Kun valitsee puolison, kaupan päälle tulee anoppi. Jos tuuri käy, anopista saa ystävän, mutta kohdalle voi sattua myös vähemmän hauska tapaus.

Kuvitus Ulla Bergström

"Kun seurustelin ensimmäisiä kuukausia mieheni kanssa, anoppini puhui minusta lähes aina kolmannessa persoonassa, vaikka olin paikalla. Hän ei puhutellut minua juuri koskaan suoraan. Kun huomautin asiasta, hän ei ollut ymmärtävinään, mistä puhuin. 

Vuoden seurustelun jälkeen hän totesi minulle, että olin hänen perheessään vain lainassa eikä hän nähnyt suhteellamme mitään tulevaisuutta. Mieheni suku naureskeli anopin selän takana, kuinka mustasukkainen hän oli nuorimmasta pojastaan.

Kun kerran sukupäivällisen päätteeksi pyysin miestäni korjaamaan astiat pöydästä kanssani, anoppi päivitteli, millainen komentelija hänen pojallaan oli puolisona. Kun esitin oman kantani, hän sai raivarin. Lopuksi hän totesi, että kyllähän minun pitää ymmärtää, että äiti puolustaa riitatilanteissa aina poikaansa. Mutta eihän minulla ollut riitaa mieheni vaan hänen kanssaan!

Kun saimme lapsen, anoppi soitteli ensimmäisten viikkojen ajan joka päivä miehelleni ja tiedusteli, osaanko edes vaihtaa lapselle vaippaa, koska hänen mielestään en ollut äitityyppiä. Hän muun muassa kritisoi täysimetystä liian yksipuoliseksi ravinnoksi ja vauvajumppaa liian tavoitteelliseksi harrastukseksi pienelle lapselle. Edelleenkin hän kyseenalaistaa tapani hoitaa ja kasvattaa lasta ja kehuu minulle kahta muuta miniäänsä." Elina

"Minä ja nykyinen mieheni juhlimme häitämme. Häät olivat minulle toiset; ensimmäinen liittoni oli päättynyt eroon vuosia aikaisemmin. Tuore anoppi lähestyi minua sydämellinen hymy kasvoillaan ja kuiskasi korvaani: 'Koeta nyt saada edes tämä avioliitto kestämään.' Olin täysin pöyristynyt. En ole tähän päivään mennessä kertonut miehelleni hänen äitinsä sanoista. Sittemmin minun ja anopin välit ovat pysyneet etäisinä. Tulemme kuitenkin toimeen, kunhan emme ole liiaksi tekemisissä." Susanna

 

"Sain ensimmäisen lapseni 17- vuotiaana. Silloinen anoppini tuli synnytyksen jälkeen kotiimme ja ilmoitti: 'Minä luulen, että sinä et pysty hoitamaan tuota lasta. Anna se heti minulle.' Olin nuori ja suojaton, ja aloin pelätä lapsellisesti, että anoppi veisi oikeasti vauvan minulta. Hän oli muutenkin äärimmäisen lannistava ihminen. Jos riitelimme mieheni kanssa, anoppi tuli heti toitottamaan, että hän on kyllä koko ajan tiennyt, ettei liittomme onnistu. Kun esikoiseni oli kuuden vanha, anoppini sanoi lapsenlapselleen, että minä en kuulemma olisi halunnut tätä. Tuntui siltä, että anoppi tähtäsi koko liittomme ajan siihen, että ka¬toaisin hänen elämästään. Lopulta hän saavutti tavoitteensa, kun minä ja mieheni erosimme." Jaana

 

"Anoppini on niin ongelmaton, että se on melkein pelottavaa. Hänen lempivärinsä on 'valoisa keltainen' ja hän on yksiselitteisesti kiva. Hänellä on kaikki aina hyvin. Olen alkanut epäillä, että Sirkka on ehkä kyborgi, koska hänelle ei mikään tuota pulmia.

Hän on asunut koko ikänsä samassa pikkukunnassa, äänestänyt keskustaa ja tehnyt hulluna töitä, hoitanut lehmät ja lapset ja dementoituneen äitinsä.

Nyt hän on eläkkeellä. Päällepäin vaikuttaa siltä kuin Sirkan lempipuuhaa olisi aikuisten lasten passaaminen tai ristiäiskakkujen leipominen. Mutta kun häntä alkaa tarkkailla, hän osaakin kaiken ja on kiinnostunut kaikesta.

