Kolme paria pähkäilee sarjassa päänsä puhki, pystyvätkö he elämään heille valitun kumppanin kanssa. Ohjelma opettaa meille muillekin tärkeitä asioita ihmissuhteista – ja muistuttaa omista virheistämme.

Tuokin virhe tuli nuorena tehtyä! Ja miksei tämä yksi nyt saa suutaan auki? Ja ei, ei, tuo nyt on varma tapa karkottaa mies! Ensitreffit alttarilla -ohjelma suorastaan huutaa katsojaa antamaan sohvansa pohjalta parisuhdeneuvoja tuoreille pariskunnille.

Sarjan pareista Esalla ja Violalla tuntuu menevän mukavasti – liekö siksi, etteivät he vatvo ja vouhota? Mutta Miia ja Olli sekä Jussi ja Pia, kuulkaas nyt:

1. Anna toiselle tilaa

Tykkääkö Olli musta? Ahdistaako häntä mun kanssa? Kyllä nyt jo pitäisi tietää, haluaako hän jakaa elämänsä kanssaan! Näitä asioita Miia on jankannut Ollille ja kameroille toisesta jaksosta alkaen.

Miian epävarmuuden ymmärtää, sillä hän on kertonut pettyneensä usein parisuhteissaan. Silti! Ei ihme, että harkitsevaisen Ollin pää on sekaisin – suhde on edennyt vauhdilla, pari on tuntenut vasta muutaman viikon, tekee kaiken yhdessä eikä omaa tilaa ole.

Miian jatkuva tunteiden vatvonta osoittaa sen, minkä moni meistä on joskus kokenut: ihastuneena ihminen voi käyttäytyä todella oudosti.

Jos toisen tunteet eivät etene samaan tahtiin kuin itsellä, tilannetta ei ainakaan auta se, että ahdistaa toisen nurkkaan ja pommittaa tätä jatkuvasti kysymyksillä suhteen tilasta.

2. Älä ylianalysoi

Miia hokee jatkuvasti ”en enää halua roikkua löysässä hirressä”. Siis missä ihmeen löysässä hirressä? Siltä Miiasta varmasti tuntuu, mutta se ei tarkoita sitä, että Olli ajattelisi asiasta samoin tai että Miian tulkinta tilanteesta olisi oikea.

Ihastuneena jää helposti jumiin omiin ajatuksiinsa ja tunteisiinsa. Ja unohtaa, että niin kuin elämässä muutenkin, parisuhteissakaan kaikki ei ikinä mene niin kuin minä itse haluan eikä kukaan toinen voi kokea asioita täsmälleen minun haluamallani tavalla.

3. Älä ole vässykkä

Vaikka Miia saattaa analysoida ja tulkita liikaa, ehkä hänen oloaan helpottaisi, jos Olli saisi rohkeasti suunsa auki. Olli tyytyy vässykän roolin eikä puolusta itseään ja omia tunteitaan.

Pia ja Jussi.

4. Sano suoraan, jos haluat maksumiehen

Pia on vihjaillut ohjelmassa muutaman kerran, että Jussi saa hoitaa kaikki kulut.

Toisessa jaksossa hän halusi mennä automaatille nostamaan rahaa häämatkaa varten. Mutta kun Jussi nosti rahat ensin, Pia päättikin olla nostamatta ja vitsaili, ettei tarvitsekaan rahaa, kun Jussilla kerran jo on sitä. Kauppareissulla hän unohti lompakkonsa kotiin, mikä sai Jussin pohtimaan kameroille, että haluaako Pia itselleen maksumiehen.

Ei ole reilua, ei! Tai jos haluaa kumppanistaan maksumiehen, se kannattaa tehdä heti selväksi.

5. Anna toisen pitää hänelle tärkeät ihmiset elämässään

Ensi tiistaina esitettävässä jaksossa Pia pahoittaa mielensä, kun Jussi lähtee kavereiden kanssa pariksi päiväksi frisbeegolfreissulle. Pia harmittaa, että heidän yhteisestä lomaviikostaan menee kaksi päivää ”hukkaan”. Jussi piti silti sinnikkäästi päänsä, ja hyvä niin. Jussi on juuri muuttanut Mäntsälästä Helsinkiin Pian luo eikä ole juurikaan nähnyt omia kavereitaan. Lisäksi hän ei ole oikein löytänyt omaa paikkaansa Pian kotoa.

Pia ja Jussi ovat molemmat myös miettineet, etteivät kummankaan tunteet toista kohtaan ole vielä roihahtaneet. Kahdestaan kyhnöttämällä tunteet ja halut tuskin selkiytyvät, joten kavereiden kanssa olemisesta ei liene mitään haittaa.

Kun Jussi tulee reissultaan takaisin, Pia tenttaa hieman takakireän oloisena, ottivatko miehet reissullaan alkoholia.

Aijai, ei ehkä paras osoitus luottamuksesta ja toisen valintojen kunnioittamisesta! Eikö voisi vain olla iloinen, jos toisella on ollut mukavaa? Sitä paitsi, kun saa rentouduttua yksin tai kavereiden kanssa, on enemmän annettavaa myös kumppanille.

Ensitreffit alttarilla Avalla tiistaisin klo 21.00.

Lue myös:

Miksi Ensitreffit alttarilla -jaksossa ei puhuta seksistä? Tuottaja vastaa

HS: Rosa Meriläinen puolustaa Ensitreffit alttarilla -ohjelmaa: ”Ihan järkevät tapa pariutua”

Ensitreffit alttarilla -asiantuntijat: ”Näistä syistä Miian ja Olli voi olla vaikeaa saada suhdetta toimimaan”

Kaikki ohjelmaan liittyvät jutut löydät täältä.

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.