Kuva Karoliina Paatos

Jos Ashfaqur Rahmanille ja Hazera Chowdhurylle tulee riitaa, he voivat pyytää sukulaisensa selvittämään asiaa – nämä kun ovat avioliiton sopineetkin. Riitaa tulee kuitenkin harvoin, sillä nuorenparin järjestetty liitto on onnellinen.

Kun Ashfaqur Rahman, 33, ja Hazera Chowdhury, 28, tapasivat ensimmäistä kertaa dhakalaisessa ravintolassa Bangladeshissa viisi vuotta sitten, molempien vatsassa lepatteli perhosia. 

Hazera saapui paikalle pyörätaksilla, ja Ashfaqur tunnisti hänet jo kaukaa. Tyttö näytti nätiltä, aivan samalta kuin valokuvassa, jonka Ashfaqur oli saanut veljeltään. Hazera sen sijaan oli iloisesti yllättynyt. Ei Ashfaqur ollutkaan lihava! Oikeastaan häntä hävetti, että hän oli ylipäätään pitänyt miestä lihavana vain yhden kuvan perusteella.

Kun Hazera lähti hermostuksissaan kävelemään kohti Ashfaquria, hän kompastui ja oli kellahtaa kumoon. Puna kasvoilla levisi vielä entisestään, kun Ashfaqur moiskautti suukon hänen poskelleen. Julkiset hellyydenosoitukset kun ovat kiellettyjä Bangladeshissa.

Ashfaqur antoi Hazeralle lahjaksi suklaata ja Tallinnan-laivalta ostamansa hajuvesipullon, ja he juttelivat ravintolassa tunnin tai kaksi. Kumpikaan ei ollut kertonut perheenjäsenilleen tapaamisestaan, sillä parin oli määrä tavata ensimmäistä kertaa kasvotusten vasta seuraavana päivänä, perheiden valvovien silmien alla.

Silloin juhlittaisiin heidän kihlajaisiaan.

Veli amorin hommissa

Kolmen kuukauden ikäinen Arham makaa pinnasängyssään Vantaalla sijaitsevassa kodissa ja tuijottaa yläpuolellaan pyöriviä värikkäitä eläinhahmoja. Ashfaqur tuikkaa sormellaan Arhamia nenänpäähän, ja pojan suu venyy veikeään hymyyn:

– Mooi! Ashfaqur tervehtii ja hymyilee takaisin.

Ashfaqurin ja Hazeran koti on täynnä valokuvia, jotka paljastavat palasia pariskunnan viisi vuotta kestäneestä avioliitosta. On tunnelmallisia kuvia kihlajaisista, häistä ja häämatkalta – aivan kuin kenen tahansa muun nuoren pariskunnan kodissa. Parin rakkaustarina on silti suomalaisittain poikkeuksellinen, sillä he elävät järjestetyssä avioliitossa.

Hazera ja Ashfaqur eivät olisi koskaan tavanneet ilman perheidensä apua, sillä tietokoneinsinööriksi opiskellut Hazera asui Bangladeshissa, ja Ashfaqur oli muuttanut Suomeen työskennelläkseen setänsä kebab-ravintolassa. Ashfaqur oli jo pitkään ajatellut avioitumista, ja oli ehtinyt käydä pari kertaa treffeilläkin, mutta sopivaa tyttöä ei ollut löytynyt.

– Kun äitini sitten alkoi kysellä, voisiko perhe auttaa minua naimisiinmenossa, kerroin olevani siihen valmis. Olin juuri ostanut asunnon, ja minulla oli pysyvä työpaikka, hän kertaa.

Mutta koska Ashfaqurin vanhemmat asuivat New Yorkissa, sopivan tytön etsiminen siirtyi Ashfaqurin Bangladeshissa asuvan veljen tehtäväksi. Tuttaviensa kautta veli löysi sattumalta Chowdhuryn perheen, jonka vanhin tytär Hazera oli myös halukas avioitumaan. Chowdhuryt kutsuivat veljen vierailulle kotiinsa puhumaan mahdollisesta avioliitosta ja tutustumaan perheeseen.

