”Et ikinä arvaa, paljonko tililleni kilahti!” Kuva: Shutterstock

Amerikkalaisrouvat saavat vuosittaisen bonuksen hyvin hoidetusta vaimoudesta, paljastaa tutkija.

Kotiäitiyskin tuntuu työltä, sen vahvistaa moni lasten kanssa kotiin jäänyt. Ajan- ja kaaoksenhallinta tulevat tutuiksi.

Mutta entä jos koti olisikin kuin mikä tahansa työpaikka budjetteineen ja tavoitteineen?

New Yorkin hienostoalueella Upper East Sidella niin on. Kirjailija ja tutkija Wednesday Martin kertoo New York Timesiin kirjoittamassaan artikkelissa kuudesta vuodesta, jotka hän eli hienostorouvien joukossa ja tutki naapurustonsa elämää. Tutkijana hän keksi, että aiheesta saisi koottua kiinnostavan muistelmateoksen.

Kävi ilmi, että varakkaiden joukossa perinteiset sukupuoliroolit voivat edelleen hyvin. Samalla kun aviomiehet käyvät töissä ja ansaitsevat hurjia summia, koulutetut vaimot ovat kotona lasten kanssa.

– Monet johtivat kotejaan kuin toimitusjohtajat, Wednesday Martin kirjoittaa.

Seksistä vaiettiin

Naisten ”toimitusjohtajuuteen” kuuluivat myös vuosittaiset bonukset, joita he saivat miehiltään palkaksi kotona olemisestaan.

– Olin tyrmistynyt, kun kuulin sanan bonus kahvikupin äärellä. Myöhemmin kuulin eräältä, joka ei käynyt töissä, että hän ostaa pöydän erääseen tapahtumaan, kunhan saa bonuksensa. Nainen, jolla oli kaupallisen alan tutkinto muttei työtä, kertoi odottavansa ”loppuvuotistaan”, että hän pääsee shoppailemaan vaatteita. Lisätutkimukset paljastivat, että vuotuinen vaimobonus ei ollut harvinainen asia tässä heimossa.

Wednesday Martin sai selville, että bonuksista sovittiin avioehdossa, ja summa määräytyi esimerkiksi sen perusteella, kuinka hyvin aviomiehen rahasto tuotti. Sen lisäksi huomioitiin vaimon suoritus: esimerkiksi kuinka hyvin tämä pysyi budjetissa ja pääsivätkö lapset hyviin kouluihin.

Bonuksensa saamaansa ”omaa rahaa” vaimot käyttivät pysyäkseen piireissä. Yläluokka kun ei käy pelkästään lounailla vaan osallistuu tuttaviensa järjestämiin hyväntekeväisyystapahtumiin, joissa paikka pöydässä saattaa maksaa 10 000 dollaria.

– Ne, jotka eivät saaneet rahaa, vitsailivat seksisuorituksista. Naiset, jotka saivat, yleensä vetäytyivät, kun heiltä yritti kysyä lisää. Se kertoo siitä, että aihe on tabu, tutkija kirjoittaa.

Lue myös:

Amerikkalaistutkimus: seksiin suhtaudutaan yhä avoimemmin, vain yksi asia saa entistä jyrkemmän vastaanoton

New Yorkin sinkkuilloissa etsitään pientä naista: ”Miten niin tämä on pinnallista?”

Psykoterapeutti Maaret Kallio: tämä on suomalaisia eniten vaivaava parisuhdeongelma

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!

kaunis :)

Naiset kertovat: tämä on kauneinta, mitä puolisoni on minulle sanonut

Sinä olet kaunis. (Sanoo joka päivä!) ja 'Kuka sokea muka ei tajuaisi, että se sama upea nainen on noiden verkkareiden ja t-paidan alla kuin muussakin vaateparressa tai alasti.. hölmöhän sitä olisi, jos ei omaa naistaan pysty näkemään vaatteidenkin lävitse juuri niin loistavana kuin hän on!' - sanoo samainen jo usean vuoden aviomies, kun itse olin ollut kuumeessa ja nuhassa, ja istuin löhöhousuissa sohvalla. Olin myös todennut aiemmin, että joku exä ei sietänyt relavaatteita kotona, koska 'ei...
Lue kommentti