin intiimiä ja toiset taas tekevät sitä mielellään.

– Sen kautta voi saada informaatiota, mutta itseään tai deittikumppaniaan ei saa painostaa edes pussailuun.

Kriteerit mietintään

Normaalisti suudelmassa ovat käytössä kaikki aistit: näet, kosketat, haistat, maistat, kenties kuuletkin toisen ihmisen.

Huomenna Nelosella alkaa uusi Kiss Bang Love -ohjelma, jossa kaksi tuntematonta jättää deittailun alkukiemurat väliin ja ”antautuu kaikkien aistien – paitsi näköaistin – varaan”. He suutelevat toisiaan silmät sidottuna.

Liian tiukat ulkonäkökriteerit saattavat estää löytämästä kumppania.

– Kun blokataan yksi aisti, tilanteeseen joutuu suhtautumaan vähän avoimemmin ja miettimään, mitä mieltä on toisesta ihmisestä, Elina Tanskanen toteaa.

– On hyvä olla tietoinen mieltymyksistään, se vähän helpottaa kumppanin valintaprosessia, mutta jos mieltymykset ovat liian rajoittavia, niitä voi olla hyvä miettiä uudelleen.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Ole kiva. Voiko se olla niin yksinkertaista?

Apua, tuolla on tuo tyyppi! Jos nyt katson poispäin, ehkä hän ei huomaa, eikä minun tarvitse tervehtiä... 

Käykö sinullekin välillä aina näin?

Aika moni tuntee kärsivänsä jonkinasteisesta sosiaalisten tilanteiden ahdistuksesta. Juhliin, joissa on paljon uusia ihmisiä, voi olla jännittävää mennä. Ajatus kevyen läpändeeroksen heittämisestä puolituttujen kanssa voi saada tuskanhien kihoamaan pintaan. Myös syöminen tai puhuminen ryhmässä ovat tyypillisiä tilanteita, jotka saavat monen olon vähintäänkin epämukavaksi.

Ja joskus pelkkä puolitutun näkeminen kauppareissulla saattaa aiheuttaa tunteen, ettei huvittaisi edes tervehtiä.

Pahimmillaan sosiaalisten tilanteiden pelossa on kyse psyykkisestä häiriöstä, joka rajoittaa elämää, mutta jos tilanteesi ei ole ihan niin paha, sosiaalisten tilanteiden jännittävyyttä voi yrittää lieventää melko yksinkertaisella kikalla.

Nimittäin ystävällisyydellä.

Kolme kivaa asiaa

Motivation and Emotion -julkaisu kertoo kokeesta, jossa Brittiläisen Kolumbian yliopiston psykologit kokosivat sosiaalisten tilanteiden ahdistuksesta kärsivistä opiskelijoista testiryhmän.

He jakoivat opiskelijat kolmeen ryhmään, joista ensimmäinen ryhmä sai tehtäväkseen tehdä kolme kivaa asiaa lähimmäisilleen päivässä.

Harjoitusta piti jatkaa neljän viikon ajan, ja viikossa oli oltava vähintään kaksi päivää, jolloin opiskelijat yrittivät tietoisesti olla ystävällisiä muille. Kivoiksi teoiksi riittivät melko yksinkertaiset asiat: kämppiksen tiskien peseminen, naapurin nurmikon leikkaaminen tai vanhojen vaatteiden vieminen hyväntekeväisyyteen.

Kivoiksi teoiksi riittivät yksinkertaiset asiat: kämppiksen tiskien peseminen tai naapurin nurmikon leikkaaminen.

Toinen ryhmä sai tehtäväkseen altistaa itsensä sosiaalisille tilanteille tuntemattomien tai puolituttujen kanssa seuraavien neljän viikon ajan. Heidän täytyi vaikkapa tervehtiä bussikuskia, jutella kaupan kassalle tai kutsua satunnainen tuttava lounaalle. Ennen kohtaamisia koehenkilöt saivat tehdä hengitysharjoituksia, jotta tilanteet olisivat olleet heille helpompia.

Kolmas ryhmä pääsi helpolla: heidän piti vain pitää päiväkirjaa sosiaalisista tilanteistaan seuraavien viikkojen ajan.

Nättejä sanoja

Neljän viikon jälkeen sosiaalisten ahdistus oli vähentynyt eniten ensimmäisen testiryhmän jäsenillä, jotka olivat ystävällisiä kanssaihmisilleen. Sen lisäksi että sosiaaliset tilanteet ahdistivat heitä vähemmän, he myös pelkäsivät vähemmän tulevansa kohtaamistilanteissa torjutuiksi tai ajautuvansa konflikteihin.

– Ystävällisyys paitsi vahvisti jo olemassaolevia suhteita, mutta myös laajensi testiryhmäläisten sosiaalista verkostoa, kokeen toteuttaneet psykologit Lynn Alden ja Jennifer Trew kirjoittavat.

Ja mikä parasta: testiryhmäläisten ei ollut pitänyt ryhtyä massiivisiksi hyväntekijöiksi, vaan kivoiksi teoiksi olivat riittäneet oven aukaiseminen naapurin mummolle tai muutama nätti sana tuttavalle.

– Aloittaa voi vaikka ihan vain sanasta 'kiitos', psykologit ohjeistavat.