Tapaamisen jälkeen veli lähetti Asfaqurille kuvia Hazerasta ja välitti tämän puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen.

– Hazera oli veljeni mielestä kaunis, koulutettu ja hyvästä perheestä, Asfaqur kertoo.

Siinä missä Ashfaqur luotti veljensä arvostelukykyyn, Hazera tiesi vanhempiensa ajattelevan puolison valinnassa vain hänen parastaan.

– Vanhempani halusivat tarjota minulle turvatun elämän miehen kanssa, joka olisi sekä menestynyt että mukava. Ashfaqurilla oli oma asunto Suomessa, ja hän oli vanhempieni mielestä kaikin puolin miellyttävä mies, Hazera kertoo.

Vanhempien hyväksymä

Bangladeshissa avioliitto ei ole vain kahden ihmisen välinen asia, vaan se yhdistää kaksi kokonaista perhettä. Oikean puolison valitseminen on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä, ja perheet haluavat vaikuttaa siihen. Uskonnolla ja yhteiskuntaluokalla on merkittävä rooli puolisoa valittaessa, mutta vaakakupissa painaa myös miehen varallisuus. Jos nainen on rikkaasta perheestä, miehen on oltava mieluiten vielä rikkaampi.

– Onneksi tulemme molemmat sellaisista perheistä, että olisimme voineet sanoa vanhemmillemme suoraan, jos emme olisi pitäneet toisistamme. He kuuntelevat meitä ja kunnioittavat mieli­piteitämme, Hazera vakuuttaa.

Ihastumisen tunnetta tai rakkauden huumaa tärkeämpi pohja järjestetylle avioliitolle on kumppanuus. Vasta vuosien myötä sen odotetaan kasvavan kunnioitukseksi, kiintymykseksi ja rakkaudeksi. Länsimaiden vaikutuksesta järjestettyjen avioliittojen rinnalle ovat kuitenkin Bangladeshissakin kiilanneet rakkaus­avioliitot ja deittailukulttuuri. Niihin ovat sopeutuneet myös Ashfaqurin ja Hazeran vanhemmat, sillä Ashfaqurin molemmat veljet elävät itse löytämiensä puolisojen kanssa, Hazeran pikkusisko taas on aloittanut seurustelun.

– Rakkausavioliitoissa on se hyvä puoli, että pari ehtii viettää paljon aikaa yhdessä ennen avioitumistaan. Mutta perheen hyväksyntää voi olla vaikeampi saada. Järjestetty avioliitto sen sijaan tekee kaikki onnellisiksi – sekä puolisot että vanhemmat, pari pohtii.

Aina avioliittoa eivät kuitenkaan hyväksy puolisot itse, sillä pakkoavioliitot ovat yhä suuri ongelma Bangladeshissa. Maaseudun pikkukylissä monet köyhät perheet pitävät tyttäriään taloudellisina taakkoina, ja heidät naitetaan jo hyvin nuorina varakkaampiin sukuihin. Joskus pakkoavioliittoihin liittyy myös velanmaksua.

Itkuinen ilta

Toisin kuin monet muut järjestetyssä avioliitossa elävät pariskunnat, Ashfaqur ja Hazera tutustuivat toisiinsa ennen ensimmäistä kohtaamistaan niin hyvin, että he ehtivät ihastua – sekä rakastua. He juttelivat Skypessä joka päivä, mutta eivät silti kertaakaan video­kuvan välityksellä, sillä kumpaakin ujostutti nähdä toinen web-kameran kautta. He puhuivat lapsuudestaan, vanhoista ihastuksistaan, arvoistaan ja haaveistaan.

– Puhuminen lähensi meitä, eikä välillämme ole koskaan ollut salaisuuksia, Ashfaqur kertoo.