Hän ompelee ilman kaavoja nättejä leninkejä. Seinillä on Sirkan itse tekemiä öljyvärimaalauksia ja ryijyjä – taiteellisesti lahjakkaana ihmisenä hän on tietysti suunnitellut ryijyjen mallit ja värjännyt langat kasviväreillä. Sirkka harrastaa kirjallisuutta ja kirjoittaa itsekin.

Joululahjaksi häneltä tulee itse keitettyjä hilloja tai nätti virkattu torkkupeitto tai joku Iittalan kaadin juuri silloin, kun on itsekseen miettinyt, että sellainen pitäisi ostaa. Eikä hän tietenkään puutu lastensa elämään, paitsi jos häneltä pyytää apua. Silloin hän tulee iloisella mielellä siivoamaan komeroita." Veera

"Avomieheni äiti on kuivakka ja jämpti pohjalaisrouva. Hän suhtautuu kaikkeen lannistavasti ja lakonisesti. Kun ostin uuden, upean sohvakaluston, hän sanoi: 'Ai jaa, että tommooseen oot sitten menny törsäämään.' Anoppini on myös varsinainen tuppisuu, joten hänen seurassaan on vaivaannuttavaa viettää aikaa – puhuttava kun loppuu kymmenen minuutin kuulumisten vaihdon jälkeen. Anoppi ja appiukko eivät myöskään tunnu puhuvan mistään keskenään. Valitettavasti tapaamme usein, sillä mieheni on ainoa lapsi ja tuntee syvää vastuuta vanhemmistaan. Hän loukkaantuu, jos ehdotan, että lähtisimme vaikka jouluksi kahdestaan etelään: kuka äidin ja isän luona sitten kävisi?

Oman ikävän lisänsä vierailuihin anoppilassa tuo se, että rouva on hyvin nuuka. Hän ostaa vanhentumaisillaan olevia tuotteita aina kun mahdollista, koska ne saa puoleen hintaan, eikä ole turhan tarkka 'parasta ennen' -päiväyksistä.

Hän muistuttaa usein, että säästäväisyys on hyveistä suurimpia. Pelkään aina, että jokin anopin tarjoaman aterian ainesosista on oikeasti vanhentunut. Toistaiseksi olen kuitenkin säästynyt ruokamyrkytyksiltä." Hanna

"Anoppi vastusti liittoamme alusta asti. Hän teki jo seurusteluaikoina selväksi, että hän on emäntä mieheni taloudessa, jossa hän oli huseerannut mieheni edellisen liiton erosta lähtien. Miehelläni oli lapsi, ja anoppi vetosi aina siihen, että lapsi tarvitsee häntä.

Kun muutimme sitten yhteen ja saimme yhteisen lapsen, hän halusi tietysti olla isoäiti pojanpojalleen. Hän ei kuitenkaan niinkään halunnut hoitaa lasta, vaan kotiamme. Tullessaan kylään hän siivosi, vaihtoi usein esimerkiksi pöytäliinan tai istutti kukkia kukkapenkkiin.

Usein hänellä oli isompiakin sisustusideoita. Kaikkia muutoksia, jotka minä olin kotonamme tehnyt, hän arvosteli suureen ääneen.

Kodin sisustukseen puuttuminen väheni, kun muutimme uuteen kotiin, joka ei ollut hänelle ennestään tuttu. Siellä ei esimerkiksi ollut enää 'hänen liinavaatekaappiaan', jonka hän edellisessä asunnossa usein järjesteli aina uudelleen tullessaan kylään. Tupaantuliaislahjaksi hän osti kotiimme itselleen sopivan patjan, peitteet ja tyynyn. Hän jopa petasi sen itselleen vierashuoneeseen valmiiksi seuraavaa vierailua varten.

Anoppi on aina ollut kova laittamaan ruokaa ja hänelle oli tärkeää, että hänen ruokaansa kehutaan. Muiden laittamia ruokia hän helposti arvosteli.

Lapsia emme anopin mielestä olisi saaneet hankkia enempää, koska emme kuulemma kuitenkaan jaksa niitä hoitaa. Nieleskelin itkua, kun hän tuhahti kuullessaan seuraavan vauvauutisen. Kysyi vain, että 'miten te meinaatte jaksaa?' Ei onnitellut. Eipä ole huvittanut pyytää lastenhoitoapua.