Lasten saamisesta keskusteleminenkin voi tuntua kipeältä, jos haaveet uhkaavat jäädä toteutumatta.

Lasten saaminen ja toisaalta niiden puuttuminen puhuttavat ihmisiä. Helsingin Sanomissa muistutettiin viime viikolla, että jos haluaa varmasti kaksi lasta, naisen pitäisi yrittää tulla raskaaksi viimeistään 31-vuotiaana.

Sen jälkeen moni huomautti, että eihän se ihan niin yksinkertaista ole.

Neuvojat tarkoittavat varmasti hyvää, mutta ärsyttäähän se. Aiheesta keskusteleminen voi tehdä kipeää, jos toiveet uhkaavat syystä tai toisesta jäädä täyttymättä – sopivaa kumppania ei etsimisestä huolimatta löydy tai puoliso arpoo vielä, haluaako edes jälkikasvua. Lastentekoon kehottaminen ja biologisesta kellosta muistuttelu eivät nekään riemastuta, kun ei ole varma, haluaako elämäänsä lapsia.

Kerro meille, miksi sinä olet joutunut lykkäämään lapsihaaveitasi. Teemme aiheesta juttua, johon keräämme kokemuksia. Voit kertoa tarinasi alla olevalla lomakkeella.

Mistä syistä olet lykännyt lasten saamista? Voit valita enintään kolme sopivinta vaihtoehtoa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Whatsapp-niksi helpottaa tuntemattoman numeron selvittämistä.

Whatsapp on pikaviestipalvelu, jonka lähes kaikki suomalaiset tuntevat. Kaikkein aktiivisimmin viestiä käyttävät teinit. Ei siis ole ihme, että parhaimmat käyttövinkit tulevat heiltä.

Oululainen Minna, 16, kertoo uudesta kikasta, jonka harva tietää.

– Kun joku on soittanut tuntemattomasta kännykkänumerosta, voi sen numeron tallentaa puhelimeen ja mennä sen jälkeen Whatsappiin katsomaan, kuka soittaja on. Silloin ei tarvitse maksaa kalliiden numeropalveluiden maksuja.

Kaikki suomalaiset eivät tietenkään ole ladanneet Whatsappia puhelimeensa, joten sataprosenttisen varma niksi tämä ei ole. Suomessa 16–24-vuotiaat ovat kuitenkin ahkerampia whatsappaajia. Heistä jopa 95 prosenttia käyttää jotain pikaviestipalveluja, Tilastokeskus kertoo.

Numeropalveluista saa toki nopeasti tietoon tuntemattoman numeron soittajan nimen ja mahdollisesti osoitteenkin. Mutta ne ovat äärimmäisen hinnakkaita: kalleimmat tekstiviestihaut maksavat jopa lähemmäs viisi euroa.

Suosittelemme! Näin luet Whatsapp-viestit lähettäjän tietämättä

Ja Whatsappin avulla tuntemattomasta soittajasta voi saada irti osoitetta merkittävämpiä tietoja, Minna sanoo. Silloin ei heti tarvitse mennä nettiin etsimään esimerkiksi soittajan kuvaa.

– Näet soittajan kuvan, jos hän on ladannut sellaisen Whatsappiin. Se saattaa olla hyödyllistä, jos kyse on todella tärkeästä tyypistä. Lisäksi jotkut ovat saattaneet kirjoittaa tila-kenttään jotain jännää itsestään, sanoo Minna.

Kuvakikka toimii parhaiten, jos kyseessä on tuttu henkilö tai ihminen, jonka aikoo nähdä lähiaikoina. Whatsapp ei välttämättä myöskään paljasta käyttäjän koko nimeä, sillä jotkut ovat kirjautuneet Whatsapp-käyttäjiksi lempinimellä. Tuntematon kännykkänumero voi olla myös jonkin yrityksen.

Jaahas, tuntemattomalla tyypillä on ilmeisesti komea koira. Mutta mitäänsanomaton vakiolause ”Hey there! I am using Whatsapp” ei hirveästi kerro tästä koiratyypistä. Kuvakaappaus
Jaahas, tuntemattomalla tyypillä on ilmeisesti komea koira. Mutta mitäänsanomaton vakiolause ”Hey there! I am using Whatsapp” ei hirveästi kerro tästä koiratyypistä. Kuvakaappaus

Deittivinkki!

Jos haluat selvittää etukäteen kaiken mahdollisen uudesta treffikumppanistasi, luo hänen numerostaan siis uusi yhteystieto puhelimessasi ja katso sen jälkeen, mitä Whatsapp paljastaa, ellei henkilö ole estänyt tuntemattomilta kontakteilta pääsyä tietoihinsa.

Varo kuitenkin, ettet vahingossa lähetä tuntemattomalle henkilölle viestiä tai soita Whatsapp-puhelua, kun painat nimen kohdalta nähdäksesi lisää tietoa – jos haluat pitää stalkkauksesi salassa.

teinien hömpötyksiä

Helpompaa on kun lataa fonecta caller sovelluksen puhelimeen. Ei tarvi klikkailla mitään ja näet kuka soittaa ja löydät helposti numerotkin. Siihen mitään vatsapissaa tarvi.

Seppo Granlundström

Ei toimi sellaisen numeron kohdalla jonka haltija on Whatsappissa määrittänyt tietonsa vain omille kontakteille näkyviksi.