– Rakastuin Ashfaquriin viimeistään silloin, kun hän kertoi Skypessä ajattelevansa minua jatkuvasti. Hän on sielunkumppanini, Hazera hymyilee.

Parin kihlajaiset järjestettiin Hazeran kodissa Dhakassa, ja pari päivää myöhemmin juhlittiin häitä. Ashfaqurin ja Hazeran ei tarvinnut tehdä juhlia varten mitään, sillä perinteitä noudattaen morsiamen perhe hoiti kaikki kustannukset ja järjestelyt. Kahdensadan vieraan häät olivat suoraan Hazeran unelmista, vaikka ilta olikin yhtä tunteiden vuoristorataa.

– Olin onnellinen ja innoissani, mutta samalla myös surullinen ja hieman peloissani – minua odotti muutto uuteen kotiin, uuden perheen luo, Hazera muistelee.

– Hazera oli iloinen ja nauravainen koko illan, mutta kun juhlat loppuivat, hän vain itki. Myös hänen vanhempansa ja siskonsa kyynelehtivät. Se oli kaikille niin iso muutos, Asfaqur kertoo.

Vuoden kaipuu

Nuoripari lähti heti häiden jälkeen pariksi viikoksi häämatkalle Etelä-Bangladeshin suosittuun lomakohteeseen Cox’s Bazaariin.

– Nautimme häämatkastamme suuresti, se oli suloisinta aikaa elämässämme. Siellä olimme vain minä ja Ashfaqur. Saimme tutustua toisiimme vielä paremmin, Hazera kertoo.

Yhteinen aika oli tärkeää, sillä kuukauden kuluttua Ashfaqurin oli palattava töidensä takia Suomeen. Hazera joutui odottamaan viisumia Suomeen puolitoista vuotta, minkä ajan hän asui lapsuudenperheessään. Koko pitkän ajan pari piti yhteyttä toisiinsa Skypellä ja puhelimitse. Vaikka Ashfaqur lensi kesälomallaan Bangladeshiin viideksi viikoksi, ikävä kasvoi sietämättömäksi.

– Elämäni onnellisin hetki oli, kun Hazera tuli Suomeen ja näin hänet lentokentällä. Olin ostanut hänelle kukkia ja kokannut kotona kalaa, kukkakaalia ja perunaa. Yritin tehdä Hazeran olon mahdollisimman mukavaksi ja kotoisaksi, Ashfaqur sanoo ja katsoo lempeästi vaimoaan.

Hazeralla ei ollut vaikeuksia muuttaa Suomeen, vaikka hän ei aluksi edes tiennyt, missä se sijaitsi.

– Olin innoissani Suomeen tulosta, sillä halusin vain olla mieheni luona. Monta kuukautta olin unelmoinut siitä päivästä, että voisimme olla taas yhdessä.

Perhe sovittelee riidat

Pari on asunut Suomessa yhdessä nyt kolme vuotta. Ashfaqur työskentelee yhä setänsä ravintolassa, Hazera puolestaan on opiskellut suomen kieltä ja haaveilee voivansa työskennellä vielä tietokoneinsinöörinä Suomessakin.

Bangladeshilaisia ystäviä heillä ei juuri ole, suomalaisiakin ystäviä lähinnä työn kautta. Vapaa-aikansa Ashfaqur ja Hazera viettävät mieluiten yhdessä kotona elokuvia katsellen ja kokkaillen.

– Olemme onnekkaita, sillä olemme kuin luodut toisillemme. Monet avioparit huomaavat vasta vuosia myöhemmin, etteivät he olekaan oikeita toisilleen, mutta me olemme hyvin samanlaisia jopa luonteiltamme. Nauramme samoille asioille ja tulemme surullisiksi samoista asioista, Ashfaqur pohtii.

Parin mielestä onnellinen avioliitto rakentuu luottamuksesta, kunnioituksesta ja rakkaudesta.