Anoppini on vanhentunut ja rauhoittunut aika tavalla. Enää hän ei arvostele muiden ratkaisuja yhtä kärkkäästi, vaikka sanookin joskus asioita aika pistävän kulmikkaasti. Enää en yhtä helposti ota asioita itseeni.

Emme ole vieläkään läheisiä ystävyksiä, mutta suhtaudumme nykyään toisiimme aika neutraalisti. Anoppini on viime vuosina tehnyt jopa useita lähentymisyrityksiä kehumalla joitakin hankintojani tai ruokiani tai kysymällä mielipidettäni jossakin asiassa. Olemme molemmat pehmentyneet." Marja

"Ex-anopillani ei ollut omia tyttäriä, ainoastaan kaksi poikaa, ja hän ilmeisesti oletti saavansa minusta sen kauan kaipaamansa tyttären. Vaikeinta tilanteessa oli se, etteivät kiinnostuksen kohteemme oikein kohdanneet. Minun olisi pitänyt jaksaa ihastella hänen uusia poppanaliinojaan ja keskustella jumpasta ynnä muista 'tyttöjen jutuista'.

Kun olimme kylässä, automaattinen oletus oli, että minä autan anoppia ruuanlaitossa samaan aikaan, kun perheen miehet katsovat telkkaria. Tilanteen teki kummalliseksi se, että itse en todellakaan ole mikään ruuanlaittaja, kun taas poikaystäväni viihtyi mainiosti kauhan varressa. Feministinä tilanne ärsytti, mutta samaan aikaan piti yrittää säilyttää hyvät välit anoppiin." Mia

"Kun aloin seurustella poikaystäväni kanssa, huomasin jonkin ajan kuluttua seurustelevani myös hänen äitinsä kanssa. Äiti oli sitä tyyppiä, ettei hänelle sanottu vastaan. Kun olimme kylässä anoppilassa ja tuli puhetta asioista, joista anopilla oli vahva mielipide (ja yleensä hänellä oli), käänsi poikaystäväni yleensä mielipiteensä täysin äidin mukaiseksi – vaikka olisi edellisenä päivänä julistanut asiasta ihan muuta.

Kun olimme suunnitelleet omaa ohjelmaa illaksi tai viikonlopuksi, anopin puhelinsoitto muutti hetkessä kaiken: ei meillä mitään ollutkaan! Kun aloin harmistua näihin kelkankäännöksiin, poikaystäväni vain mutisi, että älä nyt jaksa pienistä.
Yhteen muuttaessamme kävi entistä selvemmäksi, miten syvällä mieheni päässä anoppi istui. Anopin mielipiteistä tuli mieheni mielipiteitä niin sisustuksessa, ruuanlaitossa, lomanvietossa kuin rahankäytössäkin.

Anoppi teki jatkuvasti selväksi sen, etten oikeastaan ollut ihan riittävän hyvä tai sopiva hänen poikansa siipaksi. Olin tuolloin kasvissyöjä, mutta anoppi tarjosi sitkeästi liharuokaa, koska 'eihän tuossa nyt ole mitään järkeä'. Kuljin tennareissa, ja joka kerta kyläilyn yhteydessä anoppi kautta rantain jaksoi muistuttaa, että kyllä naisen kengissä vähän korkoa saisi olla ja hamettakin muuten farkun sijaan. Ja pitkät hiuksetkin olisi niin kivat, saisi kiharaa ja muuta naisellista.

Mieheni edellinen tyttöystävä oli ollut aktiivinen käsitöiden harrastaja kuten anoppikin, ja harva se kerta minulle tungettiin käteen jotain neuleohjetta että kokeilisit nyt sinäkin, etkä niiden kirjojesi kanssa nysväisi. Eniten minua harmitti se, miten tossu mieheni oli äitinsä edessä – olisi voinut edes kerran sanoa, että kuule, tykkään tuosta tyypistä juuri sellaisena kuin se on.

Häät menivät anopin käsikirjoituksen mukaan (kunhan anoppi ensin tokeni siitä järkytyksestä, että olimme menossa naimisiin), vaikka yritin hanakasti pistää hanttiin. No, viiden vuoden jälkeen sain tarpeekseni, ja nyt sekä mies että anoppi ovat ex-sellaisia. Tosin olen kuullut miehen sittemmin panneen välit äitinsä kanssa jäähylle." Heidi

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.