– Vaikka mieheni tekee kaikki päätökset perheessämme, hän keskustelee niistä aina ensin kanssani. Ihaninta avioliitossamme on kunnioitus. Olen seurannut sivusta, miten rakkausavioliitoissa kunnioitus on kadonnut, kun pari on riidellyt jatkuvasti, Hazera kertoo.

– Mekin kyllä riitelemme välillä, varsinkin nyt poikamme syntymän jälkeen. Opettelemme vasta vanhemmuutta, joten sen takia meille tulee joskus yhteentörmäyksiä. Minä olen aina kuitenkin se, joka pyytää ensimmäisenä anteeksi, Ashfaqur naurahtaa.

Hän korostaa, että avioliitossa on oltava rehellinen ja avauduttava tunteistaan toiselle. Muuten liitto ei onnistu.

– Suomalaisten avioerot ovat surullisia juttuja – varsinkin kun tuntuu, etteivät ihmiset tee kaikkeaan korjatakseen parisuhteitaan, hän sanoo.

Bangladeshissa avio-ongelmissa turvaudutaan joskus terapeuttiinkin, mutta suurin tuki löytyy lähipiiristä.

– Yksi järjestetyn avioliiton hyvistä puolista on se, että jos riitelemme, voimme valittaa vanhemmillemme. Eivät he tietenkään ihmeitä voi tehdä, mutta esimerkiksi minun vanhempani voisivat soittaa Hazeran siskoille ja pyytää heitä lepyttelemään Hazeraa, Ashfaqur sanoo.

Jos perheenkään väliintulo ei auta, avioero on mahdollinen.

– Me emme ole koskaan miettineet eroa, mutta ehkä niin kävisi, jos pettäisimme toisiamme. Avioero ei ole normaalia kulttuurissamme, sitä pidetään huonona asiana. Bangladeshissa eronneissa ihmisissä ajatellaan aina olevan jotain vikaa.

Rakkaus vain vahvistuu

Kun Ashfaqur ja Hazera puhuttelevat toisiaan, he käyttävät lapsena saamiaan lempinimiä Porag ja Pritha. Ashfaqurin nimi Porag tarkoittaa kukan hedettä, Hazeran Pritha sulaa kiveä. Myös Arhamilla on jo oma lempinimi: Prohor eli aika. 

– Olimme ajatelleet hankkia lapsen vasta vähän myöhemmin, joten pikkuisen ajoitus ei ollut aivan se oikea. Mutta hän tulee elämässämme nyt aina ensimmäisenä.

Ashfaqur ja Hazera haluavat opettaa pojalleen rehellisyyttä ja rakkautta, ja lupaavat tukea Arhamia, valitsee tämä sitten järjestetyn tai rakkausavioliiton.

– Meidän puolestamme Arham voi avioitua kenen kanssa haluaa. Kunhan he vain ovat onnellisia yhdessä!

Vaikka Ashfaqur ja Hazera kaipaavatkin perheitään kovasti, he haluavat pysyä Suomessa. Täällä neljä vuoden­aikaakin ihastuttavat vaihtelullaan – kerrankin kesää odottaa ja arvostaa. Silloin Hazera taikoo parvekkeestaan puutarhan, ja kasvattaa siellä niin chiliä, korianteria kuin tomaattiakin.

Hän on pystynyt pitämään elossa jopa orkidean, jonka Ashfaqur antoi hänelle ystävänpäivänä kolme vuotta sitten. Orkideat eivät yleensä elä niin pitkään, mutta ikkunalaudalla uinuva yksilö onkin poikkeuksellinen. Vähän kuin pari itse.

– Sanon rakastavani Hazeraa joka päivä, joskus jopa monta kertaa päivässä. Aina kun sen sanoo, tulemme vielä vain läheisemmiksi!

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 13/2013.

Lue myös:

Onko tässä mitään järkeä? Tv-sarjassa avioidutaan ensitreffeillä

Suku- vai nettideitit?

Suomessa järjestettyjä avioliittoja solmitaan lähinnä maahanmuuttajien keskuudessa.

– Järjestetty avioliitto sopii suomalaiseen kulttuurin yhtä hyvin kuin nettideittailunkin pohjalta solmitut avioliitot. Olennaista on, että molemmat puolisot ovat suostuneet avioliittoon, Ihmisoikeusliiton projektipäällikkö Lisa Grans pohtii.

Pakkoavio­liitot ovat asia erikseen.

– Järjestetty avioliitto on Suomen lain mukaan ihan kuin mikä tahansa muukin avioliitto, pakko­avioliitto taas on ihmisoikeusrikos, Grans korostaa.

Mistä tietää, että parisuhde on tulossa tiensä päähän? Ei ehkä ensimmäisistä eroajatuksista, mutta eräät kysymykset ja asiat paljastavat, että on päätymässä eroon.

Joka kolmannelle heterosuhteessa olevalle miehelle ero tulee yllätyksenä. Tämä selvisi Väestöliiton kyselytutkimuksessa viime vuonna. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että usein eroa haluava osapuoli on itse asiassa harkinnut eroa jo pitkään – tietoisesti tai tiedostamattaan. Psychology Today kertoo Tennesseen yliopiston tutkimuksesta, jonka perusteella psykologit Kathrin Ritter, Vanessa Handsel ja Todd Moore tekivät asteikon. Se kuvastaa hyvin eron eri vaiheita. Ja niihin voi varmasti myös moni eronnut tai eroa harkitseva samastua.

Tutkimuksen mukaan ero voidaan jaksaa viiteen vaiheeseen.

Eron 1. vaihe: tutkiskelu

Mieleen voi tulla seuraavia asioita ja kysymyksiä – ja ihminen usein myös kieltää todelliset ajatuksensa.

1. Olen onnellinen suhteessani ja tyytyväinen siihen sellaisena kuin se on.

2. Minulla on hyvä suhde, enkä tunne tarvetta muuttaa sitä.

3. Suhteeni ei ole hassumpi.

4. Minusta ei ole tarvetta tehdä suhteelle mitään.  

Eron 2. vaihe: suhteen analysointi

Tässä vaiheessa itseltään kysyy usein näitä asioita:

5. Joskus tuntuu, että haluaisin erota.

6. Uskon, ettei suhteeni ole minulle hyväksi.

7. Huomaan, että parisuhteeni on ongelmallinen.

8. Alan nähdä sen, että suhteeni vaikuttaa minuun itseeni ikävästi.

Eron 3. vaihe: valmistautuminen eroon

9. Vaikka suhteen lopettaminen tuntuu vaikealta, teen suunnitelmia, että päättäisin sen.

10. Olen jo aloittanut työstämään eroa, mutta minusta tuntuu, että tarvitsen siinä apua.

11. Aion päättää suhteen seuraavan kuukauden aikana.

12. Aion päättää suhteen pian, mutta en vielä tiedä, miten sen teen.

Eron 4. vaihe: toiminta eli suhteen lopettaminen

13. Olen kertonut kumppanilleni, että haluan ja aion erota.

14. Puhun kumppanini kanssa yhä vähemmän.

15. Vietän yhä vähemmän aikaa kumppanini kanssa ja enemmän muiden ihmisten kanssa.

16. Huomaan, että ajattelen kumppaniani yhä vähemmän.

Eron 5. vaihe: päätöksessä pysyminen

17. Muutan rutiinejani arjessa, sillä välttelen kumppaniani.

18. Vältän paikkoja, joissa saatan törmätä kumppaniini.

19. Hankkiudun eroon asioista, jotka kuuluvat kumppanilleni – tai muistuttavat minua hänestä.

20. Tiedän, etten koskaan palaa kumppanini luokse.

Mietitkö, olisiko sinun parempi erota? 8 arkipäiväistä merkkiä paljastavat, että on aika erota

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?